2024 04 07 VYST Audio Happening 2024

Malé lokální poslechové akce jsou něco, co je v celém světě poměrně běžnou věcí – nakonec čím větší země, tím menší šance lidí dostat se na některou z velkých centralizovaných audio výstav. I v ČR se pokus o podobný koncept objevuje s „dny otevřených dveří“ Audio Happening, v roce 2024 již v druhém ročníku.

Měli jsme možnost objet (z časových důvodů) jen několik vybraných studií z celkových 26, z nichž vám přinášíme krátkou obrazovou reportáž.

PRAHA

AVcenter

Ve vinohradském studiu představili zejména novou organizaci svých poslechových prostor s výrazně lepšími akustickými vlastnostmi, bylo pak možné poslouchat podle chuti desítky zesilovačů na dvacítku reprosoustav, od dostupných po ultra drahé systémy. Zajímavé byly zejména Audiovector R6 Arretté nebo srovnání KEF R3 a R3 Meta.

 

Avitsmart

Žižkovské studio mělo velké lákadlo v podobě představení nových modelů Moon 891 / Moon 861, tj. top modelů nové North Collection – šlo o jedny z prvních vyrobených kusů. Pak bylo možno slyšet osvědčené kombinace Naim (řadu 200 a 300) s Focal, ale třeba také velmi stylové Sonus faber Stradivari G2 ve společnosti velkého integráče McIntosh. Nebo také čistě vypadající nové sloupky Silent Laboratories Melodee (420 000,- Kč / pár).

 

AudioEgo

V dost možná nejstylovějších poslechových prostorách České republiky – studiu AudioEgo – soustředili svou pozornost zejména na tři značky: Linn (nové monobloky Klimax Solo 300 jsou působivé), Martin Logan a EgglestonWorks. Bylo možné ale zahlédnout i štíhlé Audio Physic.

Ještě pár fotografií dodaných přímo studiem:

 

Voix

V poslechových prostorách Voix připravil svou standardní nabídku – od místnosti věnované čistě systémům SONOS, přes místnost plnou dostupné elektroniky všeho druhu, přes střední systémy od aktivních Truune a Bang & Olufsen až po klasický Accuphase / KEF / Sonus faber a to vše završeno místností naplněnou high-endem: pěkné a krásně hrající komponenty Goldnote, dobře hrající Karma a průřez osmistovkami Bowers & Wilkins.

 

Lepší Zvuk

Studio Lepší Zvuk zrovna dokončilo reorganizaci a přestavbu svých prostor, nově tak byl k nakouknutí domácí kinosál na bázi vestavných reprosoustav Monitor Audio. Ve velké místnosti pak byly tři poslechové sekce, z nichž nejzajímavější byla ta prostřední s Monitor Audio Hyphn, poháněná Chord DAVE / Chord Ultima 3 monobloky. Minout byste ale neměli ani sluchátkový koutek třeba s mobilním / desktop kombinovaným systémem od ONYX.

 

Rodel Audio

Hostivařské showroomy Rodel Audio hostily zejména novou dotaženou místnost s reprosoustavami unikátní břidlicové konstrukce Fischer & Fischer na elektronice T+A. Pokud jste doposud s výrobky této německé manufaktury neměli šanci na klidný kontakt, tak tohle byste minout rozhodně neměli.

 

KOPŘIVNICE

Amarock Studio

V kopřivnickém Amarock Studiu vždy můžete čekat sestavu dotaženou nezbadatelným množstvím doplňků a pečlivých řešení k dokonalosti. Poslechnout si bylo možné dělený systém Vitus Audio se zdrojem od Kalista a to na reprosoustavách Rockport – jen obtížně lze v reálných místnostech a bez desítek milionů jít dál. Ochutnat však bylo možné také ledasjaké příslušenství od Solid Tech nebo SOtM.

 

BRUŠPERK

H&NA

Nový brušperský poslechový prostor ukazuje v (doslova) syrové nahotě, jak může fungovat celistvý systém Audio Note UK – svébytné konstrukce, postavené na malém výkonu, elektronkách a třeba reprosoustavách, které optimálně fungují v rohu, jsou zajímavým výletem do dávaných dob hi-fi, kdy až tolik nešlo o technické parametry jako o zážitek z poslechu.

 

OSTRAVA

Studio Špalíček

V tradičním ostravském Špalíčku krom vcelku standardního systému na Bowers & Wilkins / Paradigm hrály hlavně TIDAL Piano G3 v kombinaci s top modely značek Brinkmann a Musical Fidelity a bylo to (zejména v sobotu, kdy se lehce změnila konfigurace místnosti)…inu, takové, jak si můžete přečíst v recenzi.

 

Diok Audio

V poslechovce bylo možné ochutnat zejména reprosoustavy od Gershman Acoustics a to na dvou paralelně provozovaných integráčích Soulnote A-2, na větších Lawrence Audio však hrál i zcela nový kousek A-3. Ze zajímavostí stál za pozornost dělený systém WestminsterLab a nebo gramofon Acoustic Signature.

 

TYKON

Organizátor celé akce si připravil hlavně poslech nových modelů značky Electrocompaniet, ať už šlo o AW 800 M nebo AW 300 M. Vše hrálo na kabeláži / filtraci od Shunyata Research a reprosoustavách Estelon - nu a pro ty, kdož čekali na svou příležitost venku byly připraven stan nebo dokonce i živě hrající akustické duo. 

 

HiFi Styl

V malé poslechové místnosti jsme krom víceméně standardního sortimentu zahlédli také integrovaný zesilovač / streamer / DAC Thrax ARES - nečekané a neavizované překvapení. 

 

RP Audio

Poslechová místnost tohoto studia došla - minimálně od naší poslední návštěvy tam - lehkou, ale přesto pozitivní proměnou v organizaci, na jedné straně bylo možné slyšet ultimativní řešení na bázi Gryphon a Vivid Audio s příměsí Grimm Audio, na pozici druhé to pak byla dostupnější sestava, zaměřená hlavně na novější modely od Wharfedale, ať už Aura 2 nebo Dovedale. 

 

OSTATNÍ STUDIA V JEJICH VLASTNÍCH FOTOGRAFIÍCH A NEUPRAVENÝCH PROPAGAČNÍCH DOPROVODNÝCH TEXTECH

HiFiSound (Brno)

Akce jsme zorganizovali v komornějším prostředí našeho studia. Prezentovány byly především Accuphase E-280, Electrocompaniet ECI 6 DX MKII, Fyne Audio F502SP, Acoustic Energy Corinium, ale došlo i na zapojení dalších modelů za základě požadavku návštěvníků.

 

Audio Klub (Benešov)

čekáme na dodání obrazových podkladů od studia

 

Elfton (Černošice)

Český výrobce předváděl vývojovou verzi prototypu Vegas II - a to spolu s modifikovaným zesilovačem Line Magnetic LM-508IA, modifikovaným Lampizator Amber 3, Melco N1A/2, IsoTek V5 Sigmas a kombinací kabelů Zavfino Silver Dart, AAI Assoluto a Furutech LAN8.

 

MELODIE (České Budějovice)

 

Hi-Fi Studio FM (Frýdek-Místek)

 

Casea Hifi (Nový Jičín)

čekáme na dodání obrazových podkladů od studia

 

SuperHiFi (Olomouc)

čekáme na dodání obrazových podkladů od studia

 

Hifi Opava (Opava)

čekáme na dodání obrazových podkladů od studia

 

MusicRecords (Plzeň)

 

Hifi Hejhal (Plzeň)

čekáme na dodání obrazových podkladů od studia

 

SPaudio (Praha)

Český výrobce přenesl zvuk svých komponentů SPaudio a STRANKA z Litoměřic do Prahy Uhříněvsi. V domácích podmínkách zde byly prezentovány poslední verze přístrojů SPaudio D1S, SPaudio P1S a pracovní prototyp nového zesilovače STRANKA A1. STRANKA A1 je nástupce úspěšného modelu SPaudio A400S. Hudbu reprodukovaly reprosoustavy STRANKA GT2. Vše bylo propojeno kabeláží STRANKA, komponenty byly podloženy antirezonančními podložkami STRANKA RBS. Hlavními zdroji hudby byly ROON Nucleus propojený přes USB s převodníkem SPaudio D1S a gramofon Lux PD555 se dvěma ramínky: Mono SAEC WE 308 Ag wire + AT33MC mono, Stereo STRANKA Carbon 250 Ag wire + Ortofon A95. (* jedná se o zaslaný text SPaudio / STRANKA)

 

RDacoustic (Rožnov pod Radhoštěm)

čekáme na dodání obrazových podkladů od studia

 

MECCA – HIGHEND STUDIO (Vraclav)

O víkendu 5. - 7. dubna proběhla ve v novém studiu Mecca - highend na Vraclavi  dlouho očekávaná premiéra renomovaných značek Aries Cerat, Clarisys audio, Horning hybrid system, Pink Faun. Účastníci akce měli tu čest být u toho jako první, a velice si to užívali. Jelikož je studio jedna velká místnost 10x7x3.3m tak  je náročnější měnit místo těžkých reprosoustav jako jsou Horning Aagalme 110kg , Clarisys Studio plus 150kg a komponenty jako jsou převodníky, kdy jejich nejmenší převodník váží 35kg a její velký bratr už 60kg, a proto jsme se o víkendu pěkně zapotili.Proběhl velký test, který je pro mnohé splněný sen, však se o D/A převodnících od Aries cerat ve světě píše v superlativech. Výsledek testu byl velmi zajímavý, v žádném příípadě se však nestalo, že by Helene(13000e) odcházela z bojiště poražena svým dospělejším bratrem Kassandra REF 2 (23000e) ze společné stáje Stavrose Danosemajitele a vývojáře Aries Ceratu. Hrálo se převážně na nejvyšší model Horning Agalme, a též na menší model Euphrodite. Obě reprosoustavy mají společné jedno, velkou citlivost, takže se hrálo na skvělé ukrajinské monobloky s elektronkami SE-833, které měly v audio highenovém světě  premiéru před lety ve formě  slavného japonského Wavacu.  80w v třídě A bylo víc než dosatečně na to, aby se místností valila hudba v koncertní hlasitosti v té nejlepší kvalitě. At se hrálo na  Kassandru či na Helenu tak zvuk byl opravdu z říše toho nejlepšího co se dnes ve světě nabízí. Pink Faun, který soutěží s těmi nejlepšími streamery Taiko Extreme, Pachanko Masterpiece o místo na výsluní, tomu samozřejmě též velmi pomohl. V  neděli, ač všechna studia už ukončila Audiohappening, jsme pokračovali.  Nedalo nám zkusit Clarisys, které jsme jěště nechtěli prezentovat z důvodů nerozehrání. tyto ribbonové panely potřebují minmálně 200 hodin k rezehrání, do té doby nejsou v plném potenciálu. I přesto, že nebyli rozehrány, jsme se dostali do jiného světa, jak se říká, o několk levlů dále, ten kdo neusylšel, nebude neuvěří. Akci jsme si spesřili občasnou konzumací premiového piva Brérnard a skvělé pizzy v Pizzerii u žíznivého mnicha v přízemí. Prostě pohoda se vším všudy, pokud byste chtěli individuální návštěvu studia, a rádi byste zažili obdobné, neváhejte se objednat po 1.květnu, to už budou Studio plus téměř rozehrané, a Helene přiletí na pomoc Incito S předzesilovač ze stejné stáje Aries Ceratu. "Music is the best". Frank Zappa  

 

Během čtvrtka 4.4. až soboty 6.4. otevřelo své brány pro audiofily 26 studií a dovozců a užít si bylo možné poslech desítek sestav – od těch lidovějšího charakteru až po ultra vypiplané systémy absolutní třídy, takže na své si přišel každý. A proč nakonec ne – nemusí být poslechový svátek jen jednou do roka v Praze, ale klidně častěji a v menším formátu.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies