Métronome referenční streamer

2023 11 30 TST NuPrime Omnia WR 2 1

Americká značka NuForce si získala renomé malými, ne dramaticky drahými a přitom zajímavě hrajícími audio komponenty, v roce 2014 se její odnož na produkci top modelů oddělila pod taktovkou Jasona Lima do nové firmy NuPrime. Ta se soustředí na vývoj a produkci – podle svých slov – prémiových produktů za racionální ceny a to s akcentem na nové technologie.

Řádka modelů s názvem Omnia má – v souladu s názvem – za cíl poskytnout všestrannou funkčnost v typicky kompaktní podobě. Jedním z nejaktuálnějších přírůstků do výrobního katalogu je Omnia WR-2, streamer s primárně bezdrátovou konektivitou, obousměrným Bluetooth 5.2 a variací vstupů.

VIDEO

Malilinkatá krabička váží jen něco přes tři čtvrtě kila, má půdorys 15,1 x 13,6 cm a výšku jen 5,1 cm. Obdélníček čelního panelu nese charakteristické designové prvky NuPrime – prohnutí na obou horizontálních hranách a sdružený kulatý ovladač pro úpravu hlasitosti, spínání a výběr funkcí, ovládání primárně probíhá přes aplikaci pro chytrá zařízení. Vepředu je ještě maličký OLED displej a sluchátkový výstup, drobnou páčkou lze zapnout vysílání do Bluetooth sluchátek.

2023 11 30 TST NuPrime Omnia WR 2 2

Vzhledem k rozměrům jsou boky bohatě perforované, aby vnitřní teplo mělo kudy unikat. Zadní panel je poctivě vyplněný zleva doprava, odshora dolů. Na okrajích jsou dvě Wi-Fi / Bluetooth anténky, mezi nimi jeden RCA analogový vstup a jeden regulovaný výstup pro připojení koncového stupně, je tu monofonní výstup na subwoofer a trojice digitálních vstupů – koax, optika a HDMI ARC pro televizi. Je tu ethernetový konektor pro zapojení do sítě, k dispozici v „těsné“ kombinaci s USB portem pro připojení disků. USB-C konektor slouží jak pro napájení, tak jako digitální výstup, protože zařízení se uživí běžným 5 V napětím.

Je fascinující, kolik funkcí se vejde na poměrně malou desku plošných spojů, všechno ovšem působí úhledně.

2023 11 30 TST NuPrime Omnia WR 2 4

Zajímavou funkcí je možnost přizpůsobení funkce loudness ve třech profilech, které vychází z firemních top modelů AMG. Cyklicky můžete upravovat zvukový projev jako vyrovnaný, zvolit jedno z oněch tří nastavení zdůraznění a pak ještě máte čtyři jakési přizpůsobené zvukové profily Rock, Jazz, Pop a Classic.

Všechny vstupy bez ohledu na podobu prochází zpracováním v centrální výpočetní jednotce. Tam mimo jiné samozřejmě dochází k digitalizaci analogového vstupu. Je to nejen kvůli tomu, aby bylo možno aplikovat různé úrovně ekvalizace, ale také proto, že Omnia WR-2 umí digitální data posílat do dalších kompatibilních zařízení a vytvořit multiroom systém. Z „chytřejší“ výbavy je tu ještě 3,5 mm trigger pro spouštění externích komponentů.

2023 11 30 TST NuPrime Omnia WR 2 5

Digitální platforma má limit dekódování 24 bit / 192 kHz a neumožňuje použití vysokého rozlišení na platformách Amazon Music, TIDAL ani Qobuz. Jinak umí Omnia WR-2 streamovat po AirPlay 2, DLNA i UPnP, zvládá se spojit se Spotify Connect i TIDAL Connect, v aplikaci najdete Amazon Music, iHeart Radio, Napster, QQ music, Qobuz, Spotify, TIDAL nebo třeba TuneIn. Dodaná aplikace je fajn, přehledná, rychlá, nekomplikovaná a k dokonalosti jí možná chybí jen možnost ovládat hlasitost systému pomocí fyzických tlačítek na telefonu, ale to je skutečná drobnost.

Omnia WR-2 jsme poslouchali primárně v kombinaci s koncovým stupněm STA-100 ze stejné stáje, s kterým si sedí ideálně co do velikosti a stylu, ale kterýžto výkonový model přeci jen zvládá spojení i s výše posazenou elektronikou. Omnia WR-2 jsme zkoušeli i jako klasický „linkový“ komponent s Cambridge CXA81 (u Fischer & Fischer SN-70), případně Musical Fidelity M8xi (to zase s Fyne Audio F1-5). Pro srovnání jsme měli třeba EverSolo DMP-A6 nebo DAC-Z8. O konkrétní podobně jednotlivých sestav se dočtete v pravém sloupci -->.

2023 11 30 TST NuPrime Omnia WR 2 7

Basklarinet Laurenta Rochella se pouští v „Looping Leaves“ („Polychrome Sounds from the Underground“ | 2020 | Linoleum) svými houpavými tóny docela hluboko, Omnia WR-2 se s bohatým zvukem vypořádává spíše trochu měkčeji, ale zato se slušnou plností. Vlastně je to hezký bas, s rozumnou definicí a v dané ceně dokonce výtečnou silou a bohatostí.

Struny kytary Syda Barretta v „Terappin“ („The Madcap Laughs“ | 1994 | nahráno 1968 | EMI | 7243 8 28906 2 1) mají lehce blíž k nylonu, než k texturovanému kovu, ale to není v rámci třídy nic špatného, pocit jistoty a prokreslení je naopak velmi solidní, byť v lehce sametovějším, hladším obalu. Srozumitelnost Barrettova charakteristického hlasu je dobrá, bez připomínek – opět nejde Omnia WR-2 k nějakým nuancím a mikrodetailům, ale za čtrnáct Palackých funguje obdivuhodně dobře.

2023 11 30 TST NuPrime Omnia WR 2 9

Činely a vysoké tóny v „A Baptist Beat“ (Jeff Goldblum & The Mildred Snitzer Orchestra | „Plays Well with Others“ | 2023 | Decca | 0602448399649), krásném exempláři moderního lehkého jazzíku v solidní zvukové kvalitě, zněly přes Omnia WR-2 s jistou mírou uhlazenosti, ale přesto ne vůbec špatným pocitem konkrétnosti. NuPrime má fér rozlišení, netlačí se ani kupředu, ani nerozkrývá hudbu až k nejzazším detailům, leč je to všechno naprosto v pořádku – protože jde o v zásadě základní zařízení. Činely jsou rozhodně jasnější než u úplně nejlevnějších řešení a za dané peníze prostě obstojí.

Jandaliho „Koncert pro klarinet a orchestr III“ (Vienna Radio Symphony Orchestra / Rachel Barton Pine / Marin Alsop / Anthony McGill) skrývá několik dynamicky výživných pasáží, Omnia WR-2 se k nim staví spíše uklidněně, jemněji a decentněji, spíše prostě tak, aby hudba plynula, než vybuchovala. Dobrá je plnost i bohatost, je to spíše šťavnatější. Regulace hlasitosti je docela plynulá, nadávkovat kýžené množství energie tak není složité – viděno měřítky této cenové hladiny je všechno v pořádku.

2023 11 30 TST NuPrime Omnia WR 2 12

Jasné a znělé detaily ve „Factory Girl“ (Beoga | „Live at Stockfish Studio“ | 2010 | Stockfish Records | 4013357405325) pronikají přes Omnia WR-2 v slušné míře, zabalené měkčeji, v sytějším, tučnějším balení, které preferuje více pocit objemu nad zaostřením. Není to tedy veskrze podání audiofilské, ale rozlišení je objektivně naprosto přiměřené. Přijmete-li to, že jde o hladší styl, poslech je vlastně až překvapivě snadný a jednoduše čitelný, jakkoliv nejde úplně do nejzazších koutů nahrávky.

Prostor „Hot Liquorice“ Dicka Waltera („Pure Big Band – Part 1“ | 1993 | KPM Music | LC 2061) zněl solidně roztažený v pravolevé ose (jakkoliv obraz není úplně velký), hloubka je i v kontextu třídy „tak tak“. Nicméně navzdory spíše kompaktnímu podání je propojenost a čitelnost scény bez výtek, už to má hi-fi nádech.

2023 11 30 TST NuPrime Omnia WR 2 10

Tíhu, mohutnost, bohatost a šarm Cohenovy „In My Secret Life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2017 | ABC Records | HD-177) Omnia WR-2 lehounce ztlumí, naladí ještě sametověji a dá skladbě svůj klidný, měkčí, vřelejší styl, který zajistí u jakékoliv hudby bezproblémovou poslouchatelnost, i když ne úplně nutně puristickou jistotu a věrnost. Pokud chcete hezký a levný zvuk, tak to Omnia WR-2 zvládá excelentně.

Maličký přístroj NuPrime Omnia WR-2 má bohatou konektivitu, až překvapivě „normální“ ovládací aplikaci, minimalistické rozměry i velmi vstřícnou cenu. Není to zvukem puristické hi-fi pro audiofila, ale reprodukční nástroj pro „běžný lid“ – hezký zvuk je tolerantní, mírně měkčí, mírně vřelejší, ale fér čitelný, posouzeno měřítkem ceny je to skvělý komponent, zvládající snadno a lehce všechno a nezabírající u toho místo. Ne že by na trhu nebyly lepší streamery, ale tenhle představuje obstojný poměr ceny, všestrannosti a hodnoty.

Kč 13 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ všestranná konektivita

+ kompaktní rozměry

+ příjemná aplikace

+ výtečná cenovka

+ slušně čistý a příjemný zvuk

ZÁPORY

- zvukové podání je maličko měkčí, ale stále naprosto v pořádku za danou cenu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies