2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature 1

Přídomek Signature vždy u worthingské (městečko bezešvě navazující na podstatně slavnější letovisko Brighton) firmy Bowers & Wilkins „něco extra“, takové to vymazlené provedení, které má podtrhnout luxus, stejně jako často i otestovat nové nápady a různorodá vylepšení pro budoucí produkty. Nejinak tomu je i u současné top modelové řady 800 D4, která dostala velký a malý model s podtitulem Signature – konkrétně vlajkovou loď 801 D4 Signature a regálovky 805 D4 Signature.

Rozměrově, stylově a v zásadě i technologicky jsou 805 D4 Signature shodné se svými (celkem podstatně) levnějšími základními sourozenci 805 D4, navenek se liší novými provedeními – buď hlubokou perleťovou modří Midnight Blue Metallic nebo konzervativním dřevem pod lakem s názvem California Burl Gloss. Jsou to hezké nové variace, byť je v nich možná cítit příklon k estetice jiné části světa, než je Evropa a Severní Amerika.

805 D4 Signature mají osvědčenou koncepci s podlouhlou oddělenou ozvučnicí vysokotónového reproduktoru na vršku, středobasem vpředu a bassreflexem těsně pod ním. Tubus typu Nautilus (pojmenování vychází z legendárního firemního modelu a jeho způsobu postupného tlumení a odbourávání energie v podlouhlých trubicích / ozvučnicích) je vyfrézovaný z hliníkového ingotu pro maximální pevnost, od základní ozvučnice pak oddělený měkkými podpěrami, díky nimiž se do něj nepřenáší nežádoucí množství vibrací. U Signature provedení je zcela nová krycí mřížka reproduktoru, méně ovlivňující vyzařování, základní diamantová kopulka o průměru 2,5 cm je ovšem stejná.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature 2

Zcela stejný je i 16,5 cm kónus membrány Continuum z ve firmě vyvinutého kompozitního materiálu. Stále je zasazený do kovové obruby, vysunuté ven z oblouku základního skeletu z mnoha lisovaných vrstev dýhy.

Nově je přepracovaná vrchní část ozvučnice s luxusní kůží – už na poklep je mnohem tužší a „mrtvější“, koneckonců dřevěné nosné prvky byly nahrazeny odlévaným hliníkem.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature 24

To podstatné se však změnilo uvnitř. Přepracována byla frekvenční výhybka, umístěná na kovovém drážkovaném plátu zadní stěny, který slouží zároveň jako chladič i jako bytelná základně pro dva páry krásných firemních reproterminálů.

Výhybka používá komponenty primárně od Mundorf a je vlastně vcelku jednoduchá – středně velká cívka, mohutný kondenzátor, pár maličkých odporů a jeden větší, namontovaný kvůli chlazení přímo na hliníková záda reprosoustav.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature 3

V soupisu technických parametrů se nezměnilo vůbec nic (což jen potvrzuje, že rozhodovat se podle psaných hodnot by neměla být optimální cesta k výběru) – ozvučnice mají stále výšku 44 cm, šířku 24 cm a hloubku 37,3 cm, stejně jako váhu 15,55 kg.

Frekvenční rozsah pořád činí 42 – 28 000 Hz (+/- 3 dB), impedance má osmiohmovou deklaraci, ale reálně padá na 4,6 ohm a citlivost zůstává na 88 dB / 2,83 V / m. Skutečně 1:1 jako základní provedení.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature 4

Bowers & Wilkins 805 D4 Signature jsme poslouchali v showroomu dovozce a to na dobře dimenzovaném systému s HiFi ROSE RS250A v roli zdroje, jdoucím digitálně do převodníku v McIntosh C2700 a dále odtud signál putoval do elektronkových monobloků McIntosh MC3500 MkII. Propojeno bylo kabely AIR SILVER a AIR z portoflia InAkustik, ke srovnání byly přistaveny 805 D4 bez přívlastku Signature.

„Little Wing“ je čistě sólovým partem basy Ralfa Gaucka („Ultimate Tunes 2“ | 2013 | stereoplay), kde je nástroj skutečně pěkně sejmutý, má kulaté, dřevité tóny a přesvědčivé rozměry i váhu, aniž by však byl nějak přebujelý. Verze Signature umí nabídnout bas podstatně vzdušnější, uvolněnější, snad pocitově méně urputný, zato více a samozřejměji artikulovaný, tedy lépe ohraničený i pečlivěji vedený v náběhu i doznívání tónu. Inovovaná verze určitě nejde hlouběji, naopak působí díky lehčímu a agilnějšímu projevu snad i méně basově, ovšem reaguje na tóny rychleji a tím ukáže i více jejich odstínů. Je to prostě celkově konkrétnější.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature 6

Toto lze pozorovat též ve středním pásmu, třeba na zpěvu Grace Slick z Jefferson Airplane v jejich „Triad“ („Crown of Creation“ | nahráno 1968 | Culture Factory | 0819514010265). Její vokál je zvučnější, jakoby soustředěnější, přitom ale prezentovaný i s větším nadhledem. Méně techniky, více zpěvnosti, ale i o něco méně pronikavosti, přednes je jakoby celkově uklidněný a uhlazenější. Nicméně tu a tam zaslechnete víc detailu a měli jsme pocit, že středy jsou plastičtější, jasnější.

Zdálo se také, že ve „Feeling Alive“ od Agathe Jazz Quartet („Räumlichkeit & Transparenz Vol. 1“ | 2015 | stereoplay) je více výšek, respektive vnímáte, že mají více prostoru, více detailů a větší znělost, aniž by to ale znamenalo nějakou přidanou cinkavost či zvonivost, jsou překvapivě civilní. Je tu opět o špetku lepší rozlišení, textura činelu se zdá být jasněji, zřetelněji podaná, jako kdyby technické úpravy lehce umetly a učesaly celkový přednes.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature 8

Když přišlo Vivaldiho „Jaro“ v podání I Musici se sóly Roberta Michelucciho („Čtyři roční období“ | 1993 | Belart | 450 051-2), provedení Signature působilo dynamičtěji – bylo to zejména díky svižnějšímu, rychlejšímu a o něco utaženějšímu zvuku, ne díky větší energii či masivnosti. Trylkující housle mají v podání mladší inkarnace osm set pětek větší důraz a lépe se do tónů zhoupnou, působí to organičtěji a svěžeji, než (sama o sobě solidní) výchozí verze. Energie proudí jaksi celkově bez zábran, volněji a podmanivěji.

Že změna mezi 805 D4 a 805 D4 Signature není jen kosmetická, to se nejvíc projevilo na ultra komplexní, atonální hudbě Iannise Xenakise „Keqrops“ („Synephaï“ | 1986 | Decca | 476 5430). Skladba, která nebere ohledy na komfort posluchače, zněla přes 805 D4 s dobrou čitelností, ale v pojetí Signature jako kdyby se vše rozestoupilo a umožnilo vám vniknout hlouběji k podstatě. Nástrojové linky jsou přirozeněji rozvrstvené, méně propletené a ukázněnější. Projevuje se to jako pocit „méně techniky, více života“. Nelze říct, zda tu je nějaké lepší doznívání jednotlivých zvuků orchestru nebo něco takového, ale jednoznačně víte, že vyšší provedení má skutečně jistější a snáze čitelný přednes.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature 15

Spolu s onou větší volností a vyšší předností jde ruku v ruce také mírná proměna hudební scény v „That Old Feeling“ Paula Desmonda, Jima Halla a Jackie DeShannon („Easy Living“ | 2000 | nahráno 1965 | rcaVictor | 74321747962). Není to revoluční, ale přesto je cítit, že nástroje stojí jaksi o něco dál od sebe nebo že mají o něco větší proporce, jako kdyby hudba vyplývala z ozvučnic tak nějak snáze. Také se zdálo, ať už to bylo čímkoliv, že základna, na níž nástroje stojí, je posazená o něco níže a nebylo to určitě pouze nepatrně jinou výškou stojanů.

Rozdíly mezi modely snadno vyplývají ale i při naprosto uvolněném, nehodnotícím poslechu. „All In“ od Pieces of Dream („All In“ | 2015 | Shanachie | 0016351543721) je rytmický „pop-jazz“ s lehkou příchutí poddajné basovosti a zvonivé cinkavosti, neboli celkově mírné efektnosti. Otočíte-li hlasitostí špetku dále doprava, je cítit, že 805 D4 Signature o něco snáze snesou celou tu energetickou zátěž a že zejména basy vyznívají snáze, plynuleji, ale zároveň jsou to vlastně „více monitory“ s lepším rozlišením a větší konkrétností.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature 18

Regálovky 805 D4 Signature od Bowers & Wilkins se nám líbily přeci jen o nemálo víc, než jejich vůbec ne špatné „základní“ provedení – vnější dekor je kvůli své výraznosti v obou nových verzích silně individuální záležitostí, ale to podstatné se stejně změnilo uvnitř. Zajímavé je srovnat změny, které mohou vzniknout pouze přepracováním frekvenční výhybky – 805 D4 Signature zní čistěji, klidněji, jemněji a působí, že mají v každém jednom okamžiku větší rezervu, že mají větší nadhled a pohodu. Šedesát tisíc korun příplatku oproti běžnému provedení není žádná láce, 30% ceny navíc vám nicméně koupí přeci jen jasnější, čistší a konkrétnější zvukový projev. B&W 805 D4 Signature jsou prémiové regálovky s akcentem na moderní luxus a jako takové je nutno je brát – a ve verzi Signature je radost jim naslouchat ještě o kousek větší.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních se zakázkovou akustikou s panely Vicoustic.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Dalo by se říci, že 805 D4 Signature mají prakticky identické zvukové ladění jako výchozí model, je tu vidět zdůraznění na výškách i drobně na hlubších částech frekvenčního rozsahu. Rozdíl v reprodukci v přímé ose a pod úhlem není velký, ale je tu, takže do jisté míry bude vhodné nastavit si správné natočení. Ve volném (a poměrně velkém) prostoru hrají 805 D4 Signature od cca 50 Hz výše, u zdi nějaký ten Hertz směrem dolů přibude. Dost možná až ke slibovaným 42 Hz.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m1b

Frekvenční odezva – srovnání 805 D4 (zelená) a 805 D4 Signature (červená)

Na naměřeném grafu (ačkoliv část rozdílů lze připsat o pár cm jinak vysokým stojanům a tedy i nutnosti pohnout mikrofonem) je vidět, že 805 D4 a 805 D4 Signature mají mírně odlišně laděný zvuk od cca 1 000 Hz výše. Novější provedení jako kdyby dávalo větší akcent na výšky, tím tedy možná i na pocit vyššího rozlišení. Základní filozofie ale zůstává evidentně neměnná.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m3

Frekvenční odezva – basová část (červená) a středo-výšková část (zelená)

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m4

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Z výše uvedeného grafu vyplývá, že frekvenční výhybka je naladěná na úroveň cca 3 000 Hz, zatímco akustický průnik nastává na cca 2 200 Hz. V zásadě je vidět, že chování měničů je úpravné a bez jakýchkoliv divokých rezonancí.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m7

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m8

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m9

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m10

Waterfall

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m11

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m12

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m13

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance se v zásadě až na nejvyšší konec spektra drží nad 5 ohmy, kolem 1 000 Hz je vidět nepatrný náznak nějaké rezonance, ale nevypadá to, že by někde promlouval do měřitelných hodnot. Ladící kmitočet bassreflexu je podle prvního sedla v úrovni kolem 45 Hz. Průběh je v zásadě čistý, byť špičky dosahují poměrně vysoko. Ani elektrická fáze nemá úplně prudké změny, byť se dostává do už trochu náročnějších úhlů. Jinými slovy – chce to zesilovač poplatný bezmála třistatisícové třídě reprosoustav.

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m14

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

2023 10 31 TST Bowers Wilkins 805 D4 Signature m15

Porovnání základní úrovně akcelerometru (červená) a naměřených vibrací (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 279 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní a přitom už nabízející bas

+ velmi solidní rozlišení

+ lehkost a svěžest reprodukce

+ zřetelně komplexnější a vzdušnější, než základní model

+ skutečně hezké zpracování

ZÁPORY

- příplatek 60 tisíc Kč není úplně málo (byť za čistší zvuk)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz | www.denon-shop.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies