2017 09 19 TST McIntosh MC12KW 1

Možná, že existují i rozměrnější zesilovače, než jsou vrcholné modely tradičního amerického výrobce McIntosh z malého městečka Binghamton pár hodin jízdy na západ od New Yorku, ale zase tolik jich nebude. Nejmocnějším z těch hovících ještě v jednom jediném šasi je jednokanálový silák s názvem MC1.2KW, mající vše, co pravý McIntosh má mít - obrovský displej, obrovská madla, obrovské rozměry i obrovský výkon.

Že je koncový zesilovač MC1.2KW dílem dam a pánů z McIntosh, to pozná dost možná i ten, kdo má o kvalitní audio zájem jen velmi povrchní. Ten obrovský obdélník "budíku" v čelní stěně z půlpalcového skla, zářící do daleka tyrkysovým světlem LEDek, ty zelené popisky a logo vyvedené v gotickém písmu a ta obrovská madla, která jsou sama o sobě těžší, než lecjaký obyčejný integráček, to je podpis, který si není možné s ničím splést. Stejně tak i dva kulaté ovladače, z nichž tím vlevo řídíte co ukazuje displej a tím vpravo zesilovač zapínáte.

Jak obrovské tyhle monobloky jsou, to si uvědomíte pořádně až při osobním setkání - na papíře totiž šířka 45 cm, výška 31,3 cm a hloubka 55,9 cm nepůsobí jako kdovíjak dramatická čísla. Na druhou stranu váha bezmála 67 kg už je úctyhodná.

2017 09 19 TST McIntosh MC12KW 2

Elegantní a svébytný čelní panel skrývá robustní stavbu těla; hned v přední části jsou zapouzdřené obrovské transformátory, zbytek skříně pak tvoří víceméně chladiče. Kousek před koncem robustní základny přístroje kryty končí a otevírají tak prostor pro atypicky směrem vzhůru trčící šestici reproterminálů - jeden pár je pro zátěž 2 ohmy, druhý pro 4 ohmy a třetí pro 8 ohm. Na svislé části zadní strany najdete dvojici symetrických XLR a jeden nesymetrický cinch. Plus maličký přepínač, jímž volíte, který ze vstupů je aktivní a nahoře pak 5 V spoušť, která slouží k současnému sepnutí vícerop přístrojů v sestavě.

Dvojice symetrických XLR je tu proto, aby MC1.2KW mohl být zároveň třeba ve stereo a zároveň v A/V sestavě, navíc spodní z konektorů může sloužit i jako výstup, čímž lze signál v top-end sestavách dovést k dalšímu monobloku třeba pro bi-amping, tri-amping apod.

2017 09 19 TST McIntosh MC12KW 3

Vnitřní obvodová řešení jsou koncipována v Quad Balanced uspořádání, které slouží k maximálnímu možnému potlačení šumu a zkreslení. Díky technologii Autoformer je plný výkon tranzistorů převádět do reprosoustav do libovolné zátěže. A že výkonu je dost - plných 1 200 Wattů a neméně brutálních 200 Ampér.

Ani ostatní psané parametry ale rozhodně nejsou špatné - celkové harmonické zkreslení nepřekračuje 0,005% (bez udání podmínek), odstup signálu a šumu pak 124 dB, což je opravdu velmi dobré. Zesilovač pracuje v rozsahu 20 - 20 000 Hz (+0, -0,25 dB), respektive umí jít až na 10 a 100 000 Hz (+0, -3 dB). Jediné, co je poměrně nízké, to je tlumící faktor, který činí pouhých 40.

2017 09 19 TST McIntosh MC12KW 4

V obvodových řešeních se nalézá také firemní ochranná technologie Power Guard, omezující limitaci, nebo Sentry Monitor, který odpojuje výstupní část v případě přetížení. Je tady tedy docela dobrá šance, že zesilovač vám dlouho vydrží.

Zesilovač je postaven na zapojení Push-Pull, využívá v signálové cestě metalické svitkové odpory a svitkové kondenzátory. Symetrické signálové cesty se pak spojují v transformátorech (již zmíněných Autoformerech).

2017 09 19 TST McIntosh MC12KW 5

Tyto výjimečně muskulaturní monobloky jsme měli možnost poslouchat v nádherném dealerském centru dovozce v bohaté kombinaci sestav - zdrojem byl povětšinou SACD přehrávač McIntosh MCD550, regulaci hlasitosti zajišťoval (povětšinou) lampový McIntosh C2600. Pro srovnání tu byly k dispozici třeba McIntosh MC601, McIntosh MC452 a mnoho další elektroniky. Čisté napájení řešil filtr McIntosh MCP1500. Kabely byly z nejvyšších pater McIntosh a InAkustik. Poslouchalo se pak přes Sonus faber Homage sérii - Guarneri Tradition, Serafino Tradition i Amati Tradition, ale také přes Bowers&Wilkins 702 S2, 703 S2 a 705 S2 nebo Bowers&Wilkins 802 D3.

Ať už vnímáte značku McIntosh a její zvuk jakkoliv chcete, dva tři top modely jejich koncových stupňů patří k tomu nejlepšímu, co si jde koupit - MC1.2KW je mohutný fyzicky, stejně jako je neuvěřitelně robustní i zvukově. Lhostejno s jakými reprosoustavami, zesilovač si prostě jen tak "odkládal" libovolně složitou hudbu a ani v jedné chvíli nebyl limitujícím prvkem sestavy - třeba hřmot basové sekce ve "Wheel of Fortune" Hanse Zimmera ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) byl suverénně kontrolovaný, řízený autoritativně, tvrdě a s famózní energickou výbušností. Je úplně jedno jak nahlas hrajete, brouknutí basové sekce je skálopevné, neuvěřitelně razantní a je to hotový příval basové energie, která svou silou dokáže rozvibrovat dům až do základů. Navíc se toho děje v této části spektra spoustu a MC1.2KW v klidu stíhá veškeré dění uřídit a utřídit.

2017 09 19 TST McIntosh MC12KW 10

Hlas Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) byl naprosto čistý, výjimečně pevný a konkrétní, překypující energií, byť podaný trochu s technickou precizností, spíše než s emocionální šťavnatostí - v tom se tak trochu promítá nevyčerpatelná studnice Wattů. Ta pevnost a vlastně dokonalá bezprostřednost, nezkreslenost a přímost působí až hypnoticky. S první slabikou se před vámi otevře velký hlas v až nadživotní velikosti, zaostřený, perfektně srozumitelný a famózně prokreslený. Nejzajímavější je, jak bez příkras a bez váhání tam zesilovač sází jedno slovo za druhým, Jonesův vokál má váhu, cítíte jak mu rezonuje v hrudníku a ani na okamžik neztrácí svou nadřazenou autoritu.

Pokud byste se díky opravdu obrovskému výkonu a jisté přímosti báli možné říznosti a útočnosti, není třeba - ač v některých kombinacích vyzněly nejvyšší tóny činelů v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) trochu tvrději, nikdy nebyl zvuk nepříjemně ostrý ani při vysoké hlasitosti. Zesilovač s nadhledem a neochvějnou jistotou perfektně vyřezal jeden každý úder paličky do činelu, načrtl s fantastickou přesvědčivostí texturu a udržel tón plynule a dlouho doznívající i ve veškerém okolním hudebním dění.

2017 09 19 TST McIntosh MC12KW 12

Zcela samostatnou kapitolou je pak dynamika - obrovské bubny v "Earth Drums" (He Xun-Tian | "Paramita" | 2002 | Wind Music) odprezentoval zesilovač s o kategorii vyšší jistotou a důrazem, než cokoliv dalšího. Tolik síly, tolik důrazu, taková výbušnost a taková autorita a kontrola, to vše tvoří velmi návykový koktejl. Ten pocit, když při velké hlasitosti ručička na displeji lízne kilowatt a máte pocit, že jste spolu s úderem tak nějak poskočili i se sedačkou dozadu, ten je fascinující. Obrovská rezerva v dynamice a obrovská jistota nicméně fungují i na opačném pólu hlasitosti - i potichoučku cítíte, jak bubny dýchají, jak zvuk umí "kopnout" a zůstává naprosto konkrétní.

MC1.2KW má rychlý, konkrétní přednes, díky čemuž výjimečně dobře rozlišuje i jemňoučké detaily a vše má své řádné místo v čase a prostoru, zesilovač už prostě vytáhne z nahrávky vše co v ní zvukař uložil. Zdánlivě jednoduchá "My Right Eye" Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) přímo rozkvetla a krom hlavní vokální linky a syntetických zvuků se objevilo mnoho jemných elektronických zvuků v pozadí, vše nádherně a jistě rozvrstvené, naprosto přehledné, naprosto přirozené a snadno srozumitelné. Hudba v celé své komplexnosti je prezentována s klidem a nadhledem.

2017 09 19 TST McIntosh MC12KW 11

Prostor - už díky monofonní koncepci - v "Coal" Michaela Penna ("Free-for-all" | 1992 | BMG Music) byl excelentní. Zesilovače doslova "vytlačí" hudbu mimo ozvučnice, lokalizace je perfektní, pevná, konkrétní a proporce nástrojů jsou až lehce nadživotní. Pravolevý i předozadní prostor jsou jisté, je tu plno vzduchu, každý nástroj má jasně definované kontury i prostor kolem sebe, přitom je vše prostě a jednoduše propojené - tak jak má být.

McIntosh MC1.2KW neztrácí svou jistotu napříč nejen hlasitostmi, ale i hudebními žánry - navíc i tvrdá elektronika "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records) zněla akčně, dramaticky, úderně a skvěle rytmicky a přitom ani tvrdé elektronické zvuky neotravují a netahají za uši. Naopak, hudba plyne snadno a energicky a je to čistá zábava.

2017 09 19 TST McIntosh MC12KW 9

Veliké monobloky McIntosh MC1.2KW jsou právě tím jedním důvodem, který byste si měli vybrat ze všech možných k tomu, abyste tuhle americkou značku měli rádi. V zásadě totiž už mají úplně všechno - fantastickou dynamiku, precizní rytmus, schopnost dodat své Watty kdykoliv a kamkoliv, robustní prvotřídní stavbu šasi, které se kupodivu ani příliš nepřehřívá. A estetika? Tu budete buď zbožňovat, nebo chtít zakrýt černou plachtou, nic mezi. Na druhou stranu i naše úvodní skepse k produktům McIntosh před lety doslova roztála právě za pomoci MC1.2KW - a za celá ta léta se na vtahujícím, hypnotizujícím a naprosto univerzálně zábavném přednesu vůbec nic nezměnilo. Tohle je prostě fenomenální zesilovač.

Kč 799 980,- / pár

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výrazná vizuální stránka (kterou budete zbožňovat nebo nesnášet)

+ skvělé výrobní provedení

+ mohutná rezerva výkonu, dynamiky,....

+ zcela dospělé s jakýmikoliv reprosoustavami

+ oproti mnoha "ultimativním" řešením vlastně ještě nikoliv nesmyslná cena

+ stabilní dostupnost výkonu bez ohledu na reprosoustavy

ZÁPORY

- v některých kombinacích může být zvuk tvrdší

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies