2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 1

Jméno Emit už dlouhá léta označuje místo, kde v nabídce dánské značky Dynaudio začíná hi-fi – znamená to, že Dánové tu používají své nápady a technologie, ale zároveň se snaží dostat na cenově atraktivní řešení, což mimo jiné znamená výrobu na Dálném Východě namísto Skanderborgu. Přesto i u nejnovější inkarnace série Emit jasně rozpoznáte firemní rukopis už na první pohled.

Základem řady jsou regálové modely, větší z nich nese číselné označení 20. Emit 20 jsou středně velké stojanovky v šik designu, který kombinuje modernu, minimalismus a charakteristický dotek technicistnosti Dynaudio.

Ozvučnice jsou vyrobené z MDF profilů, úzké, relativně vysoké a poměrně hluboké, můžete je mít v matné černi nebo matné běli, případně s černým čelem a ořechovým dekorem. Přisazený čelní panel má ostře lomené hrany a reproduktory jsou zasazené čistým způsobem bez viditelných šroubů, jak zařazení do lifestyle kategorie vyžaduje. Zpracování je celkově solidní.

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 2

Na zadní panel se vešel klasický plastikový výdech bassreflexu, vyšperkovaný vyfrézovanou spirálou, mající za úkol snad stejnou měrou zklidnění vzduchového proudění, jako rozbití pocitu jisté obyčejnosti tohoto běžného řešení. Níže osazené vanička s terminály také není ničím překvapivá, samotné konektory jsou slušného standardu.

Dynaudio říká, že technologicky si Emit 20 půjčují z vyšších modelových řady Evoke, Contour i a dokonce i Confidence. Samozřejmě je tu společný materiál membrány – typická čerň prozrazuje použití směsi MSP (polymer křemičitanu hořečnatého), tentokrát s průměrem 18 cm a v kombinaci s poměrně velkou vlnkou gumového závěsu. Charakteristickým znakem je centrální kopulka prachovky, která je integrální součástí membrány, což by mělo zajistit nejlepší možné navázání na pohyblivou cívku. Cívka je hliníková, poměděná, navinutá na dvouvrstvém formeru ze skelných vláken. Magnet je velmi velkoryse dimenzovaný, na zadní straně má ještě přisazený další kroužek ferritového magnetu.

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 3

Pro vysoké tóny používá Emit 20 kopulku Cerotar s vlastní pracovní komorou. Jde o stejný měnič jako má řada Evoke. Měkká látka má průměr 2,8 cm a schovává se za ní plastová „podkopulka“ Hexis, tedy systém, který roztříští energii ze zadní strany membrány tak, aby se k ní nedostával nazpět a tím nezkresloval její chod. Magnetický systém sází na firemní řešení Ferrite+ - jde o řešení, v němž je použit keramický magnetický systém s uhličitanem stroncia, což je odvozeno z nejvyšší řady profi monitorů Core. Topologie dvoupásmové výhybky s laděním na 3 800 Hz kombinuje filtry prvního (pro výškáč) a druhého (pro sředobas) řádu.

Dynaudio udává u Emit 20 frekvenční odezvu 53 – 25 000 Hz (+/- 3 dB), charakteristickou citlivost 86 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 6 ohm. Ozvučnice jsou široké 20,5 cm, vysoké 37 cm a hluboké 31,2 cm, přičemž jako celek váží 10,3 kg.

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 4

Emit 20 jsme mohli poslouchat jak v menším prostoru s Cambridge CXA81 / CXC na kabelech Dynamique Audio Horizon 2, tak v hlavní sestavě s OPPO UDP-205, Métronome DSC1 a Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR, to vše na kabelech Nordost Heimdall 2. K porovnání byly v první sestavě Fischer&Fischer SN-70, v druhé Xavian Quarta Evoluzione. O zbylých součástech sestav se můžete dozvědět v pravém sloupci -->.

Když spustil George Duke svou „Say that you will“ („Follow the rainbow“ | 2010 | epic | 88697779882), na to, že jsou Emit 20 stále ještě skladné regálovky a stále ještě dobře zaplatitelné, tak basová složka netrpěla nedostatkem. Základ byl vlastně poměrně pevný a dobře organizovaný, údernost a pocit plnosti jsou nad očekávání dobré. Je cítit, že právě zmíněné vlastnosti jsou akcentované, spíše než analytické prezentování různorodosti jednotlivých tónů – (přijatelně v kontextu kategorie) je to spíše takový „souhrnný“ bas.

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 5

Střední pásmo pak působí velmi uhlazeně, je ho tak akorát a má spořádaný, čistý charakter, byť by třeba vokál Loreeny McKennit v „All Souls Night“ („The Visit“ | 2006 | Quinlan Records | 0774213510426) mohl klidně být o krůček dominantnější. Na druhou stranu i tak je dobře čitelný a má dobrou míru detailu, aniž by v rámci prezentace sahal k technicistním manýrům nebo zdůrazňování. Je také fakt, že v této třídě většina konkurentů nějakou tu energii navrch přidává, aby se přeci jen snáze zalíbila, Dynaudio naopak zůstávají vyrovnané, klidné a spíše jemnější.

Čistota je solidní i na nejvyšších frekvencím, i tam – jak ukázaly spíše průměrně nahrané činely v „Next time you see her“ od Erica Claptona („Slowhand“ | 2012 | Polydor | 5340724) – zůstávají Emit 20 klidnější. Je zajímavé, že i obyčejnou nahrávku zvládnou dobře prokreslit, detaily jsou asi lepší, než byste očekávali. Výšky nicméně nemají subjektivně žádný výrazný nadbytek energie, necpou se kupředu a nedominují poslechovému dojmu, to snad jen u velmi tichých úrovní.

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 6

Naopak u těch vyšších to Emit 20 velmi sluší, drží totiž pohromadě i u rázných bicí v Brufordově „Some other time“ („If Summer Had Its Ghosts“ | 1997 | Discipline | 633367970527) – reprosoustavy ze sebe umí vydat víc energie, než byste čekali a i když se nikdy neutrhnou ze řetězu a není to zběsilý nářez a dravost, ale mravná, disciplinovaná odhodlanost, síla působí skutečně dobře.

Organizovaný přednes rozhodně doceníte v na detaily bohatých skladbách, jako je třeba až v tomto efektní Hedgesova „Bensusan“ z „Aerial Boundaries“ (1984 | Windham Hill Records | 01934110322) – všechny ty jiskřičky, textury, dozvuky, to všechno v kontextu své ligy zvládají Emit 20 prezentovat velmi důstojně, je to reprodukce přesná a čistá, aniž by Emit 20 zněly studeně nebo technicistně. Ani tady ovšem není takový ten pocit pronikavosti a intenzity, pocit naléhavosti. Zvuk se prostě tak line a plyne.

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 15

Prostor hudební scény v „Messy Bessie“ Jimmyho Smithe („Back at the Chicken Shack“ | 2007 | Blue Note | 0946 3 92777 2 8) nebyl úplně velký, chce se říct, že i zde působí Emit 20 přesto po všech stránkách přiměřeně. Nezdálo se, že by reprosoustavy nějak dramaticky trpěly na směrovost, hloubku tu nicméně nečekejte a jak bylo řečeno, šířka je spíše přiměřená. Lokalizace nástrojů není špatná, mají ale trochu méně prostoru k vyniknutí – je to vkusný standard pro dostupné hi-fi.

Rocková „I Just Want You“ Ozzyho Osbourna („Ozzmosis“ | 2014 | Qobuz | 24 / 96) možná neměla tak úplně stoprocentní dravou jiskru, není to koncertní intenzita, ale zato Emit 20 nabízí velmi pravdivý pohled na nahrávku, otevřený a snadno přehledný. Je tu dost basu, je tu pocit dostatečného množství detailů, kupodivu třeba i rány na bicí mají sílu a dobrou konkrétnost, celé se to pak skládá do trochu jemnějšího a kultivovaného celku, kde má všechno hlavu a patu.

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 13

Dynaudio Emit 20 jsou důstojným hi-fi v duchu toho, co „hi-fi“ skutečně znamená – tedy nabízí zvuk čistý, na svou kategorii nebývale přesný a pocitově příjemný. Je tu dost basu i dost detailů, je tu ve správné chvíli i dostatečná síla a údernost, i když Emit 20 jsou stále spíše kultivované a klidné. Nabízí příjemně autentický pohled na nahrávku, aniž by v ní ale zdůrazňovaly případné chyby, takže poslouchat je budete moci i s průměrnou elektronikou a průměrnou všezahrnující sbírkou hudby. Přidejte k tomu velmi moderní a čisté provedení a máte regálovky za rozumnou cenu, které i když v krátkodobém horizontu nutně nemusí rozbušit srdce tak intenzivně, tak bez efektů a kouzel dokážou být dlouhodobě příjemnými společníky pro každý den.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Propad na 180 Hz je produktem interakce měřícího místa a pozice, propad mezi 60 a 90 Hz je částečně také podobného původu, ale částečně jde také o rozdíl mezi výstupem bassreflexu (peak na 50 Hz) a vrcholem energie středobasu (110 Hz). Emit 20 mají vesměs lehce klesající celkovou tendenci v přijatelně vyrovnané kvalitě. Netypické je nicméně výrazné zdůraznění výšek nad úrovní 10 kHz, přírůstek energie je dosti výrazných 10 dB. Nejde tedy celkově zjevně o puristické ladění, ale o „atraktivní“ vyladění.

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Bassreflex má lehce „špičatý“ tvar, který akcentuje pocit hloubky, ale také na sebe může upozorňovat. I tady je pak vidět, že výškáč má výrazně více energie, která vrcholí na 13 kHz a pak zase poměrně rychle padá – to nicméně z větší vzdálenosti kompenzuje použitý zvukovod.

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m6

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m7

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m8

Waterfall

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m9

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m10

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2021 12 31 TST Dynaudio EMIT 20 m11

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Naladění bassreflexu lze podle pozice sedla odhadnout na cca 38 – 40 Hz, nejníže se pak impedance spouští na 7 ohm a Emit 20 jsou tak „bezpečné“ prakticky pro jakýkoliv zesilovač. Celkový průběh impedance a elektrické fáze má sice jisté limity, ale v kontextu cenové hladiny jde o bezproblémové řešení. V celém průběhu jsou vidět dvě rezonance – malá na 270 Hz a velká na 610 Hz. Tam je také na frekvenční odezvě vidět kopeček, stejně jako je tam patrné zvednutí úrovně harmonického zkreslení.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ × ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 24 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ šik moderní design

+ zábavný a kultivovaný charakter

+ celkově vyrovnané a disciplinované – minimálně v rámci třídy

+ velmi pěkný detail

ZÁPORY

- prostor by podle očekávání snad mohl být větší

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AV Integra | www.avintegra.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies