Roon

V minulých dílech našeho seriálu jsme se již dozvěděli, co to vlastně Roon je, popsali jsme si, proč Roon není „přehrávač“, ani „knihovna“, ale mnohem spíš „ekosystém“ a také jsme si řekli, že výpočetní a správní jádro umí geniálně posloužit pro skutečně sofistikované procházení vaší hudební sbírky. Řekli jsme si také něco o možnostech DSP, tedy o velmi všestranném zpracování signálu, které může pomoci třeba i pro korekci limitů akustiky místnosti.

Jste-li tak už jednou rozhodnuti, že se do streamingu s Roonem pořádně ponoříte, je třeba vybrat co a jak. I tady umí Roon posloužit nadstandardně – kombinuje totiž pohodlnost lifestyle aplikací (ale přitom se neomezuje na zařízení jednoho výrobce) s možností volby vícero způsobů spojení podle toho, jak to potřebujete.

Roon zvládne jakékoliv digitální připojení – můžete ovládat na dálku kompatibilní streamery (tj. ty s minimálním certifikátem „Roon Tested“, lépe s tím „Roon Ready“), můžete ale Roon jádro připojit třeba i přes USB do kompatibilního D/A převodníku, případně můžete připojit svůj počítač (lhostejno zda na bázi MacOS nebo Windows či Linux) přes USB nebo ovládat interní či externí zvukovou kartu.

Výhod je mnoho – ta největší je rozhodně možnost oživení starší sestavy; máte-li dobrý D/A převodník s USB vstupem a řešíte nejkratší cestu ke streamingu, připojíte Roon jádro k tomuto převodníku a je to. Nebo můžete experimentovat – třeba redakční Métronome DSC1 má jak USB, tak stream a mohli jsme jednoduše přepínat z jednoho na druhé a srovnávat, zda to dle předpokladu „ideálního digitálu“ hraje stejně (nehraje…).

2022 03 13 TST Roon No 5 2

Obrovskou výhodou je pak i to, že máte-li doma několik systémů, všechny lze ovládat přes jedno jediné rozhraní. Příklad z praxe – v hlavní sestavě přes Roon řídíme Métronome DSC1, zároveň opodál v kuchyni maličký Sonos One SL a druhý v dětském pokoji a zároveň RME ADI-2 DAC FS přes USB v kanceláři. V libovolný okamžik lze libovolné komponenty propojit do společné zóny a třeba po ránu mít zprávy v celém bytě. Přestože třeba Sonos a Métronome mají k ovládání své určené aplikace, není nutné je mít, není nutné vzpomínat, jak se v té které dostanete třeba k internetovému rádiu nebo složkám s hudbou, všechno je stejné bez ohledu na konkrétní zařízení.

V neposlední řadě je skvělé, že Roon zvládne rozklíčovat, jaké formáty a rozlišení vaše zařízení umí přehrát a podle toho nakládá se signálem. Můžete tak vzít jeden konkrétní soubor ve vysokém rozlišení, poslat ho – bude-li to opět příklad z praxe – do Métronome, kde se přehraje v plné kvalitě, tak do Sonos, kde bude přepočítán do CD rozlišení. K tomu Roon využívá technologie RAAT (Roon Advanced Audio Transport) – sami vývojáři říkají, že jde tak trochu o komfort průlomového AirPlay v kvalitě pro audiofily.

2022 03 13 TST Roon No 5 3

RAAT umožňuje zpracování a přenos libovolného dnes dostupného formátu a rozlišení; veškeré operace se signálem probíhají na úrovni serveru, který bude s vysokou pravděpodobností mít mnohem vyšší výpočetní sílu, než běžné audio zařízení. Neobvyklým řešením je to, že se RAAT vzdává kontroly časování signálu a spoléhá plně na koncové zařízení – odstraňuje tím spousty problémů, které je často složité a/nebo drahé řešit. RAAT se také chlubí tím, že dokáže udržet při multiroom streamování rozdíl mezi zónami pod hranicí 1 ms – homogenní hardwarové platformy někdy dosahují lepších výsledků, ale zde jde o kombinaci libovolných řešení a tak je milisekunda skvělá.

Přidanou hodnotou RAAT je také to, že adaptace na nová rozlišení, nové streamovací platformy a standardy či třeba nové formy ochrany digitálního obsahu nemusí být závislé na aktualizaci firmwarového vybavení vašich zařízení - stačí aktualizovat Roon.

2022 03 13 TST Roon No 5 4

Pokud bychom to tak měli shrnout jednou větou, Roon zajišťuje výjimečný komfort v tom, že pod jedním přehledným rozhraním sjednotí (téměř) libovolný D/A převodník a streamer aktuální generace a až bez ohledu na to, jak vysoké rozlišení si chcete pustit, Roon vždy zajistí, aby vaše komponenty byly využity na maximum svých možností. A to je geniální…

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies