2024 02 29 TST Hegel Viking 1

Pojmenovali byste svou norskou firmu podle rockové skupiny, v níž jste hráli na škole a která se (ta kapela, ne škola) zase nazývala podle idealistického německého filozofa? Bent Holter to považoval za dobrý nápad a tak vznikl na začátku 90. let Hegel. Firma, jejíž historií se jako červená linka táhne idea nutnosti potlačit nežádoucí zkreslení, aniž byste však negativně ovlivnili ostatní provozní parametry a vlastnosti, jak to činí běžné postupy. A také společnost, která jako jedna z nemnoha nabízí plnokrevný CD přehrávač – model Viking.

Ve světě, jemuž bezpochyby dominuje streamování hudby a následuje dnes dost možná nostalgií poháněná láska k vinylu je CD zdánlivě nenápadný formát, přesto pořád mnoho z nás vlastní extravagantně velké sbírky kompaktních disků. Navíc snadná dostupnost úplně čehokoliv online může vést až k vlastně rušivému přeskakování tam a zase zpátky, kdežto s CD přehrávačem prostě založíte disk a posloucháte – tak trochu jako u gramofonu, jen přeci trochu pohodlněji.

Zvnějšku je Viking typický Hegel. Lehounce klenutá, designově super čistá přední stěna je podle současného firemního rukopisu ozvláštněna prolisem s firemním logem na prostředku horní hrany. Kousek pod tímto prvkem je úzká štěrbina, vedoucí k mechanice a ještě o kousek níž nevelký, nicméně bez obtíží přehledný displej. Vpravo a vlevo najdete kulaté knoflíky, odpovídající estetice zbytku komponentů Hegel, které slouží k zapnutí a ovládání přehrávání.

2024 02 29 TST Hegel Viking 2

Šasi Viking je jednoduché a seversky čisté, jak lze očekávat, vzadu najdete téměř uprostřed napájecí zásuvku a u pravé hrany seskupené výstupy. Analogové cinche, analogové XLR a digitální výstup v podobě BNC.

Celé tělo s šířkou 43 cm, hloubkou 30,5 cm a výškou 9,9 cm váží 7,3 kg a stojí na trojici antivibračních nožek.

2024 02 29 TST Hegel Viking 3

Technologickou podstatou modelu Viking je soustředěnost jen a pouze na CD, tedy klasickou placku s 16 bity a 44,1 kHz. Žádná SACD, žádná HDCD, žádné MQA, žádné digitální vstupy, žádná regulace hlasitosti, prostě nic navíc. O to se stará transportní mechanika, u níž ovšem firma tají dodavatele.

Po načtení digitálních dat putuje jejich blok kolem systému MasterClock, tedy do přesných hodin, synchronizujících práci mechaniky a D/A převodníku. Technická řešení se soustředí na co nejnižší jitter a maximálně přesné sladění všech stádií digitálního zpracovávání.

2024 02 29 TST Hegel Viking 4

Následuje proprietrání firemní řešení SynchroDAC. I tady je primárním cílem minimalizace nevyhnutelně vznikajících chyb, ať už při úvodním upsamplingu (tady synchronním oproti dominantně používanému asynchronnímu postupu, proto SynchroDAC), tak při následném samotném D/A převodu. Ten probíhá v plně symetrickém režimu.

Celý systém pak pracuje na základech firemní technologie SoundEngine, nápadu, s nímž přišel Holter ještě jako student a za těch pár dekád ho rozpracoval. Jde o řešení místní opravy chyb a snižování zkreslení, primárně používané ve firemních zesilovačích, ale zde využité ve výstupní analogové části. Nejde pak o typickou zpětnou vazbu, ale o adaptivní „feedforward“.

2024 02 29 TST Hegel Viking 5

U výstupů je pak ještě použita technologie LineDriver, která následuje za klasickým výstupním lineárním filtrem pro odstranění vysokofrekvenčního šumu. LineDriver má za úkol zajistit, že jakékoliv signálové kabely „uvidí“ mizivě nízkou impedanci a tím bude i málo záležet na tom, jaké samy jsou. Obvody LineDriver jsou plně symetrické a nabízí vysoký výstupní proud.

Úplně konkrétnímu popisu součástek a řešení se nicméně Hegel vyhýbá. Zmiňuje pouze výstupní napětí 2,5 V společné pro oba typy analogového výstupu, mluví o impedanci 75 ohm u digitálního výstupu a pracovním frekvenčním rozsahu 0 – 22 000 Hz při zkreslení nižším než 0,0015%.

2024 02 29 TST Hegel Viking 10

Viking jsme poslouchali v pražském studiu Avitsmart a to za pomoci primárně Hegel H600, ale také Moon 681 (v roli D/A převodníku) a Moon 641. Hudba hrála z Focal Scala Utopia Evo, propojeno bylo kompletně kabeláží Nordost Valhalla 2 a napájení ošetřovala dvojice filtrů IsoTek – V5 Aquairus a EVO3 Titan One.

Basová složka milé „Gentleman cabrioleur“ otce Jacquese a syna Thomase Dutroncových („Dutronc & Dutronc“ | 2022 | Tomdu | 00602445827756) byla podaná s notnou rázností, do každé kombinace komponentů Viking vnesl pevnost, rychlost a výrazně utaženou kontrolu s velmi pevnou definicí, zároveň však i trochu sušší charakter – pro milovníky konkrétnost a švihu je to však excelentně sebejistý přednes.

2024 02 29 TST Hegel Viking 12

Všech šest zpěváků The Gesualdo Six, pějících „Ave verum corpus“ Williama Byrda („Mass for five voices & other works“ | 2023 | Hyperion | CDA68416), mělo přímo „vykřupané“ hlasy, analyticky vytažené, znějící prezentně a energicky. Jednotlivci jsou v nahrávce výtečně oddělení, artikulace je vynikající, ale přeci jen cítíte, že forma, kontury a detaily jsou lehce důležitější, než třeba pocit fyzického objemu těl sboristů. Když jsme u nuancí, tak Viking nabízí přímo trylkující informativnost, brilantně jasný zvuk.

Říz a informativní květnatost nepřechází ani v oblasti nejvyšších frekvencí, jak ukázaly činely v „Mvt. 1, Section 3“ z alba „The Other One“ Henry Threadgill Ensemble z roku 2023. Projev je i tady velice energický a expresivní, plný perliček a textur jako na dlani – ale také jasně cítíte říz rozeznělých měděných ploch. Detailů je tedy rozhodně dost a Viking je předává v rychlém, intenzivním zvukovém balení.

2024 02 29 TST Hegel Viking 11

Nesmírně pevná, odhodlaná a intenzivní reprodukce tohoto CD přehrávače nechala také pěkně vyniknout energii, kterou do své hry na bubny vkládá Dave Lombardo v „Separation from the Sacred“ („Rites of Percussion“ | 2023 | Lomby Tunes). Forma každého úderu je obdivuhodně pevná, stejně jako výbušná rychlost, s kterou se k vám dostane. Objem – míněno pocit fyzické váhy – je přeci jen trochu menší, ale mikrodynamický gradient rozhodně bohatý. Viking je jednoduše perfekcionisticky soustředěný hráč.

To se samozřejmě podepisuje i na rozlišení – Chopinovo „Nocturne, Op. 9. No. 2“ v podání Anny Lapwood („Luna“ | 2023 | SONY | 19658831402) nabízí velice hezký vhled do nahrávky, Viking tu zaostřuje pozornost na jednotlivé tóny, přednáší je přímo na stříbrném podnose, posílá je blízko vás a oddělení i organizace jsou výtečné. Hegel se tu pohybuje, pravda, na hraně techničnosti a někdy byste možná mohli zatoužit po větší plnokrevnosti a pocitu bohatosti, ovšem propracovanost je rozhodně výtečná.

2024 02 29 TST Hegel Viking 7

Cinkání kastanět v „La Fiesta“ Blue Chamber Quartet („First Impressions“ | 2007 | Stockfisch Records | SFR 357.4046.2) bylo opravdu průrazné, napětí strun kontrabasu by zase snad dokázalo vyrazit hradební brány z pantů. Lokalizace jednotlivých zvuků je skutečně precizní, nástroje prezentované s hodně soustředěnou disciplínou, tuhé, utažené a tím mimo jiné i možná ne tak velikánské jako u ostatních zkoušených zdrojů signálu, ale opravdu dobře zasazené do scény.

Skladba „Boris Kerner“ Caroline Shaw („The Wheel“ | 2022 | Linn Records | ALPHA881) je koncipovaná pro malé těleso a sadu květináčů (to není překlep), právě tikavé zvuky vypálené hlíny při dopadu paličky byly dominantními prvky celé reprodukce. Zvuk je rozhodně analytický, výrazný, civilně věcný a svěže rychlý – nepůsobí vysloveně strohým dojmem, ovšem ladění směrem co nejdál od nějaké ornamentálnosti je prostě patrné. Pro ty, kteří rádi zaslechnout i nejjemnější dozvuk a nuanci je však Viking ideální.

2024 02 29 TST Hegel Viking 8

CD přehrávač Hegel Viking je jedním z nemnoha v dané cenové třídě, vlastně byste jejich počet možná zvládli spočítat na prstech. A Viking je z nich dost možná nejpurističtěji pojatý – pouze ta nejklasičtější 16 bitová CD, žádné vstupy, žádné výrazné manipulování signálem, pouze nejčistší, nejkratší cesta k převodu digitálních datových placiček do analogové formy. Nutno říci, že Viking nabízí hodně živý zvuk, naprosto bezprostřední, neotálející, naopak fakticky dost intenzivní, až analytický a skvěle utažený. Ne přímo tvrdý nebo nějak ukřičený, ovšem civilní a přímočarý rozhodně. Tím se možná velmi dobře hodí k firemním zesilovačům nebo prostě kdekoliv, kde chcete reprodukci „probudit“. Nebo prostě tam, kde chcete záznamy na kompaktních discích skutečně rozebrat až na úroveň zvukových prvočinitelů.

Kč 119 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi analytický a informativní projev

+ rychlý a energický zvuk

+ tichá mechanika

ZÁPORY

- chce to pečlivě vážit kombinaci, jinak může znít suše

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: 4CE Distribution | www.hifi4ce.eu 

PRODÁVÁ: Avitsmart | www.avitsmart.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies