2023 11 30 TST Meze 109 Pro 1

Rumunsko možná není typickou baštou hi-fi, ale minimálně dvě značky si pozornost zaslouží – jednak jsou to digitální zařízení Rockna, jednak dnes asi už větší a významnější výrobce sluchátek Meze, založený roku 2011 v Baia Mare (což znamená Velký Důl) v nevelké vzdálenosti od ukrajinských a maďarských hranic. Jedním z nových modelů je 109 PRO, na první pohled jistá vývojová variace původního prvního modelu 99 Classics.

109 PRO mají zřetelně organický design, snad za to primárně mohou otevřené mušle z hezky opracovaného, sytě prokresleného ořechového dřeva. To mimo jiné firma odebírá od certifikovaného „udržitelného“ dodavatele. Na vnější straně otevřených mušlí je hvězdicovitá konstrukce, držící na místě i středně hustou krycí mřížku. Reproduktor a vysoce klenutou hlavní konstrukci týlního mostu z dvou tenkých kovových oblouků spojuje mosazný prvek, podobný nýtu. Na hlavě sedí sluchátka díky velkému pásku z umělé kůže na pružných úchytech, přidržovaných mosaznými nosníky, který pohodlně rozkládá 375 gramů na vaši hlavu pro komfortní poslouchání.

Kontakt s plochou kolem uší zprostředkovávají velurové náušníky – měkké, poddajné a pohodlné. Signálový kabel (tenký a pružný, též vybavený mosaznými detaily) vchází do mušlí vespod každé z nich.

VIDEO

V obou mušlích můžete najít 5 cm dynamický měnič, nakloněný pod mírným úhlem podle antropomorfických poznatků – tedy podle toho, kdy se neživým věcem přiřazují organické lidské vlastnosti. Obklopen hliníkovým montážním kroužkem je tu stabilizační prvek ze slitiny mědi a zinku s turbanovitým prořezáváním, který má za úkol snižovat nežádoucí rezonance a zkreslení.

Samotná membrána je vyrobena z papíru vyztuženého uhlíkovými vlákny a má profil tvaru W. Po okraji se táhne tenoulinký proužek semikrystalického polymeru s beryliovou napařovanou vrstvičkou. Tlustý je pouze 22 mikronů a pomáhá stabilizovat chování reproduktoru. O dostatečnou sílu se stará neodymový magnet a měděná kmitací cívka.

2023 11 30 TST Meze 109 Pro 2

Meze udává frekvenční odpověď 5 – 30 000 Hz, impedanci 40 ohm a citlivost 112 dB / 1 kHz / 1 mW s tím, že by neměl být problém rozhýbat membrány ani běžnými přenosnými zdroji signálu.

Meze 109 Pro jsme poslouchali jednak na cestách s výstupem iPhone SE, jednak s EverSolo DAC-Z8 a také na Apogee Groove. Ke srovnání byly Focal Clear, redakční stálice.

2023 11 30 TST Meze 109 Pro 3

Když se rozezněla baskytara Scotta Ambushe v „Midnight Thunder“ (Spyro Gyra | „Wrapped in a Dream“ | 2006 | HeadsUp | HUSA 9107), 109 Pro ukázala, že hrají s překvapující nonšalancí a bublavou bohatostí. Už vcelku potichu vám dají pocítit sytost nástroje, basy rozhodně nejsou ploché, naopak se jeví maličko šťavnatější a bohatší, ale zato snadné, měkce hladké a přitom s jaksi decentní definicí a oddělením tónů. Za danou cenu působí sluchátka víc než příjemně, ne studiovou neutralitou, ale poslechově orientovanou příjemností. Jakkoliv je bas bohatý, vřelejší a vláčnější, snadno teče, nikdy neduní, je ho právě tak správné množství a v dané kategorii je velmi snadný a naprosto netechnický.

Znělé struny kytary Pepe Romera v Rodrigově pozitivně laděném „Concierto de Aranjuez“ (1994 | Philips | 438 016-2) znějí možná přes 109 Pro trošičku jemnější a kulatější, jsou však zcela bez jakékoliv příkrosti. Sluchátka artikulují brnknutí za brnknutím snadno, příjemně čitelným a snadným způsobem. Není to takový ten příkrý, řízný kov, ale kovový témbr na druhou stranu struny už nesou, stejně jako hezké doznívání a také je tu patrné dřevěné tělo samotného nástroje. Kytara pak zůstává velmi solidně čitelná i když se do dění zapojí orchestr.

2023 11 30 TST Meze 109 Pro 4

„Lazy Afternoon“ (The Mildred Snitzer Orchestra | „Plays Well with Others“ | 2023 | Decca | 0602448399649) se točí kolem klavíru Jeffa Goldbluma, ale svůj prostor dostává i vokál Fredy Payne nebo bicí souprava Kennyho Elliotta. Právě jeho činely zaznívají zněle a vůbec stejně jako celá skladba pod takovou nenucenou kontrolou. Ač je subjektivně bas trochu bohatší v zastoupení, frekvenční vršek je pevný, jasný, super nenásilný a zejména právě na nejvyšším konci je cítit spousta vzduchu. Cítíte kov, má pěknou texturu a je navíc záměrně a parádně hlaďoučký, aniž by strádal v oblasti detailů – ba naopak.

Na „Revolution“ Robbieho Williamse („Escapology“ | 2002 | Chrysalis | 724358057928) se ukázalo, že Meze 109 Pro hrají s jakousi klidnou silou. Je to přednes šťavnatý, gradující s lehkostí a nenásilností, ale kde má být síla, tam taky je a není jí málo. Sluchátka se rozehrávají snadno a v pohodě. Zejména když dojde na část s refrénem, je hudby hodně, je mohutná, má váhu a drajv, přitom vše je měkce harmonické, takové laskavé a nesmírně snadno, líbezně se to poslouchá.

2023 11 30 TST Meze 109 Pro 5

„Metamorphosis“ („Violin Concerto No. 2“ | 1998 | Deutsche Grammophon | 453 507-2) je moderní skladba současníka Krzysztofa Pendereckého, kterou napsal pro Anne-Sophie Mutter (či chcete-li pro její housle) a na dané nahrávce ji dokonce sám dirigoval, aby jí dal na 100% odpovídající tvar. Přestože je poměrně komplexní, 109 Pro ji zvládají předat krásně organicky, bez zašmodrchání a prakticky bez ohledu na zdroj signálu (ale ne zase, že by rozdíly nebyly znát) se snadno otevřou, zachovávají harmonii a je to tak nějakou skvělý pořádek bez špetky násilnosti. Struny a smyčce sólistky v popředí a orchestru za ní mají texturu, jediným akcentem je maličko objemnější bas a všechno je bez studené analytičnosti snadno čitelné. Minimálně v tomto ohledu sluchátka fungují zřetelně lépe, než by napovídala jejich cenová pozice ve střední třídě. Je to cítit hodně v okamžiku, kdy se ke Stradivarius Lord Dunn-Raven z roku 1710 připojí orchestr a zvuk se nezahustí, prostě se stejnou nonšalancí hrají dál.

Zhudebněný středomořský letní večer v „Sott`er Celo de Roma“ Deana Martina („The Very Best of“ | 2000 | nahráno 1959 | EMI | 724352777129) má z pohledu nahrávky překvapivě nestísněnou stereo bázi, Meze ji podají nikoliv v obřích proporcích, leč s šířkou a hloubkou, kterou umí dobrá otevřená sluchátka. Nástroje jsou hezky rozčleněné na pravolevé ose, vokál zafixovaný a ohraničený, přitom ale přirozeně vpitý do prostředka a všechno je příjemně, snadno čitelné. Plasticita bez problému konkuruje Focal Clear a možná je i předbíhá, Meze načrtávají organickou trojdimenzionalitu s velmi solidní dospělostí.

2023 11 30 TST Meze 109 Pro 13

V „J`Y Suis Jamais Alle“ Yana Tiersena („Amélie“ | 2001 | Virgin | 0724381079027) tančí noty harmoniky po podvečerních střechách Montmartru s až kýčovitou barevností, Meze toto krásné světlo jen podtrhuje, prohlubuje a dělá ho sytějším, hudebně je to lahodné, šťavnaté a tekuté jako prémiový med. Pod tím vším se i z průměrné rádiové nahrávky vyloupnou informace o její kvalitě, ačkoliv Meze jsou kultivované a hudbu prezentují i tady hlavně muzikálně a s důrazem na krásu a pohodu. Bohaté středy, plný bas, elegantní výšky, všechno je harmonické a můžete si jen tak sedět a tón za tónem se spokojeně rozpouštět.

Sluchátka Meze 109 Pro jsou překvapivě dobrá – překvapivě vůči cenovce, protože jinak si rumunský výrobce drží solidní standardy. Tady je však všechno, co má být u „lepších sluchátek“ – hezké zpracování, solidní materiály, výtečný komfort nošení a navíc charakter, který můžete v uších mít dlouhé hodiny, aniž by to jakkoliv unavovalo. Není to puristicky čistý a jako pravítko rovný zvuk, má trošičku víc basu, o něco plnější, sytější a barevnější styl, v něm však jsou detaily hodné kategorie 20 – 30, ač prezentované klidnějším způsobem. Vzato kol a kolem každopádně Meze 109 Pro nabízí zvuk dospělého hi-fi v moc hezkém balení a snesou srovnání i s modely výše naznačené cenové úrovně. Za fér peníze dostanete krásný zvuk a velmi komfortní poslechové zážitky ve všech smyslech toho slova.

Kč 19 980,-

Kč 24 690,- - designová verze Primal

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ lehoučká na hlavu a tím i vysoký komfort

+ pohodové ladění

+ plný zvukový projev

+ atraktivní cena za netechnický zvuk na pomezí high-endu

+ nenáročné na rozehrávání

ZÁPORY

- mají přeci jen maličko své vlastní ladění

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Empetria | www.empetria.cz 

PRODÁVÁ: Audigo | www.audigo.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies