ELAC hi-fi reprosoustavy

2023 10 31 TST Zidoo Z2600 1

Čínská značka Zidoo patří mezi ty, které v oblasti multimediálních přehrávačů zažívají nejvýraznější boom. Aktuálně probíhá jistá obroda portfolia, sestávající hlavně z implementace nových čipsetů pro zpracování videa. Zhruba vprostřed katalogu najdete model Z2600 v podobě komponentu s plnou šířkou a prostorem pro instalaci pevného disku.

Na pohled je to vlastně minimalistické zařízení, vyrobené s citem pro jednoduchou nenápadnost. Levou polovinu zabírá dobře čitelný, stmívatelný displej, uprostřed je spínací tlačítko a pravou polovinu okupují dvířka, skrze něž je přístup k šachtě pro pevné disky a dvojici USB portů, budete-li chtít narychlo připojit nějaké datové paměti s multimediálním obsahem.

VIDEO

Zadní panel poskytuje veškerou konektivitu, kterou by podobně orientovaný přístroj asi měl dnes mít – samozřejmě jsou tu dva HDMI 2.1 výstupy (4K / 60 Hz + HDR10 / HLG / HDR10+ / Dolby Vision + 12 bitová barevná hloubka / BT2020 gamut / rozsah YCbCr 4:4:4) – hlavní s podporou 4K obrazu a VS10 enginu pro zpracování Dolby Vision, druhý fungující jako čistý audio výstup. Nevyužijete-li vnitřní Wi-Fi anténky, můžete se spolehnout na ethernetové rozhraní, dále jsou tu pak dva další USB porty pro disky a optický i koaxiální digitální audio výstup. Zvuk je k dispozici také na stereofonních analogových cinchích. Jistou kompatibilitu se staršími zobrazovači či netradičními instalacemi zajišťuje kompozitní video výstup, jistotu souladu s ostatními členy domácnosti zase Bluetooth.

Praktickou stránku věci zajišťuje 3,5 mm jack pro vytažení IR čidla někam mimo skříňku, budete-li mít Z2600 schovaný v racku či za dvířky, pomůže i instalovaný větráček pro nucené chlazení přístroje – my jsme jeho činnost nezaznamenali, ale případně ji lze v nastavení regulovat. Do chytrých domácností a ovládacích systémů můžete přehrávač zapojit krom IP ovládání i přes RS232. Napájecí zásuvka je klasického typu a má vypínací kolébku.

2023 10 31 TST Zidoo Z2600 2

Z2600 disponuje novou generací dálkových ovládání s možností učení se příkazů třeba televizoru či dalších A/V komponentů v domácnosti.

Zásadní mezigenerační změnou je použití nejnovější generace čipsetu pro zpracování videa – konkrétně jde o tchajwanský Realtek RTD1619BPD, vyrobený efektivní 12 nm technologií a za pomoci britsko-japonského procesoru ARM Mali-G57 a 4 GB rychlé DDR4 operační paměti poskytuje opravdu velkou výpočetní sílu i pro zpracování nejvyšších dostupných rozlišení bez zpoždění a problémů. Také celý provoz operačního systému je rychlejší, než v minulých generacích – je tu použit Android 11 a firemní nadstavba Home Theatre 4.0 pro vytvoření hezké knihovny vašich filmů a seriálů. Praktickou funkcí je svižné a intuitivní stahování titulků, nastavíte-li vhodný zdroj a preferovaný jazyk.

2023 10 31 TST Zidoo Z2600 3

Tak jako v minulosti, Zidoo nabízí skutečně širokou podporu přehrávaných formátů – reálně „všechno co se hýbe“. Můžete si načíst dokonce i celé obrazy Blu-ray disků včetně menu, je tu podpora 3D či automatické přepnutí na snímkovací frekvenci 23,976 / 59,94 / 25 / 30 / 50 / 60 a to před spuštěním filmu, aby pocit z jeho sledování byl rovnou ideálně plynulý.

Můžete využít pro uložení dat lokální vestavěné úložiště (32 GB), připnout přes USB svůj disk, sáhnout na lokální NAS servery nebo kupříkladu nainstalovat KODI (či přizpůsobenou verzi ZDMC na bázi KODI 20.1) a tam nekonečnou plejádu doplňků všeho druhu. Doporučujeme spíše podívat se na technický popis možností na webu výrobce, protože Z2600 (a vlastně všechny modely aktuální generace) nesrazí v rozletu snad nic.

2023 10 31 TST Zidoo Z2600 4

I u hudby máte velmi široký záběr toho, co přehrávač zvládne zpracovat – krom všech možných MP3, WMA, AAC je to samozřejmě i WAV, FLAC, DSD a DSF nebo SACD ISO obrazy či stream v MQA kódování.

Hliníkové šasi přístroje má šířku 35 cm, výšku 6 cm a hloubku 24 cm, takže se snadno vtěsná do běžného nábytku, váha něco přes kilogram neprohne ani tenké poličky.

2023 10 31 TST Zidoo Z2600 5

Z2600 jsme zkoušeli v hlavní redakční sestavě, tj. proti starší generaci Zidoo Z9X (skok v barevnosti, sytosti a ostrosti je okamžitý – ať už si nový model klidně barvy lehce přimýšlí či dělá nějaký jiný processing, pokoukání je prostě hezčí, není vůbec co řešit), proti OPPO UDP-205 (to má možná neutrální barevný tón, ale horší ostrost) i proti přehrávači v TV Philips (viz pravý sloupec se soupisem sestavy), která je kalibrovaná od www.kalibraceobrazu.cz (což jen mezi námi je něco, co by měl provést každý, kdo to s telkou / projektorem / monitorem myslí vážně).

V první řadě se nám moc líbilo, o kolik je Z2600 rychlejší, než Z9X – rychlost procházení, reakce na pokyny dálkového ovládání, načítání filmu z lokálního disku, NAS i online streamu bylo prostě okamžitější. Dále pak zejména barevná sytost a plnost obrazu působí mnohem lépe – vše je výraznější, bohatší a přitom ne tak efektně omalovánkové, jako to mají tendence dělat televizory v základním nastavení a podobně. Je to prostě jen probarvenější, hlubší a určitě i více zaostřené a konkrétnější.

2023 10 31 TST Zidoo Z2600 6

Když jsme si pustili „Strážce galaxie, Vol. 3“, ze všech zmíněných zdrojů bylo nové Zidoo určitě nejlepší. Přes hutnější a sytější podání obrazu nepřijdete o prokreslení ve stínech, obraz jen jako kdyby získal jakousi váhu a působivost navíc. Na chlupatém Rocketovi je najednou každý kousek srsti ostřejší, při přepnutí zpět na starší Zidoo se zdálo, že jde o jaksi spojitější, slitější plochu – jako byste přepnuli z FullHD na 4K (tedy skoro).

Zkoušeli jsme také krásnou demonstrační UHD nahrávku se záznamem krajiny – bouřkové mraky, zelené kopce, spousta pohyblivých prvků od trávy po stromy. Oproti Z9X se starším čipsetem bylo vše ostřejší a pevnější, hranice horizontu je lépe vykreslená, čistší, jasnější, méně kostrbatá – jinak se to popsat nedá. Také barvy se zdají hlubší, sytější; otázka, zda vlastně v ideálním neutrálu, či zda Z2600 a nový čipset něco vymýšlí po svém, ale na pohled je to hezčí, aniž by to sklouzávalo ke křiklavosti.

2023 10 31 TST Zidoo Z2600 7

Stejně tak v zásadě civilní a efektů prostý film „Passengers“. V úvodní scéně, kde hvězdná loď prolétá vesmírem a je vidět spousta hvězd a následně pás kamení, které se o ni tříští, je na Z2600 jednoznačně lepší kontrast – je vidět více hvězd, více kamenného prachu, prostě více obsahu, je to ostřejší obraz a přitom černá je černější. A to vše při úplně identických nastaveních jako u Z9X.

Co se týká zvukové stránky věci, na digitálním výstupu a HDMI jsme oproti menšímu a staršímu modelu nezaznamenali na sestavě vedoucí přes Métronome DSC / Norma Revo SC-2 / Norma PA 160 MR a KEF Blade One Meta žádné rozdíly, za které bychom dali ruku do ohně. Možná, možná se zdálo, že větší a novější model má o něco klidnější a zřetelnější zvuk, ale byl to rozdíl v míře, která se vám nezapíše do hlavy tak jasně, abyste si ho konkrétně udrželi v paměti po dobu, kterou zabere přepojování přístrojů.

2023 10 31 TST Zidoo Z2600 15

Nicméně analogový výstup Z2600 je ok v rámci dané cenové kategorie. Žádný high-end, ale důstojné řešení, které je srovnatelné dejme tomu s čistými audio přehrávači kategorie 10 – 15 tisíc. Pusťte si „Beyond Darkness“ Charlese Lloyda, Billa Frisella a Thomase Morgana („Trios: Chapel“ | 2023 | Blue Note | 0602445266494) a bas bude měkčí, přesto v dostatečném objemu, ale zároveň bez snahy přetlačit vše ostatní. Není to puristicky audiofilský zvuk, to také zase ne.

Ale i celková otevřenost není špatná – „Virginia Moon“ od Norah Jones a Foo Fighters („…featuring Norah Jones“ | 2010 | Blue Note | 50999 9196002 3) není nijak oslnivě nahraná a umí být na nedokonalých sestavách tu a tam i jedovatá a přesto Ziddo zvládne ukočírovat výšky tak, že jsou zřetelné, ale ne příkré a hlasy i s jejich sykavkami (zvláště u Davea Grohla) jsou poslouchatelné. Není to 1:1 vůči záznamu, ale mírné zklidnění ve prospěch snadného poslouchání je tu asi na místě.

2023 10 31 TST Zidoo Z2600 14

Pokud vpustíte do pokoje razantní elektroniku „Basic Instinct“ od The Acid („Liminal“ | 2014 | Mute | 0724596960820), důrazná spodní část frekvenčního spektra se umí ozvat, spíše zapruží, než že by vytloukala sousedům hřebíky z podlahy, ale je to příjemně plný a šťavnatý zvuk – minimálně na tuhle cenovou kategorii.

Nová generace Zidoo komponentů – a klidně jmenovitě představované Z2600 – nabízí krásné obrazové podání, lepší, bohatší, ostřejší, sytější, barevnější a pocitově prostě více pohlcující, než generace minulá. Konkrétní model je dobré vybrat si dle vlastních preferencí (tedy primárně podle rozsahu dostupné výbavy), líbí se nám rychlost procesoru a tím i reakcí operačního systému, dobrá stabilita Androidu i jeho nadstavby, stejně jako široká možnost doplnění o různorodé externí plug-iny, umožňující čerpat všemožné druhy audiovizuálního obsahu. Zidoo Z2600 je solidní, všestranné, praktické, skvěle ukazující a hezky hrající multimediální centrum střední třídy, které má vše, co má mít.

Kč 17 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ rychlé reakce

+ krásný obraz – sytý, ostrý a jasný, s výrazným mezigeneračním skokem

+ solidní konektivita

+ stabilní a rychlý operační systém

+ možnost instalace nepřeberného množství doplňků

+ možnost instalace velkého disku

ZÁPORY

- prakticky nic zásadního (protože nižší modely mají sice nižší cenu a stejný obraz, ale méně výbavy), pokud sedí vašim potřebám

- obsažnost a svítivost čelního displeje je snad mírně diskutabilní

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies