ELAC hi-fi reprosoustavy

2019 09 30 TST Denon AVR S950 1

Svět domácího kina je poněkud turbulentní půdou, zejména díky mimořádně rychlému vývoji audio i video standardů - kdo by si před pěti lety pomyslel, jak snadno dostupná bude reprodukce obrazu s rozilšením 8K či 16K a zvuku s šestnácti (i více) kanály (tedy alespoň finančně a technologicky, neb obsahu je pramálo). I proto každý rok trh zaplaví nejen nová generace zobrazovačů, ale také A/V receiverů, které reflektují právě tyto aktuální změny a požadavky. Této každoroční "aktualizace" se pochopitelně účastní i jeden z hlavních hráčů v tomto segmentu, japonský Denon. Pro rok 2019 si připravil i nově pojaté receivery, které poznáte podle písmene "S" v názvu.

Denon AVR-S650H

"Eskové" modely míří primárně do světa dostupnějšího multikanálového ozvučení a kompletních setů domácího kina. I proto jsou svou výbavou méně "audiofilské", ale stále jasně zapadající do stylu Denon.

Základem řady S (či jak ji správně nazvat) je model AVR-S650H. Od pohledu jde o A/V receiver Denon, tak jak je známe už dlouhá léta - pěkný přední panel (který je mimochodem plastový, ale není to nijak esteticky problematické) má vpravo větší ovladač hlasitosti, vlevo pak menší otočný volič vstupů, mezi nimi je obdélník displeje podtržený desítkou úzkých obdélníčků tlačítek pro všemožné ovládání od ladění tuneru až po přepínání provozního režimu přístroje.

2019 09 30 TST Denon AVR S650 2

Ještě o kousek níž pak není klasický odklopný kryt, ale rovnou umístěná tlačítka, vstupy a výstupy. Čtyři tlačítka přepínají vstupy, další čtyři zvukový profil - vždy jde o ty očekávaně nejpoužívanější. Je tu pak i velký 6,3 mm výstup na sluchátka, vstupní jack pro kalibrační mikrofon a USB port pro připojení datové paměti nebo třeba telefonu. Na čelní stěně je pak už jen spínací tlačítko.

Zadní panel nabízí dostatek přípojných míst pro běžného uživatele. Je tu pět párů základních reproterminálů, pět HDMI vstupů a jeden výstup se zpětným audio kanálem (vše s podporou 4K a HDCP2.3). To by patrně pokrylo většinu nároků většiny uživatelů. Navíc je tu ale i kabelové i bezdrátové připojení do sítě pro možnost streamingu, jsou tu tři analogové audio vstupy (jeden z nich pro gramofon) a dva optické digitální vstupy. Pro starší techniku je k dispozici dvojice kompozitních video vstupů a jeden výstup. Připočtěte dva subwooferové výstupy a FM a AM antény a výbava je kompletní.

2019 09 30 TST Denon AVR S650 4

Výbava 5.2 kanálového stroje zahrnuje výkon 135 Wattů výkonu na kanál (nejméně pak 75 Wattů / 8 ohm / kanál), podporu obrazu nejmodernějšího standardu (4K, Dolby Vision, HDR, HLG,...), podporu zvuku se všemi aktuálními multikanálovými režimy a třeba také platformu HEOS, díky níž si užijete snadné streamování nebo dokonce jednoduché vytvoření multiroom řešení.

Dále je tu samozřejmě kalibrace prostorové akustiky Audyssey MultEQ s režimem dynamické hlasitosti i dynamické ekvalizace, je tu podpora audia ve vysokém rozlišení (PCM až 24/192 i DSD až do 5,6 MHz) a pro moderní uživatele je tu podpora hlasového ovládání přes Alexu, Google Assistant i Siri.

2019 09 30 TST Denon AVR S650 11

Denon AVR-S950H

Na druhém konci nabídky nové řady S je model AVR-S950H - je vlastně prakticky identický, jen lépe vybavený. Je to vidět už na čelní stěně, kde přibude HDMI vstup, je to ale patrné také z podstatně zaplněnější strany zadní.

Tam je 7 HDMI vstupů a 2 výstupy (stále ve 4K / HDCP2.3 standardu), je tu rovnou sedm párů reproduktorových terminálů doplněných o dva subwooferové výstupy, je tu pět párů analogových cinchových vstupů (jeden stále nabízí zesílení pro nízký signál gramofonů), jsou tu dva dva komponentní a dva kompozitní video vstupy, oba typy doplněné o jeden výstup. Digitální audio vstupy jsou i tady jen dva a to stále jen optické. Také zde je konektor pro AM a FM anténu, také zde je ethernetový konektor v kombinaci s dvěma anténkami pro bezdrátové připojení do sítě.

2019 09 30 TST Denon AVR S950 2

Vnitřní výbava a schopnosti jsou téměř identické s modelem AVR-S650H, díky konfiguraci ale najdete také podporu pro Dolby Atmos nebo DTS:X. Výhodou je i lepší video procesor, který nabízí převzorkování vstupního obrazu do UHD rozlišení nebo třeba redukci šumu.

Multiroom, hlasové ovládání, podpora audio a video kodeků, poslech vysokého rozlišení, kalibrace MultEQ s dynamickou úpravou zvuku, to vše pak krom zmíněného zůstává identické s modelem AVR-S650. Jsou tu použity lepší součástky, výkonnější transformátor a tím je dosaženo i vyššího výstupního výkonu 90 Wattů na kanál do 8 ohm (a až 145 Wattů na kanál ve špičkách).

2019 09 30 TST Denon AVR S950 3

Zkušenost s oběma modely receiverů od prvotního nastavení až po poslech a pohled na jejich obraz jsme měli v pražské demonstrační místnosti dovozce, která je koncipovaná jako skutečný domácí kinosál a nabízí tedy adekvátní akustiku i výbavu.

Oba modely série S jsme poslouchali s přehrávačem Dune HD Duo 4K a také se subwooferem Bowers&Wilkins ASW610. Ke srovnání jsme měli modely AVR-X1600H a AVR-X2600H. Poslouchalo se přes vestavěnou multikanálovou sestavu Bowers&Wilkins řady CT 700, ale hlavně přes sestavu Polk Audio řady T - vpředu model T50 a centr T30, kolem dokola pak regálovky T15.

2019 09 30 TST Denon AVR S950 10

Nutno říct, že "snadná" charakteristika a jistá jednoduchost téčkové série Polk Audio byla co do kinofilmového zážitku dobře kompatibilní i s levnějším modelem. Už právě s AVR-S650 byla "Set Fire to the Rain" z "Live at Royal Albert Hall" od Adele živá, jasná, spíše měkčí, ale receiver dokázal vymáčknout důstojný zážitek s již prostorovým vjemem. Není to takový ten fyzicky citelný, "křupavý" zvuk, zůstává měkký a hladký, ale příjemně "konzumovatelný". S vyšším modelem pak reprodukce šlápne na plyn, lépe se propojí ten prostorový dojem, lépe je slyšet zvuky zezadu a hlavně třeba hlas Adele se už pěkně vydělí z pozadí a má už solidní čistotu z hi-fi světa.

Scéna sestřelení vznášedla hlavního hrdiny v "Blade Runner 2049" je plná mimořádně hlubokých tónů, vnímatelných spíše až tělem než uchem a je také plná ostrých, průrazných kovových zvuků. Zvuk AVR-S650 byl spíše hodně vzdušný, ne úplně penetrující a ne úplně utaženě konkrétní, byl spíše měkký. Na druhou stranu, receiver dokázal napumpovat do prostoru při vyšší hlasitosti pocitově docela dost energie a nepřekročil hranici agresivity. AVR-S950 přidá poměrně výrazně na bohatosti a udrží bas výrazný i bez přispění subwooferu. Není to úplně takový ten mocný, mohutný zvuk, nicméně má dobrou čitelnost a je poměrně svižný, což vlastně filmovému přednesu sluší.

2019 09 30 TST Denon AVR S950 17

Klip skladby "Sky full of Stars" z desky "Ghost Stories" od Coldplay by v podání AVR-S650 poměrně dost hladký, ale má jakousi takovou tu zvláštní jiskru, tu živost vzniklou souladem s Polk Audio sestavou a proto se i muzika vlastně dobře poslouchá. Víc života se ve zvuku šest set padesátky objeví zejména při vyšší hlasitosti, celkově pak zůstává nekonfliktní, neagresivní. Protože se AVR-S650 nesnaží o tělo a efekt za každou cenu, tak je i tady cítit na danou cenovou kategorii dobrá čitelnost. Větší z receiverů zachovává onu příjemnou charakteristiku, ale v jeho zvuku se objevuje právě porce tělesnosti, váhy a důraznosti a třeba i potlesk publika, rozprostřený kolem dokola, už má nějakou strukturu.

Gabrielova "The Book of Love" z živého záznamu "Live Blood" měla slušnou prostorovost už s nižším modelem, zejména proto, že kalibrace tu odvádí opravdu rozumnou práci. AVR-S650 má zjevně těžiště zážitku mezi předními reprosoustavami, také spíše než na detailnost se zaměřuje na celkový dojem rozumné organizace a kontroly. Opět si ale nejde s ohledem na kategorii deseti tisíc na nic stěžovat - je to úroveň dejme tomu základních hi-fi zesilovačů co do rozlišení. Vyšší model pak dokáže zvuk více roztáhnout, dá více prostoru k vyniknutí efektovým kanálům, ty jsou více slyšet a vytváří tak přesvědčivější dojem všudypřítomnosti hudební scény kolem vás.

2019 09 30 TST Denon AVR S950 7

Svižná elektronická "The Evening´s Young" od Yello je definovaná rychlými, energickými syntetickými tóny - menší z receiverů vcelku snaživě drží rytmiku, ale konec tónů je tak trochu měkký a třeba kousavé ostřejší tóny se snaží být pronikavé a jasné, ač celkově dává zvuk přednost spíše čitelnost a čistotě před mohutností a plnotučností. Vyšší z modelů nabídne zřetelně uvolněnější přednes, stále hladký, ale soustředěnější a se zřetelně větším drajvem, výbušností. Stále to není high-end, ale už je to náhled do solidní hi-fi kvality.

Nová dostupnější řada A/V receiverů Denon se nemá za co stydět - možná je v estetice jednodušší, ale použité materiály jsou zcela v pořádku, funkční a konektorová výbava je naprosto dostatečná a navíc jsou přístroje cenově zajímavě nastavené, jednoduše o špetku levnější než srovnatelní konkurenti, což platí zejména pro sety, v nichž se primárně prodává. Základní receiver plně postačí pro účely důstojného základního domácího kina a pokud hledáte dostupné vícekanálové řešení, jen těžko dostanete jinde víc, než u AVR-S650. Naproti tomu je AVR-S950 velmi solidním zástupcem středního proudu, který zvládne přehrát v praxi všechno co si můžete přát a zvládne to navíc ještě v úrovni, která vysloveně potěší a už i náročnějšího konzumenta osloví tím, jak snadno se s ním dívá na filmy, na koncerty nebo se skrze něj prostě jen poslouchá muzika. Pokud hledáte bezproblémový zvuk v bezproblémově srozumitelném a ovladatelném přístroji, tak právě zejména Denon AVR-S950 představuje velmi atraktivní řešení.

Kč 18 990,- - AVR-S950

Kč 10 990,- - AVR-S650

FOTOGALERIE AVR-S650

FOTOGALERIE AVR-S950

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělá cena za férový zvuk, zejména u AVR-S650

+ dostatečná výbava pro běžného uživatele

+ možnost streamovat přes platformu HEOS

+ podpora formátů a rozlišení

+ dobře fungující jednoduchá kalibrace

+ zejména cenová politika ve zvýhodněných setech

ZÁPORY

- prakticky nic, ve světě středoproudého domácího kina se drží Denon na špičce

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies