2017 09 07 TST Pro Ject 2Xperience S Shape 1

Gramofony Pro-Ject jsou fenomén a (alespoň do určité cenovky) důkaz obchodního génia Heinze Lichteneggera. Ostatně - kde jinde koupíte za tak málo peněz "tolik gramofonu". Je fakt, že poslední léta nabobtnává nabídka značky Pro-Ject neuvěřitelným tempem a možná už člověk vlastně ani neví co kde najít. Jen gramofonů nabízí firma 11 řad a v každé pár kousků, což dává patrně globálně největší počet modelů mezi všemi dostupnými značkami.

Jednou z posledních inovací firmy jsou pak raménka, díky čemuž vznikla - nepřekvapivě - variace tří modelů s eskovitým raménkem S-Shape - konkrétně jde o dostupný 1Xpression Classic, střední třídu 2Xperience SB a high-endový Xtension 9. Všechny mají krom použitého raménka společné také černé lesklé provedení základny.

Představovaný 2Xprerience SB S-Shape patří mezi "komfortní" modely, neb ve své základně z MDF má vestavěný jak motor, tak Speed Box, jímž lze elektronicky pohodlně přepínat otáčky mezi 33 a 45 a navíc dbá i na jejich udržování. Motorek je v levém zadním rohu a v levém předním pak spínací / přepínací tlačítko. Velký talíř o klasickém průměru 30 cm je taktéž zhotovený z MDF a posazený téměř doprostřed. Standardně na jeho vrcholu najdete klamp pro optimální přitlačení desky. Pohon je zajištěn klasickým firemním kulatým řemínkem.

2017 09 07 TST Pro Ject 2Xperience S Shape 2

Zásadní je pro tento model až chromově lesklé devítipalcové raménko S-Shape, které nenajdete v samostatné nabídce. Celé raménko je zhotoveno z hliníku. Raménko nabízí odnímatelnou hlavici, díky níž můžete mít připraveno třeba i vícero přenosek a snadno je měnit.

Možnosti seřízení se nijak neliší od lepších modelů firmy a lze celkem snadno a rychle dosáhnout optima - úprava antiskatingu, VTA či azimutu je dohromady hotová v jednotkách minut, už proto, že gramofon přichází z výroby v podstatě perfektně nastavený. Nebyl tak problém ani s osazením přenosky Sumiko Blue Point No. 2.

2017 09 07 TST Pro Ject 2Xperience S Shape 3

Gramofon je poměrně velký - 46 x 16 x 36 cm (š x v x h) a 7,7 kg už doma nepřehlédnete. Je ale vidět, že gramofon je cílený tak trošku na eleganci a efekt. Proto jsou třeba výstupní cinche umístěny maličko neprakticky daleko za hranou vespod šasi. Je to logické s ohledem na vedení kabelů přímo z raménka dolů, je to ovšem trochu krkolomné při připojování kabelu.

Pro-Ject 2Xperience SB S-Shape jsme poslouchali v poslechové místnosti AQ v Července, kde bylo jak dost prostoru, tak řádný systém - hlavními součástmi byl zesilovač Arcam FMJ A49, phono předzesilovač Pro-Ject Phono Box RS, reprosoustavy AQ Passion. Propojeno bylo kabely AudioQuest Aspen, případně kabely Pro-Ject. Porovnávali jsme s modelem Classic a RPM 10, taktéž od Pro-Ject.

2017 09 07 TST Pro Ject 2Xperience S Shape 4

Basová linka v titulní skladbě desky "Obsession" (1986 | Warner Brothers | 925 495-1) Boba Jamese měla výtečně pevné, konkrétní kontury, bez stopy strohosti, každý tón měl šťávu a důraz, zvuk výtečně vystihl různorodost hlubokých tónů. Žádná nekonkrétnost, kontrola byla výtečná a přednes bez umělé přibarvenosti a "hezkosti". Basová "plácnutí" s sebou nesla impuls a příjemně bohatou, pružnou poddajnost.

Stejně tak hlas Cassandry Wilson v "Run the VooDoo down" ("Traveling Miles" | 1999 | Blue Note | 7243 8 54123 1 8) byl přímý, zaostřený a konkrétní, velmi čistý. Plastické podání a už i mnoho jemných nuancí dávají pocit blízkosti zpěvačky, zvuk byl navíc autenticky nenačančaný, ani příliš vřelý, ani suchý a strohý. Výrazněji nahraným sykavkám dopřál gramofon lehounkou "hranu", ale ne agresivní, prostě autentickou.

2017 09 07 TST Pro Ject 2Xperience S Shape 6

Činelům a dalším kovovým zvukům z nejvyššího pásma v "People ain´t no good" Nicka Cavea ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V) vnukl 2Xperience SB S-Shape krásnou sladkost, jistou až olejnatou, hladkou plynulost a zřetelnou znělost. Každé cinknutí bylo plné a ač neuspěchané, tak zřetelné a nenucené, s velice dobrým podáním textur.

Díky dynamice použité přenosky a její synergii s dobře postaveným raménkem a tělem jsme měli pocit, že velký klavír v "Blanc" Sylvaina Chauveaua ("Nocturne Impalpable" | 2014 | Minority Records | MIN33) velmi pěkně dýchal, každý stisk klávesy vyvolal spoustu dění s velkou energií, byla cítit už i mechanická rezonance těla klavíru a jeho důraz, ta rezonující masa. Necítíte tu dynamické omezení ani v tichých pasážích, je to už dospěle působící přednes.

2017 09 07 TST Pro Ject 2Xperience S Shape 8

Ve světě gramofonů patří zvuk Pro-Ject 2Xperience SB S-Shape v kombinaci se Sumiko Blue Point No. 2 k těm analytičtějším - v "Ianouarios" Beaty Hlavenkové ("Théodóros" | 2013 | Minority Records | MIN31) nebyla cítit žádná "tolerantní měkkost" nebo závoj či opar, bylo cítit i doznívání v pozadí nahrávací místnosti, tichoučké klapnutí pedálu nebo další jemné zvuky mimo hlavní hudební linku, všechny podané pevně, konkrétně a budující společně pěkně prokreslený velký klavír - neměli jsme ani pocit nějakého nátlaku či nucenosti, tato kombinace už je natolik dobrá, že nabízí skutečný nadhled a přirozenost.

Nástrojovou a hudební divočinu "A Love Supreme" v podání Santany a McLaughlina ("Love / Devotion / Surrender" | 1973 | CBS | SOPL 200) zvládl gramofon pěkně "ukočírovat", pravolevé rozprostření nástrojů bylo opravdu široké, mezi nástroji bylo dost prostoru a nekonal se žádný nepřehledný chumel, naopak lokalizace byla precizní a přesto vše působí organicky, netechnicky a nenásilně. Přehlednosti vlastně není co vytýkat, proporce zvuku byly spíše větší a všechno bylo natolik příjemné, že jsme se mohli bez stresu věnovat hudbě samotné.

2017 09 07 TST Pro Ject 2Xperience S Shape 10

To platí vlastně napříč žánry - i popová "Fine Line" Barryho Gibba ("Now Voyager" | 1984 | Polydor | 823429-1) šlapala v uvolněném, ale neochvějném rytmu, byla šťavnatá, plná a energická, dychtící po dalším a dalším a dalším tónu, zorganizovaná a jednoduše zábavná. Jak už bylo řečeno, zvuk je natolik dobře rozlišený a dobře podaný a nijak uměle zdůrazňovaný, že prostě stačí jen poslouchat a bavit se.

Gramofon Pro-Ject 2Xperience SB S-Shape vybavený přenoskou Sumiko Blue Point No. 2 je nejenom vizuální ozdobou interiéru se svou luxusní kombinací černého laku a kovových lesklých prvků, ale je i výtečným společníkem, v jehož zvuku je cítit dotek muzikálnosti, dotek autority i dotek nadhledu, díky čemuž v podstatě jakákoliv hudba už plyne s takovou uvolněností a takovou konkrétností, že je, krátce řečeno, zábavný. Zvuk je prostý efektů, přibarvení a lacinosti a s jeho dospělostí se už dá bez zábran žít. V takhle stylovém a uživatelsky komfortním balení si to zaslouží jednoznačnou pochvalu.

Kč 44 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vypadá velice pěkně

+ začíná to být opravdu dospělý gramofonový zvuk

+ příjemně funkční model "zapoj a hraj"

ZÁPORY

- příplatek oproti standardní verzi je poměrně velký

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies