Métronome referenční streamer

2019 08 31 TST Melco N100 1

Značka Melco spatřila světlo světa jako důsledek tradiční japonské výchovy - na rozdíl od takzvaného "Západního světa" v ní totiž neměla příliš mnoho místa běžná počítačová gramotnost a proto dnešní generace dospělých audiofilů řekněme věkem 45 a více není zběhlá v rutinní práci s počítači. Z toho logicky plyne i to, že právě tito lidé si nemohou udělat radost novými formáty s vysokým rozlišením, které vesměs vyžadují USB a tím pádem schopnost ovládat počítačová rozhraní. A proto firma Buffalo, výrobce prémiových počítačových periférií, začal pod jménem Melco vyrábět "počítače pro počítačově méně gramotné audiofily".

Ač značka není na svět nijak dlouho, stihla si získat výtečné jméno právě proto, že nabízí možnost plnohodnotné konzumace digitálního obsahu bez nutnosti vlastnit víc než běžný chytrý telefon, respektive ideálně iPad - a to v domovském Japonsku ani v naší západní civilizaci už není nic výjimečného. Navíc má Melco jako výrobce počítačových komponentů ideální možnosti udělat počítač právě takový, jakým běžný univerzální model z pohledu nasazení pro čistou reprodukci zvuku nikdy být nemůže.

Základem firemní nabídky jsou malé přístroje řady 100 s polovinou tradiční komponentové šířky (21,5 cm) a přitom kompletním funkčním rozhraním, známým z "velkých" modelů firmy.

2019 08 31 TST Melco N100 2

Melco N100

Hlavním komponentem řady je N100, digitální hudební knihovna (jak Melco své výrobky oficiálně nazývá) s vestavěným pevným diskem a vlastně všemi možnostmi svých větších souputníků. Kdo někdy viděl nějaký z výrobků firmy, jistě pozná centrálně vsazený displej s jemnou kresbou, který sadou piktogramů informuje o všech provozních stavech a možnostech, stejně jako v největší části vhliníkového a bytelného šasi (při rozměrech 21,5 x 6,1 x 26,9 cm váží celkem citelné 3 kg a to využívá externí napájecí zdroj) nachází spínací tlačítko překvapivě tuhého chodu (ale to je vlastně dobře - uvnitř je přeci jen počítač a náhodné vypínání a zapínání po neopatrném dotyku by pro něj asi nebylo optimální), kousek vedle stavová dioda. Na pravé straně jsou čtyři tlačítka, která stačí k pohybu v poměrně komplexní nabídce přístroje a k ovládání (nejen) přehrávání. Vše doplňuje USB port pro praktickou možnost připojit disk s hudebními materiály bez nutnosti lovit vzadu.

Pokud byste ale chtěli, vzadu je též USB port určený pro datové paměti, případně pro CD mechaniku (jako je třeba firemní D100), kterou lze rippovat hudební data z CD. Druhý USB port pak propojí výstup z N100 do D/A převodníku - Melco bez jakýchkoliv potíží "schruplo" všechny v redakci dostupné převodníky, ať už byly součástí přehrávačů, zesilovačů nebo to byly samostatné entity. Melco N100 vždy pozná maximální rozlišení, vždy pár vteřin po zapojení kabelu umožní bez jakéhokoliv nastavování prostě hrát.

2019 08 31 TST Melco N100 3

Krom napájecího konektoru je vzadu ještě dvojice ethernetových portů, která N100 připojí buď do sítě jako standardní streamer, nebo jej druhým portem lze připojit právě k nějakému streamujícímu komponentu jako perfektně oddělený síťový zdroj hudby.

Nosný rám komponentu je vyrobeno z 2 mm tlusté oceli, pevnost této konstrukce má pomoci při eliminaci vibrací. Uvnitř je použit 2,5" pevný disk s firemním antivibračním systémem HS-S2 a kapacitou 2 500 GB - pokud by to nestačilo, lze systém rozšířit libovolným pevným diskem, ač pečlivý uživatel patrně zvolí firemní E100 už kvůli fortelnému provedení i stejné velikosti, umožňující (třeba i s mechanikou D100) vytvoření efektní věžičky. Zajímavostí je možnost zálohování uložených dat.

2019 08 31 TST Melco N100 4

Velkou silou systémů Melco je to, že všechny komponenty navrhuje pro dosažení naprosto minimálního šumu a maximální eliminace vzájemného ovlivnění kritických částí - to je něco, čím se pochopitelně výrobci standardních PC nemají možnost zabývat. Všemu je pak přizpůsobený také software zařízení, díky němuž Melco vytváří na základě importovaných dat skutečně dobře fungující a přehlednou knihovnu (díky např. i metadatům z databáze Gracenote). Přehledná aplikace pro iPad (ale vlastně jakýkoliv volně dostupný ovládací software pro síťové přehrávání hudby) vás pak snadno zavede k jakékoliv hudbě.

Melco zvládne přehrávat PCM soubory s rozlišením až 32 bit / 384 kHz nebo DSD512, poradí si se vším od MP3 přes WAV, FLAC, ALAC, AIFF či AAC až po OGG, WMA, LPCM nebo DSF a DFF, prostě prakticky všechno, co můžete chtít.

2019 08 31 TST Melco N100 5

Melco D100

Praktickým doplňkem serveru může být i mechanika identického designu a velikosti nazvaná D100. Ta má vpředu identickou podobu, identickou stavovou diodu a identické spínání, zbytek prostoru už zabírají dvířka a vysouvací tlačítko, doplněné o druhou diodu, signalizující právě probíhající operace.

O stabilitě a řádném provedení mechaniky svědčí hmotnost 3,5 kg při rozměrech 21,5 x 6,1 x 26,9 cm - může za to ocelový nosný rám o tloušťce 2 mm i tlusté hliníkové stěny spolu s tlumícími vnitřními prvky, protože napájecí zdroj je opět externí.

2019 08 31 TST Melco N100 6

To zjistíte při pohledu na zadní stranu, kde je USB port pro připojení v režimu čistého čtení dat, ale hlavně velká kostička USB, která data servíruje do N100 a umožňuje v kombinaci se servery Melco nejen ukládání, ale i přímé přehrávání.

Mechanika samotná je pevně udělená a hlavně rychlá, také téměř úplně tichá.

2019 08 31 TST Melco N100 7

Melco E100

Třetím, designově, materiálově i rozměrově identickým komponentem série je E100, který ale krom indikačních diod a spínacího tlačítka postrádá vpředu jakékoliv další prvky a vzadu je opět hlavně velká USB kostička, díky níž se stane plnohodnotnou součástí N100 - jedná se totiž o externí pevný disk, jímž lze buď rozšířit kapacitu vestavěného disku nebo ho využití třeba pro datové zálohy cenné hudební knihovny.

I tady, stejně jako u serveru nebo mechaniky, se výrobce věnoval péči o komponenty na desce plošných spojů a o to, aby tu bylo co nejméně šumu a vše probíhalo co nejpřesněji. Opět je tu silný ocelový rám, opět je tu hliníkové pouzdro, opět je tu díky tomu hmotnost 3,6 kg a pocit bytelnosti.

2019 08 31 TST Melco N100 8

Kompletní tříkomponentový set Melco N100 / D100 / E100 jsme poslouchali v běžných redakčních sestavách - tedy přes USB i streaming OPPO UDP-205 na Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30, přes USB i streaming Teac NT-503 na Emotiva XSP-1 / XPA-DR2 a KEF LS50 nebo přes USB na Cambridge CXA80 a Fischer&Fischer SN-70. Krátce pak také na ASUS Xonar Essence One MUSES MKII a Grandinote Shinai a to jak na Harbeth, tak na F&F. Zkoušeli jsme také vyměnit ethernetový kabel za Melco C1AE. O dalších použitých kabelech, příslušenství a filtrech se dozvíte více v pravém sloupci -->.

Robustní basová linka ve "Way down deep" od Jennifer Warnes ("The Hunter" | 1992 | Private | 1005-82089-2) nás rozhodně překvapila svou mohutností, která ale není samoúčelně veliká, nýbrž má i velmi pěknou definici a v hlavně i pevnost v hloubkách - basu je tedy objemově více, je razantnější a napnutější, pružnější než ve stejné sestavě na stejném USB kabelu z počítače. Tóny mají tělo, mají váhu a mají sebevědomou samozřejmost, nadprůměrnou pro padesátitisícovou kategorii. Je tu přesnost a čistota, o níž si neuvědomíte, že vám chybí, nebo že ji USB systém této kategorie může mít, dokud vám ji Melco nepředvede - vyšší model N1A/2 na tom byl slyšitelně lépe, ale N100 se mu poměrně blíží.

2019 08 31 TST Melco N100 10

Plnost a šťavnatost, taková ta uvolněně samozřejmá, nikoliv tlačená kupředu, je vlastní i střednímu pásmu, kde díky tomu vokál Eleanor McEvoy v "Leaves me wondering" ("System Solution" | 2019 | Nordost) zněl velmi svěže, konkrétně a hlavně celkově živě a energicky. Přes vší objem to ale není rozmáchle nekontrolovaný přednes, má dobou definici a dobrou čitelnost, stejně jako je tu transparentnost daná patrně i velkou péčí o nízkošumové komponenty, které prostě nerozostří pozadí signálu - tím vyniknou i velmi jemné detaily.

Z téhož důvodu zněly jasně a konkrétně také nejvyšší tóny, kdy v dané ceně oceníte vysloveně vynikající detaily metličky na kovové ploše v "Sex without bodies" od Dave´s True Story ("AUDIO Digital Masters I" | 2010 | AUDIO | 01-10). To je třeba jeden z detailů, které u komponentů v této cenové třídě povětšinou prostě nedostanete, protože je velmi subtilní. Melco pak působí, že zvuku nijak nepřidává, nikam ho netlačí, jen ho jaksi nechává vyniknout - tím pak přirozeně působí i barvy tónů nebo lehká zvonivost a jadrnost vibrafonu. Přes zjevnou snahu o přesnost a maximální čistotu to ale není zvukové podání suché a technicistní, ani tady nechybí taková ta objemná šťavnatost.

2019 08 31 TST Melco N100 11

Sílu a dynamický tah na bránu měla Guettova "Love is gone" ("Focal CD No. 8" | 2009 | Focal | 509999680442), pulsující elektronika zní až trochu naléhavým způsobem, se spoustou energie a drajvu, zvuk je tuhý a pevný, nicméně ne tvrdý. Dynamické kontrasty se zdají být velmi suverénně podané a identický soubor, přehrávaný napřímo z běžného PC, vypadlá prostě trochu "vybledlý".

Výtečně si Melco poradilo i s nástroji a oddělením jejich linek v "A rose for me" od The Soundscapers ("FIM Super Sounds! III" | 2006 | FIM | FIM XR24 073). Samozřejmost, s jakou se z tichého pozadí linou krásně podané drnkající struny, jak vnímáte zvuk tření smyčce nebo jak snadno vnímáte doznívání tónů, což ústí v celkově dospělejší a přirozenější pocit z reprodukce, než je v padesátitisícové sféře zvykem.

2019 08 31 TST Melco N100 17

Také prostor hudební scény a lokalizace nástrojů v "Innocence" od Hoff Ensemble ("Polarity" | 2018 | 2L | 2L-145-SABD) mají standardy vyšší, než si běžně troufnete od této cenové úrovně vyžadovat. Příjemný je také klid, s jakým se scéna nenuceně rozpíná v pravolevém i předozadním směru a s jak nečekaně dospělou plasticitou z ní nástroje vystupují. I to je benefit zjevně přesného zpracování signálu.

Kupodivu ale není Melco "jedovaté" na nahrávky, které mají technické limity - ne že byste neslyšeli, že v "That Man" od Caro Emerald ("Deleted Scenes from the Cutting Room Floor" | 2010 | Grandmono | 88697776142) nejsou rezervy, ale N100 se to zdá vynahradit svou energií, živostí a tím spořádaně přehledným způsobem, kterým - zdá se - každou nahrávku rozlouskne.

2019 08 31 TST Melco N100 22

Malé základní Melco je překvapujícím komponentem a měl by se o něj zajímat nejen ten, kdo nemá takovou zkušenost nebo takovou chuť vládnout moderním souborům skrze osobní počítač se všemi jeho nastaveními a proměnnými, kterým je třeba se věnovat. Ačkoliv dražší model N1A/2 je zvukově lepší, malé N100 s ním sdílí ten návykový komfort ovládání, má promyšlený způsob, kterým buduje knihovnu a umí stejně dobře "jít z cesty", neboli nechat vás vybrat a poslouchat libovolnou hudbu se snahou ne větší, než jakou byste věnovali otevření krabičky s CD. Melco N100 pak má ještě ke všemu opravdu pěkný, čistý a detailní zvuk, který je rozhodně nad standardy padesátitisícové kategorie (ač poctivě řečeno, patrně budete chtít využít i velmi pohodlný a dobrý ripping přes externí mechaniku, čímž se dostáváte do pětasedmdesátitisícové třídy - ale i tam N100 stále bez diskuse stojí za to). S klasickým počítačem se prostě můžete snažit jak chcete, ale Melco N100 se svými na míru dělanými komponenty a na míru napsaným softwarem je prostě naprosto excelentním nástrojem pro poslech moderních digitálních hudebních souborů.

Kč 51 974,- - N100 (2 TB HDD)

Kč 25 870,- - D100 (externí mechanika)

Kč 25 870,- - E100 (externí 3 TB HDD)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ úžasně jednoduchá obsluha a soužití

+ lepší dynamika i rozlišení, než nabízí USB připojení z PC

+ dobrá aplikace

+ možnosti konektivity

ZÁPORY

- prakticky nic, pokud hledáte skutečně dobře fungující zdroj digitální hudby

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio Studio | www.superhifi.cz | www.melco-audio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies