2019 02 28 TST Chord CPM 2650 1

Značka Chord Electronics z okolí britského Maidstone na jihovýchodě Spojeného království (kde je hustota významných audio výrobců na metr čtvereční až podezřele vysoká) je takovým společným dítkem šéfa Johna Frankse a jednoho z nejrespektovanějších a nejinvenčnějších vývojářů digitálních obvodů Roba Wattse. Právě proto je Chord, malá manufaktura, která do posledního šroubku vyrábí vše v UK, jedním z vládců světa D/A převodníků. Ale bylo by chybou myslet, že tam nabídka Chord končí - naopak, v jejich portfoliu je vše od CD přehrávačů přes integrované až po dělené zesilovače.

Základem nabídky zesilovačů je "plnoformátový" integrovaný zesilovač CPM 2650 - i když láska k maličkým strojům je patrná i tady, protože minimálně třetinu přístroje tvoří "lešení" nožiček a vzpěr, v nichž je teprve uchycen blok zesilovače, jakkoliv to za klasicky provedeným čelním panelem není patrné.

Chord má naprosto jasně rozlišitelný designový rukopis a platí to rozhodně i pro CPM 2650. Zepředu kolem ostře řezaného čelního hliníkového panelu opatrně stříbrné nožičky s gumovými čepičkami dole a adekvátními prohlubněmi nahoře - díky tomu lze komponenty pohodlně "stohovat". Vpředu toho pak mnoho není - krom lesklé destičky s logem jsou tu dva neméně lesklé kruhové ovladače pro úpravu hlasitosti a vyvážení kanálů, mezi nimi je nenápadné tlačítko pro spuštění a přímo vprostředku je vertikální linie tvořená trojicí tlačítek popsaných jen S, B a A. Až kryptografické a ne úplně intuitivní provedení ovládacích prvků je totiž další z charakteristik elektroniky Chord. Každopádně jde primárně o přepínač vstupů (jak A, tak B, protože zesilovač má dvě sběrnice, připojené na dva různé linkové výstupy a tak lze tvořit dost komplexní systém a zatímco třeba posloucháte jeden vstup, můžete nahrávat druhý). Na čelním panelu je ještě nevelký displej s pěti znaky.

2019 02 28 TST Chord CPM 2650 2

Zadní panel je vyvedený pěkně podobně "zašifrovaným" způsobem jako panel přední - je tu hlavně spousta chladících žeber a do prostoru mezi nimi se vešla ve spodní řadě napájecí zásuvka, vlevo od ní dva páry klasických pěkných reproterminálů a vpravo od ní cinchový pre-out výstup pro případný druhý koncový stupeň. V horní řadě se nachází pět párů linkových cinchových vstupů s tím, že první dva mají i alternativu v podobě XLR konektorů, poslední dva zase fungují jako klasická pásková smyčka, takže mají i výstupní linkové podoby. Navzdory moderním trendům a zkušenostem firmy v digitálním světě ale na CPM 2650 nenajdete jediný digitální vstup.

Jak už bylo řečeno, CPM 2650 je klasicky velkým integrovaným zesilovačem - při šířce 42 cm, výšce 13,3 cm a hloubce 35,5 cm ale váží jen 16 kg, což je podezřele málo s ohledem na kvalitu zpracování.

2019 02 28 TST Chord CPM 2650 3

Odpověď na jakoukoliv nejistotu dá nahlédnutí do specifikací - i CPM 2650 totiž používá pro Chord typický spínaný vysokofrekvenční napájecí zdroj, protože je to de facto zjednodušená a do jednoho šasi uložená kombinace předzesilovače CPA 2500 a koncového stupně SPM 650. Není tu tedy žádný velký klasický toroid, ale naopak několik různých transformátorů na EI jádře pro jednotlivé sekce. Napájecí část v přední polovině stroje je od signálových obvodů v zadní části oddělena poctivou příčkou.

Zesilovač dává na výstupu poctivých 120 Wattů na kanál do 8 ohm a to ve třídě A/B. Do poloviční zátěže umí CPM 2650 dát 170 Wattů. Krom svižného napájecího zdroje je to i díky MOSFET tranzistorům, které si Chord sám vyvíjí a nechává vyrábět na zakázku. Signálové obvody jsou pak plně symetrické, regulaci hlasitosti má na starosti potenciometr ALPS Blue Velvet.

2019 02 28 TST Chord CPM 2650 4

CPM 2650 má pak celkově velmi solidní technické parametry - souběh kanálů se drží v toleranci 0,01 dB, separace kanálů je lepší než 85 dB a odstup signálu a šumu je lepší než 93 dB. Je prostě znát, že jde o poctivě navržený stroj.

Chord CPM 2650 jsme poslouchali v pražském studiu AV Center, kde se přehrávalo primárně z Chord One a přes kabeláž řady Cardas Cygnus jsme poslouchali ELAC Adante AF-61, ELAC Adante AS-61 a také třeba ELAC Vela BS403. K porovnání byl k dispozici mimo jiné McIntosh MA252 nebo třeba Accuphase E-470 či Accuphase DP-430.

2019 02 28 TST Chord CPM 2650 5

Tak, jak opulentně, exoticky a výrazně se zesilovač tváří navenek, tak spořádaný a realisticky "při zemi" je po zvukové stránce. Pokud je něco vysloveně dominantní, je to jeho rychlost a kontrola, nezvykle suverénní na danou cenovou relaci i na poměry integrovaných zesilovačů - je fakt, že linka kontrabasu v "Nu Nu" Avishai Cohena ("Continuo" | 2006 | Razdaz | RD 4603) byla až trochu suchá a přeci jen lehce technická (nicméně ne tak, že by to byl jen vysloveně stroze informativní zvuk), ale ta dávka samozřejmosti, tuhosti, pevnosti a hlavně razance, údernosti a konkrétnosti, to je spolu se skvěle přesnými konturami něco, co mnoho integráčů nenabízí. Je to zvuk prostý manýrů, prostý efektů a přesto respektující realistickou barvu nástroje, nepotlačující jeho energii, ale ani ji nijak nezdůrazňující. Je to pravý britský přirozený zvuk s nadstandardní schopností udržet vše pevně v rukou a to s jakýmikoliv reprosoustavami.

Taktéž ve středním pásmu, třeba u zpěvu The Singers Unlimited v jejich "Sweet Georgia Brown" ("Masterpieces" | 1994 | MPS | 523 521-2), bylo cítit pečlivě zaříznuté kontury, na danou ligu mimořádně příkladnou transparentnost a konkrétnost. Pravda, hlasy nemají takovou tu bohatou vřelost, tu barevnost, která se pěkně poslouchá, je to trošičku studenější, nebo spíše naprosto neutrální podání, ale skvěle čitelné a působivě energické, chce se trochu říct až koncertní.

2019 02 28 TST Chord CPM 2650 6

Nekompromisně "rovný" a nestranný, technicky brilantní přednes měly i nejvyšší tóny - třeba cinkot vibrafonu v "Children´s Song" Garyho Burtona a Chicka Corey ("Crystal Silence" | 2009 | ECM | 176 8057) zněl nesmírně jasně a konkrétně, vybroušený, znělý a zaostřený, bohatý na jemné nuance, a náramně čisťounký. Pravda, každá případná nectnost systému nebo nahrávky tu jasně vyjde najevo a zesilovač je v tom relativně nekompromisní, nicméně na skvělých nahrávkách prostě skvěle realistický.

Dominantním vjemem reprodukce je ale rozhodně trojice vlastností - síla, dynamika a rychlost. Díky tomu je na poměry integrovaných řešení působivé podání elektronické "Eden" Stéphane Pompaugnaca ("Hotel Costes Vol. 11" | 2008 | Pschent | WAG 384). Je tu až koncertní energie, suverénně protlačené skrze prakticky libovolné reprosoustavy, elektronický beat má rytmus, má sílu, má živelnou autoritu a tlačí, tlačí a tlačí, takže čistočistý zvuk vás svou naléhavostí snadno strhne. Opět, je to trochu tvrdší a mimořádně autoritativně kočírované, ale působivé.

2019 02 28 TST Chord CPM 2650 10

Také rozlišení nelze popsat jinak, než jako působivé - není to snad tím, že by zesilovač z "Feeling Yourself Disintegrate" v podání The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) vytáhl nějaké doposud neslyšené informace, ale ve své cenové hladině boduje přesvědčivou transparentností, svižností a tím, jak čisťounce díky pocitu, že všechno je posazeno kupředu a všechno je velmi, velmi jasné a konkrétní, tak jak čisťounce díky tomu působí. Každý nástroj má svou pevně vedenou linku, formálně precizní a konkrétní, zvuk splňuje už i velmi přísné high-endové standardy, byť pro někoho jistě budu už trochu daleko v analytickém spektru.

Velmi, velmi autoritativní kontrola a skálopevná prezentace pomáhají přesvědčivě načrtnout hudební scénu - nástroje Theloniuse Monka a Johna Coltranea v "Ruby, My Dear" ("Monk with Coltrane" | 2010 | OJC Remasters | 0888072319899) byla zasazeny pevně v pravolevém i předozadním směru, jako vyříznuté v čistém a průhledném vzduchu, pevné, čisté, zřetelné a vůbec technicky precizní.

2019 02 28 TST Chord CPM 2650 12

Aurora a její "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" ("All My Deamons Greeting Me as a Friend" | 2016 | Decca | 0602547370778) byly hodně plnokrevné, hodně energické, až dravé, zvuk byl pevný jako skála a zesilovač přes svou výstřední estetiku nabídl plnokrevně high-endový pocit prakticky ideální neutrálnosti. Všechno bylo příkladně poskládané, energické, dynamické a rytmické. Ne muzikální, ne hezké, ne přehnaně technické, ale rozhodně zaříznuté, zaostřené a přímočaré.

Integrovaný zesilovač Chord CPM 2650 je, nutno to zase zopakovat, působivý kus techniky - zvenku schválně působivý a excentrický, okázale jiný, byť výtečně vyrobený, jak se sluší a patří. Také konektivita odpovídá všem rozumným nárokům a snad jen trochu komplikovaná odlišnost a jistá neintuitivnost ovládacích prvků (byť rozhodně ne nepřekonatelná), typická pro většinu produktů Chord, může být trošku otravná. Zvukově je to pak ale čistokrevný Brit, byť technicky precizní a zamřený na realističnost, čistotu a autoritu, na energii v až koncertní míře a na to, aby se v této transparentně přímočaré podobě protlačil bez váhání prakticky jakýmikoliv reprosoustavami. A ono to funguje - přes jistou techničnost a CPM 2650 dá poslouchat neúnavně a vybízí k dalšímu a dalšímu objevování nových i starých nahrávek a o tom to má v high-endu ideálně být.

Kč 169 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ až překvapivá kontrola a konkrétnost

+ puristicky čistý a přímý zvuk

+ dynamika

+ rychlost

ZÁPORY

- estetika a s ní spojené neintuitivní ovládání je něco, nač je třeba si zvykat

- někdy může být zvuk trochu technický

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

DOVOZCE: Voice | www.voice-audio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies