HIFIStyl

2017 06 20 TST RIHA Kilo Plus 1

O výrobcích s logem RIHA jste si zde už mohli něco načíst a proto už asi ani netřeba plzeňskou společnost zas a znovu představovat. Krom zesilovačů, předzesilovačů, převodníků, filtrů a vůbec kompletního vybavení tvoří nosnou páteř firemního katalogu reprosoustavy - uprostřed stojí série Plus, prezentovaná jako optimální poměr ceny a výkonu a uprostřed prostřední řady pak stojí model Kilo, sloupek s velkou, ale ještě skladnou ozvučnicí.

Sloupky RIHA Kilo Plus přiřadíte k jejich výrobci na první dobrou - absolutně jednoduché, čisté tvary ozvučnice z bytelných MDF desek o tloušťce 2,8 cm nesou dva přišroubované kovové profily, na jejichž koncích jsou místo tradičních nožiček a jiných zakončení pořádné průmyslové silentbloky. Hodně to vypovídá o pojetí, či chcete-li o firemní filozofii. Všechny prvky na reprosoustavách jsou bytelné, robustní a odolné, skoro jako kdyby pocházely ze světa zvukových profesionálů.

Sloupky Kilo Plus vlastně v reálu zase tak velké nejsou, ale působí "ramenatým", mohutným dojmem. U testovaného vzorku za to možná mohla i jasně oranžová barva - to je výhoda malých firem a výroby na objednávku, můžete projít vzorníky RAL a vybrat téměř jakoukoliv myslitelnou povrchovou barvu. Navíc u RIHA umí velmi pěkný a odolný mat, který se jen tak nevidí.

2017 06 20 TST RIHA Kilo Plus 2

Skříň si nehraje na žádné designové řešení, je jednoduchá, účelně a pragmaticky pojatá, odolná a tuhá, čemuž přispívají i vnitřní příčky. Vše důležité je soustředěno vepředu - shora dolů je to tradiční "sněhulák" tří reproduktorů, dole u paty je mohutný výdech bassreflexu. Přiznané šrouby a celková optika jen podtrhují až industriální feeling.

Na zadní stěně je pak jen malý panel, v němž - podle tradic značky - je obdélníček s typovým označením a dalšími povinnými údaji a hlavně se speakOn konektorem; ten má bi-wiringovou / bi-ampingovou podobu a upřímně řečeno, komfort a bezpečnost jeho použití je podstatně lepší, než u klasických terminálů.

Kilo Plus jsou koncipovány jako třípásmové, vysokotónová kopulka za mřížkou má průměr 2,7 cm, střeďáček má 14,6 cm a basák 17,6 cm. Všechny měniče pochází z katalogu SEAS. Membrána tweeter (který má mimochodem vlastní pracovní komoru) je ze slitiny hořčíku a hliníku. Středo- i nízkofrekvenční měniče mají papírové membrány a kaučukové závěsy, ten menší má kmitací cívku o průměru 2,6 cm a ten větší 3,9 cm.

2017 06 20 TST RIHA Kilo Plus 3

Výrobce udává, že i přes poměrně velké proporce 100 x 21 x 30 cm (v x š x h) a váhu 26 kg mají Kilo Plus poměrně opatrně definovaný frekvenční rozsah 50 - 20 000 Hz (+/- 3 dB). Charakteristická citlivost 86 dB / 2,83 V / m patří do běžných hodnot, stejně jako jmenovitá impedance 8 ohm.

RIHA Kilo Plus jsme poslouchali primárně s firemním předzesilovačem RIHA LINE-4-DAC a odpovídajícím koncovým stupněm RIHA B200 - žádná jiná ze zkoušených sestav k sobě nepasovala ani zdaleka tak samozřejmě a tak synergicky a bylo jedno, zda šlo o bi-amping systémem Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP250 nebo Normu Revo IPA-70B či Cambridge CXA80 - a bylo jedno, zda jsme použili některý z digitálních zdrojů od OPPO BDP-105D, přes ASUS Xonar Essence One MUSES MKII až po Cambridge CXC či Pioneer BDP-LX71 nebo gramofon VPI Scout. K propojení a napájení sloužily buď kabely ZenSati Authentica nebo přímo kabeláž RIHA (díky použití powerCON a speakON konektorů). Další součásti sestavy viz pravý sloupec --->.

2017 06 20 TST RIHA Kilo Plus 4

Pokud něco v rámci dané cenové třídy (i nad ní) produktům značky RIHA vždy opravdu jde, pak je to jízda na basové vlně. Ani Kilo Plus jakožto zástupci střední třídy nejsou výjimkou. Krásně hebký, luxusní kontrabas Charlieho Hadena ve "Stairway to the stars" ("When the heart dances" | 2008 | Naim | naimcd112) šel pocitově působivě hluboko a už tu byl cítit i velký objem nástroje, pomalu se také otevíral celkový dojem jeho robustnosti a "dřevitosti". Každý tón už broukne, pocitově snad jako kdyby Kilo Plus byly ještě významně větší ať už litrovým objemem ozvučnice, tak plochou membrán. V kombinaci s vlastní elektronikou jsou pak výtečná (a na danou třídu dvojnásob tak) kontrola kontur a celková jistota, s níž se reprosoustavy noří pod 50 Hz, k nejhlubším tónům. A ten impuls! Kilo Plus hrají hodně pevně a hodně energicky, úderně a čím víc nahlas, tím více máte pocit, že basový tón má razanci výstřelu z děla.

Střední pásmo se pak vyznačuje vysokou transparentností a až studiovým feelingem díky celkové přímosti, pevnosti a energičnosti. Pravda, vokál a vůbec atmosféra ve "Walk on by" Diany Krall ("Quiet Nights" | 2009 | Verve | 0602517981256) jsou díky tomu poněkud syrovější, trochu jako když sedíte ve studiu, místo abyste se nechávali rozněžnit celkovou vřelostí hudebního představení. Je to jistě i tím, že nahrávka samotná je zvukově "tak tak" a Kilo Plus na to prostě nekompromisně a jasně upozorní. Ocenit ale musíme tu snadnou čitelnost, konkrétnost a jadrnou samozřejmost, s níž vše prezentují se slyšitelnou snahou o maximální preciznost, věcnost a věrnost. Trochu sušší přednes vás však nechá nahlédnout i do solidních, v této třídě ne úplně obvyklých detailů. Nahrávka je jednoduše řečeno zkrocená a přehledná.

2017 06 20 TST RIHA Kilo Plus 8

Výšky v "La Ronde Suite" od The Modern Jazz Quartet ("Django" | 2006 | Prestige | 0025218811026) byly hodně živé, velmi zřetelné a velmi energické. Nešlo ale o technickou přímost, naopak ve výškách je cítit šťavnatost, znělost a bohatost. S velmi pěknou rychlostí byl vykreslený činel, přesný, jistý, výtečně oddělený a s kovovou texturou až krystalicky čistou a křehkou. Že by výšky v kterékoliv skladbě zapadly, to se věru nemusíte bát, stejně jako že budou příliš opatrné a nevýrazné - není tu však ostrost či hrubost, prostě jen spousta a spousta energie.

Pro plný rozkvět velmi pěkného dynamického potenciálu si RIHA Kilo Plus řeknou o dost a nedají svůj zvuk zadarmo. Jejich potenciál sice cítíte i s měkčí nebo jinak "nerovnou" elektronikou, ale opět se potvrdilo, že v kombinaci s děleným zesilovačem RIHA prostě fungují a asi by neměly hrát jinak. Pak totiž i velká Mahlerově "5. symfonie" v podání České filharmonie s Václavem Neumannem v čele (1994 | Octavia Records | OVCL-00258) působí nesmírně dynamicky a zvuk si přímo žádá o vyšší a vyšší hlasitost. Je fakt, že čím hlasitěji hrajete, tím více jako kdyby Kilo Plus rozkvétaly a byly jistější a samozřejmější. Ani v hladinách nad koncertními úrovněmi nejeví žádné známky ochabování apetitu či důrazu.

2017 06 20 TST RIHA Kilo Plus 7

Zejména s LINE-4-DAC a B200 jsou RIHA Kilo Plus přímé a otevřené, tedy i snadno srozumitelné, což dává dobrý pocit z jejich detailnosti a informativnosti - nejsou to zvukové mikroskopy, ale rozhodně jsou informativní nad rámec běžných standardů své třídy, byť také poměrně nekompromisní v odhalování chyb řetězce a hlavně nahrávek. Co je ploché je ploché, co je ostré je ostré a co je zvuková koule, to je prostě zvuková koule. Přesto třeba divoký Oldfieldův "Amarok" nebyl problém doposlouchat celý, solidně přehledný a férově čitelný, byť hodně energický a dravý. Když najdete ten správný balanc hlasitého, ale ne unavujícího poslechu, tak právě v tom bode se zdají být Kilo Plus nejsoustředěnější, byť jak bylo řečeno, čekejte zvuk přímý, nekompromisní a skálopevný.

Prostor nahrávky Marka Ishama "Trapeze" ("Blue Sun" | SONY Music | 074646722725) už vystupoval mimo reprosoustavy, v souladu s jistou "studiovostí" celku je vše pevné, jasné, lokalizace je dobrá, separace nástrojů bezproblémová, jakkoliv z nějakého důvodu ještě přes všechny klady nespojují Kilo Plus vše do precizního 3D hologramu. Nicméně soustředěnost jim neschází a výhodou je, že i cca 50 cm od zadní zdi svůj charakter stále držely.

Když došlo na Watersovu "Amused to death" ze stejnojmenné desky (1992 | Columbia | 468761 2), mohli jsme naplno ocenit důraz, rockový drajv a přívaly energie, které Kilo Plus umí do místnosti vpustit. Hudba šlapala pěkně od podlahy a už tu panovala tak trochu koncertní atmosféra s onou syrovou živostí. Do tohoto stavu ale - jak už jsme párkrát zmínili - musíte Kilo Plus probudit, jasnou volbou jsou pak firemní zesilovače.

2017 06 20 TST RIHA Kilo Plus 10

RIHA Kilo Plus jsou velice dobré reprosoustavy střední třídy - pokud hledáte sloupy s robustní, ale ještě ne šíleně velkou konstrukcí, které si barevně můžete vyladit dle svého přání, pokud je vám blízký robustní, dramatický, energický a pevný bas s mohutným impulsem a syrová živost s koncertní naléhavostí, pak rozhodně nejde než doporučit poslech Kilo Plus. Možná na vás budou až příliš přímé a příliš upřímné, ale to tak s "rovnými" věcmi prostě je - hrají, co je jim servírováno. Je také poměrně nelehké je s většinou kombinací rozehrát a pokud tak chcete slyšet to, jaký zvuk konstruktér opravdu zamýšlel, neváhejte a poslouchejte v kombinaci s elektronikou RIHA - synergický efekt je u tohoto spojení nepřeslechnutelný. Sečteno a podtrženo, živé, dynamické bedny s energií a pevností pěkně od podlahy, takové jsou naléhavé RIHA Kilo Plus.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 06 20 TST RIHA Kilo Plus m1

Ať v reálu zní reprosoustavy RIHA velmi "rovně", naměřit očekávané hodnoty je u nich složité. Udávaných 50 - 20 000 Hz je nicméně zjevně reálný rozsah, lehký peak na vyšších basech v daných podmínkách může stát za dojmem robustní energie vespod, obdobný lehký peak na vokálním pásmu může být za jasností hlasů a energické jsou i výšky nad hranicí 10 kHz. Jakkoliv možná není křivka dokonale rovná, stále se v klidu vejde do udávaných hodnot - jak tolerancí, tak rozsahem a to není úplně běžné.

2017 06 20 TST RIHA Kilo Plus m2

Impedanční křivka (červená) se drží vysoko v bezpečných hodnotách, nepočítáme-li trochu náhlý propad na 3 ohmy na úrovni 150 Hz. Elektrická fáze sice v basové části spolu s impedancí tvoří už trochu náročnější zátěž, ale zejména v očekávatelné kombinaci s firemní elektronikou by to neměl být problém, jakkoliv slabší zesilovače mohou mít problém reprosoustavy pořádně rozehrát.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 64 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dynamika

+ úderný a pevný bas

+ možnost volby barvy povrchu

+ odolnost celkového provedení

ZÁPORY

- je těžké je rozehrát (jinak než elektronikou RIHA)

- mohou být pro mnohé uši až příliš upřímné

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio-Visual Technology | www.audio-visual.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies