ROTEL Michi zesilovače

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 1

Příběh značky Rotel začíná v roce 1961 u pana Tomoki Tachikawi, může původem z Taiwanu, který se rozhodl v Japonsku nejen studovat, ale i zužitkovat svůj obchodní talent a slabost pro techniku. Nu a pak už během několika málo let jméno Rotel začalo rezonovat světem domácí reprodukční techniky. No a protože vloni uplynulo krásné diamantové výročí, neboli 60 let od založení, bylo na místě obdarování. A jelikož není lepšího dárku, než toho, který dáte sami sobě, rozhodli se v Rotel pro limitovanou řadu komponentů, jimž nadělili přídomek 6000.

Rotel RA-6000

Už první pohled na zesilovač RA-6000 vám jasně řekne, že se nacházíte v hájemství Rotelu. Estetika je nezaměnitelná, jako kdyby v ní designéři zkusili zkoncentrovat „best of“ posledních pár desítek let. Trochu odlišné proti nejnovějšímu stylu jsou výrazná vertikální žebra po okrajích čelního panelu a celkově jako kdyby tu Rotel přiostřil každou hranu.

Ale obecně poznáte to uspořádání – obdélníček displeje přímo ve středu nahoře, velký ovladač hlasitosti vpravo, menší kulaté spínací tlačítko vlevo, obě obkroužená tenkým modrým proužkem. Pod displejem jsou úhledně srovnané dva řádky s celkem 14 tlačítky pro přímý přístup k dostupným vstupům. Přidejte k tomu čtveřici tlačítek pro nastavování pod ovladačem hlasitosti a přepínač reproterminálů spolu s USB portem pro datové paměti na opačné straně čela a máte velmi komplexní ovládací možnosti.

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 2

Komplexnost by mohla být druhé jméno RA-6000 – konektivita nevynechává nic důležitého. Je tu trojice analogových cinchových vstupů plus jeden symetrický, jeden dodatečný pro gramofony s MM přenoskami a rovnou sedm vstupů digitálních – tři optické, tři koaxiální a jedno USB pro počítače (má osvědčení Roon Tested a podporu MQA) spolu s praktickým „rodinným“ Bluetooth. Někomu může v moderním světě chybět třeba HDMI, ale Rotel je firma vrcholně konzervativní a puristická, takže… Vzadu naleznete ještě dva sloučené výstupy pro subwoofery a stereofonní pre-out.

Pokud radostně koukáte na ethernetový konektor, tak vězte, že ten zde má výhradně praktické funkce ve smyslu přenosu ovládacích příkazů. K ovládání slouží i 12 V napěťové spouště nebo RS232 rozhraní. Výhodou pro někoho mohou být určitě dvě plnohodnotné sady reproduktorových terminálů, ať už k nim budete chtít připojovat dvě sady reprosoustavy nebo třeba zkusit bi-wiring.

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 3

Pod kapotou také naleznete řekněme typický Rotel se vším všudy. Základem je poměrně signifikantní transformátor v pouzdře, který si firma vyvíjí a vyrábí na míru svým potřebám (že to není jen marketingová fráze vám potvrdí TOTO VIDEO). Tranzistory se štědrým dimenzováním nabízí výkon úctyhodných 200 Wattů na kanál do 8 ohm, respektive už přímo masivních 350 Wattů do 4 ohm.

To vše zesilovač zvládá s celkovým harmonickým zkreslením pod 0,0075%. Linkové vstupy pracují s rozsahem 10 – 100 000 Hz při toleranci +/- 0,25 dB, ty digitální 10 – 90 000 Hz, avšak v podstatně volnějším pásmu +/- 2 dB. Pro oba typy vstupů je nicméně odstup signálu a šumu lepší než 102 dB (váženo křivkou A).

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 4

Digitální část obhospodařuje čip od Texas Instruments, schopný zpracovat PCM signály do 32 bit / 384 kHz.

Zmiňme ještě podrobnosti o fyzické schránce velkého přístroje – čelní panel s nádhernou inskripcí na horní hraně má na výšku krásných 3U, neboli 5,25“, což je přesně jedna velká disketa. S nožičkami naroste výška na 14,4 cm. Do šířky cvalík měří standardních 43,1 cm a do hloubky 42,5 cm. Váží pak 18,8 kg a všeobecně tak budete potřebovat dost prostoru.

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 5

Rotel DT-6000

Adekvátním sparing partnerem pro zesilovač z limitované edice je samozřejmě zdroj signálu ze stejné limitky, kterým je určitě D/A převodník s integrovanou mechanikou, jak svůj stroj Rotel označuje. To je poslední dobou poměrně populární přejmenování CD přehrávačů s digitálními vstupy. Zde je oprávněnost tohoto označení postavená na faktu, že byl nejprve vyvinut D/A převodník jako samostatný komponent a posléze do šasi byla zakomponována i mechanika.

Vizuálně jsme ve stejném světě jako u RA-6000, i tady je klasický styl CD přehrávačů Rotel, ovšem jaksi zaostřenější, kombinující modernější minimalismus s až brutalistními prvky. Také zde má panel centrálně vsazený obdélníček s displejem. Tlačítka jsou ovšem rozprostřena vpravo a vlevo, protože pod informačním centrem se nachází dvířka mechaniky, kudy vyjíždí plastový, ale poměrně důvěryhodný transportní mechanismus, jehož základ můžete vidět jako vaničku na spodní straně šasi.

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 6

Zajímavé je, že z pohledu digitální konektivity duplikuje DT-6000 výbavu svého logického souputníka a jen stěží si představíme, že jeden bude bez druhého – ale alespoň máte k dispozici o to více přípojných míst. K dispozici je jeden koaxiální, jeden optický a jeden USB vstup pro připojení počítače (opět Roon Tested i podpora MQA) a druhý pro připojení datové paměti. Řízení komponentu má na starosti RS232 konektor a 3,5 mm komunikační jacky. Analogový signál pak do zesilovače dostanete přes jeden pár cinchů nebo jeden pár XLR. Napájecí zásuvka v souladu s filozofií Rotel nemá zemnící kolík.

I zde je uvnitř zapouzdřený toroidní transformátor jakožto zdroj veškeré energie, alespoň částečně odstíněný je celý napájecí zdroj. Naproti tomu CD transport je sice mechanicky dobře ukotven, ale je překvapivě otevřený. Středobodem digitálního zpracování je trochu nečekaně úplně jiný čip než v zesilovači – tentokrát jde o ESS ES9028Pro s rozlišením až 32 bit / 768 kHz u PCM a DSD256.

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 7

Rotel u tohoto přístroje uvádí odstup signálu a šumu přes 117 dB, dynamický rozsah přes 99 dB a soulad kanálů v toleranci +/- 0,5 dB. CD pak nabízí celkové harmonické zkreslení pod 0,0012%, digitální vstupy dokonce 0,0007%. Intermodulační zkreslení je pod 0,0012%.

Sestavu „diamantových“ komponentů jsme měli možnost poslouchat v nové, akusticky upravené místnosti pražského prodejce Rodel Audio, kde byly připraveny zejména Fischer & Fischer SN-270 a jako srovnávací komponenty T+A PA 2000 R a MP 2000 R.

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 8

Samotný zesilovač vykreslil basu Esperanzy Spalding v „Little Fly“ („Chamber Music Society“ | 2010 | Heads Up | 31810-02) možná lehce sušším stylem, nicméně pěkně pevnou s tóny tuhými a napjatými, takže bylo dobře cítit sílu a fyzickou důraznost basové složky. Rotelu je vlastní utažená kontrola, lehce věcná, ale pravdivá. Přidáte-li do kombinace DT-6000, bas lehce „zjihne“, jako kdyby transport kompenzoval onu jistou techničnost zesilovače a vnesl příjemné a „hezké“ brumlání, které lehce zjemní výsledek a přidá k údernosti a pevnosti ještě nějakou tu váhu a hutnost. Jako dvojice tak šestitisícovky fungují vlastně optimálně vyváženým způsobem.

Zpěv Barbry Streisand i Gibbovo „křoví“ v „All the Children“ („Guilty Pleasures“ | 2005 | Columbia | 8287672662 2) zněly přes RA-6000 čistě a neutrálně (vlastně až lehce studiově civilně) při jakékoliv nastavené hlasitosti. Tam, kde v nahrávce zaznívá přímočaré syknutí nebo jiná jadrnost, tam si ji také užijete, Rotel ji prostě jen vezme a pošle do reprosoustav, takže výsledek je místy možná tvrdší, ale má až „live“ bezprostřední feeling. Opět ale stačí připojit DT-6000, aby se výsledek lehce „dokořenil“, aby přibylo na plnosti a organičnosti – možná v této kombinaci nezaznívají nuance tak jasně a výrazně, ale je to určitě příjemnější poslechově.

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 10

Nejvyšší kmitočty v „Albatross“ od Fleetwood Mac („The Pious Bird of Good Omen“ | 2004 | nahráno 1968 | BHOR | 0184719000367) byly podané učesaným, přitom však netlumeným způsobem. Jsou jasné, přesto nevykazují charakteristiku nějaké zvonivosti nebo agresivnější pronikavosti, která by mohla být časem únavná. Zní řízně, energicky a konkrétně, ale v přirozeném slova smyslu, takže cinknutí do kovové plochy činelu je autenticky tvrdé a rázné, zesilovač umí rozlišit mnoho jemných odstínů, i když nepase po těch nejkřehčích nuancích – pořád je tu primární komplexní vjem. Zdálo se, že zapojení DT-6000 k zesilovači výšky poměrně rozvášnilo, že cinknutí nabrala na objemu i znělosti, aniž by to i v tomto ladění ovšem přešlo do nějaké vulgárnosti – pořád je to zvuk definovaný hlavně autoritativní kontrolou a civilní věrností zesilovače.

Vivaldiho „Concerto No. 2 in C, RV 188-1“ v podání I Solisti Italiani („12 Concerti Op. 7“ | 1993 | Denon | CO-75498) drželo velmi solidní formu, zvuk byl rázný, autoritativní a pevný v kramflecích, ustál i hodně vysokou hlasitost, přičemž ale neztratil svou jistotu ani na nižších, bezmála nočních poslechových úrovních, což je znak dobře navrženého komponentu. Čekejte spíše energii, nežli „objemy a váhy“, šestitisícovkový zesilovač nehraje na efekt, ale na přesnost a vyváženost. Špetku vláčnějšího dramatu (ale skutečně jen špetku na rozředění pocitu suchosti) dodal cd přehrávač a přestože to znamenalo o něco menší detailnost, bylo to rozhodně poslechově ideální a je cítit, že oba komponenty si k sobě sednou.

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 20

Hudebně i zvukově nápaditou Sanbornovu „Medley“ („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2) vykreslil RA-6000 přehledně, v čistém a úhledném balení, kompaktní, pevnou, čistou a se skvělou definicí jednotlivých nástrojů. Opět se tu vkrádá sousloví „studiový zvuk“, i mohutný basový základ Fischerů byl zkrocený, přesto neutlumený. Jednotlivé informace jsou podané jako na dlani, ale byl-li by Rotel spojený s nějakými tvrději hrajícími reprosoustavami, možná už by to nebylo tak příjemné. Zapojíte-li DT-6000, má (samozřejmě) oproti T+A MP 2000 R menší soustředěnost a rozlišení se tak trochu ztratí, ale rozhodně lépe sedí k zesilovači a dodává jeho civilní reprodukci „více muziky“, tj. je mírný přídech bohatosti, kulatosti a sytosti – v dané kombinaci je rozlišení dobré, ale není to jen stroze informativní, nýbrž živé a zároveň příjemné.

Všeobecná uměřenost panovala též v Dolphyho „Gazzelloni“ („Out to Lunch!“ | 1999 | nahráno 1964 | Blue Note | 7243 4 98793 2 4). RA-6000 kočíruje reprodukci pevnou rukou, pravolevá a také již předozadní lokalizace je jistá, konkrétní, věcná a zorientovat se v hudební scéně není žádný problém. Je to nicméně trochu jako sledovat fotografii – precizní, ale trochu chybí pocit skutečné hmoty. Ale dobrá zpráva – právě ten dodává (výměnou, pravda, za špetku konkrétnosti) DT-6000, bohatší a tučnější z obou komponentů.

2022 12 31 TST Rotel 6000 Diamond 19

Na „Man of Our Times“, poměrně bryskní nahrávce od Genesis („Duke“ | 2007 | nahráno 1983 | Atlantic | 0603497996438) bylo znát, že RA-6000 rozhodně nic neodpustí a křachající činely nebo celkový pocit, že nahrávka je na hraně dostanete zprostředkovaný velmi upřímně. Na druhou stranu, Rotel není hrubý, není to únavné nebo vysloveně nepříjemné, je to poctivě autentické. Ve spojení s DT-6000 se nicméně i takováto nahrávka „vyklidnila“ – onen pocit balancování na hraně se utlumil natolik, že nebyl problém projít celou skladbou a nebyl by problém poslechnout ani celou desku. Je prostě znát, že Rotel koncipoval tyto komponenty k sobě a i když nejsou ani jako set přímo muzikální, tak jejich upřímnost není až přílišná.

Rotel si ke svému diamantovému výročí nadělil dva komponenty, kterými na základě soudobých technologií vybírá designově i zvukově to, co nejspíše považuje za nejcharakterističtější z celé té dlouhé řádky let. Výsledkem jsou Rotely dobře rozpoznatelné (opět jak opticky, tak akustiky), ale přeci jen maličko jiné, než jak je známe z posledních let. Zvuk bohatě vybaveného zesilovače je přímý, upřímný a sebevědomě analytický, zvuk CD transportu / D/A převodníku v sobě má dotek muzikální příjemnosti a vzájemná chemie pak vytváří skutečně dobře hrající, velmi autentickou, energickou a přímočarou, ale přitom ne neurvalou sestavu. Pokud tak máte rádi zvuk čistý, jasný, energický a je vám po chuti mírně retro nota ve vzhledu komponentů, jsou RA-6000 a DT-6000 z edice Diamond skutečnou esencí toho, co Rotel byl a je.

Kč 115 000,- - RA-6000

Kč 59 000,- - DT-6000

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ retro vzhled, pokud je to váš vkus

+ bohaté množství vstupů, jak je u Rotelu zvykem

+ jemná regulace hlasitosti

+ čistý, jasný zvuk

+ harmonické zvukové spojení obou modelů

ZÁPORY

- cenový nárůst oproti nižším / běžným modelům je poměrně výrazný

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies