ROTEL Michi zesilovače

2017 06 22 TST McIntosh MA7900 1

Americký McIntosh si nespletete - každý jiný by se asi bál vyrobit přístroje, které tak září do dálky sytou modrou a zelenou a přestože podobné kombinace si přímo žádají vyústění v lacinou vizuální katastrofu, McIntosh dokáže svým komponentům vetknout zajímavou eleganci a působivou optiku tak, že se vám sice nemusí chtít okamžitě si je postavit domů, ale určitě neurazí. Navíc je McIntosh jedním z velmi mála výrobců, kteří mají v katalogu v podstatě úplně všechno.

Pokud budete chtít, je McIntosh jednou ze značek, od nichž lze poskládat úplně celý systém, aniž byste použili byť jen kabel s jiným než jejich logem. Můžete navíc růst od jednoduché kombinace přehrávače a integrovaného zesilovače až po mnohokomponentové systémy s možnými i nemožnými procesory a funkcemi. Spíše na tom prvním konci výrobního spektra se nachází integrované zesilovače (byť při vyslovení jména McIntosh uvidíte v hlavně patrně hlavně jejich mohutné koncové stupně).

Přímo uprostřed jejich nabídky je pak model MA7900, který už nabízí vysoké tělo, hodné americké pompéznosti a který má i spoustu výbavy, hodné moderního stroje. Při pohledu zepředu je to ale naprosto klasický McIntosh - tlustý čelní panel "za sklem" rámují hliníkové profily a symetrické rozložení prvků připomíná tvář (kdyby tváře měly modré oči a ústa a zeleně světélkující nosy). Ač jsou jen maličké, jsou tu typické "měřáčky" výkonu pro každý kanál, mezi nimi nezaměnitelným zeleným gotickým fontem vyvedené označení značky a pod ním modelové označení, sada sedmi kruhových ovladačů pak podtrhuje lehce retro dojem. Větší krajní prvky slouží dle očekávání k regulaci hlasitosti a výběru vstupů, prostředních pět pak k nastavení korekcí v pásmech 30, 125, 500, 2 000 a 10 000 Hz. V reálu to sice většina lidí nevyužije, ale ke kouzlu značky to patří.

2017 06 22 TST McIntosh MA7900 2

Spodní linii tří a tří tlačítek dělá nevelký dvouřádkový displej, na němž probíhají jak provozní informace, tak veškerá nastavení (což není občas zrovna dvakrát pohodlné, zejména kvůli limitu počtu znaků a tomu, že nastavit lze ledacos). V levé části u spodní hrany najdete sluchátkový výstup s vysokým výkonem (tedy není zde jen na ozdobu) a přímou (de)aktivaci prvního i druhého výstupu, tlačítka v pravé části slouží k (de)aktivaci pásmových korekcí, k odpojení výstupu a zapnutí / vypnutí celého stroje.

Pohled shora jasně ukazuje transformátory, na které je výrobce pyšný i mohutné chladiče, nic přitom ale nevybočuje z proporcí čelního panelu, aby linie zůstávaly hezky čisté a nerušivé. Robustnost zadního panelu odpovídá celkovému pojetí zesilovače - na spodní základně je napájecí zásuvka a signálové vstupy. Těch je habaděj - šest analogových párů cinchů, jeden pár symetrických XLR a dva páry pro signál z gramofonu (jeden pro MM a druhý pro MC), kde poslední tři jmenované odděluje robustní zemnící kolík.

2017 06 22 TST McIntosh MA7900 3

Je tu též regulovaný výstup z předzesilovače, spojený přes můstky do cinchů přímého vstupu do koncových stupňů. Zesilovač tak můžete snadno rozpojit a použít v mnoha různých rolích či do signálové cesty vložit třeba procesor pro korekci prostorové akustiky (ten je také v katalogu McIntosh). Aby toho nebylo málo, pre-out je tu ještě jeden a k němu je tu ještě linkový výstup, tak jak to kdysi bývalo příjemným standardem.

Moderní dobu zastupuje trojice digitálních vstupů - jedna optika, jeden koax a jedno USB. MA7900 tak už nemusí být jen v puristicky pojatém hi-fi systému, ale poslouží i jako centrum sestavy třeba u televize. Trochu atypicky jsou řešené výstupní reproterminály - na každém kanále jsou totiž čtyři; kabel pak připojíte podle toho, zda jsou reprosoustavy 8, 4 nebo dokonce 2 ohmové.

2017 06 22 TST McIntosh MA7900 4

Že výrobce počítá s tím, že jeho přístroje mohou být i v komplexnějších sestavách, to ukazuje celkem 12 (!) 3,5 mm jacků pro datovou komunikaci. Tedy - šest slouží vysloveně pro výměnu informací mezi přístroji McIntosh, jeden je pro externí čidlo dálkového ovládání, jeden pro RS-232 řídící signály, další čtyři pak jsou klasické 12V spouště pro synchronizované zapínání a vypínání sestavy.

V robustním těle o rozměrech 44,45 x 19,37 x 55,88 cm (š x v x h) a váze 34,1 kg se skrývá klasický tranzistorový zesilovač, dodávající stabilních 200 Wattů na kanál do všech zátěží napříč pásmem 20 - 20 000 Hz díky technologii výstupních autoformerů. O hlídání zátěže a minimalizaci následků limitace v reálném čase se stará obvodové řešení Power Guard.

2017 06 22 TST McIntosh MA7900 5

Zesilovač pracuje v pásmu 10 - 100 000 Hz (0, -3 dB), respektive v toleranci -0,5 dB zvládá 20 - 20 000 Hz. Celkové harmonické zkreslení nepřekračuje nikdy hodnotu 0,005%, přičemž v "nejslabším článku" nabízí odstup signálu a šumu stále vyšší než 95 dB. Tlumící faktor je díky technologii výstupních traf relativně skromných 40.

D/A převodník podporuje jak PCM, tak DSD signály (ty tedy jen po USB); po optice a koaxu dostanete dovnitř rozlišení 24 - 96, po USB pak dokonce až 32 - 192 a nativně DSD64.

2017 06 22 TST McIntosh MA7900 6

McIntosh MA7900 jsme poslouchali v ostravském studiu Špalíček, kde mu společnost dělal transport MCT450 z stejné stáje, propojený optikou. Přes reprokabely ArtAudio SC-5 se pak rozhýbávaly reprosoustavy GoldenEar Triton Five, GoldenEar Triton Seven, Sonus faber Venere 3 a další. K porovnání byla k dispozici řada strojů včetně třeba velkého děleného systému McIntosh MCD550 / McIntosh C52 / McIntosh MC601 s kabeláží Cardas a reprosoustavami Bowers&Wilkins 802 D3, Bowers&Wilkins 803 D3 a GoldenEar Triton One.

V nejspodnějších oktávách umí být McIntosh MA7900 (ve správné kombinaci, tedy zejména u snadno rozehratelných, agilních reprosoustav) pěkně mohutný, americky rozmáchlý a velkolepý. I velký zvuk hluboko hrajících smyčců v Zimmerově "Wheel of fortune" z hudebního doprovodu k "Pirátům v Karibiku - Truhle mrtvého muže" (2006 | Walt Disney) byl možná v konturách trochu měkčí, ale pokud máte rádi velikost, objem, barevnost a nadýchanost, pak vás bude MA7900 bavit. Jde na věc trochu po americku, bas je až lehce dominantní a sází opravdu hlavně na objemnost, byť samozřejmě už se pohybujeme ve třídě, kde čitelný je dobře, jen není audiofilsky decentní a soustředěný, ale opravdu živý.

2017 06 22 TST McIntosh MA7900 7

Podobně i vokál Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) - nešlo o analytické, dokonale prokreslené podání s důrazem na jeden každý detail hluboko v pozadí. Tady naopak v popředí stojí živost a bohatost, pocit koncertní energie a šťavnatosti. Přitom ale zůstává i zde citelná určitá míra měkkosti a nekonfliktnost, je to příjemné a muzikální - zesilovač je v klidu a pěkně čistý, uvolněný, díky svému naladění se dá v pohodě poslouchat téměř do nekonečna.

Obdobný charakter lze pozorovat i na frekvencích nejvyšších - činely v živém záznamu "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) byly pěkně hlaďoučké, opět trošičku měkčí, klidné a přitom už ale bez problémů oddělené, se zřetelným dozněním a prezentované v klidu a pohodě. Zvuk se při žádné hlasitosti nevtírá, neskřípe ani netahá za uši, výšky jsou příjemně znělé a opět bohaté objemem i barvou. Jsou možná také trochu lesklejší a jiskrnější, aby pěkně zněly i bez přehnané naléhavosti.

2017 06 22 TST McIntosh MA7900 8

Pocit dynamičnosti hodně závisel na tom, s jakými reprosoustavami se hrálo - MA7900 je dobře s těmi, které hrají lehce a volně, ty trochu "tupější" spíše ocení dělené modely od McIntosh. Zesilovač má přesto solidních 200 Wattů a tak i mohutné rány do bubnů v "Earth Drums" od He Xin-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) mají moc pěkný důraz - čím hlasitěji hrajete, tím pevnější, semknutější a autoritativnější zvuk je. Dynamika celkově není špatná, to úplné hřmění a výbušnost, jakou dostanete z velkých reprosoustav řízených třeba monobloky MC601 tu ale samozřejmě není, je to spíše vzdušné, mohutné a energické.

McIntosh MA7900 není analytický, svým charakterem připomíná to příjemné, ale netlačící rozlišení, které nabízí dobré lampy. V podstatě jednoduchá, ale mnohými krátkými syntetickými zvuky protkaná "My Right Eye" od Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) byla lehce stravitelná, přitom ale vrstevnatá a přehledná. S rostoucí hlasitostí i tady jako kdyby se zvuk mírně usazoval a zpevňoval, ale základní strukturovanost bez pocitu přehnaného snažení tu je pořád. Zesilovač se nesnaží vytáhnout ten nejposlednější detail, ale naopak hraje opravdu v klidu a bez stresu.

2017 06 22 TST McIntosh MA7900 10

Podání prostoru pak bylo velice fajnové bez ohledu na připojené reprosoustavy - scény v "Coal" Michaela Penna ("Free-for-all" | 1992 | BMG Music) byla velice široká, férově hluboká a i když to není hologram s dokonale zaříznutými hranami, je přehledný a lokalizace a oddělení jednotlivých hráčů jsou bez problémů - opět spíše než audiofilsky soustředný na detail je zde MA7900 muzikální a uvolněný, hrající tak, aby bylo možné ho ráno začít poslouchat a skončit bez únavy po půlnoci.

Možná tak se svým klidem a šťavnatostí úplně na první poslech nepůsobí, ale lehce temněji vyvážená reprodukce tohoto zesilovače, zejména s agilními bednami, umí prodat i svižnější rytmus, jako je třeba u izraelské elektroniky "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records), pěkně s chutí. Je to muziální, plynulý, má to švih a šmrnc a spoustu energie, výborně se to poslouchá a i když možná ty nejhlubší polohy nemají ten úplný důraz bouracího kladiva jako na velkých systémech a není to drtivě naléhavé, zvuk se line s klidem a nadhledem, který je prostě fajn i v této cenové kategorii.

2017 06 22 TST McIntosh MA7900 12

McIntosh MA7900 není revoluční stroj, ale je to McIntosh se všemi jeho klady ve funkčním balení pro 21. století. Hraje snadno, z jakéhokoliv zdroje a se zvukem plným, bohatým a dostatečně pevným a energickým. V těle s nezaměnitelnou estetikou se skrývá všechno, co můžete potřebovat pro celodenní poslech. Zesilovač si sice nesedne úplně snadno s každými reprosoustavami a třeba některá nastavení (a že jich nemá MA7900 úplně málo) jsou realizována na malém displeji poněkud krkolomnými postupy, ale to jsou specifika, na které se dá zvyknout. MA7900 umí s klidem být i energický a velký, i když ne úplně "masitý". Má tedy své nároky, ale když si dáte záležet a sestavu si vyladíte, je moc příjemný.

Kč 225 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výbava, hlavně solidní D/A převodník

+ když sedne do systému, pak energie a drajv

+ pěkně důrazný zvuk při vyšších hlasitostech

+ výtečná kvalita zpracování

ZÁPORY

- nesedne si díky výstupním parametrům s každými reprosoustavami

- některé možnosti nastavení je přes krkolomné postupy k vzteku měnit

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

PRODÁVÁ: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies