2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 1

Japonské SONY má jméno jako málokterá jiná firma – ostatně je to značka s enormní tradicí a svého času stála v čele hybatelů kvality zvuku v domácím i profesionálním prostředí, dodnes je to pak jeden ze zásadních hráčů světa obrazu a zvuku pro široké spektrum konzumentů. Není to tak dlouho, co se v nabídce této značky objevila True Wireless sluchátka do uší WF-1000XM4 s prý zásadně přepracovanou technologií potlačení okolního hluku.

Estetikou jsou WF-1000XM4 skutečně pěkná sluchátka, kombinace černého matu s bronzovým odstínem malých prvků je elegantní. Tvarem ozvučnic se nicméně „tisícovky“ nevymykají běžným standardům vyšší třídy, v uších sedí dobře a na výběr jsou měkké koncovky pro různorodé tvary ušních kanálků. Vnější plochy jsou pak dotykové, různými gesty lze ovládat prakticky všechny praktické funkce a není tak nutné často sahat po telefonu (či jiném zařízení, z nějž přehráváte hudbu).

Na sluchátkách je vidět otvor mikrofonů, nabíjecí konektory i senzory blízkosti, díky nimž po vytažení sluchátka třeba automaticky ustane přehrávání hudby. Tělo sluchátek je pak voděodolné (podle standardu IPX4) a ukrývá baterii, která má sama o sobě stačit až na 8 hodin přehrávání. Dalších až 16 hodin pak samozřejmě přinese dobíjecí pouzdro.

2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 3

Zásadní je systém potlačení hluku, stojící na procesoru V1 – ten si SONY samo navrhlo a vyrábí, což je rozhodně benefit takhle veliké společnosti. Nový procesor integruje čip QN1e a přidává do stejné oblasti také zpracování Bluetooth signálu, takže veškerý processing se děje na jednom místě. Vysoký výkon ale není vše, důležité jsou také dva mikrofony v každém sluchátku – jeden snímá okolí zepředu, druhý zezadu a skládají tak komplexní ambientní zvuk.

Chytrý systém pak má řadu automatických funkcí, jako je rozpoznání fučícího větru – je fakt, že onen vtíravý zvuk vzduchu proudícího kolem objektu ve vašem zvukovodu se s WF-1000XM4 téměř nevyskytuje. Další chytrou záležitostí je „ambientní“ režim, kdy můžete nechat namísto redukce šumu naopak okolní zvuky do uší proplouvat, což minimalizuje pocit, že máte v uších sluchátka. Nebo je tu funkce, která rozpozná váš hlas a pokud začnete k někomu mluvit, automaticky odstaví hudbu i potlačení hluku.

2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 4

Chytré je také adaptivní upravování zvuku – sluchátka se postupem času naučí, kde jste doma, kde je venku a kdy tedy automaticky zapínat potlačení okolního hluku, kdy to není potřeba apod. S optimalizací reprodukce pak souvisí i proces v aplikaci, který nafotí vaše uši a doporučí vám správnou velikosti koncovky nebo se pokusí optimalizovat funkce právě pro váš ušní aparát.

Uvnitř sluchátek pracuje nově vyvinutý reproduktor – membrána má průměr 6 mm a oproti předchozí generaci se chlubí o 20% zvětšeným neodymovým magnetem, což má mít benefit zejména v basovém rozsahu. SONY ale mezigeneračně přepracovalo třeba i koncovky do uší – lehce modifikovaná směs polyuretanové pěny udržuje poddajnost a nabízí prý lepší izolační vlastnosti.

2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 5

Zvuk po Bluetooth 5.2 se zpracovává kodekem LDAC (ale zvládá i AAC nebo SBC) s vysokým datovým tokem a následně je ještě dále upravován technologií DSEE Extreme. Tato technologie sází na Edge-AI, tedy na procesy umělé inteligence, která by měla zajistit přirozenější způsob obnovování komprimovaných zvukových informací.

Za zmínku ještě stojí další kouzlo zpracování signálu s názvem 360 Reality Audio. Nemá to nic společného s věrností reprodukce, ale efekt je okouzlující. Přepracování fáze a dalších atributů zvuku zajistí pocit, že hudba je všude kolem vaší hlavy a působí to překvapivě přirozeně a třeba zážitek z TIDALu je parádní, byť je otázkou, zda se časem efekt „nepřejí“.

2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 8

SONY udává u WF-1000XM4 frekvenční odezvu 20 – 40 000 Hz a váhu 41 gramů, podrobnější technické parametry se tak úplně nedozvíte, nicméně není to s ohledem na zaměření produktu ani příliš zásadní.

Sluchátka jsme mohli porovnávat s velkými AKG N700NC nebo obdobnými Bowers & Wilkins PI7.

2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 7

Temné, hutné tóny v základech „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095) nebyly přehnané, není to obří efektní základ, kterým se snaží zapůsobit lecjaká sluchátka – je to dobře tvarovaný bas, korektní, pěkně plný a nechybí mu úplně moc ke sluchátkovému ideálu. Je to disciplinovaný zvuk, velmi dobrý a kultivovaný, pěkně barevný a zjevně kontrolovaný jak dobrými reproduktory, tak přes signálové úpravy, které ale nejsou nijak zjevné.

Zpěv sboristů z Chapelle du Roi v Tallisově „Gloria“ („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612) byl zjevně laděný „na hezko“, ve zvuku kulatém a hladkém, ale přesto velice pěkně srozumitelném a nepostrádajícím pocit „lidskosti“. Optimalizace zvuku zjevně funguje a to výtečně. Na středech je pak patrný největší rozdíl mezi zapnutým a vypnutým ANC – s jeho vypnutím se reprodukce maličko rozsvítí a „přibrousí“, ale zase je tu cítit trochu více šumu. Přehlednost, otevřenost a čistota bez problémů snesou nároky hi-fi světa.

2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 6

Cheskyho orchestrální „Ben’s Farm in Vermont“ („The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361) byla pod výtečnou kontrolou, prezentace je klidná, ale přitom sebejistá, DSP odvádí svou práci naprosto precizně a není cítit žádná přidušenost, energie proudí a dynamika je robustní a do uší vám dokáže zatlačit pěkně intenzivně.

Přestože při poslechu nemáte pocit nějaké enormní zaostřenosti nebo transparentnosti, ani v árii „Fuori il danaro!“ z Pucciniho „La Bohéma“ (1988 | BMG | 74321 39496 2) se neztratíte, srozumitelnost je totiž až překvapivě dobrá a přirozeně nenucená, bez pocitu techničnosti (byť s mírným pocitem „filtrovanosti“ díky zpracování a optimalizaci průchozího signálu) slyšíte dobře jednotlivě oddělené vokály, nástrojové sekce, v reprodukci je pořádek a přehled, je to výsledek dobré kontroly.

2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 2

Pokud používáte WF-1000XM4 jako běžná sluchátka s běžnými funkcemi, je prostor nahrávky Elgarova „Violin Concerto in B minor, op. 61“ v podání Hilary Hahn a LSO pod taktovkou Sira Colina Davise (2004 | Deutsche Grammophon | 028947487326) solidní, zejména díky oné přehlednosti a dobré čistotě, zvuk je ale stále (klasicky sluchátkově) mezi ušima, byť s trochou protažení v předozadním směru. Ale zapněte funkci 360stupňového přepočítávání a hudba vyskočí daleko mimo hlavu, prostor je mnohem obsažnější, volnější a vzdušnější, než jak to dokážou sebelepší sluchátka bez digitálního processingu. Je to všeobjímající zvuk s excelentní přehledností, je to trochu jako mít hlavu skutečně mezi nástroji. Už jen pro zajímavost stojí za to tenhle efekt zažít.

Nakonec je ale vždy cítit, že WF-1000XM4 jsou laděná na zábavu, byť v kultivovaném stylu bez přehnaných efektů. „Hymn“ od Ultravox („Dancing with the Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 724385513220) byla houpavě tučná, poddajná, s rostoucí hlasitostí (tedy až na hraně takové úrovně, která je zábavná na jednu skladbu a pak začíná být nezdravá) se ovšem slyšitelně mění frekvenční vyvážení – těžko to přisoudit nějakému nastavení, možná jde o fyziologickou korekci, kterou od nějaké úrovně sluchátka zařadí, aniž to někde indikují.

SONY WF-1000XM4 jsou vlastně moc pěkná sluchátka – jsou rozhodně určená širokému spektru uživatelů a ne audiofilům, přesto nabízí solidní dávku čistoty, detailnosti a vůbec všech těch kvalit, které dělají dobrý poslechový zážitek. Je cítit, že signál prochází nějakým zpracováním, ale není to nijak přehnané a do kategorie přenosných zařízení tohoto typu to patří. Zejména když zapnete funkci 360stupňového zvuku, tak vám ani nepřijde na mysl, že by vás digitální processing mohl otrávit. Celkově možná nejsou in-ear sluchátka absolutně puristická, zato jsou ale rozhodně zábavná a jako řešení na cesty pro libovolný hudební žánr jsou přímo vynikající.

MĚŘENÍ – SLUCHÁTKA

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo pomocí systému miniDSP E.A.R.S. – nejedná se o referenční měřící hlavu, disponuje však kalibrovanými mikrofony s profily pro různé typy sluchátek. Měření probíhá v programu R.E.W. s aplikovanou kalibrací pro mikrofony vždy v pěti cyklech na každém kanále pro ověření těsnosti náušníků / nástavců, každé měření probíhá v mírně jiné poloze pro nalezení té optimální a to při hlasitosti 84 dB @ 300 Hz u velkých sluchátek a 94 dB @ 300 Hz u in-ear sluchátek. Zobrazené křivky jsou ty nejlepší.

Níže naleznete dvě sady měření frekvenční odezvy – první nemá aplikovanou žádnou korekci. Graf se může zdát obtížně čitelný a neintuitivní, ale žádná sluchátka na rozdíl od reprosoustav neměří vyrovnaně a ani by zvuk takových nebyl příjemný. Doporučujeme porovnávat s výsledky nejnovějších výzkumů a tvarem preferenční křivky Harman Research 2018. Pro snazší interpretaci grafu je k dispozici také verze s aplikovanou kompenzací – tady by se dalo říct, že čím vyrovnanější odpověď, tím lépe.

Pro základní orientaci jsou k dispozici měření Focal Clear, beyerdynamic DT1990 Pro, Koss BT330i, Koss Porta Pro CZ nebo Sennheiser IE 8.

2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 m1

Frekvenční odezva

Přestože frekvenční odezva je působivě plnotučná a energie je vidět již od 20 Hz, je tu vidět také docela dost problémů, což ovšem může souviset také s ne úplně jednoduchým usazením in-ear sluchátek v měřící hlavě. Zejména nesoulad kanálů tím bude způsobem (rozdílné těsnění), ale také dost možná část z přítomných rezonancí. Ty, které jsou nicméně patrné na obou kanálech, lze považovat za vlastnost sluchátek. Celkově je nicméně frekvenční odpověď důstojná, snad jen fakt, že reprodukce končí na 15 kHz je zvláštní. Zdali jde o produkt systému pro potlačení hluku nebo vlastnost měničů, to je těžké posoudit. Vzhledem ke strmosti je ale větší šance, že jde o elektronickou kontrolu.

2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 m2

Zkreslení – levý kanál

2021 09 30 TST SONY WF 1000XM4 m3

Zkreslení – pravý kanál

Profil zkreslení na obou kanálech nás upřímně dosti překvapil. Na to, že zejména v basech se sluchátka drží na velmi dobrých hodnotách, na obou kanálech je patrné nepatřičné zkreslení na 560 Hz, které by už s ohledem na výši mohlo být slyšitelné, ale na druhou stranu je to tak úzký peak, že by se v komplexním hudebním materiálu projevit nemusel. Krom tohoto peaku se zkreslení drží pod úrovní 1%, což je bezproblémové.

Kč 7 490,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ komfort nošení

+ velmi příjemný zvuk

+ šikovná aplikace pro nastavení

+ velmi dobrý bas

ZÁPORY

- nic zásadního v dané cenové hladině

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: SONY | www.sony.cz 

PRODÁVÁ: Smarty | www.smarty.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies