ELAC hi-fi reprosoustavy

2017 02 08 TST Onkyo TX RZ1100 1

Ačkoliv většina popularity jména Onkyo jde na vrub dostupným dvoukanálovým a multikanálovým zesilovačům, jsou to spíše A/V receivery vyšší třídy, které si (alespoň tedy podle nás) zaslouží z portfolia firmy, založené již v roce 1946 v japonské Ósace, řádně vypíchnout. Aktuálním zlatým středem výrobního katalogu je model TX-RZ1100.

A/V receiver TX-RZ1100 jde okázale rozměrným směrem, se svými téměř dvaceti kilogramy při rozměrech 43,5 x 20,1 x 45,3 cm (š x v x h) se v prostoru rozhodně neztratí. Neztratí ani díky svému vizuálnímu pojetí, kdy mohutné čelní stěně s ostře řezanými hranami dominuje veliký ovladač hlasitosti v pravé části a velká obdélníková plocha, jejíž dvě spodní třetiny tvoří dvířka a horní třetinu displej, na němž se dočtete snad úplně všechno a nebo snad dokonce i víc, než je k běžnému provozu nutné.

2017 02 08 TST Onkyo TX RZ1100 2

TX-RZ1100 nabízí i tlačítko pro přímý přístup k jednomu každému vstupu a zóně, byť jsou tato tlačítka vpravo od displeje dosti malá. Levá část předního panelu hostí krom spínacího tlačítka ještě maličkatý přepínač Pure Audio. Samozřejmostí je možnost vybrat si tu pohodlně i režim zvuku nebo upravit tónové korekce.

Za výklopným krytem pod displejem najdete celkem 10 malých tlačítek pro přístup k méně často využívaným funkcím typu ladění rádia, je tu i sluchátkový výstup nebo HDMI vstup či konektor pro měřící kalibrační mikrofon.

2017 02 08 TST Onkyo TX RZ1100 3

Pohled zezadu pak odhalí stěnu téměř úplně zaplněnou konektory. Je tu celkem 11 párů přehledně rozřazených reproterminálů, byť stále poměrně obyčejné receiverové kvality, některé můžete přepnout v nastavení pro zesílení druhé či třetí zóny, případně jim dát úlohu v bi-ampingovém zapojení předního páru.

Signálové vstupy zahrnují HDMI (7x, z toho 5x s podporou HDCP2.2), USB typu B, ethernetový konektor pro síťové služby, dvojici koaxiálních a trojici optických audio vstupů, případně i dva vstupy kompozitního a dva vstupy komponentního videa. Připočtete ještě antény FM / AM rádia a sedm analogových RCA vstupů (z nichž jeden je určen signálu z MM přenosek).

2017 02 08 TST Onkyo TX RZ1100 5

Signálové výstupy jsou skoro stejně bohaté - video dostanete ven pomocí dvojice HDMI konektorů, nebo také v komponentní formě, zvuk pak lze vyvést plnohodnotným analogovým pre-out s dvojicí výstupů pro subwoofer.

Díky konektorům RS232 nebo 12V spoušti lze receiver integrovat do chytrých a komplexních instalací.

2017 02 08 TST Onkyo TX RZ1100 10

Ve výbavě TX-RZ1100 se pak objevuje "co jméno má", tedy v podstatě úplně všechno, co si jen z hlediska dnešních standardů pro reprodukci obrazu a zvuku můžete přát.

- receiver má certifikaci THX Select 2, Native DTS:X, Dolby Atmos 5.2.4
- umí provádět přepočet audio signálu až na své maximum 9.2 třeba i z dvoukanálové stopy
- podporuje streamování přes AirPlay, po pevné síti i Wi-Fi přes UPnP / DLNA, nabízí i Bluetooth či Google Cast
- podporuje 4K / 60 Hz včetně HDR (na primárním výstupu)
- umí streamovat PCM 24 / 192 a DSD 11,2 MHz
- podporuje zónové a multiroom zapojení
- má velmi solidní kalibraci AccuEQ s technologií AccuReflex, optimalizující i odrazy zvuku v místnosti
- dá se ovládat přes rozumně fungující aplikaci
- podporuje TIDAL, Spotify či TuneIn (a další)

2017 02 08 TST Onkyo TX RZ1100 15

Zesilovací obvody umí dodat výkon 200 Wattů do 6 Ohm, koncové stupně pracují ve třídě D a využívají nadprůměrně vysokého proudu. V každém kanálu se nachází technologie VLSC pro potlačení šumu a každý digitální audio vstup má obvody odstraňující jitter. Na každém zesilovači lze také nezávisle nastavit 11 různých úrovní přechodové frekvence (takže třeba do efektových repro nemusí jít frekvence pod 100 Hz apod.).

Pro přední kanály zpracovává zvuk stereo převodník AK4490 s rozlišením 32 / 384, pro ostatní pak dvojice čipů AK4458 s rozlišením 32 / 768, dokonce i zóny 2 a 3 mají své diskrétní D/A převodníky AK4388. V DSP jsou pak přednastaveny různé zvukové profily pro filmy, hudbu, ale třeba i hry. Všechny korekce a efekty pak lze jediným stiskem tlačítka obejít.

2017 02 08 TST Onkyo TX RZ1100 15

Receiver Onkyo TX-RZ1100 jsme zkoušeli jako náhradu do všech tří našich běžných sestav (viz pravý sloupec), ale třeba i s kompletním 5.1 kinem Sonus faber Principia se subwooferem Sumiko S.9 nebo Blu-ray Pioneer BDP-LX71.

Líbilo se nám, jakým způsobem lze Onkyo v jeho zvukovém projevu tvarovat celkem citlivě nastavenými profily, jak umí při nastavení na filmové efekty zahřmít a mít důraz, kterým rozechvěje podlahu, při nastavení na hudbu třeba u popové produkce podtrhnout rytmus a basy a naopak při vyřazení profilů a korekcí vlastně TX-RZ1100 nezní špatně i jako čistý stereo zesilovač.

2017 02 08 TST Onkyo TX RZ1100 16

U filmových efektů na Blu-ray "Avatar" udržel receiver už velice dobrou kontrolu i nahlas a dokázal poskytnout spoustu energie a pocit pevnosti. Když nastane výbuch, je to velký, dramatický, tvrdý zvuk. U filmu jsou také zřetelně dopředu vytažené vokály, které nezapadají do žádných ruchů - Onkyo odvádí svůj úkol výtečně, s jistotou a i když to není vysloveně hladký a muzikální zvuk, naopak je maličko technicistní, v nasazení pro kino funguje prostě parádně při libovolné hlasitosti.

Receivery Onkyo z vyšší třídy pak fungují v čistém audio režimu dobře i jako dvoukanálové stroje a s klidem je lze srovnat s elektronikou střední třídy, byť maličko cítíte tu o něco menší uvolněnost třídy D oproti čistě stereo strojům ve třídě A/B.

V "Knowledge of good and evil" Esperanzy Spalding byl cítit už hluboký, pevný a broukavý kontrabas s notnou vahou a velmi solidní kontrolou, je tu spousta energie a výbušnost, koncové stupně pracují rychle a autoritativně.

2017 02 08 TST Onkyo TX RZ1100 12

Ve středním pásmu byl hlas Sabiny Sciubba v "Night train" trochu sušší, nepříliš poetický, ale slušně detailní, čistý a opět svižný. Výšky, respektive cinkot kovových perkusí v "Misery" od Dave´s True Story pak nelze popsat jinak než jako znělý, možná až trochu moc znělý a jasný, dokáže ovšem reprodukci náležitě rozsvítit a není to únavně "příliš".

Vzhledem k výkonové rezervě a celkem rychlé odezvě fungovala i dynamika, "Klarinetový koncert v B moll, op. 115" v podání Davida Aarona Carpentera a berlínských filharmoniků byla podaná živě a hutně, receiver nemá problém zvuk "protlačit" a ve světě receiverů musíte řádně připlatit za lepší.

Je pak už celkem jedno, zda se bavíme o podání prostoru nebo rozlišení ve "Spanish Harlem" Rebecy Pidgeon - obojí zvládá na poměry receiverů TX-RZ1100 velice dobře, byť by tu mohla být špetka uvolněnosti a nadhledu navíc, čímž by se hudba trochu uvolnila.

2017 02 08 TST Onkyo TX RZ1100 6

Kupovat A/V receiver znamená chtít hodně funkcí na malém prostoru - pokud hledáte centrum domácnosti, k němuž stačí přiřadit vhodné reprosoustavy a mít jak řešení pro domácí kino i poslech hudby z mnoha zdrojů, pak si TX-RZ1100 vede velice dobře a patří k nejlepším receiverům ve střední třídě - pokud byste chtěli lepší zvuk, patrně by vás to přišlo na dost peněz navíc. TX-RZ1100 nabízí čistý a jasný zvuk, nabízí širokou výbavu, nabízí pohodlné ovládání a komfortní soužití při libovolném nasazení; při správném nastavení umí zábavně a efektně podat film, umí kultivovaně, byť maličko suše zahrát hudbu a vlastně není problém žít s ním na denní bázi. Samozřejmě, není to audiofilské řešení, ale pokud už receiver, tak podobně šikovný a univerzální jako je TX-RZ1100.

Kč 54 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dostatek energie a pevnost zvuku

+ široká výbava

+ podpora formátů a kodeků

+ komfortní ovládání

+ velmi slušná dynamika

+ v dané cenové třídě patří Onkyo všeobecně na špičku

ZÁPORY

- vlastně nic, pokud chcete nadupanou domácí audio video centrálu této třídy

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies