HIFIStyl

2017 08 11 TST Elipson Prestige Facet 14F 1

Nejnovějším přírůstkem katalogu francouzských Elipson - nebudeme-li počítat gramofony a velmi avantgardní bs 50 Tribute k oslavě firemních šedesátin - je řada Prestige Facet (volně přeloženo jako "prestižní aspekt" či tak nějak). Najdete v ní dva regálové a dva podlahové modely, dnes je na řadě menší ze sloupků s označením Prestige Facet 14F.

U Elipsonu lze v klidu říci, že se soustředí na středoproudou produkci s citem pro moderní eleganci a působivé křivky, tedy na to nabízet lidem něco jiného, než klasickou "bednu", byť zrovna Prestige Facet modely patří ke konzervativně řešeným. Ani tento sloupek není výjimkou - ozvučnice klasického tvaru je ale zjemněná zaoblenými hranami a působivě vypadá i lesklá čelní stěna (zbytek skříně je matný) osazená třemi reproduktory a mohutným otvorem bassreflexu.

Skříň z běžných MDF prvků jako celek váží 20,5 kg a to při skladných rozměrech 102,6 x 35,1 x 23,8 cm (v x h x š včetně základny a hrotů). To nejvýraznější, co vás zajisté upoutá při prvním i každém dalším pohledu jsou okruží kolem reproduktorům, připomínající vyskládané drahé kamení, jejich lomené hrany a špičky slouží jednak jako ozdoba, jedna rozbíjí nežádoucí odrazy kolem měničů.

2017 08 11 TST Elipson Prestige Facet 14F 2

Na zadní straně jsou jen poměrně atypicky řešené konektory - jsou jich dva páry pro možnost bi-wiringu, poměrně velké a usazené na kopulovitém prvku.

Prestige Facet 14F jsou řešeny jako 2,5 pásmové - o výšky se stará měkká kopulka typického průměru 2,5 cm, o středy a basy 17 cm kónus s výrazným fázovým nástavcem a v nejhlubším pásmu ho kopíruje ještě samostatný woofer, také o průměru 17 cm.

Udávaný frekvenční rozsah 38 - 25 000 Hz v toleranci +/- 3 dB působí realisticky, citlivost 92 dB / W / m je pak hodně vysoká a spolu s jmenovitou impedancí 6 ohm by reprosoustavy měly být velmi snadno rozehratelné.

2017 08 11 TST Elipson Prestige Facet 14F 3

Prestige Facet 14F jsme měli možnost poslouchat v showroomu Tykon v Ostravě a to na opravdu výjimečné sestavě - zdrojem byl dělený SACD přehrávač EMM Labs TX2 / DA2, hlasitost řídil pasivní předzesilovač Bespoke Audio a zesiloval koncový stupeň Audia Strumento No. 4, propojeno bylo kompletně kabely Acrolink. Srovnávalo se s Estelon X Diamond, Estelon YB, Gradient 6.0, Gradient Helsinki 1.5 a také Estelon Prestige Facet 6B.

Jak byste možná očekávali už od pohledu, basové spektrum Prestige Facet 14F působí efektně - kontrabasu v "Noche de Ronda" Charlie Hadena ("Nocturne" | 2001 | Universal Music | 013 611-2) bylo až až, tóny byly mohutné, výrazné, trochu měkčí, ale vyplňující celý prostor, tak akorát hutné a s citelným akcentem, je vidět, že cílem bylo dát posluchači hodně basu - kulatého, barevného a takového, který vás obejme, spíše, než aby vás tloukl. Je až lehce dominantní, vřelý.

Podobně proporčně velký byl i vokál Renée Fleming v "Hallelujah" z "Dark Hope" (2010 | Mercury | 2739699) - Prestige Facet 14B zůstávají vřelé a měkčí, bohaté a velké i v tomto pásmu, hlas je elegantně kulatý a posazený klidně, spíše integrovaný do celku a laskavý, takže ani ostřejší nahrávka tu nemá hrany a ostrost, kterou občas trpí na dostupnějších sestavách. Dalo by se až říct, že Elipson se snaží být hezké, něžné a emotivní bez ohledu na nahrávku a hrají příjemně.

2017 08 11 TST Elipson Prestige Facet 14F 5

Cinkání činelů v "Dreaming" od Art Ensemble of Chicago ("Live in Berlin" | West Wind | WW2051) bylo opět hezky energické, opět velké, opět objemné, vlastně velmi jasné a konkrétní, znělé - přitom jsme ale neměli pocit, že by ani při vyšší hlasitosti vnikala do reprodukce skřípavá řezavost, výšky zůstávají hladké a měkčeji kultivované.

Dynamicky se snaží být Prestige Facet 14F bombastické, dát vám hodně energie a hodně dramatu i při svých průměrných rozměrech - Lisztův "Mefistofeles" ("Faustovská symfonie" | 1995 | Denon | CO-78826) měl tak trochu efektní příchuť, ale dynamika byla velmi dobrá, přednes byl živý, energický a trochu nadýchaný, důraz solidní a reprosoustavy nepůsobí složitě na rozehrání.

Samozřejmě, že se svým charakterem nejsou Prestige Facet 14F žádní lovci nejjemnějších nuancí, dominuje tu celistvost a snaha přinést muziku jako nedělitelnou entitu. V Buckinghamově "Not too late" ("Live at the Bass Performance Hall" | 2008 | Reprise | 9362-49903-1) tvořilo šumění publika spíše pozadí, když se zaposloucháte, detaily tam jsou, ale když se uvolníte, je to - podobně jako na reálném koncertě - velké dění všude kolem vás. Zvuk je zklidněný, ale přehledný, hlavní linka kytary a vokálu je srozumitelná a čistá naprosto dle standardů dané třídy.

2017 08 11 TST Elipson Prestige Facet 14F 10

Elipson jsou schopné vykreslit prostor velký a snad také i díky tomu pěkně přehledný - jednotliví muzikanti v "The Foggy Dew" od The Chieftains ("The Wide World Over" | 2002 | rcaVictor | 09026639172) měli kolem sebe již prostor a jejich lokalizace v pravolevém směru byla dobrá, lehce naznačená byla už i ta předozadní. Je to prostě velký, všudypřítomný zvuk, ale ne nějaká zauzlovaná hromada, naopak přes všechnu měkkost je to solidní prostor.

Na co jsou ale Prestige Facet 14F jako dělané, to je zklidnění průměrných až špatných nahrávek, čímž vám - sice se zřetelným vlastním charakterem - dávají možnost poslouchat cokoliv a v podstatě z jakéhokoliv zdroje, protože nectnosti vás nebudou řezat do ucha; do příjemna vyladěný charakter nenechal ani při vysoké hlasitosti znít "Song to say goodbye" ("Meds" | 2006 | 0602537175369) znít otravně, únavně či ostře.

2017 08 11 TST Elipson Prestige Facet 14F 8

Celkovým pojetím jsou Elipson Prestige Facet 14F trochu efektněji laděné, řekněme lifestylově laděné reprosoustavy, které ale nepostrádají důležité základní hi-fi charakteristiky jako je čistota, muzikálnost nebo solidní dynamika - jejich mírná efektnost spočívá v mírně důraznějších basech (už proto, že jich je hodně) a výškách (ze stejného důvodu) a možná i v celkově vřelejším, klidnějším a příjemně poddajném způsobu, jakým si poradí s libovolnou nahrávkou napříč žánry i kvalitou, což je bezva pro běžné mainstreamové popové, rockové a další "neaudiofilské" nahrávky. Od Elipson se nikdy nedočkáte říznutí či ostrosti - v kombinaci se zajímavým vzhledem to z nich dělá zajímavé reprosoustavy pro moderní interiéry a moderní posluchače, kteří chtějí, aby je hudba bavila a jestli je zrovna tohle cinknutí nebo tamto zadrnčení struny v pravý čas na pravém místě se studiovou přesností, to pro ně není zásadním nositelem hudebních emocí - to jsou barvy, plnost a další vlastnosti, kterých má Prestige Facet 14F na rozdávání.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních a nadstandardním zatlumením (koberce, akustické prvky Artnovion,...). Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 08 11 TST Elipson Prestige Facet 14F m1

Prestige Facet 14F mají vše, jen ne elegantní křivku frekvenční charakteristiky - důraz je cítit v okrajových pásmech, respektive je tu vidět menší energie v rozsahu 500 - 5 000 Hz. Cílem těchto reprosoustav zjevně není studiový monitoring, takže na efekt laděný výstup s dostatkem basů i výšek patrně odpovídá cílové skupině, která si chce užít hudbu velkou a jasnou.

2017 08 11 TST Elipson Prestige Facet 14F m2

Impedanční křivka (červená) neklesá pod hranici 3 ohm, kde se pohybuje kolem 200 Hz; teoreticky by mohly být náročnější na dostatek výkonu v nižších oktávách, ač v praxi se zdálo, že nemají problém fungovat třeba i s Cambridge CXA60 a podobnou elektronikou.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 27 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkný vzhled

+ příjemný a tolerantní zvuk

+ hodně energie 

+ slušná dynamika

ZÁPORY

- není to "rovný" zvuk, pokud vám to vadí

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies