ROTEL Michi zesilovače

2017 07 18 TST Advance Acoustic X 1000 1

Brie-Comte-Robert je nádherně starosvětské místo na jihovýchodním okraji Paříže a krom řady středověkých staveb nabízí pro audiofila i jinou atrakci - sídlo firma Advance Acoustic, značky, která začala jako výrobce levných zařízení a dnes po 22 letech existence nabízí stále velmi dostupné, ale už i výše postavené zboží od malé elektroniky, lifestyle zařízení přes reprosoustavy až po seriózní komponenty.

Právě ty posledně jmenované pak označuje jakousi "subznačkou" Advance Paris, aby podtrhla svou francouzskost. Ne nejvyšším piedestalu v této sérii stojí i integrovaný zesilovač X-i 1000. Už na první pohled na něm snadno poznáte, do jaké že patří rodiny - čelnímu panelu se symetrickým rozložením prvků dominuje dvojice výrazně modrých "budíků" a centrální "nos", neboli víceúčelový ovladač s bíle podsvícenou obrubou (slouží jak k regulaci hlasitosti, tak k přepínání vstupů apod.).

Celek pak doplňuje dvojice malých obdélníkových displejů, kde se do levého tak tak vejde zkratka právě zvoleného vstupu (nebo jiná informace) a vpravo je navolená úroveň hlasitosti (nebo hodnota toho, co nastavujeme). Zesilovač se zapíná elektronickým tlačítkem v levém spodním rohu, v pravém na druhé straně je výstup na sluchátka.

2017 07 18 TST Advance Acoustic X 1000 2

Zadní strana poměrně rozměrného stroje hostí sadu velmi pěkně zorganizovaných konektorových celků - po stranách jsou vždy dva páry reproterminálů (pro pár A a B, bi-wiring apod.) ve vertikálním uspořádání, mezi nimi pak vstupní a výstupní konektory.

V horní řadě najdete dokonce jeden pár symetrických analogových vstupů, vedle něj pak vzorně vyrovnanou řadu všech zásadních vstupů digitálních (AES/EBU, dva koaxy, dvě optiky a jedno USB). Dále jsou tu čtyři páry klasických linkových cinchů, jeden další pár pro zesílení signálu z MM přenosek, je tu přímý vstup do koncového stupně, linkový výstup a regulovaný výstup. Zesilovač je tedy velice univerzálně vybavený.

2017 07 18 TST Advance Acoustic X 1000 4

Kromě nezbytné napájecí zásuvky a kolébkového vypínače tu je ještě nenápadný dvoupolohový přepínač s označením "High Bias". V poloze Off zesilovač nabízí maximální výkon ve třídě A/B, v poloze On se snaží po maximální možnou dobu setrvat ve třídě A, ačkoliv i zde v případě potřeby přepne do smíšeného režimu. Výrobce udává, že v "áčku" je "prvních pár Wattů".

Součástky pod mohutně profilovaným a perforovaným horním krytem jsou uspořádány do šesti samostatných komor, oddělených poctivě tlustými příčkami. Úplně vpředu je elektronika displejů, ovládání hlasitosti a další, samostatně je pak i mohutný toroidní transformátor, vstupní obvody, předzesilovač i koncové stupně, ty pěkně po stranách na velkých chladičích.

2017 07 18 TST Advance Acoustic X 1000 6

Na deskách plošných spojů najdete solidní součástky včetně metalických odporů nebo polypropylenových kondenzátorů. Finální zesílení mají na starosti bipolární tranzistory. Modul D/A převodníku je postavený kolem čipu Burr Brown PCM1796 s rozlišením až 24 bit / 192 kHz. USB pracuje v asynchronním režimu.

Zesilovač je opravdu velký - půdorys 43 cm do šířky a 42,5 cm do hloubky už je něco, stejně jako výška 21 cm. Přes bytelnou konstrukci váží ale stále přijatelných 21 kg. Jeho výstupní výkon činí až 220 Wattů do 8 ohm, respektive 400 Wattů do 4 ohm na každém kanále. Pracuje ve frekvenčním pásmu 10 - 70 000 Hz, s odstupem signálu a šumu přes 102 dB a při celkovém harmonickém zkreslení pod úrovní 0,025 %. Zesilovač má i poměrně značné korekce pro výšky a basy a to +/- 10 dB.

2017 07 18 TST Advance Acoustic X 1000 8

Advance Acoustic X-i 1000 jsme poslouchali v pražském studiu HiFi Partner a to ve společnosti Advance Acoustic X-Uni, porovnávali jsme s Advance Acoustic X-i 125. Poslouchalo se přes Castle Avon 5, Avon 2 a Avon 1, signálové kabely nesly značky WayCable a reproduktorové Chord Carnival Silverline.

Už od prvních tónů je jasné, že X-i 1000 má tendenci hrát hezky od basů, s řádným objemem a váhou. Kontrabas Charlieho Hadena ve "Stairway to the stars" ("When the heart dances" | 2008 | Naim | naimcd112) byl objemově velmi bohatý, trochu těžší, ale mohutný. Pojatý byl celkem dominantně, cítíte hutnost nástroje, jeho proporce, byť je vše podáno v měkčím, teplejším světle, zejména pak se zapnutým High Bias režimem - ten je věrnější, "dřevěnější", ale také o něco volnější, při plném výkonu se zvuk zaostří, ale také trochu ochladne. Oproti X-i 125 přibyl jak výraznější impuls, tak také hlavně rozmanitost tónů a kontrabas byl výrazně autentičtější. Broukání strun je trochu svébytné, vřelejší a měkce vstřícné, ale už slušně pružné a navzdory měkkosti dobře kontrolované.

2017 07 18 TST Advance Acoustic X 1000 12

Dobré byly také středy, tentokrát spíše pevně, jiskrně vykreslené, stále však barevně bohaté a hladké. Zesilovač tak pěkně podtrhl zasněné vyznění skladby "Walk on by" od Diany Krall ("Quiet Nights" | 2009 | Verve | 0602517981256), dal hlasu vřelost, sladkou barevnost a laskavou kultivovanost, opět však bylo cítit, že už je za tím vším dobrá kontrola a celkově dobrá čitelnost, jakou byste od zesilovače za téměř 100 tisíc chtěli a očekávali.

Nejvyšším tónům v "La Ronde Suite" od The Modern Jazz Quartet ("Django" | 2006 | Prestige | 0025218811026) pak X-i 1000 propůjčil velmi znělý, jasný, možná lehce étericky tenčí charakter, alespoň v porovnání s těžšími a "masitějšími" spodními a středními tóny. Zesilovač dobře, výrazně vystihuje kovový zvuk činelů i vibrafonu a už udrží i čitelný dozvuk. Detail pak byl dobrý, hodný této cenové ligy.

2017 07 18 TST Advance Acoustic X 1000 11

V prvních Wattech je snad možná spíše klidný a kulatý, ale ve třídě A/B umí být X-i 1000 pěkně energický a solidně dynamický - i velký orchestr České filharmonie řízené Václavem Neumannem při hraní Mahlerovy "5. symfonie" (1994 | Octavia Records | OVCL-00258) byl dobře podaný, zvládnutý a férově kontrolovaný, pěkně bohatý, velký a s makrodynamikou, která již umí zahřmít. V porovnání s X-i 125 přibyla pěkná porce sebejistoty a důrazu, stejně jako celková plnost. X-i 1000 není úplně audiofilský v tom smyslu, že by jemně vykresloval mikrodynamické nuance, jde spíše po makrodynamickém "bum", ale stále spíše vkusně a nepřehnaně.

Celkově neanalyticky, spíše hladce a jemně nakládal X-i 1000 s Oldfieldovou divokou skladbou "Amarok" (1990 | Virgin | 0777 7 86941 2 0). Rozlišení je slušné, respektive zvuk je přehledný, nenásilně organizovaný a už je cítit, že obvody umí hrát čistě a přesně. Ty nejdelikátnější jemnůstky nijak neakcentuje, sází spíše na pocit celistvosti a fajnového pocitu z poslechu, kdy nikde nic netrčí a neschází. Vlastně je to neohromující, ale dlouhodobě příjemný charakter, v přímém srovnání s X-i 125 ale cítíte, kolik informací navíc přibude, asi jako když zaostříte obrázek - pořád vnímáte celek, ale jaksi samozřejměji a méně nuceně, aniž by to bylo nějakou jednotlivostí.

2017 07 18 TST Advance Acoustic X 1000 in 1

Velmi dobrý, pevný, konkrétní byl prostor nahrávky Marka Ishama "Trapeze" ("Blue Sun" | SONY | 074646722725). Ačkoliv hloubka je spíše s ohledem na danou kategorii nepřekvapivá, pravolevá organizace byla výborná, stejně jako lokalizace jednotlivých hráčů - vnímáte už dobrou plasticitu a vzduch ve scéně, vnímáte dobré, konkrétní usazení a organizaci.

Rockové "Amused to death" Rogera Waterse ("Amused to death" | 1992 | Columbia | 468761 2) dokázal zesilovače férově vybudovat atmosféru a razanci, jakou si zaslouží - pěkný vokál, už opravdu dobrá přehlednost a přitom celková kultivovanost se hezky poslouchají a ani nahlas nehrozí nepříjemná ostrost. Plnější podání a vlastně celkově velký zvuk sice možná nejsou nejnaléhavější, ale budou se hezky poslouchat, i když to bude šesté, sedmé nebo desáté CD toho dne, tedy neúnavně.

2017 07 18 TST Advance Acoustic X 1000 in 5

Advance Acoustic X-i 1000 je solidní integrovaný zesilovač vyšší kategorie. I když je to na poměry této značky vlastně odvážný výlet do "lepší společnosti", funguje dobře - nabízí rozsáhlou výbavu, pro značku charakteristické zvukové vlastnosti pak posouvá do dospělejších sfér. Líbila se nám celková stavba, možná by se nám o kousek víc líbilo maličko luxusnější vizuální pojetí, které by stroj více odlišilo od jeho dostupných sourozenců. Jinak je to ale solidní zástupce třídy "80 až 100", který vás možná prvním poslechem nedostane do kolen, ale ani stým poslechem vás neotráví a navíc, přepnete-li jej večer v klidu do "áčka", dokáže navodit příjemně intimní atmosféru.

Kč 83 590,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velký zesilovač s velkým zvukem

+ férová cena za daný zvuk

+ hrdě barevný a klidný přednes

+ zejména v "áčku" pěkně vřelý zvuk

ZÁPORY

- hraje trochu "po svém"

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: HIFI PARTNER | www.hifipartner.cz 

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies