ROTEL Michi zesilovače

2020 04 09 TST Exposure 3020 INT 1

Anglická značka Exposure patří mezi poslední mohykány těch tradičních, malých a stále ještě nezávislých britských značek - elektronika pod touto značkou se vyrábí již od roku 1974 a sází bez výjimky na dlouhodobou spolehlivost, jednoduchost a účelnost v tom dobrém slova smyslu. Tedy na to, co ostrovní hi-fi techniku proslavilo napříč světem. Trochu problematická může být díky prakticky unifikovanému vzhledu všech komponentů snaha vyznat se v současných šesti výrobních řadách.

Pomohou k tomu čísla - kupříkladu prostřední série nese název 3010 a v praxi si můžete vybrat jen integrovaný nebo dělený zesilovač, kdy u koncáků existuje volba stereofonní a monofonní podoby.

Integrovaný zesilovač plně odpovídá duchu racionální účelnosti - čelní panel je čistý, jediným "zdobením" by snad mohly být zakulacené rohy. Jinak je tu jen spínací tlačítko, oko přijímače signálu dálkového ovládání a dva otočné prvky, jeden tradičně pro úpravu hlasitosti a druhý tradičně pro výběr vstupů.

2020 04 09 TST Exposure 3020 INT 2

Zbytek šasi se nese v duchu jednoduchého kvádru na nožičkách, který vede až dozadu, kde se ve vojensky přesném dvojstupu nachází konektory. Těch je pěkná řádka a jsou výhradně cinchové. Je tu šest linkových vstupů, příplatkovou kartou lze jeden z nich proměnit na phono vstup. Poslední vstup má zase "doprovodný" linkový výstup a tvoří páskovou smyčku. Další dva páry cinchů slouží jako pre-out výstupy, takže připojení subwooferů i koncových stupňů bude hračkou. Malé nezaplněné okénko při kraji šasi poslouží pro příplatkový modul D/A převodníku.

Pro reprosoustavy je tu - také ve velmi britském duchu - připravená zdvojená sada zdířek, určených výhradně banánkům.

2020 04 09 TST Exposure 3020 INT 3

Vnitřní konstrukce stojí na poměrně rozměrném toroidním transformátoru, který od citlivých signálových obvodů odstiňuje masivní blok chladiče. Napájecí zdroj využívá kaskódové konstrukce pro zlepšení provozní odolnosti. Výstupní část zesilovače je osazena rychlými bipolárními tranzistory a velkými filtračními kondenzátory.

Dík tomu dodává zesilovač už pěkně poctivých 110 Wattů na kanál ve třídě A/B do 8 ohm, pracuje v rozsahu 20 - 20 000 Hz v toleranci +/- 0,5 dB a to při celkovém harmonickém zkreslení pod 0,03% (1 kHz / 110 W), odstupu signálu a šumu přes 100 dB při plném výkonu a separaci kanálů přes 60 dB v celém frekvenčním rozsahu.

2020 04 09 TST Exposure 3020 INT 4

O poctivé anglické konstrukci svědčí hmotnost 12 kg při šířce 44 cm, hloubce 30 cm a výšce 11,5 cm.

Zesilovač Exposure 3010S2D Integrated jsme poslouchali v demonstračních prostorách dovozce, které jsou řádně vybavené - a to jak přístrojově, tak akusticky díky řešením Sonitus Acoustics. Poslouchali jsme přes napájecí filtr GMG Power Harmonic Hammer 3000P, přehrávač Accuphase DP-430 a reprosoustavy KEF Reference 1 a Tannoy F703. Propojeno bylo kabeláží Nordost Frey 2 a Tyr 2. Porovnávali jsme s dělenými řešeními Exposure 3010 Pre / Power a Exposure 5010 Pre / Power. K porovnání byl i referenční systém na bázi Burmester s předzesilovačem 035 a koncovým stupněm 911 MK3. Samozřejmě tu byla i řada příslušenství od Nordost – lišta Qb8, nožičky Sort Kones, zemnící řešení QKore a další.

2020 04 09 TST Exposure 3020 INT 5

Hluboké basové tóny v „Let it rain“ Patricie Barber („The Dali CD Vol. 1“ | 2006 | Dali | 2006023) byly prezentované s takovým tím britsky starosvětským uvolněným stylem, přesto tu bylo cítit na poměry integrovaných zesilovačů mocnou sílu a zátah, hutnost, váhu a přestože je to zvuk vespod lehce měkčí a s vřelejším nádechem, není neohrabaný nebo nekonkrétní. 3010S2D Integrated nabízí také hezky houpavou charakteristiku, velmi příjemnou na poslech a britsky decentní v tom, že i přes klidné vyznění je bas zřetelný a rozmanitý, aniž by bylo znát u zesilovače nějaké napětí.

Moc hezký byl zpěv Doris Day v „Penny from Heaven“ („Diamond Voices from the Fifties“ | 2015 | STS Digital | STS-6111140), jednak byl už velmi vkusně artikulovaný a srozumitelný a to včetně překvapivě suverénní prezentace takových těch jemných nádechů a dalších nuancí, jednak tu ale stále panuje ona jistá jemnost, laskavost a jakási „lidskost“, které vedou k dojmu nebývale příjemné přirozenosti, minimálně v kontextu integrovaného hi-fi komponentu.

2020 04 09 TST Exposure 3020 INT 6

Stejně tak nejvyšší frekvence, reprezentované kupříkladu cinkotem činelů ve „Spinning Wheel“ („Blu-spec CD – Feel the Difference“ | 2009 | SONY | SICP 20048-9) vzbuzují pocit naprosto dostatečného zastoupení co do objemu a zároveň jisté celkové klidnosti. Rozlišení není špatné, ale nesnaží se o analytickou exhibici, leckterý konkurent v této cenové kategorii působí na první poslech řízněji a jasněji. Na druhou stranu, 3010S2D Integrated dokáže nechat cinkot přirozeně, nenásilně vyvěrat a to v dostatečné, uspokojivé hloubce.

V čem pak zesilovač může hrdě stát v popředí pelotonu své cenové hladiny, to je dynamika. Nezaskočí ho totiž ani komplexnější nahrávka typu „Danse Macabre“ Camille Saint-Saënse („Crystal Cable Arabesque“ | 2009 | Crystal Cable | CC 200901), kdy je cítit, že elektronika má odkud brát energii, že se navzdory povětšinou klidnějšímu „proplouvání“ umí zhluboka nadechnout a vpustit do prostoru důraz, údernost a až fyzickou dynamickou špičku. Není to skálopevný, zařezávající přednes, ale je to pohodově šlapající hudba s jasnou dynamikou, které vyznívá příjemně, aniž by se předváděla.

2020 04 09 TST Exposure 3020 INT 7

Ona exhibicionismu-prostá reprodukce je vlastně fajn také při vnímání rozlišení skladeb. „Symfonie č. 8 v G-dur op. 88“ Antonína Dvořáka („pure music ONE“ | 2008 | AUDIO | 03-08) zněla s velmi vkusnou otevřeností a s pocitem fajnové přehlednosti. Zesilovač třeba ve smyčcové sekci neukáže jednotlivé nástroje, ale přesto už víte, že orchestr je složen z mnoha hráčů, kteří onu celistvou plochu utváří. Dobrá srozumitelnost jde ruku v ruce s až nečekanou pevností a jistotou, s takovou tou britskou přirozenou důstojností. Jednotlivé nástrojové linky jsou vedené s dobrou čistotou, transparentnost není špatná a vůbec je to rozlišení a čistota hodná velmi dobrého hi-fi.

Ve „Quiet Corners and the Empty Spaces“ od The Jayhawks („AUDIOphile Pearls Vol. 17“ | 2016 | AUDIO | 06-16) byla hudební scéna definovaná rozteční ozvučnic a jakoby lehce exponovaná, posazená směrem kupředu (že by snad tady se bralo jméno „Exposure“?), byť celkově působila lehce uvolněnějším dojmem, na jako precizně vyřezaný hologram. Hudba se spíše rozlévá a rozprostírá, než aby vyskočila, nicméně třeba vokál je dobře lokalizovaný, byť třeba vyšší firemní série ho dokázala dostat ještě o krok kupředu. Obecně je tu ale opět ona přirozená organizovanost, která nepůsobí technicky brilantně a přesto je všechno na svém místě.

2020 04 09 TST Exposure 3020 INT 8

Tenhle poměrně charakterizující dojem z poslechu jsme cítili i u „Flight of the Cosmic Hippo“ Bély Flecka („Extended Dynamic Experience 4“ | 2015 | STS Digital | STS-6111145) – basové zamručení působí velmi důstojně, má váhu, má sílu a má přitom i fajnově zřetelné kontury. Hudba plyne tak vzdálená od jakékoliv vulgárnosti nebo techničnosti jak jen to je možné, je to celkově urovnaný, britsky decentně muzikální zvuk, který se mimořádně snadno poslouchá.

Značka Exposure nabízí elektroniku podle starosvětského ostrovního receptu – velký toroid, poctivě dimenzované součástky a nic, co by ve zvuku „překáželo“. Možná, že vnější nenápadnost, až účelnost zpracování a designu nezapadá do dnešních mimořádně náročných škatulek, ale pokud preferujete nenásilnou, přirozenou hudebnost, pak jí umí 3010S2D Integrated rozdávat s chutí a nadhledem bez ohledu na vnější jednoduchost. Je to poctivé hi-fi vyšší třídy, všestranné a určené zvukově těm, kteří hledají muzikální zábavu napříč žánry.

Kč 59 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ starosvětsky přirozený zvuk

+ pocit solidní síly a bohatosti

+ slušný pocit dynamičnosti

ZÁPORY

- vzhled působí v dnešní době poněkud archaicky

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies