2017 01 05 TST Denon PMA 2500NE 1

Nová generace nejvyšších modelů firemního katalogu Denon sice navazuje na předchozí dvoutisícovkou tradici, přináší ale do těchto sfér nové vybavení a větší pocit aktuálnosti - třeba doposud velmi tradiční, čistě analogové pojetí u zesilovače PMA-2020AE se u nového modelu PMA-2500NE rozšířilo o digitální moduly a schopnost posloužit jako univerzálnější centrum audio-video sestavy.

Zesilovač PMA-2500NE je robustní, opravdu, opravdu velký a v dané ceně působí fantasticky bytelně - ostatně 25 kg hmotnosti při rozměrech 43,4 x 18,2 x 43,1 cm (š x v x h) z ne úplně malé části připadá právě na šasi s tlustými stěnami, pečlivým antivibračním mechanickým uzemněním a izolačními přepážkami.

2017 01 05 TST Denon PMA 2500NE 2

Čelní, nahoře maličko prohnutý panel je pěkně robustní a přímo uprostřed vystavuje na obdiv snad nejmohutnější ovladač hlasitosti, který si můžete koupit. Obrovský, krásně zpracovaný kus hliníku má velmi příjemný chod a je radost ho používat. Po pravé straně spatříte největší rozdíl oproti předchozím generacím - je to displej se dvěma řádky, informující o provozním stavu a navoleném vstupu, je ale až překvapivě maličký, zejména na takhle velikém stroji. Vedle displeje je přepínač vstupů, vlastně zmenšená kopie ovladače hlasitosti.

Po levé straně je spínací tlačítko a dvě miniaturní tlačítka - tím prvním zapnete analogový režim, tedy kompletně vyřadíte displej a převodník, tím druhým deaktivujete korekce. Pokud byste je přesto chtěli použít, máte k dispozici opět tři malé, ale masivní regulátory - jeden pro basy, jeden pro výšky a jeden pro vyvážení kanálů. Zesilovač nabízí i výstup na 6,3 mm jack sluchátek.

2017 01 05 TST Denon PMA 2500NE 3

Pohled na zadní stranu je imponující - jen obyčejná napájecí zásuvka vás ujistí, že nekoukáte na nějakou součást elektrárny. Díky hodně nadstandardní výšce přístroje se sem všechny konektory pohodlně vejdou, po levé straně je pak analogová část. Dvojice konektorů jsou vyskládané pod sebou, nahoře jsou robustní cinche phono vstupu se zemnícím kolíkem (nad tímto konektorem je ještě dvoupolohový přepínač MM / MC režimu) a stejně robustní vstup CD, další tři analogové vstupy jsou z pěkných, ale již standardních cinchů. Zesilovač nabízí i další dva páry cinchů - jeden je přímý vstup do koncových stupňů, třeba pro použití v domácím kině nebo pro externí předzesilovač, druhý je neregulovaný linkový výstup.

Trochu netradičně dole uprostřed je digitální část, což možná není úplně nejpraktičtější lokace, nicméně v koncepci navazující na minulou generaci bylo prostě potřeba nové obvody někam vmáčknout. Paleta konektorů je solidní - dva optické a dva koaxiální digitální vstupy doplňuje ještě USB typu B pro připojení k počítači. Konektivitu k reprosoustavám zajišťuje osm pěkně robustních a praktických terminálů, rozdělených do dvou sekcí A a B pro bi-wiring nebo řízení dvou párů reprosoustav.

2017 01 05 TST Denon PMA 2500NE 4

Uvnitř zesilovač zabírají většinu prostoru opravdu VELKÉ chladiče s namontovanými deskami koncových stupňů, v prostoru mezi nimi jsou dva opravdu veliké transformátory na EI jádře a s technologií pro minimalizaci nežádoucího vyzařování. Citlivé obvody jsou pak vyvedeny ke stranám přístroje za ochranné přepážky.

Zesilovací část pracuje v režimu Single-Push-Pull, jak je u Denonu tradicí, v koncovém stupni jsou oproti minulé generaci rychlejší Schottky diody. MOSFET tranzistory pracují s nadstandardně vysokými proudy a umí dodat 160 Wattů na kanál do 4 Ohm.

2017 01 05 TST Denon PMA 2500NE 5

Digitální část podporuje jak PCM (až 24 bit / 384 kHz), tak DSD (až DSD 11,2 MHz) signály, optika a koax pochopitelně umí jen PCM a to do vzorkovací frekvence 192 kHz. Zesilovač pracuje v rozsahu 5 - 100 000 Hz (-3 dB) s odstupem signálu a šumu lepším, než je 110 dB.

Denon PMA-2500NE jsme poslouchali zejména v nejlogičtějším setu s DCD-2500NE, ale také na všech běžných sestavách - s OPPO BDP-105D a Harbeth Monitor 30, s ASUS Xonar Essence One MUSES MKII a Xavian Premio nebo s Cambridge CXC a Xavian Perla. Použity byly kabely od ZenSati (Authentica), TelluirumQ (Silver a Black) nebo KrautWire (Lifetime). Poměřovalo se s Naim Nait XS + Naim FlatCap XS, Norma Revo IPA-70B či Cambridge CXA80, chvíli se také poslouchalo s reprosoustavami RIHA - Nano S Plus, Mikro S Plus a Nano M Plus. Další použité komponenty viz aktuální sestava v pravém sloupci.

2017 01 05 TST Denon PMA 2500NE 7

Broukavé basové linky v Methenyho a Hadenově "Spiritual" z desky "Beyond the Missouri Sky" (1997 | Verve | 537 130-2) se zesilovač zhostil s klidem, kontrabas vykreslil s měkkou poddajností, bez snahy tvrdě kontury tónů spoutat, spíše vše nechal rozevlát a nadnášet se, každé brouknutí ale sebralo dost síly, aby skrze reprosoutavy propasírovalo spolu s basovým tónem také znatelný impuls. Pravda, celé basové spektrum má zřetelný "náklon" směrem k vřelosti, teplo je cítit z celé reprodukce v každém okamžiku a byť nezakrývá informace, nemusí být každému úplně vlastní. Hebký a hladký bas má celkem zřetelnou strukturu a adekvátní objem, kdy bas nechybí, ani nepřetéká.

Vokály Benediktýnů z kláštera Santo Domingo de Silos v "Puer natus est nobis" ("Chant" | 1994 | MFSL | UDCD 725) byly velmi barevné, bohaté a proporčně velké, s lehounce sametovým a opět trošku vřelejším nádechem. Zpěv byl na danou třídu krásně čitelný a už velmi dobře, přirozeně srozumitelný, vokály už nebyly jenom celistvou hmotou sboru, ale už téměř precizně oddělenými jednotlivci. Vstřícné vokály se nesou do prostoru lehce a hebce, snadno.

2017 01 05 TST Denon PMA 2500NE 11

Nejvyšší tóny vibrafonu a činelů v "Concorde" ze stejnojmenné nahrávky The Modern Jazz Quartet možná mohly na rozdíl od přehrávače DCD-2500NE mít ještě o kousíček větší znělost, přesto ale objemově byly vydatné, proporčně nástroje také působily velké, rozhodně žádné upejpavé linky kdesi v pozadí. Tóny jsou přitom i na vyšší hlasitost jemňoučké, žádné ostré hrany, žádná útočnost, jen hebkost a nekonfliktnost. Zesilovač ale vůbec nemá špatné rozlišení, byť naprosto netlačí na pilu - už slyšíte i strukturu činelu, vnímáte jeho plochu a kovovost.

Dynamikou PMA-2500NE nešetří a v Saint-Saënsově "Danse Macabre" ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC200901) se ukázalo, že má dostatek síly, umí hrát uvolněně a přitom nástrojům poskytnout realistickou velikost i důraz, stejně jako umí ustát solidně dynamickou špičku a "prodýchat" hudbu už od relativně nízkých hlasitostí - vesměs hraje velmi "normálně", jen klidněji, pomaleji a méně okázale, než je v dnešním trochu efektním a trochu uspěchaném světě zvykem. Neočekávejte tvrdý, explozivní zvuk, ale nebojte se, že byste byli zklamaní nějakou plochostí nebo nedostatkem energie.

2017 01 05 TST Denon PMA 2500NE 15

Stejně tak netlačí zesilovač na pilu ani co se týká detailů; Rutterovu "Nativity Carol" ("Reference Recordings First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) prokreslil naprosto bez problémů a v rámci své kategorie jednoduše dobře, díky celkové uvolněnosti vás ani netlačí hledat mikrodetaily a provádět nějakou analýzu nahrávky. Ano, určitě jsou zesilovače, které umí vytáhnout větší detaily, umí vokálům dodat více vzduchu, lepší zaostření a podobně, ale ty zase nestojí 70 000,-. Denon si prostě vede dobře, odděluje jednotlivé instrumentální i vokální linky a udržuje v reprodukci férový přehled.

Prostor nahrávky "Besame Mucho" Lindy Sharrock a Waltera Puschniga z desky "Late Night Show Part II" byl krásně vzdušný, už dost široký a s jasným protažením do hloubky, aby se dal považovat z plastický a trojdimenzionální. Lokalizace nástrojů je pevná, jsou nehybné, byť ne holograficky zaostřené, i tady vládne klid a uvolněnost. Denon už dokázal tuto nahrávku zcela vymanit z reprosoustav a poskytnout jí prostor na dýchání, vzduch.

Na PMA-2500NE je velmi přitažlivý onen klid a také schopnost hrát plynule, uvolněně a jednoduše s dospělým nadhledem. Pravda, neutrhne vám bombastičností hlavu ani nevysype tabulky v oknech, ale když rozehraje svou (neméně dospělou a uvolněnou) "Rattle that lock" David Gilmour ("Rattle that lock" | 2015 | Columbia | 88875123262), ta plynulost, ta spojitost a ta celková pohodová muzikálnost je radost poslouchat. Je to tak optimistický, tak vřelý zvuk, tak netechnický, že prostě vydržíte na jeho vlnách plout libovolně dlouho a je celkem jedno, jestli je brzy ráno a je to první skladba vašeho dne, nebo po šestnácti hodinách téměř kontinuálního poslouchání v půl jedné ráno přichází fáze "Tak už jenom tuhle...". Prostě hraje a hraje a hraje...

2017 01 05 TST Denon PMA 2500NE 14

Denon PMA-2500NE není zázračný zesilovač - naopak, je to zhmotnění jakéhosi tradičního, příjemného, na nic si nehrajícího high endu bez kosmických technologií a cenovek. Denon udělal lehký ústupek a čistě analogový stroj okořenil moderními vstupy (protože je přeci jen skoro čtvrtka 21. století, kdy jsme podle generace lidí, v jejichž době vznikl Denon, dávno měli bydlet na Marsu), také trochu "prohřál" zvukový charakter, ale stále jde o racionální, "normální" přístroj, který exceluje hlavně svou neúnavností a plynulostí a byť můžete říct, že by mohl být neutrálnější, že by mohl být výbušnější nebo by mohl víc rafinovat ty nejmenší detaily, Denon to se svým klidem přehlíží - proč by měl? Hraje si muzikálně po svém, v klidu, neuspěchaně a když dokážete potlačit hektičnost doby a poddat se jeho tempu, může vám pomoci proniknout do hudby samotné a dokáže zažehnout jiskru radosti prostě z toho, že posloucháte a nic neřešíte. Za dané peníze je to víc než férová nabídka.

Kč 68 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ bytelná stavba

+ férová konstrukce

+ velmi příjemná výbava

+ nepřehnaná cena

ZÁPORY

- citelně teplejší zabarvení reprodukce

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

  • Robert Mayer Turntables

    Je to takový klasický příběh audiofila – nejprve objevíte kouzlo hudby, pak šarm hi-fi a následně zjišťujete, že právě pro ten váš úplně specifický vkus (protože každý máme maličko jiný)…

    22. duben 2024

    Kategorie: Značky Autor: Daniel Březina
  • Musical Fidelity Nu-Vista Vinyl 2

    Antony Michaelson od prvních krůčků značky Musical Fidelity v roce 1982 chtěl vytvářet přístroje, které kombinují kouzlo elektronek a zvuku čisté třídy A. Po nějakém tom roce (fakticky po 15…

    03. duben 2024

    Kategorie: Phono předzesilovače Autor: Daniel Březina
  • EverSolo AMP-F2

    Komponenty EverSolo jsou krásným příkladem toho, že lze (pravda, za podmínek nastavených ekonomickou realitou Číny) vyrobit audio zařízení dobré, vlastně spolehlivé a komfortní a finančně dostupné zároveň. K portfoliu streamerů…

    03. duben 2024

    Kategorie: Zesilovače výkonové Autor: Daniel Březina
  • Burmester 217

    Dieter Burmester byl rozhodně vizionář, navíc obdařený notným obchodním talentem. Vybudoval tak pod svým jménem skutečně luxusní značku, ač je nutno říci, že zároveň rozhodně neošidil ani technickou stránku věci.…

    01. duben 2024

    Kategorie: Gramofony a analog Autor: Daniel Březina
  • Pro-Ject Tube Box DS3

    Rakouský Pro-Ject se snaží předefinovat sortiment, který pomáhal takzvaně „dostat do světa“ – tedy dostupné vinylové sestavy. K tomu, že firma začíná přesvědčovat širokou audiofilskou veřejnost o důležitosti celkové symetrie…

    01. duben 2024

    Kategorie: Phono předzesilovače Autor: Daniel Březina
  • Synergistic Research HFT 2.0

    Synergistic Research ze slunné Kalifornie patří k průkopníkům řekněme alternativního pohledu na hi-fi – konkrétně na doplňky všeho druhu od v nabídce dominujících kabelů, přes napájecí řešení až po roztodivné…

    01. duben 2024

    Kategorie: Příslušenství a doplňky Autor: Daniel Březina
  • Estelon AURA

    Estonský Estelon nabízí skutečně luxusní reprosoustavy už nějakých 14 let a za tu dobu se ustálil jak na nezaměnitelném tvarovém i materiálovém rukopisu. A pak, relativně nedávno, se Alfred Vassilkov…

    26. březen 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • HiFi ROSE RS520

    Jižní Korea patří mezi technologické velmoci a proto i počet tamních výrobců audio / video techniky není nijak zanedbatelný – jedním z nich, který je momentálně rozhodně na vzestupu, je…

    21. březen 2024

    Kategorie: All-in-one systémy Autor: Daniel Březina
  • AudioSolutions Figaro L2

    Příběh litevské firmičky AudioSolutions začíná v roce 2011 v litevském Vilniusu neúnavnou chutí Gediminase Gaidelise „něco vyrábět“ – prošel rychle a účinně výrobou reprosoustav, nápadně připomínajících ikonické světové modely různých značek…

    18. březen 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • Carbide Base Diamond

    Wikipedia říká: „Karbidy jsou sloučeniny uhlíku s elektropozitivnějšími prvky s výjimkou vodíku. Karbidy mají významné použití v průmyslu: karbid vápníku CaC2 je výchozí surovinou pro řadu výrob chemického průmyslu a…

    14. březen 2024

    Kategorie: Příslušenství a doplňky Autor: Daniel Březina

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

RYCHLÝ DOTAZ

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies