2023 11 30 TST Marantz CD50n 1

Postupně a neuspěchaně obnovuje japonský Marantz své produktové portfolio komponenty s „retro-moderním“ stylingem. Došlo i na střední hi-fi řady, kdy modely s označením 8006 nahradily „padesátky“, integrovaný MODEL 50 a k němu příslušející univerzální digitální zdroj signálu CD 50n.

Esteticky jde o klasický nový Marantz, odvolávající se mnoha prvky na podobu naopak starou, mířící tu a tam až k začátkům firmy před 70 lety. Široké vzorované čelo se zaoblenými rohy nese spínací tlačítko a sluchátkový výstup a má „přilepený“ konvenčnější obdélník panelu se zbylými prvky. Ty čítají jednak centrální displej a do jeho rámečku zapuštěnou mechaniku, vlevo pak kolečko s obrubou z dotykových tlačítek pro ovládání přehrávání, vpravo týž prvek, jen ve variaci pro nastavování a pohyb v nabídkách. Malými voliči se dá měnit vstup nebo upravovat hlasitost sluchátek, ještě nesmí chybět maličké tlačítko pro návrat o úroveň výš v menu nebo vysunutí šuplíku.

Boční a horní plocha přístroje vypadají dost podobně jako u vyšších sourozenců, jen tu třeba najdete výrazněji přiznané šrouby a další detaily.

2023 11 30 TST Marantz CD50n 2

Vzadu se nachází nestísněná konektivita – v levé části jsou analogové výstupy (pouze v cinchové formě), jeden pár má fixní úroveň, druhý pár variabilní (předzesilovač je digitální), což usnadňuje tvorbu různorodých sestav. CD 50n poslouží i jako D/A převodník díky optickému, koaxiálnímu a USB vstupu, případně díky HDMI ARC rozhraní zapojíte i televizi. Streaming je možný díky ethernetové zásuvce nebo dvojici antének (Wi-Fi / Bluetooth), je tu i místo pro zastrčení datové USB paměti s hudbou. Pokud je to třeba, můžete data dostat z CD 50n také v digitální formě, pomocí optiky a koaxu.

Krom napájecí zásuvky je zde ještě několik „chytrých“ konektorů. Pro řízení lze využít RS232, při skryté instalaci využít možnost zapojit externí čidlo dálkového ovládání, využít ale můžete i firemní komunikační systém s typickými oranžovými cinch a komponenty této značky si mezi sebou mohou povídat.

2023 11 30 TST Marantz CD50n 3

Jak už z výše uvedeného výčtu jistě vyplývá, CD 50n kombinuje CD mechaniku (nikoliv SACD jako u vyšších modelů) s modulem streamovací platformy HEOS (tedy lokální i internetové streamování, rádia, podpora Roon atd.).

Kompaktní disky načítá proprietární mechanismus JTL-101YP, digitální stream odtud i ze streamovací platformy či digitálních vstupů se setkává v čipu ES9038 od ESS Technology. Filtrování mají na starosti obvody HDAM, na výstupu jsou HDAM SA2, které pracují i u sluchátkového zesilovače. CD 50n zvládá díky tomu PCM signály až 24 bit / 192 kHz a DSD 11,2 MHz.

2023 11 30 TST Marantz CD50n 6

Výrobce udává frekvenční rozsah 2 – 20 000 Hz, dynamický rozsah 100 dB, odstup signálu a šumu 112 dB nebo celkové harmonické zkreslení 0,000016%. To jsou veskrze solidní moderní parametry.

Marantz CD 50n má klasické komponentové rozměry – šířku 44,2 cm, výšku 13 cm a hloubku 42,4 cm, přičemž váží lehounce přes 10 kg.

2023 11 30 TST Marantz CD50n 15

CD 50 jsme zkoušeli v showroomu dovozce ve spojení s MODEL 30 a MODEL 50, ale také s gramofonem Denon DP-3000NE. Pro porovnání byl k dispozici Marantz SACD 30n. Poslouchalo se přes Bowers & Wilkins 804 D4, protože ač nebyl využit jejich plný potenciál, ukázaly pěkně rozdíly mezi komponenty. Hrálo se na středních modelech kabeláže InAkustik.

Dupot baskytary a tlukot kopáku v „Gentlemen“ od The Afghan Whigs („Gentlemen“ | 1993 | Elektra | 0075596150125) Marantz nevykreslil úplně zahuštěně, není to taková ta intenzivní rocková razance, ovšem potěší celková přiměřenost, vůbec ne špatná čitelnost a také to, že se přes měkčí ladění už dá vyznat v ohraničení jednotlivých tónů. Zajímavé bylo, že prvních 10 minut byl zvuk vlastně poměrně málo konkrétní a po jistém zahřátí došlo k proměně klidně o 50%, to není v dané třídě úplně obvyklé, ale stojí za to tedy počkat. Zejména právě bas se pak „zakousne“.

2023 11 30 TST Marantz CD50n 25

Vermontská rodačka s dobrým hlasovým rozsahem Grace Potter je v „Love is Love“ („Daylight“ | 2019 | Fantasy | 0888072117396) zachycená trochu na hraně, její vyšší polohy snadno sklouznou k mírné nepříjemnosti tam, kde systém nemá dostatečnou kontrolu nebo je až příliš analytický. CD 50n hlas nepodává s úplnou brilancí ve smyslu projasněné informativnosti, ale vlastní vřelejší, měkčí, jemnější, trochu plnější styl ovšem neubírá – trochu překvapivě – na férové srozumitelnosti. Navzdory popsané charakteristice působí zvuk poměrně střídmě, respektive nepřehnaně, bez nějakého protlačování. I křiklavější pasáže pak zní neagresivně, už s nadhledem a jemností, která umožňuje prostě příjemný poslech.

„Moon Song“ („Ghost Song“ | 2022 | Nonesuch | 0075597914672) je jedním z nejnovějších děl Cécile McLorin Salvant, reprezentantky špičkové mladé jazzové generace. Adekvátně roku produkce jde o parádní záznam s jasnými, brilantními výškami – a CD 50n prokazuje, že právě tady začíná už opravdové hi-fi, činely jsou ukázány už víc než jen jako souvislý šum, ačkoliv jejich kovovost je charakterem přehrávače mírně zjemněná a zakulacená. Přesto je zvuk výšek solidně čistý a má vkusnou míru detailů, byť pod trošku sametovějším nádechem.

2023 11 30 TST Marantz CD50n 24

Jedním z hudebně nejoceňovanějších záznamů Wagnerovy „Die Walküre“ je ten s Leonie Rysanek a Bayreuth Festival Orchestra pod taktovkou Karla Böhma (1997 | Classic CD | 81). Dynamika tělesa byla bez bombastických výbuchů, přesto když se hudba vzedme, už to cítíte. Není to přednes obrovský nebo jakkoliv rozmáchlý, za dané peníze nabízí solidní mix disciplíny a elegance, hudba plyne a protéká, od střední hlasitosti má zvuk i slušnou porci váhy.

CD 50n (a potažmo i „bratrský“ zesilovač MODEL 50) netlačí na pilu, informace servíruje posluchačům maličko něžnějším způsobem, v takovém hladším, ale zato barevném obrazu. Ale vlastně ani „čtyřčlenná skladba“ „Eclipse“ v čele s klavíry Katie a Marielle Labéque („Dream House Quartet“ | 2023 | Deutsche Grammophon | 00028948588329) není vůbec špatně čitelná. Přehrávač nesází na nějaký pocit über transparentnosti, organičnost ale umožňuje snadný a už dobrý vhled k podstatě nahrávky, tak nějak to „hraje samo“, příjemně, klidně, muzikálně.

2023 11 30 TST Marantz CD50n 23

Prostor Collinsovy „You Can’t Hurry Love“ („Hello, I Must Be Going!“ | 1982 | WEA | 299263) nebyl nijak olbřímí, ale zněl úhledně, spíše v pravolevé ose, prostě naprosto odpovídajícím způsobem v rámci dané cenové hladiny, definované masivním zdražováním posledních let. Tak jako ve všech aspektech nemáte pocit, že by hudba měla dokonalé obrysy, perfektní lokalizaci, ale celek je organický, příjemně propojený a už to není „jednoduchý“ nebo „základní“ zvuk, ale začátek opravdového hi-fi.

Popová „Help Yourself Out“ („C`est la vie“ | 2023 | Parlophone | 0190296150043) voní přímořským létem v Nice, neb odtamtud jsou autoři Hyphen Hyphen. Marantz možná lehounce ubere na tempu a tlaku, přesto se to poslouchá tak nějak velmi snadno, je to muzikálně vytvarované, měkce plnější a vřelejší, ale vlastně kultivované a to, jak je to zcela prosté jakékoliv agresivity při jakékoliv úrovni poslechu vám umožní si poslechnout naprosto cokoliv, nač máte zrovna chuť, aniž by vám u nedokonalých záznamů až přílišná analytičnost vzala vítr z plachet.

2023 11 30 TST Marantz CD50n 10

Marantz CD 50n je všestranný moderní komponent „pro normální lidi“ – vypadá vlastně celkem k světu v kombinaci moderny a retra, pojí v sobě všechny funkce od klasického CD přehrávače až po streaming nebo nekomplikované připojení televize a umožňuje snadné ovládání díky platformě HEOS. Možná byste si mohli maličko postěžovat na mechaniku, která s otevíráním a zavíráním úplně nespěchá, nicméně v souladu s měkčím, neuspěchaným, příjemně uvolněným zvukem si prostě budete chtít udělat čas na svou hudbu. A přestože mezigeneračně CD 50n proti ND8006 nevyhnutelně zdražil, pořád dnešní ekonomickou realitou nabízí solidní výkony za férové peníze.

Kč 41 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ spousta funkcí v jednom šasi

+ vypadá dobře

+ snadné použití i díky platformě HEOS

+ má muzikální, vřelý, příjemný zvukový projev

ZÁPORY

- trochu pomalé vysouvání / zasouvání mechaniky

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

PRODÁVÁ: Denon Shop | www.denon-shop.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies