HIFIStyl

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 1

Severoitalští Sonus faber vždy kombinovali techniku s designovou a zvukovou „esencí Itálie“, neboli s vášní a emotivností, kde elegance sonická i fyzická představuje nejvyšší hodnotu. Nakonec proč ne – však i hudba má být přece primárně krásná. Etalonem „jinakosti“ pro v zásadě jinak mainstreamovou firmu je určitě model Stradivari, který byl původně uveden před zhruba čtvrtstoletím a přichází k příležitosti 40. výročí založení značky na trh jako Stradivari G2, učesaný technicky i esteticky.

Máte-li nějaké představy o klasickém pojetí ozvučnic reprosoustav, pak je Stradivari G2 fakticky a rychle boří. Jde o vysoké a široké „placky“ s víceméně trojúhelníkovým půdorysem a stabilizační základnou, v níž zároveň najdete konektory.

Na čisté ploše lehce klenuté čelní stěny, v případě chuti skryty za „strunovou“ krycí mřížkou typickou pro Sonus faber, najdete dva velké basové měniče a nad nimi v bloku tvaru lyry výškáč se střeďákem (což je také jedno z charakteristických firemních řešení).

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 2

Udělejte krok, dva a možná i tři, abyste se dostali kolem zkosených bočních hran k zadní části, ne úplně nepodobné spodní části nějakého hezkého člunu. Vespod úzké a vysoké okénko nabízí průhled na součástky elektronické výhybky.

V kovové základně, čnící dozadu jako opěrka a naklánějící zároveň ozvučnici mírně vzad, najdete dva páry reproterminálů a mezi nimi čtveřici otvorů, které za pomoci spojky upravují chování reprosoustav na nízkých frekvencích.

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 3

Ozvučnice je vyrobena z MDF panelů, na všech třech dostupných barevných variantách najdete luxusní dřevěnou dýhu pod sedmi vrstvami lakování. Vnitřní prostor je rozčleněn na uzavřenou komoru pro středo-výškovou sekci s technologií Intono, snižující impedanční špičky za pomoci „odvětrání“ tlaku kalibrovaným otvorem do prostoru „sub-komory“ tweeteru, a pracovní prostor basových měničů s nenápadným štěrbinovým bassreflexem Stealth Ultraflex. Ten má tvar přesýpacích hodin a ústí do podlahy.

Koncept Stradivari G2 je 3,5 pásmový. O nejvyšší tóny se stará měkká kopulka s průměrem 2,8 cm, nad níž se klene můstek systému DAD, jež ostrou kovovou špičkou tlumí pohyb membrány tam, kde potenciálně vzniká nejvíce problémů. Středotónový kónus o průměru 15 cm používá silné neodymové magnety a také výraznou středovou rozptylku. Dva basové reproduktory mají průměr 26 cm, masivní závěsy a obrácenou protiprachovou krytku.

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 5

Woofery mají originálně působící „organický“ koš a neobvyklou konstrukci odvětrávání, zajišťující dokonale symetrickou magnetickou mezeru a nízké zkreslení bez komprese. Frekvenční výhybky je seskládaná z komponentů ClarityCap, Sounders také několika zakázkových kousků, postavená je podle „fázově koherentní filozofie“ s filtry na kmitočtech 160 / 220 / 2 200 Hz. O moc víc technických informací (třeba o materiálech membrán) výrobce nenabízí.

Dozvíte se nicméně klasickou skladbu parametrů – frekvenční rozsah činí 25 – 35 000 Hz (bez tolerance), citlivost je 92 dB / 2,83 V / m a jmenovitá impedance dosahuje 4 ohm. Každý kus Stradivari G2 měří na výšku 137,4 cm, do šířky se roztahuje na 71,5 cm a hloubku 42,8 cm má na svědomí hlavně ona zadní opěrná „nožka“. Rozměrům adekvátní je váha 63 kg.

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 9

Stradivari G2 jsme měli možnost poslouchat v showroomu dovozce a to na vybraném řetězci McIntosh MCD600 / McIntosh C2700 / McIntosh MC3500 MkII, ale také na HiFi ROSE RS520, nebo s HiFi ROSE RS250A a HiFi ROSE RS150B. V daných sestavách jsme zkoušeli i Bowers & Wilkins 801 D4 Signature nebo Bowers & Wilkins 702 S3. Vše bylo propojeno kabeláží InAkustik Reference AIR, buď v klasické nebo celostříbrné variantě.

Pokud jste zvyklí na bohatý, barevný, měkce obepínající bas tradičních modelů Sonus faber, tak vás Stradivari G2 možná docela překvapí. I na elektronkovém systému totiž byly hluboké tóny v „Gentleman cambrioleur“ Jacquese a Thomase Dutronců („Dutronc & Dutronc“ | 2022 | Tomdu | 00602445827756) spíše faktický, utažený, rychlý a pevně definovaný. Chybí takový ten pocit až převislé rozměrnosti a velké váhy, tady promlouvá dominantně přesnost a konkrétnost, která je snad až v lehké kontradikci k vizuálnímu vjemu z reprosoustav, ale jde o upřímné a realistické vykreslení. Reprosoustavy nemají problém s hloubkou, i nejhlubší tóny zaznívají jistě a konkrétně, přesto působí zvuk až lehce nenápadně.

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 11

Ačkoliv i ve středním pásmu, dejme tomu na hlasech všech zpěváků The Gesualdo Six v „Mass for five voices“ Williama Byrda (2023 | Hyperion | CDA68416), je cítit výrazné uklidnění a menší rozmach, či chcete-li podstatně utaženější, audiofilštější přesnost, než tomu bývalo u značky dřív. Přesto to není suchý zvuk, má v sobě alespoň náznak té klasické barevně bohaté líbivosti Sonus faber. Reprodukce je velmi čistá a zřetelná (koneckonců, v dané ceně není na výběr), přesto spíše organičtější, než že by cíleně a explicitně mířila k nejjemnějším nuancím. Obraz je nicméně tak nějak realistický, podaný s překvapivě civilním stylem.

Taktéž zvuk v nejvyšší části dostupného spektra z „Mvt. 1, Section 3“ Henry Threadgill Ensemble („The Other One“ | 2023) mají Stradivari G2 více civilní, uspořádaný, čistý a konkrétní charakter, bez pocitu rozmáchlosti nebo dokonce jakékoliv cinkavosti. Objem i prokreslení jsou kultivované a vše dobře navazuje na nižší pásma, hudba je prezentovaná v homogenním celku, s jasným akcentem na upřímnost a realističnost. Není to však suše analytický, příkře perfekcionistický zvuk do studia, to také ne – lehký náznak příjemné italskosti zůstává, byť celkově tyto Sonus faber hrají nestranně a to vlastně v libovolně složeném řetězci.

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 22

Robustní energie veliké bubenické soupravy metalového rytmika Davea Lombarda v „Separation from the Sacred“ („Rites of Percussion“ | 2023 | Lomby Tunes) byla semknutá a podaná s velmi dobrým důrazem. Zvuk má švih a překvapivou rychlost, je však zejména intenzivní a razance má přednost před pocitem zaplavujícího objemu a váhy. Ocenit je třeba rozhodně už high-endovou výbušnost, takový ten pocit okamžitost, nerozvláčnosti, který každý úder provází.

Rozlišení je samozřejmě solidní, Stradivari G2 nejsou drahé jen tak pro nic za nic. Varhany pod prsty Anny Lapwood v Chopinově „Nokturnu, op. 9, č. 2“ („Luna“ | 2023 | SONY | 19658831402) a kostelní ambient zní čistě, s jakýmsi decentním celkovým usazením. Je to kultivovaně bezproblémové, detaily nejsou nikde tlačené kupředu, vlastně jsou informace možná i trochu nenápadně prezentované, ale jsou tam – slyšíte jak se vyvaluje velká porce zvuku z různých píšťal, jak se jako vlnobití převaluje prostorem a je tu rozhodně pocit „pohybu vzduchu“. Stradivari G2 rozkrývají nahrávku solidně (opět – v dané ceně již jednoznačně musí), dávají do ní také celkem zřetelně charakter toho kterého připojeného komponentu, byť vesměs zůstávají hlavně uspořádané a věrné. Rozhodně pak nenesou nějakou typickou, dříve u firmy běžnou dominantní charakteristiku.

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 8

Nahrávka „La Fiesta“ v podání Blue Chamber Quartet („First Impressions“ | 2007 | Stockfisch Records | SFR 357.4046.2) byla veliká v pravolevém směru, ne však úplně obří. Přehlednost je bezproblémová, spíše ale měkce nenucená, než dokonale technicky vystřižená, je to více měkkými tahy namalovaný obraz než laserový hologram. Ale přesto je cítit, že přesnost a čistota jsou na výtečné úrovni, ohraničení jednotlivých instrumentů, zasazení zvuků z pohledu prostoru i timingu, prostě všechno už spadá do high-endové sféry. Navíc se nezdá, že by obraz měl tendenci cestovat, když si třeba nějak poposednete.

Violoncello, podpořené rytmikou paliček dopadajících na sadu laděných květináčů v „Boris Kerner“ autorky Caroline Shaw a interpretů z I Giardini („The Wheel“ | 2022 | Linn Records | ALPHA881) zní bezproblémově. Vlastně tu není nic, co byste Stradivari G2 dokázali reálně vytknout – stereofonní obraz je přehledný, tonalita čistá, nepřibarvená, intenzita a rychlost neovlivňují pocit opravdovosti, všechny části spektra jsou v souladu a objemu je také dost, abyste poznali, že zrovna cello má nějaké své fyzické charakteristiky. Hudba tak plyne bez wow efektu, klidná, snad lehoučkým dotekem italské elegance vyčleněná ze suše přímočarého světa. Zvuk je naprosto neúnavný, lze poslouchat stejně snadno nahlas i relativně potichu - ačkoliv ani srdce vám přímo nesplaší.

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 17

Sonus faber Stradivari G2 jsou krásným, až skoro uměleckým objektem. Nádherně zpracované a odvážně originální ve svém pojetí, což nakonec této severoitalské značce vždycky šlo. Dříve ovšem také měla dosti signifikantní charakter a záměrně ladila zvuk svých reprosoustav „na krásu“. V současné generaci Stradivari G2 se každopádně vývojový tým rozhodl, že se upne mnohem více na ideu vyrovnanosti, transparentnosti a až téměř puristické věrnosti, což se rozhodně podařilo. Stejně jako se podařilo tuto informativnost, čistotu a nezkreslenost udržet mimo techničnost, která by mohla být nepříjemná. Nové velké Sonus faber ukazují nahrávku přehlednou, ale ne technicky obnaženou, klidnou, ale ne bez energie, přesnou, ale ne suchou. Velká porce stylovosti a notná dávka pravdivosti vás nicméně se Stradivari G2 přijde na skutečně mimořádné peníze.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních se zakázkovou akustikou s panely Vicoustic.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Je vidět, že oproti tradiční produkci firmy mají Stradivari G2 víceméně vyrovnanou frekvenční charakteristiku, snad jen vysokotónový reproduktor (ač sám vyrovnaný) má o kousek menší akustický tlak. Propad na 52 Hz je produktem akustiky prostoru v souladu s měřícím místem. Impozantní ale je, že reálně Stradivari G2 skutečně v plné síle dosahují k 25 Hz. Také v přímém směru a pod úhlem je odezva reálně identická.

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m3

Frekvenční odezva – vliv úpravy basového rozsahu

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m4

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m7

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m8

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m9

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m10

Waterfall

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m11

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m12

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m13

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh impedance ukazuje skutečně ladící kmitočet v úrovni cca 25 Hz, nejnižší body křivky se pohybují v oblasti 3 – 4 ohm, to by ale v kontextu zesilovačů, které k takovým reprosoustavám na 100% připojíte, neměl být problém. Nejsou tu totiž žádné divoké skoky a změny, které by je „rozhodily“. Na cca 170 Hz a 310 Hz jsou vidět maličké stopy rezonancí, ovšem nic, co by mělo ovlivnit výslednou kvalitu poslechu nějakým zkreslením.

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m14

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

2024 04 30 TST Sonus faber Stradivari G2 m15

Porovnání výstupu z akcelerometru a klidového stavu ozvučnice

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 1 299 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ krásný a originální koncept s luxusním zpracováním

+ technicky dotažená koncepce s širokým frekvenčním rozsahem a nízkým zkreslením

+ překvapivě nezabarvený, autentický zvukový projev

+ možnost drobného přizpůsobení

+ velkoformátový zvuk

ZÁPORY

- mimořádně luxusní cenovka

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies