2017 07 18 TST Elipson Prestige 6B 1

Francouzský Elipson možná nebudí okamžitý dojem dlouhé historie a "velké" značky, přesto se firma zabývá produkcí reprosoustav už více než 50 let, což je doba úctyhodná, navíc úplné základy společnosti sahají až do roku 1938. Už v 60. letech 20. století navíc Elipson vyráběl "koule", tedy reprosoustavy v kulových ozvučnicích, jejichž tradici je věrný dodnes - i to je úctyhodná vůle udržet svou myšlenku a vizi, kterou byste možná u poměrně malé firmy nečekali.

Ačkoliv značka Elipson zažívala své zlaté časy (ostatně podobně jako mnohé další) v 60. a 70. letech, ani dnes nemá firma o produkty a nápady rozhodně nouzi. V jejím katalogu totiž krok "koulí" najdete i gramofony, elektroniku nebo klasicky pojaté reprosoustavy, zejména pak v nové řadě Prestige Facet. I když nové... První generace řady Prestige (ještě bez přídomku Facet) přišla na svět v roce 1975.

Aktuálně jsou v této sérii nabízeny dva regálové a tři sloupové modely. Stojanová reprosoustava 6B je tím nejmenším, co si v této řadě můžete koupit. S rozměry 29,8 x 17,6 x 22,5 cm (v x š x h) a váhou 5,6 kg jsou dobrými kandidáty na snadné umístění téměř kamkoliv.

2017 07 18 TST Elipson Prestige 6B 2

Celkově jsou Prestige Facet 6B velmi pěkné, moderní a hezky navržené i vyrobené - ozvučnice z MDF má zakulacené hrany, díky čemuž působí jemněji, leskle lakovaný čelní panel zase vzbuzuje v kombinaci s pěkným vinylem (s dekorem matného laku nebo dýhy) na zbytku skříně pocit, že jde o elegantní doplněk do interiéru. To ostatně dále podtrhují i okruží obou reproduktorů, kde krom klasického stříbrného rámečku najdete i poměrně široký pás jehlánků pod různými úhly - ty působí jednak jako zajímavá ozdoba, jednak ale fungují i jako plocha, na níž se rozbíjí nežádoucí difrakce.

I pohled zezadu působí jako kdyby šlo o dražší reprosoustavy - bassreflexový nátrubek z pevného plastu v úrovni tweeteru je ještě běžný, ale způsob uchycení bi-wiringových stříbřených reproterminálů na robustním prvku s logem značky působí zajímavě. Těžko říci, zda je v této seříznuté kopuli ukryt nějaký prvek výhybky či má jiné určení.

2017 07 18 TST Elipson Prestige 6B 3

Prestige Facet 6B jsou dvoupásmové, o výšky se stará látková kalota s průměrem 2,5 cm a o zbytek pásma papírový kónus o průměru 14 cm s mohutným fázovým nástavcem. Díky nim malé reprosoustavy umí zahrát od 57 do 25 000 Hz (+/- 3 dB), s citlivostí 90 dB / W / m a jmenovitou impedancí 6 ohm pak patří k těm snáze rozehratelným.

Regálovky Elipson Prestige Facet 6B jsme poslouchali v místnosti dovozce v Ostravě a to na sestavě značně předimeznované, ale na druhou stranu schopné tím pádem vytáhnout z reprosoustav úplně všechno - jako zdroj zde byl dělený SACD přehrávač EMM Labs TX2 / DA2, jako předzesilovač pasivní Bespoke Audio a finální stupeň zesílení zajišťoval stereo konec Audia Strumento No 4. Propojení bylo řešeno kompletně vyššími modely značky Acrolink. Pro srovnání byly k dispozici třeba Estelon X Diamond nebo další modely Elipson.

2017 07 18 TST Elipson Prestige 6B 4

Hlubokých tónů kontrabasu v "No lonely nights" Charlieho Hadena a Michaela Breckera ("American Dreams" | 2002 | Universal Music | 064 096-2) se kompaktní reprosoustavy ujaly s klidem a rozvahou, hloubkou i objemem odpovídá bas rozměrům membrán a ozvučnic, je celkově hebký, kulatý, laskavý a nenásilně hladící, navíc i když je tak kontrabas pocitově maličko v pozadí díky menšímu objemu, tóny mají přiměřenou váhu i k dané třídě slušnou čitelnost. V malém prostoru, kam správně patří, bude i objem dobrý a vřelejší podání zase zajistí klidnější poslech.

I vokální pásmo je pěkně barevné, hladké a sametově hebké, takže třeba hlas Kurta Ellinga v "Undun" ("Nightmoves" | 2007 | Concord Jazz | 0888072302631) vysloveně hladil a laskal. Příjemně plné a znělé podání má takový ten francouzský šmrnc a líbilo se nám i to, že Elipson hrají neostýchavě a umí vykouzlit velký zvuk. Zvuk navíc bohatý, jasný a znělý, dalo by se říci i pěkně "masitý". Není to audiofilsky opatrné podání, naopak je cítit, že zvuk má být vášnivý a jasný, prostě hezký.

2017 07 18 TST Elipson Prestige 6B 5

Podobně i tóny nejvyšší - činel v "In a sentimental mood" Sonnyho Rollinse ("With The Modern Jazz Quartet" | 1988 | Prestige | 00025218111126) byl trochu kulatější, ale barevný, sytý a vibrafon pak zvonivý a jasně zněle kovový. Nečekejte extrémně dlouhý dozvuk, přednes je však už dobře separovaný, čitelný a není díky svému vyladění nikdy ostrý či nepříjemný.

I když se nebudete trápit ani při poslechu kusů jako je Dvořákova "Novosvětská" v podání Václava Neumanna a České filharmonie (1994 | Denon | CO-78828), je znát, že malé reprosoustavy jsou mnohem více doma ve světě komornější hudby. Dynamika není špatná, jakkoliv je tu přeci jen menší důraz. U komornějších žánrů je všechno v pohodě, ale u dynamicky náročnějších kusů tu limity jsou - nicméně s ohledem na cenou kategorii jsou zanedbatelné.

2017 07 18 TST Elipson Prestige 6B 8

"Bang Bang Bang" od Tracy Chapman zabalily Elipson Prestige Facet 6B do hezkého, hebkého a klidného kabátku s pěkně znělým hlasem a spoustou barev, s vysloveně pěkně drnčivými strunami akustické kytary a celkově uklidněným, uhlazeným přednesem. Nejsou to studiové monitory a nemají zvuk exhibující myriádami detailů, co má být, to uslyšíte bez tlaku, shonu nebo násilí. Elispon jsou heboučké a něžné jako vánek, jen si tak plynou.

Podání prostoru je rozumné, férové pro danou cenou třídu, ne sice holografické, ale proporčně příjemně velké a díky celkově klidnému, vstřícně vřelému přednesu není problém se v nahrávce orientovat - Elispon zahrály "Don´t say a word" od Phantom Limb ("Phantom Limb | 2009 | Naim | naimcd120) bez stresu, spíše větší co do rozměrů a spíše s důrazem na pravolevou organizaci.

2017 07 18 TST Elipson Prestige 6B 9

Elispon jsou zjevně laděné k jedinému - poskytnout univerzální, příjemnou, vřelou a klidnou poslechovou zkušenost s francouzským šarmem, což se jim daří. I divoká "Dig, Lazarus, Dig!!!" ze stejnojmenné desky Nicka Cavea (2008 | Mute | CDSTUMM277) vyzněla spořádaně, bezkonfliktně a snadno poslouchatelná. Možná se vám z hudebního dramatu nepodlomí kolena, ale určitě vás ani vyšší hlasitost nepořeže v uších.

Elipson Prestige Facet 6B jsou moc pěkné malé Francouzky. Šarmantní, veselé, hezky stavěné, s "tvářičkou" radost podívat a rozdávající radost za každé situace. Příjemně se poslouchají a i když jsou spíše zakulacené, měkké a uvolněně poklidné a trochu bohémsky barevné, je to jistojistě lepší, než kdyby byly nudné, prudérní či dokonce nijaké. Jejich zvuk není vysloveně audiofilský, ale pokud hledáte solidní dostupný hi-fi zvuk s univerzálním šmrncem, jsou 6B sexy svým vlastním zajímavým způsobem.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních a nadstandardním zatlumením (koberce, akustické prvky Artnovion,...). Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 07 18 TST Elipson Prestige 6B m1

Jakkoliv nejsou Prestige Facet 6B vysloveně referenční, v pásmu +/- 4 dB se v klidu vejdou do rozsahu 55 - 20 000 Hz, což je v dané cenové třídě výtečné. Je tu vidět trošičku důraznější nejhlubší pásmo a lehce vyšší energie na výškách, ovšem nic, co by neodpovídalo "hezkému" zvuku Elipsonů.

2017 07 18 TST Elipson Prestige 6B m2

Impedanční křivka (červená) klesá na zhruba 200 Hz na 4 ohmy, ale ne níž, byť spolu s trochu výraznějším rozkmitem elektrické fáze nedají svůj bas Elipson úplně lehce.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 10 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ atraktivní cena

+ bohatý zvuk

+ zajímavá moderní estetika

+ celkově příjemný charakter

ZÁPORY

- mají svůj zvuk, na který musíte přistoupit

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies