2024 01 31 TST ELAC RS700 1

Jméno „varro“, které použil ELAC pro své nové portfolio prémiových subwooferů, odkazuje na latinský původ a značí něco jako „silný“ nebo „odolný“. Což je zhruba to, co od sub-basové jednotky očekáváte přesně v duchu krásného staročeského přísloví „basa tvrdí muziku“. Modely Varro jsou rozděleny mezi tři „podsérie“, nejvýše postavenou DS s dvěma měniči, nejmenší PS s jednodušším provedením s cílem nabídnout co nejatraktivnější cenu a subwoofery „RS“ čili Reference Series kdesi uprostřed. Větším z obou takto označených je RS700.

Jen málo subwooferů na trhu se vnějším pojetím liší od zažitého vzoru, tedy zhruba krychlovitého tvaru na čtyřech nožkách s velikým měničem. Jistě tu a tam najdete mírné variace, leč základní téma je stále stejné. Je takové i u Varro Reference RS700 – nenápadná krychle z MDF profilů podstatné tloušťky s matně černým povrchem má zaoblené čtyři předozadní hrany, takže nevypadá úplně stroze, sedí to celé na antivibračních pucích a vpředu vidíte běžně působící membránu na naopak velmi originálně působícím „zmuchlaném“ závěsu. Koš je krytý elegantním kroužkem, nikde tedy žádné šrouby – vyjma rohů skříně, kam zasunete případně krycí mřížku a kdy ani sebesilnější magnet prostě na rozdíl od těchto klasických mechanických „trnů“ neudrží mřížku na místě bez poskakování.

Na zadní straně se otevírá pohled na obdélník v podstatě ordinérně vypadajícího modulu zesilovače a další elektroniky. Hodně prostoru zabírá velký chladič, výbava z pohledu různých možností nastavení a konektivity není nijak široká. Jeden pár cinchů, ovladač hlavní úrovně hlasitosti, pro alternativní připojení dvě sady reproterminálů pro „odečítání“ vysokonapěťového signálu. Dále 12 V trigger v podobě 3,5 mm jacku a pochopitelně napájecí zásuvka a vypínací kolébka.

2024 01 31 TST ELAC RS700 3

Možná si říkáte, jak nastavit vhodnou přechodovou frekvenci, fázi a další parametry – od toho je tu ethernetový konektor a bezdrátové připojení, protože všechno probíhá na dálku přes aplikaci pro chytrá zařízení. Díky ní je nastavení opravdu bezproblémové a rychlé. Navíc je tu funkce Auto EQ, která subwoofer – vlastně dobře – sladí k vaší místnosti a stačí na to asi tak pět minut s telefonem. Pokud by to nestačilo, jsou tu ještě základní profily, parametrický ekvalizér – prostě si můžete na dálku přímo z poslechového místa bas pohodlně přizpůsobit, což je skvělé.

Použitý měnič má v tomto modelu průměr 12 palců, membrána je klasický sendvič papíru a hliníku. Pro odlehčení jsou v papírové části velké výřezy. Použitý gumový závěs HEX (High EXcursion) je navržený pro poddajnost a dlouhý výkmit, jeho tvar má snižovat zkreslení.

2024 01 31 TST ELAC RS700 2

Energii dodává zesilovač s technologií BASH, dodávající zde solidních 700 Wattů. Co je BASH? V podstatě použití zesilovače třídy D, navazujícího na zesilovač třídy A/B. Tímto postupem se obchází použití běžného napájecího zdroje. „Déčkový“ modul tedy rychle reaguje na potřeby zesilovače třídy A/B, což by mělo spojit rychlost a efektivitu třídy D se zvukovými benefity A/B a tím, že tím pádem není nutno používat výstupní filtr jako u klasických modulů třídy D.

ELAC udává frekvenční rozsah 17 – 150 Hz (ve volném poli, v místnosti prý až 14 Hz) a možnost nastavit výhybku kdekoliv mezi 40 a 150 Hz.

2024 01 31 TST ELAC RS700 6

Fyzicky je Varro Reference RS700 solidní kousek – váží 25,3 kg při šířce 41,6 cm, výšce 43,7 cm a hloubce 41,8 cm.

Varro Reference RS700 jsme zkoušeli v hlavní redakční sestavě Métronome DSC / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR s filtrem IsoTek V5 Sigmas a kabeláží Nordost Heimdall 2, Nordost Valhalla 2 a KrautWire Super Symetric Gold. Subwoofer doplňoval buď redakční KEF Blade One Meta nebo firemní ELAC Vela FS 407.2, u nichž byl vliv znát výrazně více (protože nejdou tak hluboko). Zkoušeli jsme různé pozice, ale provedení kalibrace nakonec pomohlo vyladit zvuk vpravo, vlevo i uprostřed, více vepředu i více vzadu do poměrně dosti podobného výsledku, což je velmi dobrá zpráva – umisťování nebude tak náročné, ač svůj prostor a něco péče při posouvání si RS700 rozhodně zaslouží.

2024 01 31 TST ELAC RS700 16

Byli jsme až překvapení, jak dobře stíhal Varro Reference RS700 rockový bas v „Gentlemen“ (The Afghan Whigs | „Gentlemen“ | 1993 | Elektra | 0075596150125). Druhou zajímavostí bylo to, že ELAC nijak neduní, fakticky na sebe nijak zvlášť neupozorňuje, máte mnohem spíš pocit, že bas a kopák se značně zpevní a bas získá klid, přesnost a až tvrdé kontury. Hloubka je samozřejmě bez problémů, v prvních minutách si ale dost možná budete myslet, že tu subwoofer vlastně není a budete chtít zvyšovat jeho hlasitost – tak nenápadně se do systému zvládl integrovat.

To samé jsme zjistili v „Love is Love“ Grace Potter („Daylight“ | 2019 | Fantasy | 0888072117396), kde bas jako kdyby najednou byl v lepší akustice, prostě konkrétnější, lépe frázovaný, mnohem pevněji ohraničený (tedy „mnohem“ u sloupků ELAC, lehké utažení však bylo znát i u KEF) a přesto vlastně neprominentní. Prostě máte pocit, že subwoofer – zcela v souladu s teoretickým ideálem – jakoby „protáhne“ frekvenční charakteristiku samotných reprosoustav, ale nevnáší tam sám sebe. Tady konkrétně získal kopák robustnější tělo a „hrudí důraz“, přesnost a jistota jsou výtečné.

2024 01 31 TST ELAC RS700 15

Když jsme poslouchali kontrabas v „Moon Song“ Cécile McLorin Salvant („Ghost Song“ | 2022 | Nonesuch | 0075597914672) na Vela FS 407.2, měl slušné tělo, ale ne plné - Varro Reference RS700 mu dodal realistické proporce i váhu, prostě doplnil vše, co už samotné reprosoustavy fyzikálně nezvládnou a přitom snad ještě i přidal tuhost, napětí a až hmatatelnou konkrétnost. Na danou cenu odvádí subwoofer excelentní práci.

Protože nejnižší kmitočty jsou civilní a realistické, ne opulentně bublavé, znělo těleso Bayreuth Festival Orchestra pod taktovkou Karla Böhma ve Wagnerově „Die Walküre“ (1997 | Classic CD | 81) ne větší, ne mohutnější, ale pevnější, jistější a s energickými vrcholy podstatě zřetelněji podanými. Prosadí se však sama hudba, ne pouze subwoofer. Nikde žádné efekty nebo subjektivně vnímaná dominance, pouze dobře a čistě napojený bas.

2024 01 31 TST ELAC RS700 11

Přítomnost Varro Reference RS700 v systému měla přínos i z pohledu zřetelnosti a čitelnosti „Eclipse“ Katie a Marielle Labéqueových („Dream House Quartet“ | 2023 | Deutsche Grammophon | 00028948588329). Zejména kontury klavírů jsou jednoduše sebevědoměji načrtnuté a přestože pokud se budete snažit zaslechnout samotný subwoofer, tak se vám to téměř nepovede, jakmile jej vypnete či ztlumíte, tak hudba jako kdyby splaskla. Je to prostě „bledší“ reprodukce.

Hodně bylo doplnění Varro Reference RS700 znát na Collinsově „You Can’t Hurry Love“ („Hello, I Must Be Going“ | 1982 | WEA | 299263). Subwoofer výrazně utáhl rytmiku, dodal drajv a opětovné vypnutí jako by mezi vás a poslech postavilo jakousi jen poloprůzvučnou překážku – vliv dobře zahraných hloubek je eminentní.

2024 01 31 TST ELAC RS700 4

Semi-taneční „Help Yourself Out“ jihofrancouzských Hyphen Hyphen („C`est la vie“ | 2023 | Parlophone | 0190296150043) má basu i tak dost, respektive mix je nastavený právě tak, že i na menších reprosoustavách jej cítíte. Varro Reference RS700 ho objemově nezdůrazní, díky větší přesnosti spíše naopak máte pocit „srovnání“. Skvělé až taktilní napětí nechá hudbu dosednout a máte pocit celkově razantnější reprodukce. Přitom subwoofer sám jako kdyby prostě jen postával opodál, napojení na reprosoustavy bylo výtečné, určitě lepší, než byste za dané peníze očekávali.

Středně velký a středně drahý subwoofer ELAC Varro Reference RS700 je příjemným překvapením. Zvenku je na pohled originální zejména netypickým gumovým závěsem měniče, jinak vypadá čistě, moderně a vlastně nenápadně – a tak svým způsobem i zní. Nejen díky snadno a účinně fungující kalibraci se velmi hezky napojí na reprosoustavy a nenápadně, leč účinně rozšíří jejich zvuk hluboko do základních oktáv. Můžete si ho dokonce přes aplikaci lehce přizpůsobovat, ale upřímně řečeno, největším rozdílem se zdála být úroveň hlasitosti a pokud si tu nastavíte decentně, dost možná žádné další přepínání potřeba nebude. Každopádně za dané peníze představuje Varro Reference RS700 překvapivě suverénního hráče a jeho zvuk je nenápadný, avšak účinný. Výtečný subwoofer!

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 01 31 TST ELAC RS700 m1

Frekvenční odezva – po automatické ekvalizaci

2024 01 31 TST ELAC RS700 m2

Frekvenční odezva – standardní režim (červená) vs. LFE (zelená)

2024 01 31 TST ELAC RS700 m3

Frekvenční odezva – ekvalizovaná (červená) vs. nekalibrovaná (černá) – profil Music

2024 01 31 TST ELAC RS700 m4

Frekvenční odezva – chování jednotlivých profilů – bez ekvalizace

2024 01 31 TST ELAC RS700 m5

Frekvenční odezva – chování jednotlivých profilů – po ekvalizaci

2024 01 31 TST ELAC RS700 m6

Frekvenční odezva – hlasitost na úrovních 30 / 60 / 95

2024 01 31 TST ELAC RS700 m7

Frekvenční odezva – vliv doplnění basu s ELAC Vela FS 407.2

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 38 000,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ praktické i účinné nastavení pomocí aplikace

+ smysluplná velikost a přitom hluboký bas

+ utažený, rychlý bas

+ fér cena za pevný basový základ

ZÁPORY

- pokud chcete hřmící objem (třeba pro kino), tak na to asi budou vhodnější jiné modely a značky

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies