2023 11 30 TST JBL L75ms 1

Američtí JBL možná začali jako výrobci špičkových reprosoustav, dnes však krom repro všech úrovní, aktivních i pasivních, studiových, automobilových i domácích mají v nabídce prakticky „vše co hraje“. Nemalý podíl má značka na trhu spotřebního ozvučení, tedy u takových těch bezdrátových reproduktorů na cesty, ve sluchátkách a podobně. Prodává ovšem i tak trochu jiný, velký a robustní aktivní bezdrátový systém L75ms.

L75ms se vyznačuje zajímavě klenutým tělem, vypouklá čelní stěna s typickou pěnovou mřížkou, připomínající tabulku čokolády (firma jí říká Quadrex), zakrývá symetricky rozdělené reproduktory pravého a levého kanálu (výškáč + basák), k nim příslušný bassreflex a ve středu umístěný společný středotónový měnič. Tvar a okraje připomínají mělký zvukovod.

Design si bere inspiraci v modelech řady Classic, počínaje třeba povrchovou úpravou v ořechové dýze. Přestože jde primárně o streamovací / bezdrátový systém, vzadu na kovovém panelu najdete i různorodou konektivitu.

2023 11 30 TST JBL L75ms 2

Napájecí zásuvka s kolébkou vypínače má podobu klasické malé osmičky, Bluetooth a Wi-Fi anténka je skrytá uvnitř, ale můžete se do sítě připojit i přes ethernetové rozhraní. Tento konektor má podobu s přisazeným USB A portem, kam můžete zasunout datové paměti s hudbou. Analogové signály lze připojit přes 3,5 mm jack, je tu však plnohodnotný pár cinchů pro gramofony s MM přenoskami. Digitální svět reprezentuje HDMI ARC rozhraní pro televize. Pokud by z nějakého důvodu L75ms nenabídl dostatek basu, můžete přes mono cinch připojit subwoofer. Malým tlačítkem pak lze v opačném případě – tedy u příliš mnoha basů – volit mezi „rovnými“ spodními oktávami nebo jejich ztlumením o 3 dB.

Integrované zesilovače třídy D mají výkon 2x 25 Wattů pro výšky, 50 Wattů pro středy a 2x 125 Wattů pro basy. Když jsme u toho, výšky hrají ze zvukovodů z hliníkové kaloty o průměru 2 cm, středy z centrálního 10 cm kónusu z buničiny a basy obstarávají též buničité membrány, tentokrát s průměrem 13,3 cm. Jako výhybka tu funguje DSP, umožňující i mírná nastavení frekvenčního průběhu v závislosti na umístění.

2023 11 30 TST JBL L75ms 3

Streamovací platforma podporuje AirPlay 2 a Chromecast a to do rozlišení 32 bit / 192 kHz. Ze streamovacích služeb využijete Spotify Connect, TIDAL Connect i Qobuz a to pomocí firemní aplikace MusicLife, suplující i dodávaný dálkový ovladač.

Reproduktor JBL hraje ve frekvenčním rozsahu 45 – 25 000 Hz (-6 dB) a zvládne akustický tlak až 106 dB / m, což by mělo zajistit dostatečnou hlasitost i ve velkých místnostech.

2023 11 30 TST JBL L75ms 4

Tělo L75ms má šířku 79 cm, hloubku 28,7 cm a výšku 21,6 cm, přičemž váží poměrně podstatných 15,9 kg.

L75ms jsme mohli vyzkoušet v showroomu dovozce v Července, pro porovnání hrála spousta stereofonních sestav, složených z různých reprosoustav AQ, Revel nebo JBL a elektroniky Arcam v čele s HDA SA30 a HDA ST60.

2023 11 30 TST JBL L75ms 6

Tento audio systém (těžko tomu vlastně říkat jen reproduktor) je veliký a tak je celkem logické, že má navrch stran reprodukce basů i proti často efektně nadsazeným prezentacím bezdrátových řešení. Veliký kontrabas maličké Esperanzy Spalding („Chamber Music Society“ | 2010 | HeadsUp | 31810-02) byl tedy i zde proporčně lehce akcentovaný, jeho zvuk už však měl jistou míru hi-fi kultivovanosti, s dobrým pocitem váhy a hmoty.

Středy, reprezentované souzvukem hlasů Barryho Gibba a Barbry Streisand v „All The Children“ („Guilty Pleasures“ | 2005 | Columbia | 8287672662 2), možná nejsou úplně super jasné, ale mají pevnost, konkrétnost a bytelnost. Potenciálně řízné sykavky a další elementy L75ms mírně díky signálovému zpracování uklidní, ale přitom srozumitelnost je naprosto ve standardu, který byste od sestavy za 40 tisíc čekali. Navíc hlasitost a sebejistota jsou blíž intenzitě aktivních sestav, spíš než základního děleného hi-fi.

2023 11 30 TST JBL L75ms 18

Na výškách se all-in-one JBL chová spíše nekonfliktně, činely a další kovové znělé zvuky v „Albatross“ od Fleetwood Mac („The Pious Bird of Good Omen“ | 2004 | BHOR | 0184719000367) nejsou zapadlé, nicméně jejich hrany zní nepochybně zklidněně, bez ukřičenosti, takže můžete snadno hrát hlasitěji nebo třeba poslouchat materiál, který zvukař zkoušel přizpůsobit spíš pro autorádio, než pro hi-fi – a nic vám neutrhne uši. Rozlišení je rozumné, už to jistě není žádný obyčejný Bluetooth repráček.

V čem mívají aktivní systémy libovolného typu a úrovně navrch oproti stejně drahým děleným sestavám, to je subjektivní vnímání dynamičnosti přednesu – ono je to možná spíše celkový sladěním a rychlostí, výbušností, ale zpravidla to funguje. Nutno říci, že přes svůj do jisté míry oblejší zvukový projev má i L75ms solidní množství síly a akustické nástroje I Solisti Italiani, hrající Vivaldiho „Koncert č. 2 v c dur, RV 188-1“ („12 Concerti op. 7“ | 1993 | Denon | CO-75498) měly takovou záměrně nasycenou podobu. Jinými slovy, L75ms umí zaplnit prostor, ale zároveň díky vcelku citlivému nastavení nepůsobí dojmem explozivního boom boxu.

2023 11 30 TST JBL L75ms 19

Nejednoduchá, komplexní „Medley“ Davida Sanborna („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2) je testem vlastně pro jakoukoliv sestavu, udržet separaci jednotlivých vrstev a nástrojových linek vyžaduje dobré rozlišení. JBL ukazuje, jak technologie pokročily a jak aktivní DSP dokáže mít jednotlivé složky signálu pod kontrolou tak, jak mají být. L75ms samozřejmě nepase po nejkřehčích detailech a dozvucích, on to zajisté není ani primární účel takovéhoto zařízení. Ale obraz je pevný, bez problémů odpovídající cenové relaci 30 – 40 tisíc za sestavu – prostě takové solidní základní hi-fi, u něhož je už slušná separace zvuků i celkový pocit čistoty.

Podání stereofonního prostoru je něco, co z principu věci nemohou menší aktivní reproduktory nabídnout, ale vcelku nadstandardní rozměry i tvarování tohoto JBL pomáhá Dolphyho „Gazzelloni“ („Out to Lunch!“ | 1999 | Blue Note | 7243 4 98793 2 4) načrtnout s alespoň jakýms takýms stereo prostorem. Scéna jako taková není nijak zvlášť široká, nicméně drží svůj tvar a polohu vlastně zleva zprava, ať si stojíte téměř kdekoliv. Bezesporu je to pak lepší, než jednobodové typické vyzařování většiny obdobných řešení.

2023 11 30 TST JBL L75ms 13

„Man of Our Times“ od Genesis („Duke“ | 2007 | Atlantic | 0603497996438) je jedním z klasicích reprezentantů rocku minulého století, má však tendence na systémech s až přílišnou upřímností trochu tahat za uši. JBL lehoulince vytáhne basovou složku, zajistí, že potenciálně agresivní kousky skladby nejsou únavné a díky tomu se nebojíte ani sáhnout po trošku vyšší hlasitosti, kdy zase plnější zvuk a citelný akustický tlak pomáhají vniknout do podstaty skladby. Určitě se dá říct, že má L75ms šťavnatější a důraznější projev, než ledasjaký základní hi-fi systém, hlavně díky sladění všech částí cesty signálu k sobě.

Kompaktní systém, ale rozhodně ne malý all-in-one reproduktor JBL L75ms může být zajímavou alternativou všude tam, kde se nevejde běžné dostupné hi-fi, ale skromný soundbar zase nestačí po zvukové stránce. Zabere nějaké to místo, nicméně v jednom těle najdete dostatečnou konektivitu, možnost pohodlného streamování a zvuk, který netahá za uši, má šťávu i energii a ačkoliv spíš než evropsky či asijsky vnímanou audiofilii prezentuje mírně bombastičtější americké zvukové ladění, má v zásadě kvality (dynamiku, detail,…) ne neporovnatelné i s dělenými sestavami z obdobné cenové relace (primárně díky vyladění „všeho k sobě“ v čele s DSP) a to není málo. Pokud tak hledáte pohodlí a slušný zvuk se snadnou použitelností pro každého člena rodiny, tohle může být díky moderní technice jedna z cest.

2023 11 30 TST JBL L75ms 7

PS: Až po skončení testu snížil výrobce cenu a to velmi razantním způsobem – až se chce říct, že těžko chtít za dané peníze víc!

Kč 39 590,- - cena v době testu

Kč 24 999,- - aktuální cena

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nadstandard co do velikosti, plnosti a živosti zvuku v daném segmentu

+ můžete hrát prakticky libovolně nahlas

+ šíře funkcí a vstupů

+ celkem originální vzhled

ZÁPORY

- vzhledem k velikosti a konceptu se zvuk ideálně poskládá až z trochu větší dálky

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AQ | www.aq.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies