ROTEL Michi zesilovače

2023 07 31 TST Arcam HDA SA30 1

Anglická značka Arcam, založená roku 1976 jako A(mplifier)&R(ecording) Cambridge, dnes součást jednoho z největších audio konglomerátů světa jménem Harman, má za sebou desítky let úspěchů a přestože začala jako výrobce klasických řešení, v 21. století se vydala méně přeplněnými stezkami – jednak začala nabízet řešení pro velmi náročná domácí kina, jednak třeba používá v zesilovačích obvody pracující v netypické třídě G. Tím nejlepším, co v domácím stereu může firma nabídnout, je integrovaný zesilovač HDA SA30.

Vnější design šasi má typický rukopis Arcam, čistý, organický a jemný, vyznačující se mírným zaoblením samotného předního panelu i ovládacích prvků na něm. Nejvýraznější je tu ovládání hlasitosti a následně široký obdélník dobře čitelného, byť jednoduchého displeje. Pod ním se rozkládá devítka tlačítek, jimiž lze měnit vstupy, vstoupit do nabídky nastavení, aktivovat Dirac, měnit provozní režimy a vůbec ovládat základní praktické funkce. V pravé části je nezvykle velké spínací tlačítko a maličká stavová dioda. Vlevo v úrovni tlačítek najdete dva 3,5 mm jacky – jeden představuje výstup pro sluchátka, druhý „pohotovostní“ linkový analogový vstup.

Také zadní plocha je úhledná a odhaluje dosti variabilní konektorovou základnu. Je tu pochopitelně napájecí zásuvka, potěší ale ethernetové rozhraní pro streaming (ale je zde i anténka pro bezdrátová připojení), kombinované s USB portem pro připojení datových pamětí lokálně. Kousek vedle je eARC HDMI pro připojení televize a ještě o něco dále tři linkové vstupy v cinchové formě, doplněné o separátní MM a MC vstup pro gramofony s nezbytným zemnícím kolíkem. Portfolio završuje jeden pár regulovaných výstupů třeba pro subwoofer, druhý koncový stupeň apod.

2023 07 31 TST Arcam HDA SA30 2

Zesilovač je vybavený mimo jiné i digitální konektivitou – dvěma optickými a dvěma koaxiálními vstupy. Do reprosoustav pošlete signál přes dva páry terminálů, jedna sada pro levý a druhá pro pravý kanál, tedy klasické osazení bez bi-ampingu / bi-wiringu. Ovládání přístroje a aktualizaci zajišťují RS232 port a malé USB.

Digitální část stojí na moderním čipu ES9038K2M, díky kterému umí HDA SA30 plně rozbalit třeba MQA, ale zvládá také signály s vysokým rozlišením včetně DSD. Streamovací část pak není jen do počtu. Má kupříkladu certifikaci jako koncový bod pro Roon, umí ale i Google Cast, AirPlay 2 nebo UPnP streamování z místních zdrojů. Můžete si také volit mezi několika digitálními filtry a jemně doladit zvukový projev dle svých preferencí.

2023 07 31 TST Arcam HDA SA30 3

Další velkou přidanou hodnotou (tím více s ohledem na cenu) je možnost uložení tří profilů špičkového kalibračního systému Dirac Live, které lze přiřadit k vybraným vstupům, takže gramofon může mít jinou kalibraci než CD přehrávač nebo streaming apod. Nevýhodou je (či přesněji může být), že všechny analogové vstupy jsou za tímto účelem digitalizovány přes A/D převodník AK5552 v rozlišení 32 bit / 192 kHz, ale přínos precizního vyladění akustiky to pravděpodobně převáží.

Praktické je, že téměř všechny vstupy lze proměnit pomocí nastavení na fixní, tj. HDA SA30 pak funguje jako koncový stupeň v systému domácího kina, kde hlasitost řídí externí procesor.

2023 07 31 TST Arcam HDA SA30 4

Zesilovací část pracuje ve třídě G, kde dodává tučných 120 W do 8 ohm a 220 Wattů do zátěže poloviční. Třída G je vlastně jakýmsi hybridem, využívajícím několika různých napájecích zdrojů. Při nízkých výkonech se využívá jen jeden a nabízí tedy sice nižší výkon, ale zároveň nízkou spotřebu a malé zahřívání. Jakmile se signál přiblíží limitu této konfigurace, připojí se plynule další zdroj, čímž se výkon zvýší. V oné první fázi, která bude dominantní při běžné úrovni domácího poslechu, pracuje zesilovač vlastně v čisté třídě A.

Arcam udává pracovní frekvenční rozsah 20 – 20 000 Hz (+/- 1 dB), odstup signálu a šumu činí 120 dB (váženo křivkou A, 50 W / 1V na vstupu), celkové harmonické zkreslení v kombinaci se šumem je nižší než 0,002%.

2023 07 31 TST Arcam HDA SA30 5

Samotné zařízení s hmotností 12 kg má šířku 43,3 cm, hloubku 32,3 cm a výšku 10 cm.

HDA SA30 jsme poslouchali v showroomu dovozce, kde se hrálo primárně na AQ Passion, připojené přes bi-wiringový kabel AudioQuest Thunderbird a kde se napájelo přes AudioQuest Niagara 7000. Ke srovnání jsme měli například Arcam AVR31. Streamovací funkce jsme v jednom kole poslechů dedikovali na Arcam HDA ST60, který vestavěný modul jednoznačně přehrál – D/A převodník a streamer jsou tedy velmi příjemným bonusem, leč dodatečná investice třeba zrovna do HDA ST60 za to stojí.

2023 07 31 TST Arcam HDA SA30 6

Charlie Haden a jeho kontrabas vyrábí na každé nahrávce nezaměnitelný tón a nejinak je tomu i v „Medley“ ze Sanbornova alba „Another Hand“ (1991 | Elektra | 7559-91088-2). Hedvábně vřelý tón jeho nástroje HDA SA30 artikuloval s nad očekávání dobrou pevností, hlavně ale (při alespoň střední úrovni poslechu) byl zvuk pevný, silný a razantní. Skvělé je, že HDA SA30 umí zabrat a zároveň zajistit pevné kontury i šťavnatý objem. Už tak cítíte sílu velkého nástroje, zároveň ale i nepovolené, napjaté struny a autoritativní řízení, neobvyklé ve čtyřicetitisícové třídě – aby ne, v době poslouchání a hodnocení byla cenovka o víc než 20 000,- výš a i tam byl Arcam na slušné úrovni.

„Méditation“ z Berliozovy kantáty „Smrt Kleopatry“ (Sir Simon Rattle / Berliner Philharmoniker | 2008 | EMI | 50999 2 16224 0 3), kterou vede zpěv Susan Graham, zněla hezky barevně, je cítit, že Arcam má reprodukci pevně v rukou a jeho zvuk je mírně na intenzivnější straně, ale netlačí přespříliš. Přitom však zachovává také pocit plnosti, není to takový ten tenčí, byť pronikavě energický přednes, ale solidně sytý, organický, ovšem už velmi slušně rozlišený zvuk. Tím pádem vlastně hlasové pásmo vnímáte dobře oddělené od orchestru a tím i hezky srozumitelné.

2023 07 31 TST Arcam HDA SA30 9

Vysloveně výtečně pevné byly výšky ve „Spirits (Having Flown)“ (Bee Gees | „Spirits Having Flown“ | 1994 | nahráno 1979 | Polygram | 827 335-2) – nejvyšší konec audio spektra byl jasný, zařezávající a zvonivý. Kov je tvrdý, má přirozenou míru říznosti, ale není přitom agresivní tím únavným, technicistním způsobem, neboli nehraje na efekt. I tady jsme ocenili rozlišení – v kontextu původní 70ti tisícové ligy je ok, za 40 tisíc a něco je rovnou parádní.

Brilantní je Arcam v podání dynamiky velkého tělesa Cleveland Orchestra pod taktovkou George Szella v nahrávce Beethovenovy „3. symfonie v es dur, op. 55“, neboli „Eroicy“ („Symphonies No. 3 & No. 8“ | 1991 | nahráno 1957 | SONY | SBK 46 328). Tady se ukázalo, že ač HDA SA30 nepracuje s nějak chudým objemem, mohutné tělo by mohlo být ještě o kousíček šťavnatější a větší. Bohatě to však vynahradí tuhost, ráznost a schopnost zesilovače „podržet“ i při vyšší hlasitosti náročné momenty. Síla a energie tu už docela odvážně sálá, vysoký výstupní výkon poskytuje dostatečnou rezervu a reprodukce není pod tlakem, naopak cítíte, že je zde pořád ještě prostor jít dál.

2023 07 31 TST Arcam HDA SA30 11

Líbilo se nám také to, jak organicky Arcam informuje o obsahu nahrávky. Vezměte klidně i komplexnější materiál jako von Weberův „Koncert pro klarinet č. 1 v f moll, op. 73“, kde sólové party hraje Sharon Kam („Clarinet Concertos“ | 1996 | Telarc | 2564 69718-6) a HDA SA30 ho zvládá s velmi dobrou dávkou nenucenosti (dvakrát tak, přihlédneme-li k atraktivnímu poklesu ceny). Žádná součást frekvenčního spektra nepůsobí zdůrazněná, nejde tu o efektní reprodukci, přesto hluboké, střední i vysoké tóny zní s dobrou zřetelností a čitelností, jaksi nonšalantně „normálně“.

Prostor stereofonního obrazu v oktetu „Hommage á T.S. Eliot“ Sofie Gubajduliny („Offertorium“ | 1989 | Deutche Grammophon | 00289 479 1518) byl dobrý. Pravolevá organizace byla spojitá i při velkém odstupu obou reprosoustav, stejně tak lokalizace instrumentů prostě funguje. Je to přehledné a čisté stereo. Hloubka nahrávky se spíše začíná objevovat, než že by byla součástí trojdimenzionálního hologramu, avšak v kontextu aktuální cenové hladiny je to plně adekvátní.

2023 07 31 TST Arcam HDA SA30 13

Otočíte-li hlasitost alespoň maličko doprava, hudba je prezentována na vlastně až velikánském plátně a přitom s příjemnou spojitostí. Je to bohatý a obklopující muzikální obraz. Hezký bohatý zvuk, zjevně pod kontrolou, byl v „James“ z pera Pat Metheny Group („Offramp“ | 1984 | nahráno 1982 | ECM | 817 138-2) velmi příjemný. Zábavný, plynulý, bez agrese, přesto silný, dostatečně intenzivní a pevný. HDA SA30 už představuje kategorii zesilovače, s nímž se dá poslouchat v pohodě.

Integrovaný zesilovač Arcam HDA SA30 je povedené dílo – jednak má veliký výkon, který vám dovolí v reálu krmit téměř jakoukoliv běžnou hlasitost, má praktické portfolio analogových a digitálních konektorů plus možnost streamovat (ale jak bylo řečeno, externí řešení typu firemního HDA ST60 hrálo lépe a dost možná stojí za to u tak dobrého zesilovače už chtít i tenhle kousek navíc), takže můžete mít prakticky „vše v jednom“. Velmi atraktivní může být při snaze o minimalismus (tedy přesněji při potřebě vyhnout se akustickým úpravám moderního interiéru) také Dirac Live, jímž si můžete s trochou snahy ušít zvukový projev na míru. Největší síla HDA SA30 je však stejně v tom, jak funguje jako čistý stereofonní zesilovač – má autoritu, dynamiku a pevnost, přitom víc než slušné rozlišení, hraje na jednu stranu s pohodovým nadhledem, na stranu druhou nechybí zábavná intenzita prožitku. Je to prostě dobře hrající stroj (vezmeme-li v potaz cenu, kterou měl v době recenzování), který v mnoha aspektech dokonce nabízí vynikající poměr investice a hodnoty (v kontextu ceny aktuální).

Kč 43 190,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jedno z nejlevnějších řešení, kterak dostat do sestavy Dirac Live

+ široká analogová a digitální výbava

+ autorita a razance, s kterou kontroluje reprodukci

+ o 1/3 nižší cena než v době poslechu

ZÁPORY

- vestavěný D/A převodník a streamer je spíše praktický bonus, kvalita zesilovače si zaslouží externí upgrade

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AQ | www.aq.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies