2017 06 20 TST Klipsch R 112SW 1

Co by bylo domácí kino nebo rocková skladba bez pořádného basového základu? Zejména u filmu je to právě ten bas až hluboko v hrudníku a žaludku, který na nás tak intenzivně působí. A protože ne každý může doma snadno umístit plnorozsahové reprosoustavy nebo prostě má rád "hutné spodky" (čímž nejsou myšleny "jégrovky" ani sedací partie tanečnic v hiphopových klipech, ale akustické frekvence bratru do 200 Hz), nabízí se subwoofer jako snadné řešení pro mohutné basy. Jedním z populárních specialistů na "kino zvuk" je i americký Klipsch.

V jejich katalogu najdete v tomto okamžiku celkem desítku řešení, jimiž dotlačíte do své poslechovky nějaké ty "hutné spodky" - zhruba uprostřed této široké nabídky subwooferů leží model R-112SW. Jak už název napovídá, jedná se o subwoofer se zabudovaným 12" měničem (existuje ještě varianta s 10" a 15" reproduktorem).

2017 06 20 TST Klipsch R 112SW 2

Exteriér R-112SW je vcelku standardní a nepřekvapující, skříň z klasických MDF desek je potažena černým strukturovaným vinylem a působí prostě "americky". Tuhost je ale adekvátní, při rozměrech 39,4 x 44,1 x 46,4 cm (š x v x h) váží subbasová jednotka 22,1 kg. Ozvučnice je umístěna na základně s lomenými křivkami, jež ji ozvučnici rozměry trochu přečnívá a zajišťuje stabilitu, horní boční hrany skříně jsou pak zakulacené, což křivky trochu opticky zjemňuje.

Vzhledem k umístění mohutného reproduktoru na ještě mohutnějším závěsu přímo vepředu a jeho vizuálnímu podtržení širokým a vysokým štěrbinovým bassreflexem ale ono zjemnění nepadá na zase tak úrodnou půdu. Připočtěte si navíc pro Klipsch typickou vyzývavě měděnou barvu membrány a máte vizuální dominantu prostoru jako vyšitou.

Obdélníkový panel na zadní stěně slouží jednak jako chladič pro zesilovač, jednak jsou na něm namontované též ovládací prvky - vstup pro signál je řešen dvojicí analogových cinchů, buď použitelných ve stereo režimu nebo pro LFE signál. Nad nimi je páčka s třemi polohami (zapnuto / vypnuto / automatické spouštění), obdobná páčka pro otáčení fáze signálu a dva potenciometry. Ten první nastavuje přechodovou frekvenci (stupnice má označené body pro 40, 80 a 120 Hz spolu s "plným LFE"), druhý potenciometr nastavuje zisk, nebo chcete-li hlasitost. Obě hodnoty lze řídit plynule. Komu by se nechtělo použít přívodní signálový kabel třeba z důvodu vzdálenosti subwooferu od sestavy, může připojit modul pro bezdrátový přenos.

2017 06 20 TST Klipsch R 112SW 4

Osazený měnič má již zmíněný průměr 12", materiálem kónusu je kovová slitina Cerametallic. O jeho pohon se pak stará modul zesilovače dodávající ve špičce až 600 Wattů a pracující ve třídě D.

Subwoofer Klipsch R-112SW jsme poslouchali ve všech našich běžných sestavách, tedy jako doplněk k Harbeth Monitor 30, ke Xavian Perla i Xavian Premio, ale i Fischer&Fischer SN70, zbytek komponentů viz pravý sloupec -->.

Je faktem, že nad rámec své třídy (tedy třeba u Harbeth Montior 30, Xavian Premio nebo i Fischer&Fischer SN70) sice přidá objemově bas, ale díky svému vyladění na objem a energičnost a méně již pak na přesnost a konkrétnost se k nim ale už zase tolik nehodí; i proto je většina dojmů vztažená ke Xavian Perla. Tam kde je fajn mít rozmáchlejší bas, ať už jsou to tedy obecně levnější reprosoustavy nebo třeba hlasité a efektní domácí kino, tam ale R-112SW funguje solidně (v kině pak pro "bum bác" efekty obzvláště).

2017 06 20 TST Klipsch R 112SW 7

I v Davisově "So What" z "Kind of Blue" (2005 | Columbia | CK 64935) celkem férově přidal do basového spektra pocit hloubky, mohutnosti a hlavně velkého objemu, dobře, tak nějak po americku, pak dokázal spodní frekvence též zahustit. Jednoduše řečeno, basu je najednou všude plno a je fakt, že se subwoofer nebojí jít dospodu. Kontrabas je rázem citelně plnější, těžší a sytější, jakkoliv definice jednotlivých tónů se nemění, nebo se dokonce trochu zmenší, brumlání basy by mohlo být o něco málo soustředěnější.

Výraznou basovou linku v "God on the drum, Devil on the bass" od Katie Melua ("The House" | 2010 | Dramatico | DRAMCD0061) posunul subwoofer ještě výrazně více dopředu, dokázal i přes měkčí vyznění už ale tóny basového spektra separovat, ačkoliv ne vysloveně excelentně. Na hloubku a hutnost si ale rozhodně nebudete moci stěžovat, je to o energii, drajvu a šmrncovní sytosti a je fakt, že subwoofer se umí hodně rozvášnit a naplnit i hodně velké prostory bez potíží.

Příjemně oživil subwoofer dynamiku velké skladby - Musorgského "Velké brány kyjevské" ("Obrázky z výstavy" | 1995 | Denon | CO-78827). Je rázem jaksi plnější, větší a důraznější, takříkajíc pěkně od podlahy, jakkoliv by ale přeci jen k nabytému drajvu a dynamice mohla přibýt i troška delikátnosti - nicméně je fakt, že jde stále o poměrně dostupný subwoofer, kde nějaký ten kompromis být musí.

2017 06 20 TST Klipsch R 112SW 10

Zvláštní je, že svou relativně výraznou přítomností v "Indigo Dreamscapes" z desky "Parallel Realities" DeJohnetta, Methenyho, Hollanda a Haynese (1993 | Zaiks | JD 1251/52) subwoofer nejen přidal na objemu celému zvuku, ale také ho jaksi usadil a zdálo se, že je možná i o něco lépe čitelný. Podobně i v "Ashes to ashes" od Faith No More ("The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection" | 2009 | Rhino |5186544012) zvládl subwoofer ohladit hrany ostré a lehce nepříjemné nahrávky, dodal jí odpich a šťavnatost (jakkoliv ne konkrétnost a čitelnost) a podpořil rockový efekt.

Subwoofer Klipsch R-112SW je solidním zástupcem své cenové třídy - je to poměrně již velký a výrazně efektní subwoofer, který se slušně hodí k výbušnému, razantnímu a efektnímu domácímu kinu nebo tam, kde je chtěný velký, plný a sytý bas (tedy ne bas audiofilsky umírněný a decentní, aby nedošlo k mýlce). Vizuálně je to typický výrazný Klipsch s typicky americkým pojetím, zvukem je to pak také typický Američan - velký, rozmáchlý, efektní, hutný, dynamický a výrazný, neupejpavý a schopný zaplnit i velké prostory. Protože basové tóny jsou opravdu spíše hluboké a výrazné, spíše než utažené a svižné, je dobré na to pamatovat při volbě sestavy a přidat R-112SW tam, kde je třeba zvuk pěkně od podlahy okořenit a rozhýbat.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose reproduktoru a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti, jakkoliv zrovna u tohoto subwooferu nebyl efekt zdůraznění basu nikterak markantní. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 06 20 TST Klipsch R 112SW m1

Na grafu frekvenční odpovědi je vidět různé stupně nastavení přechodové frekvence - 40 Hz (červená), 80 Hz (šedá), 120 Hz (zelená) a LFE (černá). Je vidět, že R-112SW umí zahrát naplno už 25 Hz, což je velmi solidní výsledek, byť s přechodovou frekvencí nastavenou za hranici 80 Hz přichází výrazně více energie a tyto nejhlubší tóny tak mohou ustoupit trochu do pozadí.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 17 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velké basy

+ hodně energie

+ nenáročné propojení

ZÁPORY

- méně přesné kontury

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies