Métronome referenční streamer

2019 09 30 TST Naim ND 555 1

Anglický Naim platí za jednoho z průkopníků prudce se kupředu deroucího streamování hudby - ostatně byl to právě Naim, který jako první obohatil trh o "pořádný" streamer. Od té doby samozřejmě po síti proteklo mnoho dat a streaming je dnes naprosto běžnou součástí našich životů. Přesto, zdá se, Naim zůstává neochvějný ve své snaze vyvíjet a nabízet high-endové streamery. Firemní nabídce kraluje model ND 555.

Na první pohled je ND 555 typický Naim - černé hliníkové tělo, čelní panel rozdělený do tří segmentů, charakteristické broušení povrchu, neméně nezaměnitelné klenuté logo se zelným podsvícením nebo kulatá gelová tlačítka se stejným barevným základem; celek si prostě nespletete. Čelnímu panelu přístroje dominuje veliký 5" barevný displej s krásně jemnou kresbou, ale ono na tom vlastně nesejde, protože celé ovládání se stejně odehrává v pěkně propracované, stabilní aplikaci pro mobilní zařízení. I proto asi příliš neošoupete ona čtyři zmíněná ovládací tlačítka. Využívat ale možná budete USB port při připojení datových pamětí, který je k dispozici u levého okraje čelního panelu.

Přejedete-li pohledem na zadní stranu vlastně nijak dramaticky velkého (43,2 x 8,7 x 31,4 cm) a těžkého (12,25 kg) přístroje, objevíte poměrně velkou sadu konektorů. Napájení řeší dvojice velkých konektorů s mnoha piny, které pasují do externího zdroje 555 PS DR (nebo dvou, protože tak jako prakticky u všech svých modelů i tady Naim nabízí možnost upgradu).

2019 09 30 TST Naim ND 555 2

Vstup signálu zajišťuje ethernetový konektor nebo dvojice Wi-Fi antén, alternativně pak ale můžete využít i Bluetooth (s další vlastní anténou), další USB pro připojení datové paměti nebo čtveřici digitálních vstupů (2x optiku, 1x koax a 1x BNC - přes poslední dva lze "protlačit" PCM 24 / 192 a DSD64), takže ND 555 poslouží dobře i jako převodník. Využít lze ale také digitální výstup ve formě BNC.

Zpracovaný signál pak v analogové podobě vystupuje z přístroje ve dvou formách - buď klasickými cinchovými konektory nebo charakteristickým firemním "pětikolíkem", neboli DIN konektorem. U výstupu si můžete ještě šoupátkem zvolit standardní nebo plovoucí zemnění.

2019 09 30 TST Naim ND 555 3

Po síti můžete data streamovat buď z úložišť (WAV, FLAC, ALAC, MP3... až 24 / 384 nebo DSD128) přes protokoly AirPlay, Chromecast nebo UPnP, ND 555 zvládá ale i skvělé rozhraní Roon nebo služby TIDAL a Spotify. Samozřejmostí je i bezbřehá nabídka internetových rádií.

Uvnitř pak najdete poctivou konstrukci - všechno je řádně stíněno, byť velký díl práce udělá už samotné oddělení napájení do samostatné krabice. Digitální část se systémem LVDS (Low Voltage Differential Signalling - řešení, které odstraňuje šum ze signálu) je ukrytá ve Faradayově kleci pro optimální stínění. V analogové části se nachází celkem třináct oddělených napájecích zdrojů s firemními diskrétními regulátory, které dodávají energii pro každou část obvodového řešení. Desky plošných spojů jsou uložené na masivních mosazných základnách a odpružené, aby se minimalizoval vliv vibrací.

2019 09 30 TST Naim ND 555 4

Zpracovávaná data jsou nejprve "prohnána" přes 40ti bitový digitální signálový procesor SHARC, kde jsou převzorkována a dále poslána do čipu Burr Brown PCM1704. Toto řešení je už tradičním ve streamujících komponentech britské značky.

Streamer ND555 se zdrojem PS 555 DR jsme měli možnost poslouchat v kopřivnickém Amarock Studiu, kde mu společnost dělal systém napájený přes Accuphase PS-530 a lištu Nordost Qb8 s příslušenstvím QRT, kabely Nordost Valhalla 2 a zesilovač Pass Labs XP-30 s koncovým stupněm Pass X350.8. Poslouchalo se přes Avior II od Rockport Technologies. Poslechové prostředí bylo ošetřeno ještě rezonátory ASI, lineárním napájecím zdrojem pro příslušenství Nordost QPoint a řešeními QRT Qx2, Qx4 nebo QKore. Ke srovnání byl třeba Métronome Le DAC či Métronome DSC1, ale třeba i přehrávače Métronome Le PLAYER 2S.

2019 09 30 TST Naim ND 555 5

Hluboké tóny rezonujících a zblízka nahraných ťuknutí na dřevěný korpus kytary v "Let it rain" Patricie Barber ("The Dali CD Vol. 1" | 2006 | Dali | 2006023) nesou ty typické charakteristiky "firemního zvuku" jihoanglické značky. Je tu taková ta mohutná, hutná temnota vřelého, měkkého basu, lehce dominantního, ale přesto decentně anglického. Cítíte dotek sametové hladkosti, kterou se streamer vyjadřuje, ale s hedvábnou samozřejmostí jsou to tóny artikulované a konkrétní, mají dobrou definici kontur a suverénní oddělení. Jsou také nádherně šťavnaté a bohaté, jsou velké a mručivé, dýchající a kulatě poddajné. Kultivovaný způsob, kterým streamer zachází s basovou složkou kombinuje bezproblémovou čitelnost a klidností a pocitem plnosti, vlastně až jisté luxusnosti.

Ani navazujícímu vokálnímu pásmu podobná charakteristika není cizí, vokál Doris Day v "Penny from heaven" ("Diamond Voices from the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) zněl s až romantickou sladkostí, krásně velký a přátelský, až tělesně hmotný a přítomný, ač bez takové té expresivní tvrdosti, která se v této staré (byť skvostně zrekonstruované) nahrávce občas na sykavkách objeví. Přesto ND 555 umí zprostředkovat ten dojem nadechnutí, ten tlak a puls, kdy se zpěvačka do svého výkonu opřed - v tu chvíli úplně cítíte narůstající energii a přirozenou dominanci vokálu a to aniž by ztratil onu elegantní uvolněnost. ND 555 se nesnaží zaimponovat mikrodetailní analýzou, ale hlavně přirozenou nenásilností projevu.

2019 09 30 TST Naim ND 555 8

Hladkost a sladkost pak pokračuje též v nejvyšším frekvenčním pásmu, kde cinkot činelů ve "Spinning Wheel" od Blood, Sweat & Tears ("Blu-spec CD - Feel the difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) byl velmi kultivovaný a spíše jemnější, ale přesto zůstával každý tón jasně a zřetelně čistý, s dobře a nenásilně definovanými obrysy i texturou. Ani výšky se nesnaží nabídnout nějaký mimořádně analytický vjem jednoho každého detailu, ale zní organicky, s přirozenou integrací do zbytku pásma, uvolněně a samozřejmě, jak se na opravdový high end sluší a patří.

Živá "Danse Macabre" Camille Saint-Saënse ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC 200901) těží ze známé schopnosti elektroniky Naim "prodat" dynamiku nahrávek - je to velmi důstojný, elegantní a velký zvuk, pulsující, vznosně se houpající, masitý a mohutný. Umí zprostředkovat dýchající eleganci velkého hudebního tělesa, umí "šťouchnout" v momentech dynamických špiček a umí vzbudit dojem celkové plnotučné živosti. Není to taková ta moderní, napružená, nutkavá dynamičnost, ale s nadhledem prezentovaná mocnost a energičnost.

2019 09 30 TST Naim ND 555 12

ND 555 ve svém projevu netlačí kupředu ty nejjemnější nuance, když se zaposloucháte do Dvořákovy "Symfonie č. 8 v G-dur op. 88" v podání RSO Berlin ("pure music ONE" | 2008 | AUDIO | 03-08), v hladkém a nekonfliktním celku se všechno přirozeně vrství, nic není zapadlé, nic není načančaně předsazené a celková čitelnost a srozumitelnost reprodukce je výtečná. Je tu vzduch, jednotlivé nástrojové sekce jsou samozřejmě oddělené a i drobné zvuky v pozadí jsou tu slyšitelné a dosažitelné, byť méně exponované, než je zvykem. Vnímáte ale už i atmosféru, ambientní zvuky a pocit vzduchu kolem orchestru, pocit propojené skutečnosti, která se před vámi přesvědčivě otevírá.

Také prostor v nahrávce "Quiet Corners and Empty Spaces" od The Jayhawks ("AUDIOphile Pearls Vol. 17" | 2016 | AUDIO | 06-16) je velice samozřejmě a nenásilně vyplývající, jako kdyby se hudba prostě rozlévala do okolí z pevně definovaného středu scény. Je tu spousta vzduchu a proporce jsou nadstandardní, takže máte pocit zřetelného místa a volnosti mezi jednotlivými nástroji, což podtrhuje jak jejich kontury, tak jejich lokalizaci v prostoru. Je to pěkně přehledný, dýchající zvuk, nechávající vyniknout hudbu bez přitahování pozornosti k technické stránce věci.

2019 09 30 TST Naim ND 555 13

Pusťte si mohutnou a měkce valivou "Flight of the cosmis hippo" Bély Flecka ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145) a Naim vám dá pocítit hluboké tóny i skrze podlahu, má sílu, má mohutnost a skvěle vystihuje tu táhlou vláčnost, tu sytost nejhlubších basových tónů, jejich vrznutí je přímo fyzické a přitom zvuk neinklinuje k přehnané těžkosti, je prostě jen tučný a mocný. Hudba pak plyne, má šťávu a suverénní autoritu, díky níž je hudební zážitek přirozeně muzikální, neupoutávající pozornost na žádnou jednotlivost, ale na organický celek.

Od komponentů mimořádné cenové úrovně - kam streamer ND 555 s externím zdrojem PS 555 DR rozhodně patří - očekáváme jaksi podvědomě jakousi show, jakýsi strhující, mimořádný projev, který by měla snad až změnit život. Ale jak ukazuje právě Naim se svým top modelem, ono to není potřeba - stačí, když přístroj bude působit "normálně" a přesně to se ND 555 daří. Jeho ovládací rozhraní je stejně srozumitelné a jednoduché, jako u lifestylových přístrojů (v dobrém slova smyslu) a tudíž pochopitelné i pro uživatele bez hlubšího vztahu ke světu počítačů. Jeho možnosti stran formátů a rozlišení vychází z reálného světa a co je reálně dostupné k poslouchání, to si přehrajete. No a nakonec je tu jeho zvuk, který splňuje přísné standardy high-endu, aniž by ale upoutával pozornost na technologickou stránku reprodukce, aniž by se snažil nabídnout nejvíce dynamiky, nejvíce detailů nebo největší prostor - nabízí ale sladký a zábavný mix toho všeho, který ústí v poslechový dojem, v němž dominuje hudba jako taková, v němž není místo pro něco nepříjemné a kde zůstává jen organický, plnotučný a živý zážitek. Jako komponent už je ND 555 s 555 PS DR mimořádně drahý, ale také - nutno říct - mimořádně zábavný a muzikální.

Kč 429 990,- - ND 555

Kč 229 990,- - PS 555 DR (napájecí zdroj)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ snadnost ovládání

+ muzikálnost a bohatost

+ výtečná dynamika

+ celková plynulost

+ zábavnost bez omezování žánrem nebo formátem

ZÁPORY

- cenovka začíná být velmi prémiová

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies