2017 02 07 TST ADL Stratos 1

Japonskou značku ADL patrně mnoho čtenářů znát nebude. Jde o zkratku Alpha Design Labs, což je značka, kterou před časem spustil jako jakousi svou dostupnější variantu proslulý (a drahý) Furutech. Během nedlouhé doby se ale z ADL stal spíše přesný opak původní koncepce - nyní využívá nejnovější technologie a přináší velmi zajímavá řešení do světa stolního a sluchátkového ozvučení.

Jedním z vlajkových produktů firmy je model Stratos, který by snad snesl označení "švýcarský nůž audio světa". Jinými slovy jde o produkt, který v jednom šasi zahrnuje obrovské možnosti. V jediném kompaktním těle tak najdete: 1/ sluchátkový zesilovač, 2/ D/A převodník, 3/ předzesilovač, 4/ přenoskový předzesilovač pro MM a MC přenosky a 5/ A/D převodník (třeba pro digitalizaci LP). To vše s podporou nejaktuálnějších standardů.

2017 02 07 TST ADL Stratos 2

Stratos se ukrývá v poměrně obyčejně vypadající skříni s nevelkými rozměry 21,5 x 18 x 6,4 cm (š x h x v) a nevelkou vahou 1,3 kg. Na čelním panelu je snad více indikátorů, než v kokpitu zaoceánského letadla, nicméně budete mít opravdu dobrý přehled o aktuálním stavu přístroje. Vpravo je multifunkční robustní knoflík, sloužící primárně k regulaci hlasitosti, ale také k dalším volbám, vedle jsou dva výstupy pro sluchátka. Jeden v podobě klasického 6,3 mm jacku, druhý v podobě XLR konektoru pro symetrické připojení sluchátek.

Tři řady diod informují buď o frekvenci příchozího DSD signálu (horní řada), o frekvenci příchozího PCM signálu (prostřední řada) a o aktuálním aktivním vstupu (spodní řada). U horní řady je pak ještě maličký displej s červenými znaky, na němž je zobrazena aktuální hlasitost.

2017 02 07 TST ADL Stratos 3

Úplně vlevo nakonec najdete spínací tlačítko, jednu ikonu, informující o příliš vysoké úrovni signálu a třípolohovou páčku, s jejíž pomocí nastavíte nahrávací úroveň na 0, případně +6 nebo -6 dB. ADL Stratos tak nabízí skutečně precizní možnosti.

Samotné tělo až směrem dozadu je naprosto obyčejné, jednoduché a teprve pohled na zadní panel vám naplno ukáže, čeho všeho je Stratos schopen. Signál do přístroje dostanete v digitální formě pomocí USB (až DSD 11,2 MHz a PCM 32 bit / 383 kHz), koaxiálního a optického vstupu (24 / 192). Analogově pak pomocí dvou párů cinchů - jeden je linkový, druhý je určen signálům z gramofonových přenosek typu MM i MC (k nastavení správné úrovně zesílení slouží dvoupolohový přepínač), k nimž patří i zemnící kolík. Signál směrem ven pak lze digitálně vyvést jak po USB, tak optikou v podobě PCM s rozlišením až 24 bit / 192 kHz. Analogově umí Stratos signál vypustit jedním párem RCA a jedním párem XLR konektorů. Napájení obstarává externí spínaný zdrojíček, ale část obvodů lze napájet i výhradně přes USB.

2017 02 07 TST ADL Stratos 5

Komfort ovládání ještě zvyšuje malé dálkové ovládání.

Vnitřní konstrukce působí přehledně a jednoduše, vše je osazeno na deskách plošných spojů s minimem kabeláže, oproti "hifistickým" zvyklostem je tu až překvapivě málo součástek.

Srdcem přístroje je čip D/A převodníku ESS Sabre32 ES9018K2M, o A/D konverzi se stará CS5340, určený k zaznamenávání analogových zdrojů. Regulace hlasitosti je elektronická a umožňuje nastavení předvolby pro každý vstup (přístroj si úroveň pamatuje). O sluchátkový výstup se stará trojice čipů TPA6120A2 (jeden na každý kanál u symetrického výstupu a jeden pro jack), schopných uživit sluchátka s impedancí 12 až 600 Ohm.

2017 02 07 TST ADL Stratos 7

K USB připojení dodává výrobce rozsáhlý balík ovladačů v čele s ASIO ovladači.

ADL Stratos pracuje v rozsahu 20 - 20 000 Hz v toleranci +/- 0,5 dB, odstup signálu a šumu je vyšší než 96 dB (respektive 60 dB u MC a 70 dB u MM přenoskového vstupu), do sluchátkového výstupu umí Stratos dodat 100 mW / 600 Ohm přes jack a 350 mW / 600 Ohm přes XLR (což jsou velmi nadstandardní hodnoty).

ADL Stratos jsme poslouchali s Naim Nait XS nebo Cambridge CXA80, poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Xavian Perla, ale i Reflector Audio Bespoke P18 nebo Audiovector SR-3. Používali jsme filtr Isol8 Substation Integra nebo IsoTek EVO3 Venus a kabely ZenSati Authentica, ze sluchátek Sennheiser HD 26 Pro nebo Sennheiser IE 8 či ADL EH008. Phono jsme zkoušeli s VPI Scout.

2017 02 07 TST ADL Stratos 8

Na to, jak je Stratos kompaktní, má i v dané ceně solidní basový základ, v "The Beat Goes On" od Pat Barber ("Companion" | FLAC | 16 - 44,1) je trochu hutnější, sytější, ale hebký a s již férově zřetelnou konturou, na takto koncipovaný stroj je tu i citelný důraz a ačkoliv působí bas celkově trochu vřelejším, vstřícnějším dojmem, jeho uvolněnost se příjemně poslouchá. Zejména do sluchátek pak proudí tóny uvolněně a snadno se dají rozeznat jednotlivé polohy. Bas je pak organickou součástí reprodukce, vlastně celý přednes je takový uvolněný a klidný.

Vokál Cary Dillon v "The Parting Glass" z "Live at the Grand Opera House" (FLAC | 24 - 48) zněl o kousek tenčí, ale zato jemný, něžný, trochu poetický, ale velice muzikální. Čistota je solidní, stejně jako rozlišení, hlas je přehledný a zejména zaostření je přirozené, netechnické, ale přitom pevné a vokál konkrétně usazený vpředu. Dokonce tu a tam zaslechnete i lehké ambientní zvuky, podtrhující atmosféru živého představení. Možná jsou některá zařízení, která vytáhnou ještě více detailů, ale na kompaktní stroj s tolika funkcemi je podání citlivého středního pásma skvělé a nenásilné.

2017 02 07 TST ADL Stratos 10

Na začátku "Wichita Lineman" od Barb Jungr (FLAC | 24 - 44,1) zaznívá velké množství lehounkých kovových perkusí, ADL Stratos jejich cinkot už poměrně přehledně rozdrobil na jednotlivé zaznívající kovové tóny, netlačil na pilu, ale přesto objemově výšek nabídl až nadstandardně hodně. Ani přes to nejvyšší tóny nečouhaly z celkové reprodukce. Dozvuk byl trochu kratší, ale detailů bylo akorát, výšky byly bohaté a jemňoučké, příjemné a být jen o kousek plnější, fyzičtější, byly by už úplně parádní.

Dynamika smyčců v Haydnově "Smyčcovém kvartetu, op. 76 č.5" v podání Engegardkvartetten (FLAC | 24 - 192) byla opět velice dobrá, byl tu cítit klid a zároveň už snadná, samozřejmá reakce na signál, slušný drajv a zvuk rychlý, živý. Dynamická špička tu sice není efektně dramatická, ale cítíte přirozený objem a citelnou gradaci energie.

2017 02 07 TST ADL Stratos 9

Zajímavé bylo porovnání PCM a DSD stopy "Vision of Her" Davida Eliase ("The Window" | FLAC | 24 - 88,2 | DSD64) - DSD je v podání Stratos výrazně lepší, je cítit větší důraz, přirozenější, vzdušnější prostor a výrazně lepší čitelnost, Stratos jako kdyby zvládl vytěžit DSD stopu přirozeněji, než stopu v PCM verzi. Ač i PCM působí slušně organicky, vedle DSD je sušší a právě DSD dorovnává ten občasný lehký nedostatek plnosti - je to velice muzikální, dobře prokreslené a uvolněné, vřelé.

Brittenův "Festival Te Deum" ("Chesky Ultimate Demonstration Disc" | FLAC | 16 - 44,1) byl dobře usazený v pravolevém směru, byť kvůli jen lehce naznačené hloubce to nebyl úplný hologram. Přesto celková slušná čistota a solidnost přednesu umožňují dobrou orientaci mezi nástroji, je to opět nenásilné a dobré.

2017 02 07 TST ADL Stratos 11

Na dobré skladbě jako je Verdiho "Requiem" z disku Bowers&Wilkins + LSO (FLAC | 16 - 44,1) je cítit plynulost a jakási až trochu vinylovou reprodukci připomínající vřelost a měkká klidnost, doprovázená ale pocitem živosti. Líbila se nám celková muzikálnost a hudba prostě plynula bez pocitu nervozity a stresu.

Kompaktní ADL Stratos má ambici stát se pohodlným centrem domácí sestavy a na tak nevelký půdorys a tolik v něm integrovaných funkcí pracuje nebývale dobře. Pokud ho porovnáte s některými dedikovanými jednoúčelovými přístroji, možná dostanete o něco lepší výsledky, ale pokud chcete netradiční propojení analogového a digitálního světa s vynikající regulací hlasitosti a možností důstojně rozhýbat i sluchátka, pak vlastně na trhu nic podobného jako Stratos není a z tohoto úhlu pohledu není ani cena nijak přehnaná.

Kč 36 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ spousta funkcí v pohodlném balení

+ podpora formátů

+ precizní regulace hlasitosti

+ muzikální přednes

ZÁPORY

- all-in-one koncept má přeci jen limity, byť jsou překvapivě malé

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Gothic | www.headphones.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies