2018 02 28 TST McIntosh MC1 25KW 1

Příběh značky McIntosh, pojmenované jednoduše po zakladateli Franku McIntoshovi, se začal psát roku 1949 v marylandských Silver Springs, ale již o sedm let později se firma stěhuje do zhruba padesátitisícového Binghamptonu ve státě New York (tedy v tamních poměrech tak trochu na vesnici), odkud chrlí své produkty do celého světa dodnes. Jako jeden z velmi málo výrobců pak nabízí McIntosh kompletní vybavení pro stereo i multikanál - od napájecího kabelu po reprosoustavy nemusí digitální ani analogový signál protékat ničím jiným než výrobky McIntosh.

Bezpochyby největší renomé si McIntosh získal pro své výkonné koncové stupně - vzhledem k až frenetickému tempu, kterým pak firma uvádí nové či aktualizované modely na trh, není snad každý rok nouze o nějakou novinku. Firemní pýchou je relativně dlouho neměnný koncový monoblok MC2KW s brutálními 2 kW výkonu v tříkomponentové podobě, vzhledem k nekompromisní velikosti i ceně je ale spíše specialitkou pro ty nejnáročnější. Hned pod ním je ale podstatně prostorově i cenově vstřícnější koncový monoblok MC1.25KW, který nahrazuje "jedna-dvojku".

Stroj je sice vizuálně podobný svému předchůdci, uvnitř a vlastně z velké části i vně byl navržený zcela od nuly. Přesto je to od pohledu plnokrevný McIntosh, velký, opulentní a nezaměnitelný. Čelní panel stroje o váze bezmála 72 kg charakterizuje obří obdélníkový VU metr s modrým LED podsvícením, na němž klasická rafička poskakuje doprava pro indikaci vydávaného výkonu. Po stranách čelního panelu jsou obrovská, bytelná madla, která se rozhodně hodí a dotváří celkový dojem robustnosti.

2018 02 28 TST McIntosh MC1 25KW 2

Ve spodní části pak do prostoru svou charakteristickou zelenou září logo výrobce, vlevo i vpravo rámované kovovým knoflíkem neméně charakteristické podoby. Ten vlevo vám dovolí hrát si s VU metrem, respektive jeho chováním (ale kdo by se chtěl o tu modrou připravit, když už má doma McIntosh), pravým se přístroj zapíná.

Protože šířka 45 cm, výška 31,3 cm a hloubka 55,9 cm jsou prakticky identické s MC1.2KW, nejvýraznější vizuální rozdíl poznáte při pohledu shora. Shora se totiž zjeví kovový kruh s typovým označením - je to prakticky identický kruh, který najdete třeba na horní stěně "sesterských" reprosoustav Sonus faber. Druhým novým vizuálním prvkem je i tvarování chladičů, které shora vytváří písmena Mc. Je to trochu okázalé hraní, ale proč ne - i to k McIntoshi patří. Nově tvarované chladiče ale mají i nové složení, aktuálně používaná slitina zajistí rychlejší ohřátí zesilovače a tedy snazší tepelnou stabilizaci přístroje.

2018 02 28 TST McIntosh MC1 25KW 3

Pohled zezadu pak připomíná tak trochu svatou kapličku - ve výklenku totiž najdete jakýsi "oltář" konektivity. Dole je šestice zlatých masivních reproterminálů, po jedné dvojici volíte připojení pro dvouohmové, čtyřohmové nebo osmiohmové reprosoustavy, podle toho jaký vlastníte. Nahoře pod "střechou" je pak dvojice XLR a dvojice RCA konektorů. Jeden od každého je vstupní, jeden výstupní - to třeba když budete chtít řetězit další a další koncové stupně v ultimativních sestavách. Tomu odpovídá i vstupní a dva výstupní 12 V jacky pro spínání sestavy jako celku. Dvojice šoupacích přepínačů umožňuje změnit chování na energeticky úsporné (zesilovač se bez signálu vypne) a nebo zvolit aktivní vstup.

To zásadní z inovací je pak samozřejmě také uvnitř. Vnitřní prostor je totiž výrazně plnější díky o polovinu většímu počtu a kapacitě filtračních kondenzátorů, díky čemuž má zesilovač větší dynamickou rezervu a měl by přesněji pracovat s nízkými frekvencemi. Nová je i vnitřní kabeláž s větším průřezem pro nekomplikovaný průchod energie.

2018 02 28 TST McIntosh MC1 25KW 4

Co zůstalo, to jsou tranzistory dodávající masivní 1 200 Wattů, které si díky technologii Autoformer (tedy díky výstupním transformátorům) užijete stabilně do 2, 4 i 8 ohm. Obvodové řešení Quad Balanced je plně symetrické a mělo by odstranit veškerý šum, který by se do obvodů mohl cestou dostat. Ochrana zesilovače je řešená bezpojistkovým systémem Sentry Monitor, obvody Power Guard zase zabraňuje zesilovači přejít do tvrdé a nepříjemné limitace, která by škodila reprosoustavám i poslechovému zážitku.

Už jsme řekli, že MC1.25KW nabízí mocných 1,2 kW výstupního výkonu, celkové harmonické zkreslení nepřekračuje 0,005%, odstup signálu a šumu přes 120 dB je také famózní. Tlumící faktor dosahuje hodnoty 40.

2018 02 28 TST McIntosh MC1 25KW 5

McIntosh MC1.25KW jsme měli možnost poslouchat ve skvěle vybavené i postavené místnosti dovozce, kde jim ve velkoryse dimenzované ploše dělal společnost systém s komponenty McIntosh, Bowers&Wilkins, InAkustik a Sonus faber. Samozřejmě tu byl filtr MPC1500, přehrávač MCD550 nebo předzesilovač C52, samozřejmě tu byla kabeláž ve složení z nejvyšších modelů InAkustik Referenz, samozřejmě tu byly k dispozici pro porovnání další "Macy" - MC601 nebo třeba MC452. Poslouchali jsme primárně přes novou verzi Sonus faber Aida, ale ke srovnání byly po ruce Sonus faber Il Cremonese, Bowers&Wilkins 803 D3 nebo staré dobré Nautilus či Guarneri Tradition od Sonus faber. Na stejné sestavě jsem samozřejmě slyšeli i předchozí model MC1.2KW.

Mocný výkon koncových stupňů ústí v naprosto suverénní a plnorozsahový zvuk, který zesilovače prostě a jednoduše propasírují do poslechové místnosti skrze cokoliv. Máme podezření, že kdybyste šikovně vyvedli reprokabely do zdi, i ta by začala na signál reagovat. Basová linka v "How deep is your love" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) byla neuvěřitelně samozřejmá, ten nadhled a sebejistota, ta schopnost membránou nejen pohnout, ale i super přesně zastavit, to vše vykresluje hluboké tóny jednoduše bez omezení, bez stresu a bez zaváhání, bas je precizně řízený, pevný a přitom poddajný a jakákoliv stopa po případné tvrdosti, která se u MC1.2KW sem tam objevila, tak tady zmizela a zůstal jen pružný, tuhý a naprosto úžasný bas, který zesilovač vypumpuje kudykoliv bez známek zatížení. Ten brouknutí, které naplní místnost, je rychlé, temné a každý tón má správnou barvu, správnou délku i správnou váhu, je to nadživotně velký a důrazný bas, který se rozdýchá už potichoučku a drží stejně samozřejmě a nekomplikovaně až po nesnesitelně vysoké hlasitosti. Stále pevné, stále stejné.

2018 02 28 TST McIntosh MC1 25KW 7

MC1.25KW byl také oslňující ve způsobu, jakým dokázal donutit libovolný reproduktor k nesmírně přesné artikulaci - hlas Ann Hampton Callaway v "Blue Moon" ("Blues in the night" | 2006 | Telarc | CD-83641) byl nelimitovaný co energie (pochopitelně...), ocenili jsme i famózní transparentnost a vůbec suverénnost. MC1.25KW jako kdyby prostě ve zvuku nebyl, jako kdyby svým nadhledem prostě odstranil všechny stopy reprodukčního řetězce z cesty. Je to ztělesnění high-endových hodnot - čistota, absolutně snadná srozumitelnost, schopnost přejít z lehkého zpěvu do intenzivní špičky bez sebemenšího zaváhání a beze stopy vulgarity nebo nucenosti. Prostě se to děje, prostě v místnosti stojí zpěvačka a zpívá s nevyčerpatelným nadšením a přirozeně, klidně a jistě.

Přes svou vervu a přes svůj brutální výkon (nebo vlastně možná i právě proto) umí mohutné koncové stupně McIntosh být i jemné a lehké, je-li taková nahrávka. Protože MC1.25KW sami sebe do zvuku nijak zvlášť nepromítají. Spletité linky nepřeberného množství perkusních a strunných nástrojů ve "Spirit of the air" Pata Methenyho ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) vedou zesilovače s naprostým klidem, i lehoulinké klepnutí paličky do struny nebo kovové plošky zazní přesně a čisťounce, tóny jsou úžasně svižné a lehounké, zní bez překážek a s výtečně zaostřenou energií. Naprosto autenticky pak zesilovač zvládnou charakter, barvy a textury nástrojů - poznáte naprosto jednoduše různé velikosti činelů, dokonce různé velikosti paliček, které do nich buší, sebemenší rozdíl vyjde najevo - bez příkras, bez kompromisů, přesné, konkrétní, čisté.

2018 02 28 TST McIntosh MC1 25KW 13

Jestli je na MC1.25KW něco opulentního (pomineme-li samozřejmě vizuální stránku věci), pak je to jeho dynamická rezerva. Neozvučujete-li momentálně strahovský stadion nebo nechcete katapultovat měniče z ozvučnic a u toho ohluchnout, nenarazíte na limity. Orffova "O Fortuna" (Riccardo Chailly + RSO Berlin | "Carmina Burana" | 1984 | Decca | 411 702-2) duněla prostorem až sedačka skákala a ze stěn opadávala omítka a přesto zesilovače zůstávaly naprosto klidné, bez nervozity, jen jako kdyby jednoduše odevzdávaly svůj mohutný výkon jako by to byla nejsnazší věc na světě. Dynamické špičky mají ohromující jistotu a konkrétnost, dynamická komprese je cizí slovo a i tympán má realistickou energii, realisticky velké tělo a výbušnost jako kdyby prostě stál s vámi v místnosti. Co víc - hrajte jen tak potichoučku a nechte hudbu jen tak ševelit a i tam cítíte, jak vše dýchá, jakou mají tóny přirozenou energii, žádná plochost nebo zvadlost. Šťavnatý život!

McIntosh také nabízí excelentní detailnost - nejsou to monobloky, které by zdůrazňovaly informace a jemnosti, ale jako by v Davisově "Pharaoh´s Dance" ("Bitches Brew" | 1999 | Columbia | C2K 65774) všechno jaksi udělalo krok vpřed, po zapojení MC1.25KW se setřela lehká vrstvička, kterou jste si předtím ani neuvědomili a před vámi se rozprostře zvuk v krystalické čistotě, lehký a hlavně netechnický, přirozený, nesmírně vzdušný a všeobsažný, jak se zdá. Každý linka je pevně vedená, každý nástroj má svůj prostor, své obrysy a nic není upozaděné, byť naopak vše je samozřejmě rozvrstvené. Je to už prakticky "úplný" zvuk - vše tu je, vše jako by bylo na dosah ruky a živější, konkrétnější než s čímkoliv jiným.

2018 02 28 TST McIntosh MC1 25KW 11

Už díky své monofonní koncepci nabízí McIntosh MC1.25KW skvělé výsledky v prezentaci stereo obrazu, ale ta perfektní stabilita, zaostřenost, ty realistické proporce a ten efekt, kdy nástroje ve "Waiting" od The Paperboys ("Closer to the music volume 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) dostaly dávku plasticity a třetího rozměru, jako kdyby je zesilovače prostě vytlačily ven z reprosoustav, to bylo skutečně působivé. Pevná scéna v pravolevém i předozadním směru, samozřejmá lokalizace a konkrétnost podání jednotlivých nástrojů nakonec budí dojem, že místnost je plná hudby, že to nejsou izolované ostrůvky muziky tu a tam a támhle, ale že je to skutečně otevřené okno do nahrávacího prostoru, kde stojí kapela.

Na syrové "Like a soldier" Johnnyho Cashe ("American Recordings" | 1994 | american | 0602537351145) se i navzdory její jednoduchosti jasně ukázalo, že MC1.25KW jsou o něco méně technickými přístroji v porovnání s minulou generací, že jako kdyby šly hudbě více z cesty a nechaly znít nahrávku samotnou. Zvuk se nikam nehrne, přesto cítíte obrovskou energetickou rezervu v pozadí, nemáte pocit techničnosti, přesto je vše brilantní a precizně podané a ačkoliv na vás zvuk netlačí, zarývá se vám hudba pod kůži. Je to skutečně intenzivní hudební zážitek, kdy se vysloveně musíte nutit, abyste hodnotili objektivní stránku věci.

2018 02 28 TST McIntosh MC1 25KW 10

Mohutné koncové stupně značky McIntosh jsou právem ikonickými produkty - pro někoho svou nezaměnitelnou podobou, pro někoho svým zvukem, který prostě bez diskuse patří k tomu nejlepšímu z high-endového světa. Nová generace druhého nejvyššího modelu MC1.25KW má nevyčerpatelnou zásobárnu výkonu, má stále svou (a možná s všemi těmi monogramy na chladičích až trochu přehnanou) charakteristickou tvář, ale hlavně - má slyšitelně více nadhledu, slyšitelně více klidu a slyšitelně více dynamiky než už tak bohatě obdařený model předchozí. MC1.25KW jsou naplněním představy o fantastickém koncovém zesilovači - nelimitovaná dynamika, drtivý výkon, přesnost, rychlost, autorita, kontrola, čistota a transparentnost, všechno je na špičkové úrovni. Tohle mohou velmi snadno být koncové zesilovače, s nimiž prožijete svůj život, protože umí - jak se tak okřídleně říká - zesílit hudební emoce.

Kč 839 980,- / pár

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ oproti minulé verzi zřetelně samozřejmější, což v dané hladině nebývá samozřejmost

+ dynamika

+ skvělá kontrola jakýchkoliv reprosoustav

+ v kategorii "super high-endu" vlastně nepřestřelená cena

+ vstřícnější zvuk než u MC1.2KW při zachování transparentnosti, detailnosti apod.

ZÁPORY

- vlastně nic podstatného, jestliže jste ochotni akceptovat cenu a výraznou estetiku

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies