ROTEL Michi zesilovače

2023 10 31 TST Rotel Michi X5 S2 1

Řada MICHI od japonské (skoro) rodinné firmičky Rotel se dočkala druhé generace s přídomkem S2, v níž zůstal zachován moderní ráz velikých komponentů, bohatá konektivita i základní zvukový směr, ovšem „poladěna“ byla zejména digitální část, jakkoliv mírné změny se nevyhnuly třeba též napájecím zdrojům či samotným audio obvodům.

Vyšším z obou dostupných integrovaných zesilovačů MICHI je model X5 S2 s hezkým 2 mm skleněným čelním panelem, jímž proniká dvojice velkých ovládacích prvků a mezi nimi je naopak zanořen monochromatický displej s jemnou kresbou. Technickou strohost velkého tělesa zjemňují zaoblené rohy nebo chladiče schované po bocích pod hladkou krycí vrstvou.

Zezadu na mohutném zesilovači najdete bezprecedentní množství konektorů – tak jako v první generaci. První linii shora zabírají primárně analogové vstupy, jeden symetrický, jeden pro MM / MC přenosky a čtyři standardní linky. Dále jsou tu dva výstupy pro subwoofer a klasický pre-out – úplně doprava se sem vpašoval modul Bluetooth anténky.

2023 10 31 TST Rotel Michi X5 S2 3

Prostřední blok konektivity je digitální. Tři optiky, tři koaxy, USB pro spojení s počítačem, ale i ethernetový konektor – ten však nevede do streamovacího modulu, ale „pouze“ k ovládání po síti. Dále jsou tu „praktická“ rozhraní pro spínání nebo připojení externích čidel, je zde i RS232. Sem se zase „mimo řád“ propašovala spínací kolébka.

Zcela vespod je k ní napájecí zásuvka a osm reproduktorových terminálů – tedy dvě kompletní sady pro dvoje reprosoustavy nebo bi-wiring.

2023 10 31 TST Rotel Michi X5 S2 4

Pohled dovnitř gargantuovského 44 kg těla (s šířkou 48,5, hloubkou 45,2 a výškou 19,5 cm) odhalí pečlivě uspořádanou konstrukci – výkonové bloky jsou na bocích, mezi nimi jsou čtyři ohromné filtrační kondenzátory a dva zapouzdřené toroidní transformátory, navíjené přímo v Rotelu.

MICHI X5 S2 nabízí výstupní výkon 350 W / 8 ohm na kanál (a 600 W / 4 ohmy), to při celkovém harmonickém zkreslení 0,009% a menším. Zesilovač má hezkou linearitu – 10 – 100 000 Hz (-0,6 dB). Analogová i digitální část má lepší odstup signálu a šumu než 102 dB. Na výstupu je činitel tlumení 350 a více v celém audio pásmu.

2023 10 31 TST Rotel Michi X5 S2 2

Inovovaná digitální část stojí na 32 bitovém čipu ESS Technologies (ač Rotel neupřesňuje typ). Zvládá DSD256, plné rozklíčování MQA a 32 bit / 384 kHz u PCM. Má navíc certifikaci Roon Ready.

Rotel MICHI X5 S2 jsme zkoušeli v pražském studiu Rodel Audio, kde se poslouchalo na KEF R11 Meta a Fischer & Fischer SN-270, ke srovnání jsme měli T+A PA 2000 R, přičemž jako transport byl k dispozici T+A MP 2000 R, který jsme následně zkoušeli i jako DAC, abychom srovnali digitální část Rotelu. T+A nabízí detailnější zvuk, obdobně tonálně neutrální, ovšem trochu chladnější – to vůbec nevypovídá špatně o úrovni digitálního bloku v MICHI X5 S2.

2023 10 31 TST Rotel Michi X5 S2 5

Hluboké zvuky saxofonu Laurenta Rochelle v „Looping Leaves“ („Polychrome Sounds from the Underground“ | 2020 | Linoleum) zprostředkuje Rotel s velmi solidní dávkou síly, vysoký výkon se tu – pokud si pamatujeme a můžeme srovnat – projevuje dominantněji než u původní verze, je to bas ne divoký, ale nabízející velký pocit rezervy a dynamické jistoty. Velké a objemné zvuky mají sytost a zesilovač je s přehledem protlačí jak skrze civilnější KEF, tak šťavnatější F&F a zachovává spíše jejich, nežli svůj charakter. Bas je poddajný, leč snadno čitelný a zřetelný, houpavý, ale dostatečně napjatý, aby působil konkrétně.

„Terrapin“ je trochu excentrické okénko do stavu mysli Syda Baretta na vrcholu jeho tvůrčích sil z alba „The Madcap Laughs“ (1994 | nahráno 1968 | EMI | 7243 8 28906 2 1) – je složená vlastně jen z jeho hlasu a akustické kytary, oboje je sejmuto v echem znějícím prostoru a Rotel akcentuje spíše pocit civilního, možná lehounce teplem dotečené přirozenosti, než že by pátral po skrytých nuancích a mikrodetailech z koutů nahrávací místnosti. Přehlednost je snadná, nadbytek síly rozhýbává i zastavuje měniče kde je třeba, ač z toho neplyne žádná suchopárná analytika či tvrdost. Je to kultivovaně jednoduché v dobrém slova smyslu.

2023 10 31 TST Rotel Michi X5 S2 23

Výšky se ani na jedněch reprosoustavách neukázaly jako jakkoliv přebujelé, vlastně až lehce naopak – cinkot různorodého kovu je v „A Baptist Beat“ Jeffa Goldbluma a The Mildred Snitzer Orchestra („Plays Well with Others“ | 2023 | Decca | 0602448399649) zaznamenaný v poměrně živé, jasné podobě a zesilovač mu spíše lehoulince ohladí potenciálně jiskřící hrany. Přesto zůstává rozlišení zcela v pořádku. Je to takový zvuk pro ty, kteří nepotřebují žádný efekt, ale naopak mají rádi klid za každých okolností. Tím snad subjektivně nakonec lehce vede v proporčním zastoupením basová složka.

Ze setkání s původní verzí si pamatujeme mírně zvláštní pocit, že tak obrovský výkon není pocitově dostupný tak snadno a samozřejmě – i vyšší hlasitost byla tak nějak pořád velmi v klidu. To MICHI X5 S2, soudě alespoň podle projevu Vienna Radio Symphony Orchestra v Jandaliho „Koncertu pro klarinet a orchestr III“ („Concertos“ | Rachel Barton Pine / Marin Alsop / Anthoyn McGill | 2022 | Cedille Records | 0735131922029), se zdá hrát živěji, ochotněji a dynamičtěji. Vlastně si můžete dopřát hezky plnokrevný zvukový projev, už při nízké úrovni začíná dýchat a nahlas se drží samozřejmě, netvrdne, stejně jako netrpí nejistotou. Jakkoliv je nutno říct, že úplně šepotavé půlnoční hlasitosti nejsou úplně to ono. Pokud můžete hrát alespoň na dejme tomu běžných 70 – 80 dB, dostanete nenucenou reprodukci s hezky pojatými vzedmutími energie, nadhled i dobrou jistotu, pramenící z výkonové rezervy.

2023 10 31 TST Rotel Michi X5 S2 20

„Factory Girl“ od Beoga („Live at Stockfish Studio“ | 2010 | Stockfish Records | 4013357405325) podal Rotel v neupozorňujícím, nikam se nederoucím balení, s hezkou čistotou a přirozenou, byť ne analytickou mírou informací. Co do barevnosti nástrojů i hlasu je kultivovaně neutrální, lehce jemnější, mírně kladoucí důraz na bas. Je to přednes bez kudrlinek, ale organizovaný a sytý. Pokud máte rádi naopak zvuk jasnější, lze určitě vyrovnat vlastní styl MICHI X5 S2 nějakým zřetelněji a výrazněji hrajícím zdrojem signálu.

Prostor bigbandovky „Hot Liquorice“ Dicka Waltera („Pure Big Band – Part 1“ | 1993 | KPM Music | LC 2061) byla načrtnutý hezky, volněji, měkčeji a přesto přehledně. Celá hudební složka byla poklidně houpavá, v souladu s rytmem udávaným mohutnými údery do bubnů a občasné řízné zadutí dechů mělo své dobře čitelné místo. Obraz je spíše v takovém klasickém hi-fi duchu, čitelné, s dobrou pravolevou a do jisté míry i předozadní osou a přesto ne moderně zaostřený – takové klasické stereo.

2023 10 31 TST Rotel Michi X5 S2 12

Cohenova „In My Secret Life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2017 | ABC Records | HD-177) měla šarm, klid a noblesu i když jsme nastavili hlasitost dosti vysoko, není tu ani špetka stresu, zato dost plnosti, tučný a zároveň tuhý bas, malebný, elegantní vokál a jemné, neagresivní výšky. Můžete si lebedit při poslechu jak dlouho libo, Rotel vám bude hudbu malovat s chutí, přehledem a v plnobarevném spektru.

Rotel MICHI X5 S2 má skutečně hezký koncept – moderní zevnějšek, neuvěřitelně širokou výbavu (ačkoliv absence streamovací části je pořád stejná škoda, navíc když už dnes Rotel svůj funkční streamer má) a obří výkon, který by měl být zárukou jistoty rozehrání jakýchkoliv reprosoustav při jakýchkoliv dynamických špičkách. To vše funguje – což je vzhledem k době, která mezi poslechy uběhla opravdu hlavně subjektivní dojem – lépe, živěji a tak nějak energičtěji, než u první iterace. Jde o zesilovač pro ty, kdož preferují spíše klidnější, urovnanější, japonsky měkčí a elegantní zvukové podání a nepotřebují zvonivost, nepotřebují bušící exploze energie nebo jiné efekty. Tady hudba teče, plyne a bublá uvolněně, s nadhledem a pohodou.

Kč 216 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výjimečně bohatá konektivita

+ docela hezký design

+ působí (byť subjektivně a s odstupem) živěji a autoritativněji než dřív

+ podpora formátů a rozlišení v digitální části

+ tonálně neutrální, avšak ne suchý

ZÁPORY

- pořád neumí streamovat, přestože je tu ethernetové rozhraní

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies