ELAC JET 6

Přetiskujeme zprávu společnosti BaSys CS:

Revoluce v evoluci
Nová generace výškového reproduktoru Elac JET6.

Počátkem šedesátých let minulého stoleơ přišel německo-americký fyzik Oskar Heil (1908-1994) s novou myšlenkou a navrhl reproduktor, jehož membrána je tvořena pružnou nevodivou folií složenou do tvaru vlnovky s vodivými drahami ploché kmitací cívky na povrchu. Tato myšlenka zaujala společnost ELAC v roce 1993 natolik, že odkoupila patent, po akusƟcké stránce zásadně přepracovala původní návrh a opƟmalizovala výrobní postup. Od roku 1995 se pod obchodním názvem EALC JET stává tento výškový reproduktor poznávacím znamením reprosoustav ELAC.

Výroba tweeterů JET probíhá výhradně v mateřském závodě v severoněmeckém Kielu a je doposud ruční. V roce 2000 se v určité fázi montáže začal poprvé používat robot SCARA. Sestavení je od té doby mnohem přesnější, reproduktory vykazují téměř nulovou poruchovost a navýšil se zároveň objem výroby. To umožnilo ELACu vstoupit do automobilového průmyslu. ELAC je vázán mlčenlivosơ, ale je veřejným tajemstvím, že polovina produkce měničů JET je určena pro ozvučení vozů Porsche a prostřednictvím značky Burmester i dalším prémiovým automobilovým značkám.

V porovnání s kalotovými, planárními, elektrostaƟckými, nebo páskovými měniči (ribbon), s nimiž by neměl být jakkoliv zaměňován, je reproduktor Air MoƟon Transformer (AMT) Oskara Heila jedinečný ơm, jakým způsobem pracuje. Jednotlivé záhyby membrány, která je 10x tenčí než lidský vlas, se při průchodu audio signálu střídavě smršťují a rozevírají, čímž vdechují a vydechují vzduch dovnitř a ven. Pohyb připomíná v malém rozměru měch akordeonu a má zvláštní kouzlo v tom, že uděluje vzduchu čtyřikrát větší rychlost, než kterou se pohybuje samotná membrána. Výškové reproduktory ELAC JET se vyznačují velkou činnou plochou, extrémně rychlou odezvou, vysokou citlivosơ a jejich vzdušný přednes je oceňován audiofily po celém světě.

Od uvedení první generace tweeteru ELAC JET uplynulo 28 let. Inženýři z Kielu v čele s šéfkonstruktérem Rolfem Janke, hnáni kupředu hledáním hranic technologie AMT letos po osmi letech od uvedení páté generace a dvou letech vývoje představují novou šestou inkarnaci svého slavného výškového reproduktoru JET6.

Vývojáři se zaměřili na tvar otvorů přední mřížky a přepracovali geometrii vodivých drah cívky, které jsou pomocí fotolitografie vyleptány na ploše membrány. Nový vzor cívky eliminuje základní rezonanční kmitočet membrány a posouvá jej mimo rozsah slyšitelného pásma střídáním šířky a délky vodivé dráhy. Z akustického hlediska došlo ke snížení zkreslení THD, vyrovnanějšímu průběhu kmitočtové odezvy a celkovému protažení rozsahu směrem k nejvyšším kmitočtům při zachování požadované hodnoty SPL.

Nový tweeter JET6 se zdá být drobnou změnou, avšak s dalekosáhlými následky. Rolf Janke je přirovnává k náhradě motoru v autě: přestože nový motor perfektně zapadne do původního podvozku, musí následovat celá řada dílčích změn, počínaje převodovkou, zavěšením motoru, úpravou podvozkových komponentů a dokonce i odhlučnění. Modernizací a adaptačním procesem na nový JET6 projdou postupně všechny aktuální modelové řady osazené původním tweeterem JET5. Letos to budou série Solano, Vela a Elegant 312 společně s modely Concentro a Concentro M. Řada Concentro S se souosým středo výškovým reproduktorem JET compact a reproduktory on-wall série WS budou k dispozici ve verzích s JET6 v prvním čtvrtleơ 2024.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies