HIFIStyl

2017 07 18 TST Gradient 6 0 1

Finská rodinná značka Gradient patří už od svého založení v roce 1984 mezi ty "jiné" - s citem pro severskou designovou čistotu totiž servíruje produkty, které se nebojí být odlišné a přitom dobře technicky fungovat, dodnes tento přístup platí třeba u modelu Helsinki 1.5. V historii firmy ale najdete třeba i výrobu dipólových subwooferů pro klasické elektrostaty Quad.

Jedním ze základních firemních modelů je velmi minimalisticky pojatý sloupeček 6.0 - zdrobnělinu si zaslouží, čistě pravoúhlá ozvučnice z březového masivu (přední a zadní stěna jsou z březové překližky) má 90 cm na výšku, ale jen 20 cm na šířku a pouze 17,3 cm do hloubky. Povrch vyniká krásnou přírodní strukturou březového dřeva, jen přední stěna je pokryta vrstvou matného laku Fenix NTM z nanočástic, díky čemuž je předek odolný proti špíně nebo třeba otiskům, což se při dlouhodobém soužití hodí.

Téměř "pod střechou" je vpředu osazený jediný reproduktor za krycí mřížkou, jinak jsou reprosoustavy naprosto vzhledově čisté. Při pohledu zezadu najdete ve spodní části ještě plochou membránu tvaru obdélníku se zakulacenými rohy pro rozšíření hloubky záběru. Úplně dole pak pod typovým štítkem ční jediný pár velmi bytelných terminálů.

2017 07 18 TST Gradient 6 0 2

Gradient 6.0 jsou vlastně tak jednoduché, že o nich lez jen těžko něco psát - ač na pohled působí velmi jednoduše, kvalita výroby je hodně poctivá, slícování jednotlivých profilů je perfektní a je cítit péče a neuspěchanost, s níž každý kus v malé firmě vzniká.

Ač je model 6.0 postavený ve firemní hierarchii dole, sdílí koncentrický měnič s nejvyšším modelem Revolution - jde o měnič vyvinutý v Gradient v kooperaci s norskými Seas a jde vlastně o téměř ideální bodový zdroj zvuku. Uprostřed středobasové membrány o průměru 17,6 cm, vyrobené ze skelných vláken, leží hliníková kopulka s průměrem 2,5 cm. Pasivní zářič s rozměrem 14 x 20 cm na zadní straně jen přibrukuje, takže - prý - mohou být 6.0 postaveny i velmi blízko zadní zdi, tak jak se to dá při jejich určení do malých prostor očekávat.

2017 07 18 TST Gradient 6 0 3

Výhybka dělí měničům práci na úrovni 2 800 Hz, Gradient 6.0 jsou osmiohmové a mají průměrnou citlivost 86 dB / 2,83 V / m. A teď to nejlepší - i při svých skromných rozměrech umí z dvanáctikilového kabinetu vyzářit frekvence od 35 do 25 000 Hz, v pásmu 100 - 25 000 Hz se výrobce dokonce chlubí velice nízkou tolerancí +/- 2 dB.

Gradient 6.0 jsme poslouchali v ostravském studiu Tykon, v akusticky pečlivě vyvedeném prostoru, byť nutno říci, že jejich nevýhodou byl předchozí srovnávací poslech s Gradient Helsinki 1.5 a Estelon X Diamond a patrně i to, že daná poslechová místnost je na ně přeci jen velká. Zato elektroniku dostaly tyto sloupky naprosto prvoligovou - zdrojem signálu byl dělený přehrávač EMM Labs TX2 / DA2, hlasitost řídil pasivní a zvukově "neviditelný" předek Bespoke Audio a koncový stupeň Audia Strumento No 4 dodával jistotu a energii měrou vrchovatou. Propojeno pak bylo kabely Acrolink a porovnávalo se s krom již zmíněných modelů i s několika modely řady Elipson Prestige Facet.

2017 07 18 TST Gradient 6 0 4

Ve "Wicked Game" Chrise Isaaka ("The Best of" | 2006 | Reprise | 9362-49418-2) bylo elektrickou baskytaru bez problémů cítit, byl objem basů byl tak akorát. V 15 - 20 m2 pak bude bas svým objemem úplně v pohodě. Líbilo se nám, jak Gradient 6.0 umí být čisté a přesné, byť jsou laděné audiofilsky decentním způsobem. Kopák i basa ale vlastně hrály velice dobře, s dobrými konturami a pocitem rychlé reakce na signál - ne hutně, ne těžce, ale dost hluboko a dost jistě na to, aby to už byl bas hodný dané cenové třídy. V kontextu rozměrů pak hluboké tóny možná i překvapí.

Koaxiální reproduktor pak má vynikající podání středů a hlasů obzvláště - vokál Vince Jonese v "The Parting Glass" ("Moving through taboos" | 2004 | Universal | VJ 356N) byl výtečně konkrétní, pevný a přitom nenásilný, naléhavý a jasný přirozeným způsobem, adekvátně, opět audiofilsky decentně objemný, visící ve vzduchu pevně a jistě. Střední pásmo je transparentní, klidné a detailní víc, než by cenová třída napovídala, byť třeba piano je pocitově trošku menší.

2017 07 18 TST Gradient 6 0 6

Nejvyšší tóny pak jsou také vyladěny na poklid a nenásilnost, činely v "Elucidation" Garyho Burtona ("Like Minds" | 2003 | Concord | SACD-1029-6) byly parádně rychlé a vlastně výtečně prokreslené - nikam se necpaly, objemově jich bylo až trochu méně, ale to decentní vyladění a parádní cit pro barvu kovových nástrojů vám ukáže opravdu příjemně blízké činely. U vibrafonu pak na SACD vrstvě rozpracují Grandinote 6.0 pěkně dlouhý, jemňoučký dozvuk, až hladivě hebký.

Malé sloupky nejsou dělané na drtivou dynamiku a velký orchestr České filharmonie pod taktovkou Václava Neumanna, hrající Mahlerovu "6. symfonii" (1995 | Octavia Records | OVCL-00259) je na ně přeci jen poměrně velké sousto. Nerozvibrují vám okna, nejlépe jim je při běžné a klidné hlasitosti, tam ale na tak malé měniče a relativně omezenou litráž produkují férovou dynamiku. Nevykouzlí vám působivost velkého orchestru s jeho makrodynamickými špičkami, ale umí udržet férovou přehlednost a už i úder to tympánu vám naznačí. Komornější žánry jsou pak v pohodě i díky oné klidné audiofilii v přednesu.

2017 07 18 TST Gradient 6 0 9

Nejlepší rozlišení mají Gradient 6.0 rozhodně ve vokálním rozsahu a středním pásmu obecně - bylo to dobře znát na "What a wonderful world" v podání Katie Melua a Evy Cassidy ("Collection" | 2008 | Dramatico | DRAMCD0040). Reprosoustavy s příjemnou jistotou načrtnou rozdíly mezi oběma interpretkami, stejně jako umí vykreslit i své třídě adekvátní míru detailů, aniž by ale kdykoliv sklouzly k nepříjemné analýze - zůstávají decentní, jemné a třeba i činel už má zřetelnou texturu.

Excelentně pak umí koaxiální měniče vykreslit hudebníky v prostoru mezi ozvučnicemi - v Brahmsově "Scherzo c-moll" v podání Anne-Sophie Mutter ("The Berlin Recital" | 1996 | Deutsche Grammophon | 445 826-2) se nám líbila soustředěnost, s níž vykreslily reprosoustavy hudebníky na scéně, líbila se nám nenásilnost velice dobré lokalizace i vzduch tam kde má být, stejně jako téměř reálně trefené proporce houslí. Není to hologram, spíše organický celek, ale scéna je pevná a velmi konkrétní v pravolevém a férově čitelná v předozadním směru.

2017 07 18 TST Gradient 6 0 7

I když u "Africa" od Toto lehce scházel ten mohutný basový záběr, nádherná plynulost a návaznost hudby pod nenásilnou kontrolou vás nechá příjemně klouzat muzikou hodiny, hodiny a hodiny bez únavnosti. Přednes byl nedramaticky klidný, pohodový a muzikální, takový, jaký oceníte při denním soužití s hudbou, ať už má být nahlas nebo potichoučku.

Kompaktní sloupky Gradient 6.0 jsou skvělým nástrojem pro ty, kteří chtějí audiofilsky komplexní zvuk s akcentem na skvělé středy a výtečný prostor, kteří nepotřebují poslouchat nahlas velké orchestry nebo tuc-tuc elektroniku a kteří ocení delikátní jemnost přednesu a jeho neuspěchanou přirozenost a v dobrém slova smyslu jednoduchost - nebo to možná jde pojmout ještě jinak; pokud vás osloví estetika vnějších tvarů Gradient 6.0, budete velmi pravděpodobně osloveni i jejich přívětivým, přesto realistickým zvukem.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních a nadstandardním zatlumením (koberce, akustické prvky Artnovion,...). Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 07 18 TST Gradient 6 0 m1

Gradient 6.0 oproti svým kolegyním Helsinki 1.5 neměří zrovna rovně, zřejmá absence energie pod 200 Hz si relativně jasně říká o přistavení ke zdi - ale ostatně přesně o tom výrobce hovoří ve svých doporučeních, takto ve volném a větším prostoru, než pro jaký jsou koncipovány pochopitelně ani ideálně měřit nebudou. Přesto důležité vokální pásmo funguje dobře a u basů lze říct, že nástup bude někde kolem slibovaných 35 Hz, v plné síle pak na cca 70 Hz. I tak je to na malé reprosoustavy solidní, u zdi se pak basy "vyloupnou".

2017 07 18 TST Gradient 6 0 m2

Průběh impedanční křivky (červená) nepadá s výjimkou frekvencí nad 10 kHz pod úroveň 8 ohm a i tak je nejnižším bodem nějakých 7 ohm - připočteme-li k tomu velmi klidný průběh elektrické fáze, nebudou Gradient rozhodně žádným složitým oříškem pro žádný zesilovač.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 64 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné a skladné

+ velice pěkné podání prostoru

+ jemný, klidný, audiofilský zvuk

+ hezké podání středů

ZÁPORY

- jsou vysloveně do malé místnosti, jinak bude chybět bas

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies