2017 09 19 TST Emm Labs TX2 DA2 1

Dobrý zvuk vám poskytne cokoliv, co si zaslouží označení hi-fi, výborný zvuk cokoliv, co si zaslouží jméno high-end, ale výjimečný, jakože opravdu výjimečný zvuk, který vás donutí zadržet dech, to umí jen skutečně špičkové přístroje nemnoha značek. Pokud rádi točíte stříbrné kotoučky, pak jednou z těch "nemnoha" je i kanadská značka EMM Labs, za níž stojí Ed Meitner, který tak trochu pro SONY a Philips v podstatě vymyslel formát SACD a DSD a právě jeho D/A a A/D převodníky jsou v podstatě ve všech studiích, kde se SACD produkují.

Ačkoliv samozřejmě žádnou ze zmíněných technologií nevymyslel úplně sám, jsou to jeho myšlenky a jeho nápady, které nemalou měrou formovaly poslední tři dekády přehrávání kompaktních disků, což je reference, kterou se nemůže chlubit úplně každý.

Proto asi i celkem stojí za pozornost, když takový člověk vypustí do světa přístroje s označením referenční. Konkrétně pak nejnovější referenční transport TX2 a na něj navazující referenční D/A převodník DA2.

2017 09 19 TST Emm Labs TX2 DA2 2

Estetika těchto dvou komplementárních přístrojů je vlastně velmi jednoduchá - oblé hrany, robustní stavba kovových těl, odstíny šedé a do hloubky gravírované nápisy. Navíc oba komponenty jsou v podstatě identické, jen převodník má tlačítka tam, kde má transport mechaniku (tedy v prostředním bloku pod nevelkým, ale dobře čitelným displejem s velkými znaky).

Boky obou přístrojů jsou bohatě žebrované, aby bylo zajištěno co nejlepší chlazení. Zadní panely jsou pak z černého eloxovaného hliníku a stejně čistě a přehledně pojaté, jako zbytek. Na transportu TX2 krom napájecí zásuvky s kolébkovým vypínačem najdete pouze digitální signálový výstup v podobě AES/EBU a Optilinku. Jsou tu i systémové konektory pro ovládání (RS232) a USB pro servisní účely. Na D/A převodníku je konektorové pole zřetelně bohatší - krom napájecí zásuvky a odpovídajících vstupů AES/EBU a Optilink jsou tu ještě dva koaxiální a dva obyčejné optické digitální vstupy, plus dnes celkem nezbytné USB. Analogový výstup pak zajistí symetrické XLR i nesymetrické RCA konektory. Sestava servisních propojení je pak obdobná jako u transportu.

2017 09 19 TST Emm Labs TX2 DA2 3

Možná by bylo dobré vysvětlit rozdíl mezi Optilinkem a optikou - obé pracuje samozřejmě se světelnými impulsy, Optilink je nicméně proprietárním řešením Eda Meitnera, kterým projde i DSD signál z SACD disků, což v podstatě nikdo jiný nedělá. Cílem je úplná galvanická izolace obou komponentů.

Oba komponenty jsou si velmi blízké nejen vizuálně, ale i rozměry a váhou - oba mají identické míry 43,8 x 40 x 16,1 cm (š x h x v), mechanika váží fortelných 17 kg a převodník ještě o čtvrt kila víc.

2017 09 19 TST Emm Labs TX2 DA2 4

Transport TX2 stojí na vývojové verzi technologií z modelu TSDX. Ed Meitner navrhl lehce tajemné řešení MDAT (zde tedy již verzi MDAT2) - Meitner Digital Audio Translator, což je vlastně DSP, reagující na průchozí signál. Díky tomu - jak se EMM Labs pyšní - zachovává fázovou a frekvenční věrnost původnímu signálu více než jakákoliv konvenční technologie. Precizní data tomuto systému dodává mechanika Esoteric, o které mnozí říkají, že je prostě nejlepší na světě.

Svůj význam má i přísně izolovaný rezonanční napájecí zdroj. Ten se svou frekvenční přizpůsobuje pracovnímu taktu všech součástí v přístroji, čímž by měl téměř úplně eliminovat digitální šum. Navíc je zdroj velmi regulovaný.

2017 09 19 TST Emm Labs TX2 DA2 5

Převodník DA2 pak sice využívá firemních poznatků, ale je na rozdíl od TX2 úplně nový. Modul D/A převodu je pak světově první, který nabízí "16x DSD", nebo chcete-li DSD1024. Tato zásadní část je řešená plně diskrétně, Meitner nevyžívá žádných dostupných čipů. Toto řešení se jmenuje MDAC2 a Meitner se pyšní tím, že je ručně vyráběno výhradně ve firemní továrně v Calgary. V přístroji je též upsamplující DSP MDAT2, stejně jako v transportu. Veškeré vstupující PCM i DSD signály jsou tak pro účely dalšího zpracování převedeny na DSD1024. EMM Labs má také své vlastní řešení perfektní galvanické izolace USB vstupu, což označují za kritické.

Další zásadní součástí je i sytém MCLK2, který se věnuje výhradně preciznímu časování signálu a tím eliminaci jitteru - i takt určuje velmi přesný modul oscilátoru, který si firma též vyrábí sama. Zcela nové jsou i výstupní analogové stupně.

EMM Labs TX2 a EMM Labs DA2 jsme měli možnost zkoumat v ostravském studiu Tykon na adekvátním zbytku řetězce - předzesilovači Bespoke Audio, koncovém stupni Audia Strumento No.4 a Estelon X Diamond, to vše bylo propojeno kabely Acrolink z nejvyššího patra firemního katalogu. Ke srovnání byly za několik měsíců průběžných poslechů všelijaké modely včetně třeba Audio Research CD6 nebo třeba starší verze děleného TSDX / DAC2x nebo integrovaného XDS1.

2017 09 19 TST Emm Labs TX2 DA2 7

Bylo by patrně nošením dříví do lesa opakovat fakt, že signál řetězcem projde při nejlepším tak kvalitně, jak kvalitně ho na začátku načtete - a že TX2 / DA2 to tedy umí na jedničku. Vnímat tóny kontrabasu Charlieho Hadena ve "Stairway to the stars" ("When the heart dances" | 2008 | Naim Audio | naimcd112) byla čistá radost - čistá tonálně, čistá muzikálně. Ta schopnost díky absolutní přesnosti vystihnout naprosto zřetelně kontury jednoho každého tónu, zachovat jejich úžasnou pevnost a jistotu, aniž by se ale ztratila byť jen špetka toho sametového luxusu úžasného nástroje. Bas kulatý, prezentovaný s nadhledem a pocitem bezchybnosti - zvuk je tak přirozený, že maže i ten poslední pocit umělosti nebo nerealističnosti. Tak silný pocit hmotnosti těla nástroje, ten kov strun a dřevěný přídech doznívajícího tónu, to vše vám prostě staví kontrabas před oči, jen se ho dotknout.

Nahrávka "Walk on by" od Diany Krall ("Quiet Nights" | 2009 | Verve | 0602517981256) je trochu zvláštní - hraje hezky na čemkoliv, kdesi ve vodách vyššího high-endu se začne dojem trochu rozpouštet a ukazovat technické limity nahrávky a jen to úplně nejlepší zase vystihne tu zvláštní, jemnou a vřelou atmosféru. Dělený přehrávač od EMM Labs rozhodně patří do té poslední zmiňované přihrádky - vokál byl naprosto excelentní, plastický, takhle jsme ho vlastně ještě nikdy neslyšeli, TX2 / DA2 jako kdyby vytáhlo i ty nejjemnější detaily a hlavně přednes zní tak přirozeně, tak konkrétně a tak naprosto fyzicky přítomně, že se tají dech. Je to nesmírně autentické a přesvědčivé, přes všechno to fantastické rozlišení a výjimečnou přesnost ale má tento set velmi muzikálního ducha, žádná strohost, žádná techničnost.

2017 09 19 TST Emm Labs TX2 DA2 8

Jak přehrávač rozpracoval linku činelů v "La Ronde Suite" od The Modern Jazz Quartet ("Django" | 2006 | Prestige | 0025218811026), to bylo přímo fascinující. Ta rychlost, ta jistota, jako kdyby činel skutečně fyzicky visel před vámi v prostoru. Úplně vidíte, jak hmota činelu dochvívá a jak je vše dokonale pod kontrolou. Stejně tak vibrafon - jeho jeden každý tón je úchvatně znělý, sytý a jadrný, má objem a ani na vysokou hlasitosti vás neřízne do ucha. Všechno je fantasticky čitelné a jasné, ani v jednom okamžiku však nemáte pocit, že by přehrávač tlačil na pilu - prostě nechává hudbu naprosto nenásilně znít.

Po stránce dynamiky lze popsat EMM Labs TX2 / DA2 vcelku jednoduše i jediným slovem - "nelimitované". Teprve po poslechu Mahlerovy "5. symfonie" v podání Václava Neumanna a České filharmonie (1994 | Octavia Records | OVCL-00258) přes EMM Labs přehrávač zjistíte, že v drtivé většina ostatních sestav cítíte větší či menší "tuhost"; ta nenásilnost, lehkost a samozřejmost, s níž nechává TX2 / DA2 vyznít každý tón, snad by se dalo říct i ta přirozenost, s níž tónům jde elektronika z cesty a nechává je žít, to je něco fantastického. Naprosto dospělá, nelimitovaná čistota, jistota, famózní konkrétnost a nespoutaná energie, dokonalá jistota v makrodynamickém i mikrodynamickém světě, to vše tvoří jediné - život.

2017 09 19 TST Emm Labs TX2 DA2 12

Stejně tak rozlišení - tento dělený přehrávač je výjimečně detailní a přitom zachovává nesmírně zábavnou muzikálnost; Oldfieldovu desku "Amarok" (1990 - Virgin - 0777 7 86941 2 0) jsme prostě museli projít úplně celou, protože přehrávač s naprostým klidem rozdělil chaotickou, dramatickou a vrstevnatou nahrávku na jednotlivé zvuky, zaostřil je a s naprosto suverénním nadhledem seskládal do zcela přirozeného celku. Pokud v nahrávce nějaký zvuk je, TX2 / DA2 ho přehraje a to naprosto jistě a dokonale čitelně. Žádné agresivní zdůrazňování a přesto i ten nejdrobnější zvuk v pozadí vnímáte s nezaměnitelnou uvolněností a jistotou. Snáze srozumitelná a detailnější snad už může být jen produkce naživo...

Stejně tak schopnost vdechnout nahrávkám pocit existence tří dimenzí tu je - nástroje v Ishamově "Trapeze" ("Blue Sun" | SONY | 074646722725) byly puristicky čisté, tak přesně vykreslené a tak proporčně realistické, že se prostě zdálo, že v holograficky uvěřitelném pravolevém i předozadním směru stojí jen pár metrů před námi. Slova jako lokalizace nebo kontury tu už možná v běžném kontextu nestačí popsat to, že u opravdu dobrých nahrávek (jako je tahle) vnímáte pocit "skutečného světa". Fascinující.

2017 09 19 TST Emm Labs TX2 DA2 9

Nejlepší na tom všem je, že přes vší svou analytičnost, přes technickou brilanci a výjimečnou přesnost zůstává ve zvuku TX2 / DA2 to důležité - hudba. Nikdy nevysuší noty na pouhý dokonalý zvuk, ale je tu šmrnc, šarm, bohatost, barva a energie. I titulní skladba Watersovy "Amused to death" (1992 | Columbia | 468761 2) byla žhavá, neuvěřitelně energická, strhující, elastická a perfektně organizovaná - bylo to jako stát "tam", přímo uprostřed toho uragánu hudby se vší její naléhavostí, bezprostředně se vsakující ušima až k nejhlubšímu centru emocí v mozku. A přitom - což je úplně nejlepší - to vše probíhá s až směsně obrovským nadhledem, naprosto bez stresu a nucenosti.

Technické kreace Eda Meitnera na téma (SA)CD nemohou být jiné než vynikající, to prostě od jednoho z "otců zakladatelů" kvalitního přehrávání kompaktních disků berete jako samozřejmost. Jenže při pohledu na astronomickou cenovku, za níž máte skvělé auto nebo v některých částech republiky dokonce i ne úplně špatnou nemovitost, jaksi čekáte ještě víc. A co je nejlepší? Vy to dostanete... Spojení výjimečné technické brilance, věrnosti tónu, nelimitované dynamiky a vůbec všech těch nutných prostředků pro realistickou reprodukci s jistým muzikálním puncem a obrovským, vpravdě fascinujícím nadhledem nad tím vším, to vše přivede do vaší sestavy ne sled jedniček a nul, ne elektrické impulzy, ale hudbu. Hudbu, od které se v téhle formě už prostě nebudete chtít vzdálit...

Kč 799 990,- - transport TX2

Kč 799 990,- - převodník DA2

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ excelentní výrobní kvalita

+ výjimečná přirozenost - detail, život, barvy, nepřehnané a věrné

+ neomezenost a nemechaničnost

+ detail

+ čitelnost

ZÁPORY

- načtení disků je poněkud pomalejší

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies