2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 1

Malebné dvacetitisícové městečko Lubliniec v jižním Polsku je základnou maličké manufaktury Feliks Audio, která se již přes dvě desítky let zabývá ruční výrobou audio elektroniky v čele se zesilovači. Od čistě zakázkových přístrojů, postavených přesně na míru (vkusu, rozpočtu,…) klienta se dnes přesunuli k typizované produkci špičkových sluchátkových zesilovačů (s čestnou výjimkou jednoho klasického stereo hi-fi kousku pro reprosoustavy) na elektronkovém základu.

Samý vrchol pětičlenného portfolia tvoří model Envy, u nějž si lze připlatit za ještě lépe osazené provedení Envy Performance.

Na poměry sluchátkových řešení má Envy Performance neobvykle výrazné rozměry a masivní provedení, které předčí lecjaký repro zesilovač. Mohou za to hlavně velké lampy a jim přiměřené výstupní transformátory. Distinktivním designovým prvkem je šasi s dřevěným obkladem (s třemi druhy dřev na výběr).

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 2

Opracování je krásné, vpravdě luxusní. Dominantou předku je veliké kolo regulace hlasitosti s velmi jemným chodem. Dřevo těla je zhruba v polovině výšky rozděleno kolem dokola kovovými prvky, do nichž jsou jednotlivé součásti zasazené. Třeba vlevo od centrálního potenciometru symetrický dvoukanálový XLR výstup a 6,3 mm běžnější varianta, vpravo zase dva přepínače – jeden třístupňový pro volbu impedance připojených sluchátek, druhý pro přepnutí mezi vstupy.

V centrálním „údolíčku“ táhnoucím se předozadním směrem za ovladačem hlasitosti je dotykové spouštěcí tlačítko, v němž je zároveň i dioda, prozrazující provozní stav. O kousek dále je ještě vkusně zapuštěná kovová destička s větracími otvory.

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 3

Horní plocha má zrcadlově symetrické provedení. Na každé polovině najdete dvě elektronky – předzesilovací PsVane CV-181mk2 (neboli 6SN7) a velké 300B v zadní řadě. Zesilovač má automatické nastavení hodnoty předpětí. Ve verzi Envy Performance jde o výrobky od severočínské značky Full Music. Patice jsou krásně zpracované, instalace snadná. Před každou z menších elektronek najdete dva šrouby – jejich úkolem je držet kovové krycí mřížky, které můžete pro ochranou svou i jejich namontovat, budete-li chtít. Zadní třetinu šasi zabírá jednoduchý černý kryt nezbytných transformátorů s gravírovaným logem.

V nice zadního panelu jsou schované tři vstupy (dvojice RCA a jeden XLR) a dva výstupy (cinche i symetrika), takže Envy Performance lze použít i v roli předzesilovače. Napájecí zásuvka má vypínací kolébku. Konektory se netísní, je tu dost místa.

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 4

Principiálně je Envy Performance jednočinným elektronkovým plně symetrických zesilovačem, tato vyšší verze má v ceně vnitřní kabeláž z UPOCC, neboli monokrystalické mědi v teflonové izolaci. Psaný maximální výstupní výkon 8 Wattů (16 ohm / THD přes 5%, tedy ne optimum) by patrně rozhýbal i dvojici cihel – fakticky to znamená pět voltů RMS při impedanci sluchátek 600 ohm, patrně skutečně neexistuje nic, co byste se sem měli bát připojit.

Signálové obvody jsou řešeny jako spojení součástek point-to-point s nulovou zpětnou vazbou, regulaci hlasitosti má na starosti ALPS Rk27. Předzesilovač je dvoustupňový a prý klade důraz na kvalitu použitých vazebních kondenzátorů. Vstupní i výstupní transformátory jsou vyráběné ručně a na míru. Tedy s výjimkou transformátoru za XLR vstupem – ten je od švédských Lundahl. Přepínání vstupů řeší relátka, umístěná přímo za konektory pro co nejlepší odolnost proti rušení.

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 5

Volič impedance umožňuje přizpůsobit rozsah výstupů (obou stejně) buď pro sluchátka do 60 ohm, do 300 ohm a do 600 a více ohm. Ve stejném pořadí pak činí výstupní impedance zesilovače 3,8, 8,8 nebo 20 ohm. Reálně dostupný výkon je 5 W / 16 ohm / THD < 1%. Frekvenční rozsah je 8 – 100 000 Hz (+/- 3 dB), respektive 18 – 40 000 Hz (+/- 1 dB).

Stojí za to ještě jednou zdůraznit fyzické rozměry Feliks Audio Envy Performance – má šířku 33 cm, hloubku 35 cm a výšku 18,5 cm (bez lamp), respektive 24,5 cm (s elektronkami). Váží tučných 15,1 kg.

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 6

Zajímavostí je, že při nastavení impedance na prostřední hodnotu lze pomocí adaptéru z 6,3 mm jacku napájet také reprosoustavy (říká to přímo manuál), byť je to doporučeno pro velmi citlivé s 94 dB / W / m a výš.

Sluchátkový zesilovač jsme poslouchali v ostravském studiu HiFi Styl během jeho krátké zastávky v České republice a to ve společnosti Focal Utopia (2022), chvíli i Clear Mg. Streamovací řetězec představoval Lindemann Limetree Network II, ovšem ten se samozřejmě okamžitě ukázal jako nedostačující pro tuto úroveň komponentu – Envy Performance rozkryl všechny jeho limity v plné nahotě. Proto jsme přikročili k poslechu z gramofonu Pro-Ject X-Tension 10 s přenoskou Ortofon MC Quintet Black S. Jako phono sloužil výtečný RCM Sensor 2. Kompletně bylo propojeno kabely Tellurium Q Black Diamond vyjma napájecího, kterým byl AudioQuest Tornado.

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 7

Ke srovnání jsme měli menší, zhruba osmkrát levnější Echo Mark II stejné značky, který pak už ovšem vykazoval neklamné známky „lampové líbivosti“. Jinými slovy tu byl výraznější podíl basové složky a jaksi měkčí, barevnější styl, citelně tolerantnější. Řekněme více barev, více zvonivosti, více sytosti, ale tak nějak méně podstaty.

Nejprve jsme zkoušeli hrát si s přizpůsobením impedance – i když podle chování jde spíše prostě o změny zisku zesilovače na sluchátkovém výstupu. Jako kdyby přepnutí vždy změnilo pocit rezervy v zádech – k čím vyšší impedanci se zesilovač upíná, tím mocnější rezervu cítíte, zároveň si ale zkracujete (opravdu výrazně) využitelnou část dráhy potenciometru. Utopia (2022) jsme museli poslouchat na nejnižším volitelném stupni, jinak prakticky nebylo možné trefit úroveň hlasitosti, která by nebyla příliš vysoká. Je to však skvělá zpráva pro majitele nenasytných sluchátek. Také se nám zdálo, že poslech s vyšším výkonem je o něco dynamičtější a důraznější, což opět odpovídá tomu, že se mění právě dostupná úroveň výstupní úrovně.

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 17

Brnkavá „So Far Away“ od Dire Straits („Brothers in Arms“ | 2011 | nahráno 1985 | MFSL | MFSL 2-441) nás překvapila – respektive charakter zesilovače a to, jak ji prezentoval. Ihned vnímáte, že kontrola nad sluchátky je absolutní, sotva si přát něco víc. Ta pevnost a konkrétnost je až fascinující, hluboké tóny mají kontury jako z žuly a důraz jako pneumatické kladivo – aniž by to nicméně působilo nějak násilně či vtíravě. Je to jednoduše přebytek síly, jistota a rezerva. Objem však je nelampově utažený, nerozmáchlý, možná se bas jeví až poblíž sušších sfér, což je protipól tradičně vnímaného charakteru elektronkových komponentů. Ovšem výtečné frázování, plně reprezentovaná škála toho, co je v nahrávce a co gramofon dokázal dodat jsou víc než férovou protihodnotou. Suverenita a sebevědomí jsou parádní.

Střední pásmo bylo famózně vyčištěné – analytické, jasné, otevřené a excelentně přesné, načrtnuté velmi sebejistou, pevnou rukou. Zpěv Katje Marie Werker v „Tief im Innern“ („Stockfish Vinyl Collection Vol. 2“ | 2011 | Stockfish Records | SFR 357.8009.1) měl říz na sykavkách, téměř jako by vám pěla přímo u ucha, neméně přímo byly podané kytarové struny. Envy Performance přesně kopíruje každý záchvěv skladby, každý charakterový prvek nahrávky i zdroje signálu a to s nesmírnou soustředěností a konkrétností. U hlasu jasně a samozřejmě vynikla jeho bezprostřední výbušnost, živost a energie.

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 20

Zůstaneme-li ještě u středního pásma a vokálu Ewena Carrutherse v „That Rain“ ze stejné desky, vnímáte i rezonující oblast jeho hrudníku, dodávající přednesu tu poctivou váhu. Reprodukce byla expresivní, perfektně zaostřená a přitom ne vulgární, protože záznam sám je prostě dobrý.

Adekvátně řečenému i v nejvyšší části frekvenčního spektra Envy Performance jako kdyby stál stranou – neplete se do charakteristik přenosky, gramofonu, předzesilovače ani samého vstupního záznamu. Je tu jen od toho, aby pohyboval membránami přesně podle pokynů – a to dělá fantasticky odhodlaně. Výšek v „High Hopes“ od Pink Floyd („The Division Bell“ | 2016 | nahráno 1987 | Parlophone | PERLP14) dostanete právě tolik, kolik jich mistr zvukař namíchal a jehla zvládla nasát. Zvuk je velmi svižný, reaktivní, i jemné nuance vykresluje zesilovač s naprostou jistotou a nejen že tak slyšíte bohaté detaily, jak se na high-end sluší a patří, ale i věrné barvy. Ani tady (tak jako ani v basech a středech) nečekejte žádné velké objemy zvuku, žádné akce, vše je srovnané do latě, prosté efektů jako je zvonivost nebo cinkavost, prostě civilní, realistický a živě přítomný zvuk, proměněný maximálně něčím, co je v cestě před tímto zesilovačem.

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 19

„Melo X“ od Rölmo („The Audiophile Spectrum“ | 2009 | Quinton Records | Q-9986-1) je hezky nasnímaná a pečlivě zpracovaná skladba s výraznými dynamickými kontrasty – a Envy Performance neměl problém přimět Utopia (2022) rozhýbat a zastavit membrány v přesný okamžik a tím vytvořit nejen skvostně energický, ale zároveň i skvěle výbušný, intenzivní a důrazný zvuk. Třeba úder paličkou na blánu je suchý, tvrdý a napjatý, přesně jak má být. Je to celé skvěle bezprostřední, síla ani rychlost nejsou u tohoto zesilovače limitující. Navíc je Envy Performance schopen hrát takhle už od relativně dost tichých úrovní, kdy se skladba vyloupne právě i s dynamickými odstíny. O tom, kolik výkonu dává zesilovač k dispozici nechť promluví fakt, že kolem čtvrtky stupnice rozsahu dostupné hlasitosti už sluchátka Focal hrála téměř nepříjemně hlasitě a to na nejnižším výkonovém stupni ze tří. Vskutku si tak vychutnáte opravdu dynamické mastery ve špičkové kvalitě, ovšem stejně tak vám bude s až nekompromisní upřímností předestřena případná komprese a plochost.

O skutečně přímočarém, ne snad nevybíravém, ale velmi upřímném reprodukčním stylu zesilovače nás přesvědčila dvojice skladeb „Tokka“ a „The Curse“ od Agnes Obel („Aventine“ | 2013 | Play It Again Sam | PIASR 615 LP) – slyšíte jasně echo prostoru, cítíte vzduch obklopující zpěvačku a klavíristku, ale Envy Performance jde ještě dál a dál a ukazuje i zaostřené doťuky kláves a dopad kladívka na napjatou strunu. Nahrávka je naprosto vytěžená, jinak se to popsat nedá – limitujícím prvkem je (přes veškeré své nesporné kvality) gramofon, phono a vůbec sám press. Zvuk by se bez problémů uchytil v nahrávacím nebo masteringovém studiu, umí rozkrýt díky své totální transparentnosti, frekvenční vyrovnanosti a nezabarvenosti vše, co do zesilovače přichází. Právě u této zvukově velmi slušné, přesto ne nejlepší nahrávky slyšíte i zvukařské kompromisy, vnímáte, jak tu a tam technik musel komprimovat, aby hudba mohla do rádia a vůbec. Ale pokud něco Envy Performance vystihuje, pak určitě vskutku referenční věrnost signálu bez snahy vylepšovat, co není stoprocentní.

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 13

„Lucky Southern“ z výše zmíněného vinylu „The Audiophile Spectrum“ ukazuje šarmantní um prstů Rudyho Linky a také podtrhuje dojem z perfektního zaostření. Kvalitu prostorového vjemu dominantně určují sluchátka, ne sám zesilovač – ten jim dává perfektně očištěný, přesný a opanovaný, precizně rozdělený signál se vším všudy. Výsledkem byl v tomto konkrétním případě víc než slušně definovaný pravolevý i předozadní prostor. A opět se nám zdálo, že limitem je pouze to, co zesilovač dostává, nic víc. Obraz byl nicméně jasný, slyšeli jsme doznívání tónů v reálném prostoru okolo nás, řekněme v optimálním stereofonním obrazu s velkou živostí.

Zasněně posmutnělá „Who Wants To Live Forever“ od Queen ze soundtracku k filmu „Highlander“ („Greatest Hits II“ | 2011 | Virgin | 06025557048445) byla do uší předána úplně rovně a transparentně, ne únavně, leč přímo, jasně a s velkým nadhledem. Dokonce i z Focal Clear Mg vykouzlil zesilovač výkony, které nás překvapily. Sluchátka zněla probuzeněji než jak jsme je kdy dřív slyšeli. Celá atmosféra a hezkost skladby pak stála na jisté zvukomalebnosti vinylového řetězce, ta udávala celkový charakter.

2023 09 30 TST Feliks Audio Envy Performance 16

Prozatím byly zábavné všechny sluchátkové zesilovače polských Feliks Audio, s nimiž jsme se měli možnost setkat, vrcholný Envy Performance se od všech ostatních ale jaksi liší. Nejen cenovou relací a fyzickým provedením nebo odvážným použitím velkých lamp 300B. Odlišuje se i zvukovým naladěním, mířícím k absolutní transparentnosti, čistotě a přímosti. A vskutku je to skoro jako kdyby sám zesilovač prostě nebyl – slyšíte hudbu, slyšíte případně nějaký zabarvující prvek v signálovém řetězci či možná i sluchátka (i když těmi nekompromisní síla a výkon cvičí tak, že i levnější ze zkoušených rozkmital zesilovač do nebývalých výkonů), prakticky však nemáte šanci nějak určit nějaký charakter nebo styl zesilovače samého. Ukazuje s nadhledem, jistotou a soustředěním každou nuanci příchozího signálu, rozkrývá záznamy do posledního záchvěvu a sluchátka řídí s téměř nábožným odhodláním předat vám úplně, ale úplně všechno. Toto je reference v pravém slova smyslu – slyšíte vše dobré i vše ne zase až tak dobré, co se v záznamu ocitlo. Ať už je to váš styl nebo není, Feliks Audio Envy Performance opravdu může dostát svému jménu a způsobit, že jeho výkonům budou ostatní závidět.

Kč 195 000,-

FOTOGALERIE


--- --- --- --- ---

KLADY

+ elegantní a dobře zpracovaná konstrukce

+ možnost přizpůsobení širokému spektru sluchátek

+ možnost funkce v roli předzesilovače

+ nelampově věrný, čistý a přesný zvuk

+ kontrola, výkon a energie bez limitu

+ velmi jemná a plynulá regulace hlasitosti

+ precizní stereo (souběh kanálů) už od velmi nízké hlasitosti

ZÁPORY

- chybí dálkové ovládání

- kompletní transparentnost, neutralita a jistá nekompromisnost mohou u horších nahrávek být negativem pro ty, kteří očekávají „lampovou krásnost“

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HiFi Styl | www.hifistyl.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies