2022 12 31 TST Focal Utopia 2022 1

Přestože francouzská značka Focal vždycky patřila k těm zajímavým a řekněme i důležitým, je to posledních 20 let (a zejména 10 z nich, v nichž tvoří tandem s britským Naimem), co patří mezi giganty světového hi-fi. Trochu překvapující pak může být úspěch, který firma zaznamenala se svou nabídkou sluchátek – to, co se původně jevilo jako v té době populární výstřelek, přerostlo do mimořádně seriózní části nabídky a ve finále v jednu z nejrespektovanějších a nejlepších řad sluchátek na světě.

Doposud katalogu vládl od roku 2016 model Utopia, vynikající, ale poněkud puristicky pojatý, snad i proto, že byl prvním v řadě. Focal nicméně usoudil, že za své nemalé peníze byste měli dostat krásné balení a krásná sluchátka, tak jak je tomu u prakticky všech nižších modelů. Nu a tak přišel na trh model Utopia (2022).

Od pohledu není pochyb, že Utopia (2022) nesou DNA sluchátkové sekce Focal – poznáte to podle nezaměnitelných oválných mušlí na kovových ypsilonkových zakončeních robustního týlního mostu a nebo třeba šťavnatého polstrování této části. Rozhodně to ovšem rozeznáte podle plástvovitého vzorku na kovových krycích mřížkách vně i uvnitř mušle. Ačkoliv se celkově Utopia (2022) od Utopia zase tolik nezměnila, lesklejší a hodnotnější materiály spolu s lehkými designovými úpravami je posouvají o velký kus k tomu správnému konci škály líbivosti.

2022 12 31 TST Focal Utopia 2022 5

Zmíníme-li materiály, je tu hliníková základní kostra mušlí, pravá kůže všude, kde dochází k dotyku s hlavou (ta je dokonce perforovaná pro lepší odvod tepla a potu) plus kombinace recyklovaného uhlíku (hlavový most a krycí mřížky) a černého chromu (všechny ty lesklé proužky) tam, kde mají být věci hezké pro oko.

Technicky jsou Utopia (2022) plně otevřená sluchátka s mušlemi přes uši. Pohodlná, to nutno přiznat – přestože váží téměř půl kilogramu, není to nijak dramaticky znát. Možná je to i tlustými náušníky s velmi komfortní výplní. Zásadní je pochopitelně použitý měnič, jehož červeně vyvedené detaily můžete nahlížet skrze vnější mřížky.

2022 12 31 TST Focal Utopia 2022 19

Jde o 4 cm beryliovou membránu s profilem typu M, který kopíruje mimo jiné i vnitřní mřížka – přestože je utkaná velmi volně, soulad tvarů prý přinesl lepší disperzi vysokofrekvenčních signálů. Tak jako dříve, i v Utopia (2022) je membrána mírně natočená, což má lépe kopírovat tvar lidského ucha a umožnit přímější pronikání zvuku do zvukovodů. Měnič se pohybuje na nově vyvinuté cívce, kombinující měděný a hliníkový drát.

Focal uvádí, že Utopia (2022) mají 80 ohmovou impedanci, citlivost poměrně vysokých 104 dB / 1 mW / 1 kHz a že pracují ve frekvenčním rozsahu 5 – 50 000 Hz. To vše při celkovém harmonickém zkreslení pod 0,2% (na 1 kHz při akustickém tlaku 100 dB).

2022 12 31 TST Focal Utopia 2022 18

Utopia (2022) jsme poslouchali na několika sluchátkových řešeních – sluchátka ochotně hrála už s Apogee Groove, dobře si vedla i s RME ADI-2 DAC FS nebo sluchátkovým výstupem na OPPO UDP-205. Aby řetězec i pocitově odpovídal cenové relaci sluchátek, používali jsme ale hlavně v té době náhodou přítomný iFi Pro iDSD Signature, což sluchátkům velice slušelo. K přímému srovnání jsme měli hlavně dlouholetou stálici redakční výbavy – Focal Clear.

Budete-li od Utopia (2022) očekávat automaticky šťavnatý a velký bas, můžete být zklamáni – sluchátka jsou totiž výjimečně autentická a disciplinovaná, takže hrají bas takový, jaký je v nahrávce a jaký jim zprostředkuje elektronika, jejich vlastním charakterem je spíše naprostá samozřejmost přednesu s vysloveně skvostně vykreslenými konturami. Uslyšíte všechny barvy světa (nebo minimálně nahrávky), je to naprosto nenuceně a přirozeně informativní. U dobré nahrávky pak nebudete ošizeni ani o téměř fyzický rozměr basů. Takže kontrabas Charlie Hadena v „The Song is You“ (Konitz / Mehldau / Haden | „Alone Together (at Jazz Bakery)“ | 1997 | Blue Note | 7423857150200) jsme takřka cítili v celém těle, jakkoliv to samozřejmě není fyzicky možné. Ale Utopia (2022) hrají tak dobře, že prostě přesvědčujete sami sebe, že to tak musí být. Tak trochu se cítíte, jako byste byly na krok od kontrabasu, tak pěkně a živě je nástroj podaný (tedy může být – pokud na to má váš systém).

2022 12 31 TST Focal Utopia 2022 17

Velký a štědrý hlas Mahalie Jackson v „Silent Night, Holy Night“ („The Christmas Songs“ | 2002 | nahráno 1962 | Universe | UN1114) byl úchvatně plastický, prokreslený až do skutečných mikrodetailů a pevně vykreslený s opravdu obrovským nadhledem. Krásná nahrávka jednoduše také krásně zní a Utopia (2022) s ní nakládají s absolutní lehkostí. Je fascinující, že nejen hlavní hlas je fantasticky artikulovaný, ale také vokály doprovodných zpěváků v pozadí, které povětšinou bývají „jednohlasem“, jsou oddělené, přirozené a hlavně lehce čitelné. Fantastická je také dynamika – Focal nesmírně snadno hrají potichoučku a když se skutečně silný hlas Jackson znenadání zdvihne do plné síly, je to vystiženo s absolutní kontrolou a nadhledem.

Výšky jsou pak stejně rychlé, věrné a samozřejmé jako pásma nižší – slyšíte tak i to, že cinkot v „Malagan Stew“ od Michela Legranda („Le Jazz Grand“ | 2005 | nahráno 1979 | FiveFour | Fivefour 1) jsou přece jen tvrdší, jak je poplatné době vzniku záznamu, zároveň mají ale velkolepé textury, oddělení a pokud jste na vychutnávání nuancí a jemnůstek, budete v sedmém nebi. Zaslechnete s lehkostí a naprosto netechnickou sebejistotou každé jemné zaševelení, objevíte zvuky, které jsou běžně patrné až u extrémně drahých hi-fi systémů – to je nakonec výhoda špičkových sluchátkových sestav. Lehce agresivnější výšky pak nezní vulgárně nebo únavně – sluchátka vám o nich předají informaci, ale nejsou tak studeně puristická, aby to znamenalo, že poslech kvůli tomu přerušíte, protože bude nepříjemný.

2022 12 31 TST Focal Utopia 2022 14

Dynamicky mají Utopia (2022) dost pravděpodobně největší rezervu a jistotu, kterou jsme u sluchátek kdy zaznamenali. Velké těleso Berliner Philharmoniker, realizující pod vedením Rafaela Kubelíka Dvořákovu „Novosvětskou“ („9 Symphonien“ | 1999 | nahráno 1973 | Deutsche Grammophon | 423 120-2), netrpělo žádným ostychem, zvuk byl plnotučný, šťavnatý a když se orchestr pustí do plného záběru, hudba má váhu, sílu a přesto zůstává geniálně lehce a samozřejmě podaná, neztrácí ani špetku nadhledu. Nečekejte valící se masu efektní dynamiky, tohle je zvuk atletický, dokonale ovládaný, propracovaný a přitom výbušný. Je smělý, ale ne na efekt, je to prostě realistický přednes, který vás doslova vcucne a fyzicky naplní.

Utopia (2022) bychom asi měli označit za naprosto analytická sluchátka, jakkoliv takový popis často budí spíše dojem technicistní reprodukce a to se Focalů netýká (respektive pokud připojíte nějaký tvrdší a stroze přímočarý zdroj typu RME, tak samozřejmě uslyšíte právě ten…). Naprostá otevřenost a v zásadě fantastická transparentnost sluchátek ukázala skutečně krásný obraz mezzosopránu Magdaleny Kožené v Myslivečkově oratoriu „Abramo ed Isacco“ („Le Belle Immagini“ | 2001 | Deutsche Grammophon | 471 334-2). Respektive dozvěděli jsme se, „zač je toho nahrávka“ i jaké vlastnosti má poslechový systém. Hlas zněl se srozumitelností velmi realistickou, nikde ani stopa po techničnosti, je to zvuk přirozený, jimž vyvěrá hudební podstata nahrávky naplno a bez zábran. Se špičkovou nahrávkou na špičkovém zařízení se pak můžete oblažovat detaily v míře mimořádné a téměř holografickým zpodobněním zpěvačky. Je ta popravdě až fascinující.

2022 12 31 TST Focal Utopia 2022 10

Simonem a Garfunkelem přezpívaná peruánská zarzuela „El Condor Pasa“ („Bridge Over Troubled Water“ | 2014 | HDTracks) byla načrtnutá s prostorem vystupujícím subjektivně z uší i mušlí až nesluchátkovým způsobem. I jiná sluchátka umí vynikajícím způsobem ukázat šířku a hloubku nahrávky a zasadit do prostoru nástroje, Utopia (2022) jsou ale dost pravděpodobně nejholografičtější, která se k nám dostala. Je to jako mít hlavu skutečně v nahrávce, přehlednost může limitovat jen kvalita záznamu nebo elektroniky, sluchátka vytváří skutečně plastický obraz kolem vaší hlavy.

Utopia (2022) se poslouchají tak dobře, jak dobrý systém jim předřadíte – „Frozen Lake“, postavená na klavírech Boba Jamese a Keiko Matusi („Altair & Vega“ | 2001 | Tappan Zee | EOM-CD-2125), má pár poměrně ostrých a pichlavých momentů, které ale sluchátka Focal ukázala, nicméně nebylo to jako dostat hřebíkem do ucha. Zvuk je tak svobodný, tak čistý a tak přirozený, že uplynou hodiny, než budete chtít sluchátka sundat. Je to skoro jako je nemít vůbec na hlavě, tak přesvědčivě přichází zvuk odevšad.

2022 12 31 TST Focal Utopia 2022 6

Kategorie špičkových sluchátek je rozhodně ta, kde v posledních 10 letech došlo k nejvýraznějšímu progresu a také extrémnímu zdražení – v obojím na předních příčkách pomyslného žebříčku úspěšnosti najdete jméno Focal. Jejich nejnovější generace modelu Utopia se dočkala výrazného zušlechtění dříve trochu účelné podoby, ale také jistého „vyčištění“ jejich projevu – už tak čistý zvuk je ještě konkrétnější, zároveň ale i přirozenější, jasnější a věrohodnější, přičemž ale třeba horší nahrávku stále neodsoudí k odchodu z vaší sbírky. Zhodnocení Utopia (2022) je jednoduché – jediné, co by vás od nich mohlo odradit, je čistě subjektivní faktor, jinými slovy to, že vám nesednou. Všechno ostatní je totiž špičkově dotažené a pokud byste potřebovali volit momentálně nejlepší sluchátka na světě, Focal Utopia (2022) budou patrně nejvážnějšími aspiranty na tento titul.

Kč 124 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ luxusní produkt včetně krásného zpracování i detailů

+ skvěle kontrolovaný zvuk

+ fantastický prostor

+ transparentnost a detailnost

+ dynamická sebejistota

ZÁPORY

- s mimořádnými výsledky se pojí i mimořádná cena

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Horn | https://cz.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies