Zellaton

Bylo nebylo v nedaleké zemi v zcela jejiných časech - poměrně "nevhodných" 30tá léta 20. století a místo Německo - ano moc hůř to nešlo (viz Vlajková loď připlouvá | GOLDRING - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení ). Tak tam si dal Léta Páně 1931 Dr. Emil Podszus patentovat (úvodní historická vsuvka bude maličko delší, ale protože je tak trochu začátkem - myšleno tak trochu celého našeho oboru; nemáte-li zájem "současnost" začíná pod historickým černobílým obr. ZELLATON Dr. E. Podszus & Sohn): 

„Zařízení pro reprodukci zvuku s mechanicky tlumenou membránou, vyznačující se tím, že mezi membránou a tuhými opěrami umístěnými ve vzdálenosti zlomku centimetru od ní jsou vytvořeny jemné, pružné struktury z tvrdého, vysoce elastického materiálu o tloušťce setin milimetru se používají v několika úzkých omezených zónách.“

To výše je patent Dr. Emila Podszuse (1881 - 1968) z roku 1931. Již L.P. 1932 vyvinul elektrodynamický reproduktor s několika kuželovými membránami různých velikostí uspořádanými koaxiálně uvnitř sebe - s řešením se setkáváme v oboru dodnes. 

Zellaton

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

 

Před oněmi 90ti lety se membrány reproduktorů vyráběly buď z dlouhovláknitého silného papíru nebo z textilního materiálu, který byl napuštěn lakem. Membrány to byly ale těžké a tak věrnost reprodukce zvuku nic moc. Dr. E. P.  se nejprve pokusil tyto nežádoucí přirozené vibrace tlumit pružinami z tvrdě taženého wolframu nebo ocelového drátu. Ty byly připevněny k membráně v bodech antinodů přirozených vibrací, které bylo třeba tlumit, a připojeny k zadní části ozvučnic pomocí co nejtušších podpěr. Pomohlo to,  ale ne bylo (mu) to málo. Bádal bádal a vyvinul membránu skládající se z několika vrstev (woow), ve kterých zvuk dosahoval různé rychlosti a tím výrazně minimalizoval vznik parazitních rezonancí. Vnější vrstva nadále sestávala z velmi pevného papíru.

Tady přichází na pomoc náhoda, osud (čti jak chceš) - zrovna když se točil v kruhu a bádal kudy dál - viděl svou ženu, jak dělá  Windgebäck (pěnové pusinky) a šlehá pěnu z vaječných bílků a řekl si:  "Zkusím to taky takhle - potáhnu materiál našlehanou pěnou". Pak už to byla brnkačka, jak je pro vynálezce běžné, vynalezl vhodný materiál, který byl stálý v teple  i chladu a odolný proti vlhkosti. Nejprve tedy zkusil  karton, ale nakonec došel k tenké hliníkové fólii, na které nesenou barvu napěnil jemnými bublinkami - voilà zellatonová membrána byla na světě. To bylo někdy před rokem 1950 - jen asi po 20 letech vývoje.

Maličko zpět - fyzik (studoval fyziku, chemii, mineralogii, matematiku) majitel více než 100 průmyslových patentů (vířivé mlýny průmysl používá dodnes), se kromě toho ale během mnoha let stále věnoval původnímu tématu (abychom my dnes měli reproduktory jaké máme) a v nesčetných experimentech vynalezl  "Schaummembran" (pěnovou mebránu), kterou nazval zellaton a den před svými narozeninami 56. narozeninami, 20. ledna 1937 požádal o patent (DE000000900228B) na výrobu lehké a tuhé membrány pro generování zvuku, jejíž základní vlastností je nízká hmotnost, sendvičová struktura a potlačení dílčích vibrací (viz citace výše).

Základ je hotov, teď ještě dekáda (spíš 2) na správný materiál mebrány reproduktoru. Viz výše pomohla kuchyně paní Podszusové a jeho tuhnoucí pěna z(ellaton) barvy s obsahem formaldehydu, během vytvrzování  na ni shora přitlačena hliníková fólie - vedla ke vzniku sendvičové membrány (nakonec) o tloušťce kolem 1,5 mm. Ta po přidání  dalších tvrdých látek, jako je slída a další, měla extrémně vysokou tuhost a velmi nízkou hmotnost - a bylo to - ideální materiál pro reproduktor byl hotov. Snad ještě zmínit tu high-tech pec v které to vše "uklohnil" - posloužila přestavěná popelnice. 

Třešničkou na dortu jeho prvotního vývoje reproduktorů  byla (trochu mimo jeho hlavní práci) novinka výškový reproduktor, který měl pro současníky nepochopitelný rozsah - až do fascinujících 16 000 Hz.

Už jsme ale na začátku 50. let a viz ta pec/popelnice - Dr. E. P. neměl odpovídající zázemí - ano správně zůstal v té části Německa zvané DDR (Deutsche Demokratische Republik). Jeho dílo vzbudilo ale takovou pozornost, že ho navštívil ředitel společnosti Siemens (z BRD - Westdeutschland, česky NSR -  to kde geniální vynálezce v popelnicích vyvíjel se po našem nazývalo NDR). Když ve sklepě uviděl  „pec“ na dobově možná nejlepší reproduktory - byl ohromen, chtěl totiž objednat sériovou produkci, což v tehdejším východním Německu nebylo technicky možné, nemluvě už o lokální nedosažitelnosti materiálu. Tak jak se "mimořádným" (jiným) v podobných režimech stává - takového člověka je lepší izolovat (viz nedávno zmiňovaná i zakazovaná i klasická (!) hudba - Credo Přečtěte si jinde IX. | NESTÍHÁME - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení ).  Zázraky se dějí, když mu tajný policista oznámil, že bude zatčen, uprchl na Západ a musel začít znovu. K pečení ale nyní používal  už „normální troubu“ a odpovídající vybavení,  navíc po jeho boku stál jeho syn a další pomocník, pan Görlich. Protože produkt byl velmi kvalitní (bez rušivých vibrací běžných mebrán konkurence) prodeje šly velmi dobře a odborný tisk a kritici hovořili o nebývalé čistotě zvuku. Tím historická vsuvka končí, jsme v další generaci dnes v rodinné tradici pokračuje (Dipl. Ingenieur aus der Technischen Universität Berlin) Manuel Podszus, ročník 1958 a kdo reprosoustavy značky ZELLATON® slyšel ví, že (draze ale) dobře.

Zellaton

Výše minulost / níže současnost

Zellaton

Dnešní porfolio mnichovské značky je rozděleno do 3 řad - KLASSIK Series, střední EVO Series, která nyní prošla inovativním faceliftema novou  Zellaton Reference ULTRA Series. Začněme u klasiky Classic Line (Klassik Series) čítající 4 modely a jako vzorek její vrchol(y "krajní modely" - z obou stran) nejprve 300 kg / 180 cm drobek Statement (390.000€)

Zellaton Statement

Výše Statement / 2x níže "Reference Monitor System" Zellaton Legacy 

Zellaton Legacy

Zellaton Legacy

Výše monitor Legacy /níže inovovaná řada EVO Series (vlevo Emotion EVO vpravo Plural EVO)

Zellaton EVO Series

Zellaton Emotion Evo

SPECIFIKACE (Emotion Evo)
¤ 2-pásmový podlahový reproduktorový systém
Měniče:
¤ 1x 30 mm (1,1") výškový reproduktor s měkkou kopulí
¤ 1x 220 mm (9") celokónický nízký/střední basový reproduktor
Impedance: 4 Ω
Frekvenční odezva: 32 Hz - 34 kHz
Citlivost: 91 dB/1W/m
Rozměry: 110 x 33 x 41 cm
Hmotnost: ~57 kg 

Zellaton Emotion Evo

Výše Emotion EVO / níže Plural EVO

Zellaton Plural EVO

SPECIFIKACE (Plural EVO)
¤ 3-pásmový podlahový reproduktorový systém
Měniče:
¤ 1x 30 mm (1,1") výškový reproduktor s měkkou kopulí
¤ 1x 180 mm (7") středový basový reproduktor s plným kuželem
¤ 2x 280 mm (11") s plným kuželem basový reproduktor
Impedance: 4 Ω
Frekvenční odezva: 23 Hz - 34 kHz
Citlivost: 92 dB/1W/m
Rozměry: 127 x 34 x 54 cm 
Hmotnost: ~95 kg

Zellaton Plural EVO

Zellaton EVO Series

Výše EVO Series / níže membrána Zellaton ULTRA

Zellaton Ultra Reference

Tak nám z toho nakonec vyšly spíš 2 a půl (všechny 3) řady mnichovských "vynálezců" (dnešních) reproduktorů - a tímto oslím můskem k jejich nejnovější novince: Po mnoha letech výzkumné a vývojové práce v nové membráně ZELLATON ULTRA spojili desetiletí zkušeností s nejnovější technologií. Výsledkem je ULTRA high-tech membrána, která kombinuje všechny pozitivní vlastnosti různých materiálů. K dosažení tohoto cíle, při zachování všech předností předchozí membrány ZELLATON KLASSIK byla nutná zcela nová koncepce a z toho vycházející nová povrchová struktura membrány ZELLATON ULTRA -  odrážející princip bioniky, tedy využití povrchových struktur z přírody, k dosažení optimálních řešení.

Nová a unikátní povrchová struktura membrán ZELLATON ULTRA účinně zabraňuje šíření zvuku po jejím povrchu a zároveň výrazně zvyšuje tuhost membrány. Významným rozdílem oproti většině membrán na trhu je to, že speciální embosování umožňuje vyzařování zvuku přímo v axiálním směru, což má za následek neuvěřitelně přirozený zvuk. Samozřejmě je nadále používána  osvědčená 3vrstvá sendvičová konstrukce, aby byly zachovány známé výhody této konstrukce.

Použitá moderní high-tech pěna tlumící nárazy s maximální pevností v lomu je na zadní straně opatřena speciálně potaženým ručně vyráběným papírem. Výsledkem je extra tuhý plný kužel s nízkými částečnými vibracemi s nejvyšším vnitřním tlumením. Níže dostupnější ze 2 modelů ULTRA Series - Zellaton Stage ULTRA

Zellaton Ultra Reference

SPECIFIKACE (Stage Ultra)
¤ 3-pásmový podlahový reproduktorový systém
Měniče:
¤ 1x 33 mm (1,3”) celokónický výškový reproduktor
¤ 1x 180 mm (7”) celokónický středobasový reproduktor
¤ 1x 220 mm (9”) celokónický basový reproduktor
Impedance: 4 Ω
Frekvenční odezva: 24 Hz - 40 kHz
Citlivost: 89 dB/1W/m
Rozměry: 118 x 45 x 64 cm 
Hmotnost: ~100 kg 

Zellaton Stage Ultra

Výše Stage Ultra / níže Zellton Reference ULTRA

(109) Zellaton Reference Ultra $250,000 loudspeaker - YouTube

 

Zellaton Reference Ultra

SPECIFIKACE (Reference ULTRA)
¤ 3-pásmový podlahový reproduktorový systém
Měniče:
¤ 1x 33 mm (1,3”) celokónický výškový reproduktor
¤ 1x 180 mm (7”) celokónický středobasový reproduktor
¤ 3x 220 mm (9”) celokónický basový reproduktor
Impedance: 4 Ω
Frekvenční odezva: 22 Hz - 40 kHz
Citlivost: 91 dB/1W/m
Rozměry: 131 x 45 x 71 cm
Hmotnost: ~135 kg

Zellaton Reference Ultra

Doporučené ceny:
Legacy monitor - 29.950 USD/EUR
Emotion EVO - 44.750 USD/EUR
Plural EVO - 69.950 USD/EUR
Stage ULTRA - n/a
Reference ULTRA - $250.000
Statement 390.000 €

Dr. Emil Podszus

Dr. Emil Podszus (1881 - 1968)

Zellaton Stage Ultra

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

Audio Video Kino Bratislava 2024

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies