2019 11 30 TST Exposure 5010 Pre Mono 1

Anglická značka Exposure sídlí na jižním pobřeží v městečku Lancing, na které z východu plynule navazuje Brighton, letní destinace anglické smetánky a ze západu Worthing, který můžete znát třeba jako sídlo značky Bowers&Wilkins. Exposure si pak nárokuje také velmi dlouhou historii, táhnoucí se až k založení v roce 1974. Je to jedna z "těch" britských značek, těch, které nabízí klasické hi-fi tradičního střihu.

To platí i pro vlajkovou řadu současného katalogu nazvanou jednoduše číslovkou 50. V té se nachází pouze dva komponenty, oba označené jako 5010, odděluje je krom zjevného účelu ještě všeříkající přídomek - u jednoho Preamplifier, u druhého Mono Power Amplifier.

5010 Pre

Předzesilovač je vestavěn do jednoduché, britsky účelné, ale bytelné krabice s nepřekvapivě načrtnutým tlustým čelním panelem. Ten je zcela minimalisticky pojatý, krom spínacího tlačítka a oka přijímače infračerveného signálu jsou tu jen dva otočné prvky, jeden logicky pro regulaci hlasitosti, druhý pro přepínání mezi vstupy. Vizuální podoba je prakticky identická jako u nižších řad a je jeden z důkazů oné ostrovní efektivity a racionálnosti při výrobě - navíc tato nenačančanost do jisté míry dobře ilustruje celkový přístup Exposure k reprodukci zvuku.

2019 11 30 TST Exposure 5010 Pre Mono 2

Také zadní panel šasi, stojícího na čtveřici dobře pružících měkkých nožek je úhledně a účelně srovnaný. Vpravo napájecí zásuvka, vlevo do dvou pater úhledně srovnané konektory. Úplně vlevo je otvor, kam lze vsadit příplatkovou desku s digitálními vstupy (tedy konkrétně s koaxiálním a USB vstupem), hned vedle se nachází vstup do přenoskového předzesilovače. Dalších pět párů pěkných cinchů jsou klasické linkové vstupy, šestý pár má podobu linkového výstupu (takže je tu klasická pásková smyčka), následují poslední dva páry cinchů v roli pre-out výstupů (takže snadno připojíte třeba i čtyři monobloky, nebo koncák a dva subwoofery atd. atd.). Trochu stranou je umístěný ještě třetí pre-out, který má ale podobu XLR konektorů.

Předzesilovač váží 6 kg při šířce 44 cm, hloubce 30 cm a výšce 9 cm. Přes poměrně skromnou váhu je uvnitř celkem velký toroidní transformátor s baterií filtračních kondenzátorů pro stabilní napětí, protože pevné napájení je dle Exposure základ úspěchu. Volba vstupů probíhá přes relátka, výstupní signál zase protéká přes diskrétně konstruovaný buffer realizovaný tranzistory pracujícími ve třídě A.

2019 11 30 TST Exposure 5010 Pre Mono 3

Výrobce udává frekvenční rozsah 1 - 57 000 Hz (-3 dB), celkové harmonické zkreslení pod 0,005% (1,6 V RMS / 1 kHz), odstup signálu a šumu 98 dB (1,6 V RMS / 1 kHz) a separaci kanálů přes 60 dB (20 - 20 000 Hz, na 1 kHz pak přes 85 dB).

5010 Mono

Prakticky naprosto identické šasi, zbavené samozřejmě všech prvků krom spínacího tlačítka, mají také monobloky řady 5010. Stejné jsou i nožky, stejná je i samotná skříň za čelním panelem. A velmi podobné jsou i rozměry, neb základní půdorys je stále 44 x 30 cm, jen výška 11,5 cm je nepatrně větší. A také hmotnost 14 kg značně narostla, zejména díky mohutnému toroidu uvnitř.

2019 11 30 TST Exposure 5010 Pre Mono 4

Zadní strana monobloků je mimořádně jednoduchá - vlevo cinch a pod nim XLR, vedle nich je tlačítko, kterým volíte, který z analogových vstupů bude pracovat. Téměř uprostřed jsou pak dvě sady reproduktorových terminálů pro možnost bi-wiringu, které "po anglicku" nabízí připojení výhradně pro banánky. Sadu konektorů doplňuje napájecí zásuvka.

Uvnitř šasi je vlastně hlavně onen zmíněný toroid, od poměrně jednoduše vypadající obvodové části jej odstiňuje mohutný chladič, na němž jsou čtyři páry komplementárních bipolárních tranzistorů. Napětí vyhlazují dva obrovské kondenzátory.

2019 11 30 TST Exposure 5010 Pre Mono 5

Každý monoblok nabízí výstupní výkon tučných 200 Wattů do 8 ohm, respektive 370 Wattů do poloviční zátěže. Zesilovač pracuje ve frekvenčním rozsahu 1 - 52 000 Hz (-3 dB), celkové harmonické zkreslení při plném výkonu do 8 ohm nepřekračuje 0,015%, odstup signálu a šumu je velmi solidních 120 dB a více (opět při 200 W / 8 ohm).

Sestavu Exposure 5010 Pre / Mono jsme mohli poslouchat v prezentační místnosti dovozce, ošetřené pečlivě akustickými řešeními od Sonitus Acoustics. Zdrojem signálu byl Accuphase DP-430 nebo Burmester 089, napájeno bylo přes GMG Power Harmonic Hammer 3000PB, propojeno pak kompletně kabeláží Nordost Tyr 2 a Norodst Frey, doplněno bylo zemnícím řešením Nordost QKore a příslušenstvím QRT. Poslouchalo se přes KEF Reference 1 nebo Fyne Audio F703. Srovnávali jsme s integrovaným zesilovačem série 3010, z níž jsme měli k dispozici také předzesilovač a koncový stereo stupeň, porovnávat jsme mohli též s koncákem Creek Evolution 100P nebo Burmester 911 MK3.

2019 11 30 TST Exposure 5010 Pre Mono 8

Hluboké tóny vyluzované ťuknutími na zblízka nahranou akustickou kytaru v "Let it rain" Patricie Barber ("The Dali CD Vol. 1" | 2006 | Dali | 2006023) měly odvážnou hloubku a hlavně velikost, bas byl suverénní takovým tím britsky nonšalantním způsobem s dotekem sametové hebkosti a vřelosti. Cítíte ale pevnost a sílu, zesilovače mají zjevnou rezervu energie a mají "odkud brát". Působivá byla schopnost nechat bas řádně zarezonovat, hluboké tóny mají velkou váhu a umí se prosadit s mírou samozřejmosti, kterou byste od nenápadně působících zařízení patrně nečekali. Možná je bas spíše uvolněnější a maličko pozvolnější (což sedí do popisu oné "britské nátury"), ale rozhodně je už opravdu pěkně konkrétní.

S krásnou hebkostí a výraznou barevnou bohatostí zvládl Exposure předat zpěv Doris Day v její "Penny from Heaven" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140). Hlas dával nádherně najevo prožití zpěvu, ani hodně přímočaré sykavky nezněly ostře a bylo cítit opět tělo, hmota a váha, prostě až fyzická přítomnost zpěvačky v prostoru. Zvuk je v proporcích hodně velký a také na hlasech je cítit veliká rezerva v dynamice i schopnosti "nakrmit" reprosoustavy. Plné a tučné, šťavnaté střední pásmo má noblesní šmrnc a přestože spíše hebce proplouvá, je bohaté na detaily a nunace adekvátně své třídě - není to moderní "našlápnutý" a detailní zvuk, ale prokresluje nenásilně a už tak dobře, že si zaslouží zařazení k high-endové sféře.

2019 11 30 TST Exposure 5010 Pre Mono 9

Pevná ruka děleného zesilovače s výraznou samozřejmostí zvládla i cinkot činelů ve "Spinning Wheel" od Blood, Sweat & Tears ("Blu-spec CD - Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9). Vnímáte opět onu rezervu, tu sebejistotu, s kterou zesilovač prostě servíruje oddělené, pevné tóny, které mají tělo, nejsou to éterická zašumění, ale konkrétní, jasně, znělé kovové tóny a pevným dozvukem, navíc přes vší neostýchavost a rozjasněnost nejsou nacinkané, jejich struktura vyniká tak nějak samovolně a realisticky.

Krásně bohatý a plný zvuk je všeobecně charakteristickým značek nejvyšších modelů Exposure - nebojí se ale ani šťavnatého podání dynamiky, aniž byste cítili nějaký okázalý tlak a "našponovanou" energii. Je tu klid, nadhled, důstojná samozřejmost, jak ukázala "Danse Macabre" Camille Saint-Saënse ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC 200901). Zvuk se nežene, pluje, není ale těžký nebo unavený. Naopak, kde má být dynamický výbuch, tak Exposure sáhne do svých energetických zásob a prostě ho nechá zaznít, silně, pevně a konkrétně, na danou cenu mimořádně sebejistě a s uvolněným nadhledem.

2019 11 30 TST Exposure 5010 Pre Mono 13

Že si řada 5010 zaslouží zařazení mezi britský high-end dokázala Dvořákova "Symfonie č. 8 v G-dur op. 88" v podání RSO Berlin ("pure music ONE" | 2008 | AUDIO | 03-08). Přednes byl bez známek nějak opony, čistý, přehledný a s pěkně, přirozeně separovanými nástrojovými linkami. Elektronika netlačí na pilu a nevytahuje detaily do popředí jako mnohé moderní přístroje, nechává je spíše vyplývat a sází na organický pocit přirozeně znějícího celku s výtečnou, ale maximálně netechnickou čistotou. Cítíte, že reprodukce je pevná a sebejistá, že i tichoučké pasáže zůstávají stejně snadno čitelné jako ty hlasité a že hudba se poskládá do snadno srozumitelného celku.

Koncepce prakticky plně oddělených kanálů pomáhá a tří nezávislých krabic s oddělením citlivých obvodů velmi dobře reprodukuje i plasticitu hudební scény - v poněkud produkčně "zašmodrchané" a nejednoduché "Quiet Corners and Empty Spaces" od The Jayhawks ("AUDIOphile Pearls Vol. 17" | 2016 | AUDIO | 06-16) byly jednotlivé instrumenty pěkně rozčleněné i ohraničené, opět netechnicky, s dotekem měkkosti a uvolněnosti, ale od nejhlubších po nejvyšší tóny panuje takový ten decentní britský klid; vrstevnatý, spojitý a přesto dovolující určit snadno pravolevou i předozadní polohu nástroje a plasticky ho vnímat.

2019 11 30 TST Exposure 5010 Pre Mono 12

Moc se nám líbilo i to, jak hladce a plynule, jak dospěle Exposure nechává vyniknout muziku samotnou, byť s dotekem vlastního charakteru - skvěle vyzněla mohutná "Flight of the Cosmic Hippo" Bély Flecka ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145) a to od mohutného, masitého a šťavnatého basového základu po jemně, ale jasně cvrlikající struny bendža. Sytý zvuk se trochu valí, ale není líný, spíše opravdu bohatý, ale přesto úpravný a elegantní, chce se říct vyzrále muzikální, plynoucí bez předvádění.

Předzesilovače a koncové stupně řady 5010 od britských Exposure zapadají naprosto do takové té škatulky "starého dobrého ostrovního hi-fi" s tím, že úroveň jejich výkonu je právem řadí až do high-endové sféry. Ačkoliv byste se to kvůli racionálně jednoduchému, byť slušnému výrobnímu provedení možná nečekali, poctivá vnitřní konstrukce s více než dostatečně dimenzovanými součástkami zajišťuje výtečnou kontrolu nad jakýmkoliv signálem a budí dojem solidnosti, bohatosti a rezervy. Pokud tak hledáte decentní muzikálnost, příjemnou barevnost a šťavnatý, velký zvuk, který nechá vyniknout krásu hudby, tak Exposure 5010 jsou skvělým řešením i pro rozmlsané audiofilské uši.

Kč 64 990,- - 5010 Pre

Kč 72 495,- - 5010 Mono (cena za kus)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ celková bytelnost konstrukce

+ síla a jistota v reprodukci

+ dobrá dynamika

+ odvážné a přitom kontrolované basové spektrum

+ celkově "britsky klidný" charakter

ZÁPORY

- trochu obyčejný design

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies