2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii 1

Přestože severští Audio Pro začali před 45 lety aktivními reprosoustavami ve snaze „udělat hi-fi jinak“, dnes jsou dominantní částí jejich nabídky spíše přenosné bezdrátové reproduktory. Něco jako C10 MkII, největší z dostupných modelů. Ten kombinuje všechny charakteristiky, na nichž firma postavila své dílo – kompaktní rozměry, přitom hluboký bas a čistý skandinávský designový rukopis.

Vzhledově je C10 MkII naprosto jednoduchý, čistý kvádr v polomatném povrchovém provedení, po většinu času bude přední stěnu krýt magnetická mřížka v hrubě tkaném dekoru, aby na sebe za ní ukrytá trojice reproduktorů příliš neupozorňovala. Stejně tak decentní jsou malé nožičky, směrující zvukovou energii mírně nad plochu, na níž je reproduktor posazený – snižuje to míru odrazů a rezonancí.

Zadní stěna je trochu technická – po jedné straně najdete oválný a poměrně velký bassreflex, na druhém konci plochy jeden pár analogových vstupní cinchů (dejme tomu pro gramofon) a výstup na subwoofer, pokud pocítíte nedostatek hlubokých frekvencí. Je tu ještě resetovací tlačítko a USB port pro případnou servisní aktualizaci softwaru.

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii 3

Ovládací prvky jsou soustředěny do destičky na vrchní straně přístroje. Centrální kolečko reguluje hlasitost (ovšem nikoliv točením, ale stiskem), vpravo je šest tlačítek rychlého přístupu pro oblíbené zdroje streamovaného signálu, vlevo dalších šest kulatých plošek; s nimi Audio Pro zapnete, přepnete vstup, sepnete párování Bluetooth a nebo budete moci ovládat přehrávání. Pod ovladačem hlasitosti je trojice diod, informujících o připojení přes Wi-Fi (a tím Google Cast, AirPlay 2, Audio Pro multiroom platformu nebo Spotify Connect a TIDAL Connect), Bluetooth nebo linkový vstup.

Zepředu hudební energii tryská trojice měničů – dvě měkké látkové kopulky o průměru 0,75“ mají na starosti vyšší část spektra (konkrétně od 2 500 Hz výš) a slouží jako základ jistého stereo efektu díky rozmístění u krajů přístroje, uprostřed je společný 5,25“ kónický středobas s polypropylenovou membránou a měkkým závěsem pro výrazný výkmit a tím dosažení hlubokých basů.

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii 2

Energii dodává systému trojice zesilovacích modulů třídy D, pro výšky jsou tu dva po 20 Wattech, pro středy a basy jeden o výkonu 40 W. Celkový frekvenční rozsah činí 45 – 22 000 Hz.

C10 MkII patří mezi větší reproduktory – má šířku 32 cm, výšku 16,6 cm a hloubku 18 cm, s váhou 3,9 kg přesto může bez obav stát i na polici.

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii 4

C10 MkII jsme měli možnost vyzkoušet si v domácím prostředí, v nasazeních, kde běžně hraje zejména SONOS One. Ke srovnání jsme však měli třeba i firemní A28.

Přestože repráček Audio Pro není nijak obrovský (ač ani malý), hloubka a objem basu, kam se pouští v Sanbornově „Medley“ („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2) je úctyhodný. Není to totiž tak úplně takový ten přes DSP zdůrazňovaný bas na efekt, ale působí mnohem více jako z menších regálovek. Překvapivě sytý, ale zároveň i vcelku kultivovaný, srovnatelný se základní třídou hi-fi reprosoustav. Má trochu měkké ducnutí, ale zároveň slušnou důraznost. Je to dobrý příklad toho, že digitální processing a kontrola se dají vyladit decentně a důstojně, nejen na drtivý efekt. Pravda však je, že celkové vyvážení je možná maličko temnější, když na to přijde a při delším poslechu by asi lehká ekvalizace nebyla úplně nemístná – to je dost možná ale i osobní vkus.

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii 12

Pustit si přes reproduktor obdobného typu komplexní skladbu ve stylu Berliozovy „Méditation“ („Smrt Kleopatry“ | Sir Simon Rattle / Berliner Philharmoniker / Susan Graham | 2008 | EMI | 50999 2 16224 0 3) je vždycky spíše zajímavost, asi jako kdybyste ty desítky hráčů a dirigenta zkusili v Rudolfinu vměstnat do předsálí namísto do Dvořákovy síně. Nicméně Audio Pro si nevede zle, zpěvaččin hlas je trochu jemnější na okrajích, ale vlastně ne špatný, nepropadá se do orchestrálních vzedmutí. Rozlišení je poplatné třídě, opět řekněme ze světa na vstupní hranici do hi-fi třídy. Rozhodně má však C10 MkII celkem příjemnou vřelost a kultivovanost.

Na vysokých éterických tónech stojící „Spirits (Having Flown)“ od Bee Gees („Spirits Having Flown“ | 1994 | nahráno 1979 | Polygram | 827 335-2) měla nejvyšší konec spektra lehce hladší, takový zklidněný, jemnější, ale přesto opět relativně čitelný, v kontextu třídy a typu zařízení vlastně dobrý. Hlavně naladěný tak, že dobře doplňuje celkový styl. Žádné zvýrazněné cinkání, žádná agresivní pronikavost a přesto opět dostatečná kontrola, aby zde už byla jakási struktura tónů. Celkově je C10 MkII určitě z podobných reproduktorů nejvíce laděný pro ucho toho, kdo ocení přirozenost bez efektů.

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii 9

Rozhodnete-li se potrápit reproduktor vyšší hlasitostí a dynamickým špičkami Beethovenovy „Eroiky“ (George Szell / Cleveland Orchestra | „Symphonies No. 3 & No. 8“ | 1991 | SONY | SBK 46 328), potěší jistě Audio Pro tím, jak plně a sytě zvládne zahrát, na druhou stranu jsme tu narazili třeba na limity maximální hlasitosti a akustického tlaku. C10 MkII se pouští tam, kam mu fyzika dovolí a nesnaží se ji přechytračit různými DSP triky. To má za následek vlastně příjemně homogenní, sytou a kultivovanou reprodukci, která ukazuje ona různá zhoupnutí a vzedmutí hudby na daný segment rozhodně víc než dobře, ale prostě vás nepřiková do sedačky dramatickými pulsy energie. Jak už bylo řečeno, nejde o ladění na efekt pro mladické uši.

Překvapí pak rozlišení, respektive spíše celková čistota a zřetelnost. „Koncert pro klarinet č. 1 v f moll, op. 73“ Carl Marii von Webera (Sharon Kam | „Clarinet Concertos“ | 1996 | Telarc | 2564 69718-6) zněl vlastně s dobrou čistotou, konkrétněji, než leckdy umí zahrát klasické vícekomponentové sestavy základní třídy, což prostě dále ukazuje na střízlivě, ale účinně naladěné DSP. Zejména hutnější pasáže měly přeci jen trochu důrazněji zastoupený bas, který by – což je opět spíše osobní preference – snesl mírnou korekci v objemu. Ačkoliv samozřejmě nemáte pocit, že vám reproduktor servíruje nuance a jemnůstky jako na stříbrném podnose, tak celková přehlednost pro běžný poslech za dané peníze působí výtečně.

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii 13

Samozřejmě, že přes vší konstrukční snahu podobné systémy vždy zůstanou spíše jednobodovým zdrojem zvuku, koncept C10 MkII nicméně od určité vzdálenosti alespoň jemný pocit stereofonie dává. Třeba ve skladbě pro oktet a soprán „Hommage á T.S. Eliot“ Sofie Gubajduliny („Offertorium“ | 1989 | Deutsche Grammophon | 00289 479 1518) se už tak úplně nezdálo, že by nástroje a hlas byly namačkané v jediném místě kdesi uprostřed, ale už se ukázala relativně kompaktní, ale přeci jen v pravolevém směru definovatelná scéna.

Hodně cinkavý záznam „James“ od Pat Metheny Group („Offramp“ | 1984 | ECM | 817 138-2) byla hezky plynoucí díky brumlavému rytmickému základu, znělý vršek byl trochu zjemněný a něžnější, ale celkově nabízí C10 MkII naprosto neúnavný zvuk. Vyladění není přímo muzikální, spíše pojaté tak, že vám nikde nic pro „obyčejný poslech“ neschází, nic nevadí.

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii 10

Praktický, stylový a kultivovaný, tak by se dal nejlépe popsat reproduktor střední třídy C10 MkII od severských Audio Pro. Jeho celkové pojetí je zjevně pro ty, kdož se obejdou bez ohromujících prvků, vizuálních i zvukových. Patří rozhodně k nejcivilizovaněji naladěným zařízením podobného typu, byť i tady může dojít k jisté přemíře basů, avšak to není nic, co by jemná korekce, dostupná v ovládací aplikaci, nezkrotila. Hledáte-li tak prémiové kompaktní ozvučení pro prostory, kam se nevejde klasická sestava a nespokojíte se s řešeními typu SONOS, Denon HOME nebo Bluesound, ale zároveň nechcete investovat ani do velkých řešení typu Naim Mu-so, je Audio Pro skvělou alternativou i pro rozmazlenější ucho.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeteru a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Je vidět, že pod výraznějším úhlem dochází k vzájemnému ovlivnění reproduktorů a je tedy dobré být při poslechu víceméně před C10 MkII. Překvapující je nástup těsně za hranicí 50 Hz a také to, že křivka je v zásadě prostá propadů – ledasjaké reprosoustavy by mohly závidět. Je také vidět mírně svažité ladění od basů k výškám, které bývá ku prospěchu subjektivní příjemnosti poslechu. Limitem může být odezva končící u 15 kHz.

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii m2

Frekvenční odezva – rozsah dostupných tónových korekcí

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii m3

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT)

2023 09 30 TST Audio Pro C10 mkii m4

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

Ačkoliv hodnota celkového harmonického zkreslení není úplně malá, je stabilní v celém frekvenčním rozsahu a může být i jedním z faktorů, díky nimž je v reprodukci jistá stopa vřelosti.

Kč 10 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ stylové, kompaktní řešení

+ pohledná doprovodná aplikace

+ na takový koncept i slušná konektivita

+ vzhledem k velikosti kultivovaný bas

+ a vůbec neefektní, až místy audiofilské zvukové ladění

ZÁPORY

- v základu je přeci jen basu o něco více

- jistý limit maximální hlasitosti (třeba pro večírky nebo velké místnosti)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies