2023 10 14 LOK AQ SHOW 23 1

První dochovaná písemná zmínka o obci Červenka je z roku 1287, v listině krále Václava II. je psáno: král daroval 2 lány ve Schwarcpachu (název obce v německém jazyce) rychtáři královského města Litovel Jindřichovi. Posuňme se o 736 let kupředu, kdy zde najdeme největšího českého výrobce reprosoustav, značku AQ, která si tu každoročně pořádá malou AQ SHOW s představením novinek.

Letos připadlo konání na data 12.10. (pro novináře a partnery) a 13. – 14.10. (dny pro veřejnost).

Tak jako již tradičně bylo možné podívat se do výrobních hal společnosti, kde vznikají reprosoustavy AQ, ale nejen ty.

aq ultima 1

Pro klasického milovníka hi-fi však určitě byly zajímavější samotné produktové novinky v čele s projektem AQ Ultima, navazující na dekády originálních aktivních řešení Jana Gbura pod značkou Acon.

Reprosoustavy v ceně dvou milionů za pár jsou plně aktivní, mají neobvyklý tvar a nejoriginálnější je jejich pojetí amplifikace – pro středy a výšky je tu výrazný elektronkový zesilovač v základně. Basům nicméně vládne velký vzadu zasazený modul na bázi zesilovačů Hypex. Řešení této firmy funguje také jako DSP / výhybka, byť stejně jako u zesilovacích prvků není použito přímo z výroby, ale po in-house modifikacích. Na výškách pracuje Scan-Speak Ellipticor, ve středech nezaměnitelný Lowther, přičemž basy tlačí velký měnič Focal.

Zvuk z master tape cívek byl každopádně velmi příjemný.

IMG 6201

Zajímavou novinkou byla možnost poslechu GoldenEar T66, prvního modelu, který u americké značky vznikl plně pod křídly AudioQuest. Nová ozvučnice s jiným stylovým pojetím, bytelná základna, nová sada součástek ve výhybce i nové či minimálně u výšek alespoň mírně modifikované měniče, byť stejný základní koncept s aktivní basovou sekcí. A čistším, jasnějším, řekněme evropštějším zvukem.

V téže místnosti se také předváděly napájecí filtry 303 / 505 / 707 od AudioQuest – komponentová velikost, tři „výkonové“ a čtyři „zdrojové“ zásuvky a to vše ve střední cenové relaci od cca 15 do cca 33 tisíc.

IMG 6204

Ve velké místnosti bylo možné okusit program firmy JBL spolu s novou řadou komponentů Arcam, která kompletně přepracovala design a mírně překopala i produktovou logiku (streamer je vždy samostatným prvkem, zmizel Dirac, zato je možné koupit základní přístroje za atraktivní peníze). Nebyly tu pak reprosoustavy Revel, které se mateřský HARMAN rozhodl z evropského trhu pro malé prodeje úplně stáhnout.

Arcam

Nové řešení od Arcam hraje přesně dle role rozumného základního hi-fi, jakkoliv hodnotit to na basujících JBL v nezaopatřené místnosti šlo spíše okrajově. Hezké bylo vidět také novou „retro“ elektroniku JBL (nebo vlastně Arcam v jiném kabátě).

Pro-Ject VRNS

Z ostatního nás zaujalo třeba nové udělátko vinylových nadšenců z Pro-Ject. Vinyl NRS Box S3 (8 190,- Kč) je maličká krabička, která má odstranit šum a praskot, spojený s poslechem starších a/nebo horších desek. Vkládá se do signálové cesty za phono předzesilovač, tam se zvuk digitalizuje (24 / 96) a zbaví v reálném čase prskanců (míru je možné nastavit) a trvalého šumu (až o 8 dB). Je pravda, že zvuk je ovlivněn, není TAK čistý jako přímo z gramofonu, ale to už je úděl celého toho digitálního zpracování – protože u dobrých desek můžete funkce vypnout a přístroj je plně transparentní, nemělo by to vadit. Pro toho, kdo má spoustu „špatných“ desek je to zajímavé řešení – minimálně při ukázkách skutečně zvuk od nežádoucích elementů vyčistilo.

Nechyběl pak samozřejmě také kolorit v podobě ukázky rozdílů mezi kabely značky AudioQuest (hezky od nejlevnějšího po téměř nejdražší), nechyběla živá hudba a nechyběly ani ostatní důležité věci jako gramofony Pro-Ject, celé spektrum reprosoustav AQ, různá vestavná a profi řešení zde ze zjevných důvodů vynechaná a vůbec dost prostoru pro zajímavá a nové zvukové zážitky.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies