2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 1

Ještě před necelou dekádou byl sluchátkový poslech záležitostí na cesty, záležitostí „spotřebního“ segmentu nebo okrajovou zábavou pro audiofily, kteří nemají možnost mít doma „pořádný“ systém. Kolik se toho změnilo, to si pozorný čtenář jistě všiml sám a my k tomu jen přidáme, že boom ještě patrně zdaleka není u konce. Mocný zářez do této sféry udělaly – jak jinak – výrobci z Číny a dalších dálnovýchodních destinací. Jedním z takových je i OneOdio, které se (prý) snaží o nabídnutí „co nejlepší kvality za co nejdosažitelnější ceny“.

Velmi, velmi dosažitelnou cenovku mají bezesporu i nejnovější firemní sluchátka Pro-50. Na první pohled to jsou sluchátka relativně velká – konstrukce je poměrně bytelná, na danou cenu velmi dobrá, byť samozřejmě založená na obyčejném plastu (i ty lesklé části, které se zdají být kovové jsou z plastu). Sluchátka lze snadno složit do kompaktní „kuličky“, ale spoje a klouby nekladou téměř žádný odpor, takže je občas složité najít rychle správnou polohu pro nasazení na hlavu.

Protože jsou ale sluchátka lehounká a dobře polstrovaná, nebudou na nošení přítěží. Výrobce neudává hmotnost, ale jde řádově o čtvrt kilogramu. Vysoká vrstva paměťové pěny v náušnících sluchátka pak pěkně „odpruží“ – výrobce píše o tom, že náušníky a týlní most jsou kožené, fakticky půjde ale spíše o koženku. Ale je příjemná.

2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 2

Sluchátka mají velmi zvláštní řešení vstupu signálu – na jedné mušli je 3,5 mm jack, na druhé 6,3 mm jack a dodávaný přívodní kabel má na každém konci jednu koncovku. Je to vlastně dobré ekonomické řešení, eliminující potřebu redukcí. Zvukový rozdíl nebyl mezi konektory žádný. Výrobce pak říká, že skrze nevyužitý 3,5 mm konektor lze připojit do dalších sluchátek a tím je zřetězit.

Výrobce se příliš nerozepisuje o technologických řešeních a asi to v této ceně ani není úplně možné. Dozvíte s nicméně, že membrána širokopásmového reproduktoru má nadstandardní průměr 5 cm a magnetický systém na bázi neodymů, což je v dané třídě drahý a hodně neobvyklý špás.

2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 4

Technických parametrů se nedočkáte, jeden z velkých online řetězců nicméně uvádí frekvenční rozsah 20 – 20 000 Hz a impedanci 32 ohm.

Sluchátka jsme poslouchali přes Apogee Groove, Chord Mojo nebo RME ADI-2 DAC FS či Teac NT-503. Zdrojem signálu bylo výhradně USB daných přístrojů a Roon. K porovnání byly Focal Clear, Koss Porta Pro CZ nebo beyerdynamic T1 (3G) a beyerdynamic T5 (3G).

2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 5

Varhanní tóny v Bachově „Toccata BWV 565“ („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) byly v objemu až nečekané, sluchátka netrpí ani přebujelostí, ale ani nedostatečností, které jsou v dané cenové hladině spíše normou, než výjimkou. Bas je vřelý a měkký, nicméně dosti jednolitý, je to spíše plocha, než oddělené a proměnlivé tóny skutečného nástroje. Chybí jim také tělo a pocit opravdové robustnosti a váhy. Za dané peníze nicméně výsledek „funguje“ a na to, že jde o „DJ sluchátka“ bas nijak netrčí.

Měkkost zůstává i ve středním pásmu, kde hlas Izumi Masuda v „May you have happiness“ („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121) zněl s rozumnou čitelností, ale přeci jen trochu „zasklený“, potažený sametovou vrstvou. Rozlišení je v dané ceně příkladné, hi-fi ambice to ale nejsou – ambientní dozvuky a vůbec jemné detaily jsou tu spíše naznačené a to i za pomoci sluchátkových zesilovačů maximálně naddimenzované úrovně.

2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 11

Řízný činel v „So what“ Milese Davise („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) byl čistší, než jsme při prvním pohledu očekávali – snad za slušnou čitelnost může i výtečná izolace náušníků. Činel je tenčí, nemá audiofilskou bohatost textur, ale základní informace tam je a možná i ruku v ruce s pocitově výraznějším, proporčně více zastoupeným nejvyšším pásmem je slušně zřetelný.

Rázné bicí v „Jazz Variants“ (The O-Zone Percussion Group | „Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records) byly opět živější a bohatší, než by se s malými nároky dané cenové třídy mohlo zdát. Samozřejmě tu chybí větší pocit údernosti a váhy, nicméně zvuk není „rozmazaný“ a dynamicky úplně plochý, naopak si Pro-50 nechají při vyšší hlasitosti docela „naložit“ a vcelku se snaží o pumpování energie – rozhodně nad rámec své cenovky.

2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 20

Zvuk OneOdio Pro-50 byl v „Jacob’s Dream“ („Hear the Difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) docela čistý a vlastně tonálně věrnější, než byste čekali. Nedočkáte se suverénní prezentace jemných dozvuků a záznějů, stejně jako třeba průbojnost nejvyšší poloh hlasu je trochu krotká, ale sluchátka vlastně dobře reagují na připojený zesilovač a jeho charakter – mají rozhodně daleko od „supermarketového unisex zvuku“.

Díky velkým mušlím se pak zdá být i prostor nahrávek – jako třeba „Wasser Musik“ Georga Friedricha Händela („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) docela slušně podaný. Je cítit mezi ušima pravolevou organizaci, byť jen v základním měřítku. Ale není tam soustředění na jediný bod v centru, což je dobré.

2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 10

Cohenova „In my secret life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177) zněla trochu dutě, ale vlastně v příjemně nepřeháněné, neagresivní formě. Zvuk má už náznak jakýchsi hi-fi ambicí díky rozumné čistotě i organizaci. Je hladký, klidný a vřele laděný – pro temnější skladby tohoto druhu to vlastně není špatné.

Schopnosti čínských firem vyvinout, vyrobit a dodat na trh audio výrobky se zlepšují rok od roku, přitom se jejich cenová politika sice posunula od „nejlevnější za každou cenu“ k „tak levné, jak to jde, ale ne víc“, což ale na reálnou kupní cenu nemá takový dopad. OneOdio Pro-50 jsou pak možná skutečně materiálově levné, obyčejné, ale konstrukčně v dané ceně rozhodně ne k zahození. Jejich pojetí je pak vlastně – za ty peníze – skvělé; dostanete skvělé balení, praktické příslušenství, sluchátka (alespoň z dálky) poměrně estetická a k nim i pár skutečně dobrých vlastností. Jsou to totiž sluchátka lehká a pohodlná, dobře izolují od okolí a snadno se rozehrávají. Jejich zvuk pak na rozdíl od mnoha konkurentů nedělá efekty na basech a výškách, byť celkově hrají tak trochu „dutě“ a „sametově“. Ale třeba jako první sluchátka pro budoucího hifistu určitě sluch nezkazí…

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo pomocí systému miniDSP E.A.R.S. – nejedná se o referenční měřící hlavu, disponuje však kalibrovanými mikrofony s profily pro různé typy sluchátek. Měření probíhá v programu R.E.W. v aktuální verzi s aplikovanou kalibrací pro mikrofony vždy v pěti cyklech na každém kanále pro ověření těsnosti náušníků nebo nástavců, každé měření probíhá v mírně jiné poloze (pro nalezení té optimální) a to při hlasitosti 84 dB @ 300 Hz u velkých sluchátek a 94 dB @ 300 Hz u in-ear sluchátek.

Níže naleznete dvě sady měření frekvenční odezvy – první nemá aplikovanou žádnou korekci. Graf se může zdát velmi problematický, ale žádná sluchátka na rozdíl od reprosoustav neměří vyrovnaně a ani by zvuk takových nebyl příjemný. Doporučujeme porovnávat s výsledky nejnovějších výzkumů a tvarem preferenční křivky Harman Research 2018. Pro snazší interpretaci grafu je k dispozici také verze s aplikovanou kompenzací (tam by mělo platit, že čím „rovnější“, tím lepší).

K dispozici jsou vzorová referenční měření Focal Clear, beyerdynamic DT1990 Pro, Koss BT330i, Koss Porta Pro CS a Sennheiser IE 8.

2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 m1

Frekvenční odezva – bez aplikované kompenzace

Na frekvenční odezvě je vidět nesoulad energie mezi kanály, který se nepodařilo odstranit ani mnohým posouváním náušníků do různých poloh. Měkčí a klidnější přednes bude mít na svědomí propad v „ostrém“ pásmu 4 – 6 kHz, relativní pocit plnosti pak energie jdoucí v reálu až k 35 Hz. Deficit energie mezi 300 a 1 500 Hz by tu neměl být (možná proto se pak hlubší bas zdá být plnější), byť u takhle levných sluchátek výkonnostní kompromisy samozřejmě existovat musí.

2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 m2

Frekvenční odezva – s aplikovanou kompenzací

2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 m3

Zkreslení – levý kanál

Budeme-li brát jako hranici přijatelného zkreslení -40 dB pod úrovní signálu (tj. celkové zkreslení 1%) drží se sluchátka v rozumné úrovni mezi 100 a 4 000 Hz, na 4 500 Hz a na 8 800 Hz je vidět peak zkreslení.

2021 01 31 TST OneOdio Pro 50 m4

Zkreslení – pravý kanál

Přestože i na pravém kanálu je vidět náznak rostoucího zkreslení na 8 800 Hz, nejde o problematickou úroveň. Celkově se úroveň zkreslení relativně dost liší, byť ve středním rozsahu zůstává konstantní. Pravý kanál pak má ale výrazně horší zkreslení pod úrovní 200 Hz (to může částečně být způsobeno i nedosedající mušlí nebo netěsnícím náušníkem či podobnými faktory).

Kč 1 290,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělá cena

+ překvapivé pohodlí

+ poměrně klidný zvuk, který není agresivní

ZÁPORY

- použité materiály nevzbuzují moc důvěry

- kontakty signálového kabelu nejsou úplně stoprocentní

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: OneOdio | www.oneodio.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies