2021 10 31 TST Roon 1

Ve třetím dílu seriálu na téma Roon a to, co jej odlišuje od jiných dostupných přehrávačů od Foobar přes jRiver po Audirvanu a od jiných hudebních knihoven od iTunes přes iMusic až po MusicBee. Roon totiž spojuje všechno dobré do jednoho komplexního celku.

Jak moc komplexní Roon umí být, to napovídá třeba i to, že na rozdíl od výše zmíněných je velká část webu vývojářů věnována podpoře, návodům a nastavením – kdybyste měli dost času a chuti se ponořit opravdu do hloubky, doporučujeme projít https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/roon-labs-llc.

Zásadním rozdílem oproti výše zmíněným systémům je u Roon objem metadat, na nichž pak staví prezentaci vaší knihovny. Po první indexaci vašich souborů jádro hledá mimo jiné i nehudební data – hlavně obrázky, ale třeba i soubory s texty nebo tagy (informace zahrnuté v souborech), které označují třeba žánr, rok vydání apod. Tato data můžete do velké míry ovlivnit třeba při ukládání CD disků – vaše data se pak ukládají do centrální databáze a mohou z nich těžit ostatní a vice versa, takže ohromující kvalita identifikace hudebních souborů staví nejen na oficiálních datech od vydavatelství, ale také na práci samotných uživatelů.

Fascinující je, že v rámci metadat nejen, že Roon rozřadí soubory do škatulek podle hudebního stylu nebo podle toho, kdo hraje (jazzové trio, velký orchestr,…), ale je naprosto jedinečný v tom, jak famózně dokáže rozklíčovat vaši sbírku klasické hudby. Tam totiž přichází ke slovu nejen skladatel a skladba, ale také dirigent, těleso a vůbec, takže můžete doopravdy informovaně zkoumat rozdíly mezi jednotlivými nahrávkami.

2021 10 31 TST Roon 3

Fantastické je také to, že na základě těchto dat můžete objevit třeba to, že Nick Cave hraje na piano v jedné písni Johnnyho Cashe, ale třeba i mnohem méně známé věci – dejme tomu, že se vám líbí linka kontrabasu v nějaké skladbě a tak si jedním kliknutím můžete vylistovat všechny vám dostupné nahrávky s daným basistou. Propojení vaší hudební knihovny je najednou extrémně složitou pavučinou, v níž ale přesto není problém se zorientovat.

Výhodou tak extrémně komplexního propracování je i to, že mnohem rychleji najdete hudbu, na kterou máte chuť – chcete si dneska vybrat něco ze současného popu? Dvě tři kliknutí a máte před sebou všechna dostupná alba. Nebo raději něco, co produkoval Rick Rubin? Stačí jeden klik na jeho jméno. Nebo možná máte chuť srovnat si všechny verze Goldbergových variací? Není problém.

Vyhledávání tam, kde nechcete spoléhat na kategorie, je pak „chytré“ – nejprve nabízí nejrelevantnější výsledky, ať už se shodují klasicky třeba přes název alba (interpreta, skladby,…) nebo nějaký z obsažených tagů, doplňuje je ovšem velmi umně volně svázanými výsledky. Tj. těmi, kde právě Roon našel propojení přes žánr, přes muzikanty nebo přes nějaké jiné pojítko. Je to skvělá cesta, kterak objevit novou hudbu, protože po pár týdnech aktivního používání (a možná rychleji, pokud budete pečlivě odpovídat na otázky Roon, zda chcete více nebo méně takový skladeb, jako vám v nabídkách předkládá) se Roon velmi solidně naučí předvídat váš hudební vkus a takových 90% doporučených alb vám skutečně sedne.

2021 10 31 TST Roon 14

Další skvělou funkcí je pak „Focus“ – jde vlastně o pokročilou kombinaci filtrů, takže si s pomocí této funkce můžete navolit, že zrovna teď máte chuť na „rock“, z let „1979 – 1981“, ale zase nechcete, aby šlo jen o „singly“ (takže singly z vyhledávání vyloučíte). Takto připravený filtr (v řeči Roonu „fokus“) si dokonce můžete uložit a časem si tak svou sbírku dokonale vytvarujete podle vlastních potřeb a nálad. Kontrola je absolutní.

Za celým tímto komplexním systémem stojí Valence – je to na míru naprogramovaná umělá inteligence systému Roon. Z pohledu vývojářů prý je Valence výsledkem snahy o propojení posluchače a umělců, o snahu nabídnout hlubší pochopení toho, kdo hudbu vytvořil a proč.

Valence krom všeho výše zmíněného (tedy procházení fyzických dat na vašem disku i na discích ostatních uživatelů, streamů na TIDALu a dalších službách nebo oficiálně dodaných dat od vydavatelství) prochází za pomoci strojového čtení a učení také doprovodné texty a články o albech (včetně různých recenzí) a umělcích, aby z nich vytěžila další a další informace.

2021 10 31 TST Roon 23

Všechna získaná data pak nejsou použita pouze k zobrazení knihovny a jejímu pohodlnému procházení, jak bylo naznačeno výše, ale slouží také k vyhodnocení toho, co je aktuálně populární, co poslouchají ostatní a jak hudbu vnímá velká masa posluchačů, z čehož lze odvodit i to, jak ji nakonec nejlépe naservírovat právě vám.

Roon využívá jako zdroj dat přehršel licencovaných oficiálních zdrojů (TiVo, LyricFind,…), ale také uživateli spravovaná data (MusicBrainz, Discogs,…), dále pak data, která zadáváte při ukládání své sbírky vy sami a data získaná modelováním poslechového chování uživatelů. Aby identifikace vaší hudby byla perfektní, kombinuje při indexaci výše uvedené zdroje třeba i s fyzickými parametry souborů – třeba to, že skladba XY má ve formátu FLAC takovou či makovou datovou velikost nebo zda je v této podobě dostupná na streamovacích službách. Mezi desítkami tisíc hudebních souborů v redakční sbírce se Roon nepopasoval se zhruba 20 skladbami – jde o vlastní nahrávky (tam ale ukáže aspoň fyzický název souboru a základní metadata) či o úplné exotiky, často o nahrávky vlastní produkce od lidí jako je Kostas Metaxas, Anonymous Band nebo David Chesky, které prostě nejsou v oficiální distribuci.

Technologie Valence pomocí strojového učení (umělé inteligence, chcete-li) buduje modely – začíná to u popularity žánrů, umělců, alb, skladeb, kompozic (prostě popularita za všech úhlů pohledu), pokračuje přes kontext práce jednotlivých umělců (takže Valence třeba „pochopí“, že sonáta o třech větách nemusí znamenat tři jednotlivé skladby, ale odvodí si co je co z toho, že najde stejnou sonátu v X podobách a srovnává podobné délky, podobné typy souborů, které ji hrají apod.) až k „vektorování“ kariér jednotlivých umělců, takže vám ukáže posun kariéry Taylor Swift od country k popu a podobně. Kontext, kontext, kontext nade vše.

2021 10 31 TST Roon 17

Právě díky použití Valence a ohromného množství vstupních dat vzniká výsledný dojem naprosté jednoduchosti, přehlednosti a příjemnosti používání Roon, právě tady kraluje nad všemi ostatními řešeními snad nejvíce. Díky tomu všemu totiž nakonec umí pochopit vás jako jedince s konkrétním vkusem a zvyky a nabízí vám třeba denní playlist, nabízí velmi relevantní doporučení pro další hudební objevování a bude vám skutečně užitečným průvodcem skrze svět hudby.

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies