Bose Custom Tune

Přetiskujeme zprávu společnosti BaSys CS:

Uši každého člověka mají podobně jako tvář nebo otisky prstů jedinečný tvar. Způsob, jakým reprodukují sluchátka zvuk, byl ale až dosud pro všechny stejný. Technologie CustomTune legendárního výrobce audiotechniky Bose umí nyní přizpůsobit zvuk i aktivní potlačení nežádoucích ruchů z okolí (ANC) každému uchu individuálně. Výsledkem je bohatší zvuk a nejlepší ANC na světě.

S nápadem na personalizaci zvuku přišel raketový inženýr

Sluchátka, včetně malých modelů do uší, jsou celá desetiletí navrhována výrobci tak, aby zajistila co nejlepší zážitek z poslechu hudby – jenže pro všechny posluchače stejně. Každý jedinec má ale anatomii uší jinou a zvuk který slyší, je těmito individuálními rozdíly ovlivněn.

„Ušní zvukovody každého z nás jsou jedinečné a chovají se akusticky jinak,“ potvrzuje John Rule, PhD, letecký inženýr a vedoucí systémový inženýr ve společnosti Bose. Univerzálně navržená sluchátka proto nemusí vždy zaručovat ten nejlepší zážitek z poslechu a každému může lépe znít jiný model. Rule přišel proto s nápadem – co kdybychom zlepšili vlastnosti sluchátek Bose tím, že reprodukci zvuku i technologii ANC potlačující ruchy z okolí přizpůsobíme uším každého člověka? Tenhle nápad přednesl svému šéfovi a požádal o čas a prostor pro nalezení řešení zmíněného problému.

O šest měsíců později přišel Rule s jasnou vizí a inženýři v Bose začali přetvářet jeho myšlenky do konkrétní podoby personalizovaného zvuku. Výsledem je inovativní technologie kalibrace zvuku nazvaná „CustomTune“, která byla poprvé představena ve sluchátkách Bose QuietComfort Earbuds II.

Jak funguje personalizace zvuku CustomTune?

Když si sluchátka QuietComfort Earbuds II vložíte do uší, vydají krátký uvítací zvuk označovaný jako „thwomp“. Jeho zvukové vlny prochází levým i pravým zvukovodem a odráží se zpět do sluchátek, kde je zachycují vestavěné mikrofony. Tento krok je základním kamenem CustomTune. Dále přicházejí na řadu složité matematické algoritmy, které vyhodnocují odrazy zvuku v uchu a vliv anatomie konkrétního ucha na šíření zvukových vln. Různá specifika zvukovodu mohou zdůrazňovat nebo naopak tlumit konkrétní frekvence. Zkrátka, když si nasadíte sluchátka a pustíte hudbu, vaše uši charakter původní nahrávky mění. „To znamená, že hudba nezní tak, jak byla smíchána a masterována ve studiu,“ říká Rule. „CustomTune individuální rozdíly vlivu anatomie vyrovnává, odstraňuje zkreslující efekt uší na vnímání zvuku a zajišťuje, že nahrávka zní tak, jak ji pro vás umělec nahrál a připravil.“

Výsledky měření CustomTune jsou však využity nejen při přehrávání hudby či mluveného slova, ale také během potlačování nežádoucího okolního hluku pomocí ANC. Díky tomu je dosaženo výrazně lepších výsledků této technologie především při eliminaci nejkritičtějších zvuků, jako jsou okolní lidské hlasy.

Rule i další inženýři Bose byli výsledky CustomTune při reprodukci i potlačení okolních ruchů nadšeni. Sluchátka QuietComfort Earbuds II eliminovala při testech zvuky z vnějšího světa lépe než kterákoli jiná sluchátka na trhu. „Proč nás výsledky tak nadchly? Třeba proto, že při méně výkonném potlačení ruchů uživatel podvědomě zvyšuje hlasitost tak, že se poslech stává nepohodlným,“ vysvětluje Rule. „Sluchátka QuietComfort Earbuds II odstraňují téměř veškerý vnější hluk, vytváří ideální poslechové podmínky a pro stejně působivý poslech dostačuje nižší úroveň hlasitosti.“

Přelomové inovace vznikají aplikováním poznatků z jiných oborů, výsledek není předem zaručen

Když Rule Rule vzpomíná na vznik CustomTune, poukazuje na to, že nejzajímavější inovace vznikají zpravidla tehdy, když jednotlivci nebo týmy aplikují své odborné znalosti z jednoho oboru k řešení problému v jiné kategorii. Možná právě proto přišel s vynálezem popsané personalizace zvuku bývalý raketový vědec. „Pracoval jsem v mnoha různých oblastech výzkumu, od palivových článků přes obranné technologie a vysoce výkonné lasery až po akustiku,“ říká Rule. "Okamžik „heuréka“ pro vznik CustomTune nastal tehdy, když jsem na daný problém v akustickém odvětví použil matematické postupy ze zkušeností v raketovém inženýrství."

Co podpořilo tento objev nejvíc? Rule vzpomíná, že klíčem byla kultura inovací v Bose, která mu umožnila pracovat na tomto projektu několik měsíců bez záruky úspěchu. „Zakladatel Amar Bose věřil, že společnost by měla mít vždy tým chytrých lidí, kteří se věnují výzkumu bez přímé vazby na vývoj konkrétního produktu s cílem objevit něco lepšího, než je aktuálně dosažitelné. Takové objevy lze pak promítnout do produktů, které jsou opravdu jedinečné. Pokud přijdete v Bose se skvělým nápadem, budete povzbuzováni k tomu, abyste se na něj soustředili a snažili ho realizovat – přesně to jsem udělal.“

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies