2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 1

Francouzští Advance Acoustic se profilují primárně jako výrobci dobrých strojů za rozumné ceny. Jejich řada Smart Line se pak zaměřuje na moderní řešení, která jsou určena primárně pro řekněme běžné lidi do běžných interiérů, kde nechtějí obrovské ani přehnaně drahé dominantní stroje. Této řadě kraluje dělený zesilovač, který svou koncepcí již přesahuje běžné standardy "lifestyle" světa.

Nabídku Smart Line tvoří komponenty "poloviční" šířky, které nezabírají vizuálně tolik prostoru a hlavně jsou k dispozici nejen v konzervativním černém, ale i moderním bílém provedení. Krom zdroje, převodníku nebo integrovaného zesilovače tu tak najdete zmíněný dělený stroj, který řídí předzesilovač PX1 a doplňuje buď stereofonní koncový stupeň BX1 nebo jeho monofonní verze BX2.

Advance Paris PX1

Oba komponenty patří do "podznačky" Advance Paris, cílící na luxusnější pocit z elektroniky při zachování vstřícné cenové politiky. Předzesilovač PX1 je se svou šířkou 23 cm zhruba poloviční proti běžnému komponentovému standardu, se svými 10,5 cm je ale jen o kousíček vyšší, stejně jako svou hloubkou 31,5 cm dosahuje téměř běžných hodnot.

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 2

Čelní panel je poměrně tlustý a jeho jednolitou "prosklenou" čelní plochou vykukuje pouze centrálně umístěný displej s jednoduchými znaky, po jeho pravé straně se nachází regulátor hlasitosti se svítící bílou obrubou, sloužící i jako univerzální ovládací prvek - jeho mačkáním a otáčením můžete procházet nabídkou a ledacos nastavit, kupříkladu to, zda předzesilovač pracuje ve třídě A nebo AB, což poměrně výrazně mění zvukový charakter (A zní teple a kulatě, AB přidává znatelně na razanci).

Jinak je předzesilovač jednoduchost sama - vlevo dole je spínací tlačítko a dvojice 3,5 mm sluchátkových výstupů, toť vše. Na horní straně krabice pak najdete pěkně zpracované plastické logo výrobce.

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 3

Oproti jednoduchosti zepředu je zadní strana doslova přeplněná konektory. Že je tu běžná napájecí zásuvka s kolébkou asi překvapivé není, že je tu opravdu nabušenost analogovými i digitálními vstupy, to už je i s ohledem na cenu hodně zajímavé.

Digitální svět zastupuje trojice optických, jeden koaxiální a dva USB vstupy - jeden pro datové paměti a disky, jeden pro připojení k počítači. Cinchových analogových vstupů je dokonce sedm v linkové podobě a jeden je určen pro gramofonový vstup, kde si navíc můžete zvolit zesílení pro MM nebo MC přenosky (to dokonce pro nízkou a vysokou výstupní úroveň) a můžete si zvolit i požadovanou zátěž. Vstupy doplňuje ještě jeden symetrický XLR vstup.

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 4

Výstupy jsou k dispozici v podobě bohaté nabídce - je tu primární regulovaný symetrický XLR výstup, doplněný o cinchovou formu, je tu cinchová podoba s dodatkem "hi-pass", kde si můžete zvolit frekvenční výhybku na úrovni 75 nebo 150 Hz, pak jsou tu ještě dva monofonní subwooferové výstupy a jeden linkový analogový cinchový výstup. Konektivita je tedy naprosto neuvěřitelně široká a to jsme ještě nezmínili možnost připojení Bluetooth modulu nebo dvojici 12 V triggerů pro spínání celé sestavy.

Aby toho nebylo málo, na spodní straně přístroje je ještě další čtveřice přepínačů - jednou z dvojic se volí zisk sluchátkové části ve třech krocích (+6 / 0 / -4 dB), druhou dvojicí se reguluje výstupní impedance zvlášť pro každý ze sluchátkových výstupů.

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 5

O převod digitálních signálů do analogu se stará čip Wolfson WM8740 s rozlišením 24 bit / 192 kHz a podporou PCM signálu.

V "áčkovém" provozu pracuje předzesilovač s obvody založenými na bipolárních tranzistorech a v čisté třídě A. Druhý provozní režim, označený jako diskrétní, má běžnou topologii s JFET tranzistory ve vstupní části a bipoláry ve třídě AB na výstupu a vnáší do zvuku více lichých harmonických.

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 7

Advance Paris BX2

Dedikované jednokanálové koncové stupně BX2 jsou vlastně podobně velké krabičky jako předzesilovač - 23 cm na šířku, 28 cm do hloubky a 15 cm na výšku. I designem jsou téměř identické, jen s tím rozdílem, že "prosklený" čelní panel ukrývá proporčně obrovský VU metr s modrým podsvícením. Na panelu najdete i spínací tlačítko, čtyřmi LEDkami se zobrazuje provozní stav - vysoký klidový proud, sepnutí ochran a právě aktivní vstup.

Pokud přes horní stranu bohatou na větrací otvor nahlédnete dozadu, mimo samozřejmé spínací zásuvky a dvou setů reproduktorových terminálů pro bi-wiringové zapojení tu najdete i symetrický XLR a nesymetrický RCA vstup, aktivní si volíte přepínačem.

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 8

U spodní hrany se pak nachází krom tohoto přepínače ještě druhý, kterým posouváte pracovní bod zesilovače, takže buď vždy pracuje ve třídě A/B, nebo několik prvních Wattů zvládá v čistém Áčku. Jedním ze dvou otočných voličů si můžete nastavit zisk (0 / -3 / -6 / -12 dB) a druhým čtyři polohy podsvícení displeje.

Možná vás při prvním přenášení zesilovače zaskočí hmotnost nějakých 10 kg na kus. Může za to dvojice mohutných chladičů, zabírajících velkou část vnitřního objemu. To co nezaberou chladiče, toho velkou část zabírá vertikálně instalovaný toroidní transformátor. Ten doplňují filtrační kondenzátory s kapacitou 10 000 uF.

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 9

Výkonové tranzistory v tomto kompaktním strojku umí dodat masivních 215 Wattů do 8 ohm, což je hodnota, která umí "přetlačit" skoro jakékoliv reprosoustavy. Obvody zesilovače pracují v pásmu 10 - 50 000 Hz (-3 dB), mají (blíže nespecifikované) zkreslení 0,008% a odstup signálu a šumu 105 dB. Zisk zesilovače je spíše nižších 20 dB.

Set PX1 / BX2 jsme poslouchali jak s Harbeth Monitor 30, tak s Fischer&Fischer SN-70, tak s Xavian Perla a Xavian Premio. Jako zdroj fungoval transport Cambridge CXC, převodník ASUS Xonar Essence One MUSES MKII nebo třeba OPPO UDP-205 a VPI Scout, doplněný o phono Grandinote Celio. Používali jsme kabeláž ZenSati Authentica a Nordost Heimdall 2 - zbytek sestavy objevíte v pravém sloupci -->. Primárně jsme porovnávali s Norma Revo IPA-140, Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / Naim NAP250 a Cambridge CXA80.

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 10

Divoký basový základ v Zimmerově "Wheel of Fortune" ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) PX1 / BX2 malé koncové stupínky protlačí skrze libovolné reprosoustavy s autoritou a razancí, s masitým, hutným a výbušným stylem a z orchestrálního záběru udělá dělený zesilovač působivé hromobitý. Zvuk je vyladěný na mohutnou, temnou notu, nebojí se jít sebevědomě do nejnižších oktáv a tam zatlačit. Ani kontrola není špatná, je cítit vysoký výkon, byť samozřejmě delikátně samozřejmá prezentace kontur tónů s nadhledem tu tak úplně není - nicméně stále se pohybujete v dostupné říši "pod 30 za kus". Velikosti, sytosti a hlavně neutuchající energii ovšem rozhodně není co vytýkat.

Stejně tak hlas Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) byl rozmáchlý, velký, až koncertně energický a razantní, zesilovač má talent ho vyslat do prostoru, doslova protlačit k vašim uším, je to nadupaný a masivní zvuk - prostě skutečně jako na koncertě. Opět to není jemný, puristicky high-endový styl prezentace, ale spíše odvázaný a energický přednes s drajvem. Hlas je ale bohatý i co do barev a pevná kontrola a autorita rozkrývají rozhodně férové množství detailů.

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 6

Objemově je zvuku napříč pásmy opravdu dost, takže ani činelů v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) rozhodně nescházelo. Stejně tak i tady cítíte tu překypující touhu vám zvuk předat, tu energii, ten drajv a ten švih, s kterým dělenec Advance Acoustic hraje. Zvuk je pevný, cinknutí velmi jasné, objemné a razantní, je to sebejistá prezentace. Činely vás neotráví nějakou jedovatostí, ale jsou přímé a jadrné, nečekejte nějaké hlaďounké ťukání, PX1 / BX2 má sebevědomý "live" nádech.

Co do dynamických schopností nelze říct vůči dané cenové hladině jediné křivé slovo - možná úplně potichoučku si uvědomíte v jaké třídě pohybujete, ale až nadbytek výkonu a schopnosti "nakrmit" jakékoliv reprosoustavy dokáže i poslech velkých bubnů v "Earth Drums" (He Xun-Tian | "Paramita" | 2002 | Wind Music) rozhodně řádně rozvášnit. Kontrola je dobrá, každý dopad paličky vystřelí ránu jako z děla a makrodynamika má schopnost roztřást nebojácně okenní tabulky. Je cítit hutný základ a velikost bubnů, hudba má grády a i když samozřejmě u velkých zesilovačů vyšších tříd cítíte větší nadhled a jakýsi klid, který tu moc není, tak Advance Acoustic umí jakýkoliv dojem "přetlačit" a udolat vás svou aktivností.

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 in 6

Pokud si zakládáte na audiofilském hledání jemnůstek a detailíků, Advance jde přeci jen spíše cestou celistvé prezentace - opět se nabízí slova "koncertní ladění". Když se ale ponoříte do poslechu, v "My right eye" od Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) se vynoří i férově konturované temné basové pulsy v pozadí, hlas je kontrolovaný, bohatý co do objemu i energie. Hlas možná nemá úplně velkou porci něhy a "ženskosti", je ale čistý, velmi soustředěný a pyšně energický.

Minimálně už oddělení jednotlivých komponentů do samostatných šasi a tím minimalizace přeslechů mezi kanály a dalšího rušení pomáhá vytvářet opravdu pěkný dojem prostoru hudební scény. V "Coal" Michalea Penna ("Free-for-all" | 1992 | BMG Music) bylo cítit jistotu, velice solidní lokalizaci a hlavně velké, opravdu velké proporce zvuku a nástrojů, takže se můžete kochat hudbou ve velkém, abychom tak řekli. Prostor je prostě dobrý, hlavně pevný a snadno "uchopitelný".

2018 02 28 TST Advance Acoustic PX1 BX2 in 7

Advance Acoustic PX1 a BX2 excelují hlavně tam, kde hudba vyžaduje energii, jistotu, konkrétnost a drajv - třeba v "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records) bylo cítit mocné elektronické pulzy, razanci, důraz, pevný a rytmický basová základ a až efektní fontánu energie, kdy elektronika "drží" i při vyšších hlasitostech. Je to prostě jízda, jak má být a můžete otáčet víc doprava a víc, víc a víc, jak jen se vám líbí.

Vrchol "chytré" řady od Advance Acoustic nabízí solidní porci hi-fi kvality v moderním a kompaktním balení a za vlastně přátelskou cenu. Předzesilovač má konektivitu, které nelze nic vytknout a navíc se umí jako celkem výrazný chameleon proměnit díky různých možnostem nastavení ve svém zvuku na škále od "áčkové laskavosti" až po "technickou razanci", což pomůže doladit zvuk u různých zdrojů signálu nebo hudby. Koncové stupně jsou pak zhuštěnými malými elektrárnami, které protlačí žádoucí proud a dynamiku kdykoliv a kamkoliv. Tolik síly a tolik autority za takovéhle množství peněz je rozhodně výjimečná nabídka. Jako celek pak funguje předzesilovač PX1 a monobloky BX2 jako výtečné hi-fi s občasnými doteky high endového světa a pokud máte rádi velké proporce, sílu, dynamičnost a konkrétnost, pokud není vaším primárním cílem jen při lehoučce šeptavé poslechové úrovni lovit to nejposlednější cinknutí činelu, ale chcete si hlavně užít život a hudbu, pak má dělený stroj od Advance Paris rozhodně parádní "wow efekt".

Kč 23 990,- - PX1

Kč 25 990,- - BX2 (cena za kus)

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ silný, úderný zvuk

+ kompaktní formát

+ možnosti nastavení předzesilovače

+ konektivita

+ rozumná cena

ZÁPORY

- občas máte pocit, že hudbu tlačí spíše silou než jemností

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies