SPL Diamond DAC

Přetiskujeme zprávu společnosti BaSys CS:

Diamond je dokonalý DAC a předzesilovač pro všechny, kteří přehrávají hudbu výhradně z digitálních zdrojů. Diamond nabízí sestavu šesti digitálních vstupů a možnost synchronizace externím zdrojem hodinového taktu. Špičková technologie VOLTAiR, prémiový DA čip a nepřekonaný obvod DLP120 kombinovaný s analogovým regulátorem hlasitosti umožňuje zpracování signálu s nejvyšším rozlišením při jeho libovonné úrovni a dělá z Diamond výjimečný DA převodník, který se vyznačuje skvělou prostorovostí a bezkonkurenčním pocitem analogového zvuku.

Vše pod kontrolou
Hlasitost se ovládá poctivým, z jednoho kusu hliníku vyfrézovaným otočným knoflíkem. Potenciometr ALPS RK27 řady Big Blue poskytuje při otáčení příjemný odpor s pocitem „lžíce ve sklenici medu“.

Zdroj radosti
Diamond pojme až 6 (!) stereofonních digitálních zdrojů. Diamond nabízí vstup USB a AES, a také optické a koaxiální vstupy, od každého dva. Port USB zpracuje audio soubory PCM a DSD. PCM ve formátu S/PDIF také převedou oba koaxiální (RCA) i optické (Toslink F06) vstupy a symetrický AES/EBU. Výběr zdroje je realizován pomocí mechanického otočného přepínače na předním panelu. Zvolený vstup je indikován na bodovém LED displeji: USB, COA1, COA2, OPT1, OPT2 a AES, který po přibližně dvou vteřinách přepne režim zobrazení na hodnotu detekovaného vzorkovacího kmitočtu a zdroj hodinového signálu. Např. W192 znamená, že vstupní signál má kmitočet 192kHz a je použitý externí zdroj hodin.

Vždy přesně na čas
Diamond se dokáže synchronizovat nejen s hodinami ze zdroje digitálního signálu. Jako specialista na digitální přehrávání, nabízí Diamond také vstup pro externí hodiny. Zdroj hodinového signálu lze vybrat přepínačem CLOCK. Poloha SOURCE = Diamond se synchronizuje s hodinovým taktem obsaženým ve zdrojovém signálu. Poloha WORD = Diamond se synchronizuje s digitálními hodinami připojenými do vstupu WORD IN.

Dobře informovaný
DA převodník automaticky snímá vzorkovací kmitočet a rozlišení zdroje digitální hudby bez ohledu na to, zda je připojen streamer, počítač, CD přehrávač, nebo externí hodiny. Detekovaný vzorkovací kmitočet a zvolený zdroj hodin jsou zobrazeny na bodovém maticovém LED displeji. Například U768 je zkratka pro hodinový signál v USB streamu se vzorkovací frekvencí 768 kHz.

Vše variabilní, nebo pevné
Diamond nabízí dva páry analogových stereo výstupů jež jsou vhodné pro připojení zesilovače, nebo aktivních reprosoustav. Jeden z výstupů je symetrický XLR a druhý RCA. Oba obsahují stejný výstupní signál, který ovládáte knoflíkem hlasitosti na předním panelu. Řízení hlasitosti výstupu lze přepnout na fixní úroveň DIP přepínačem na zadní straně přístroje. Pak lze jeden z nich použít například pro napájení dedikovaného sluchátkového zesilovače s vlastní regulací hlasitosti.

Převodník
Konverze digitálních dat na analogový audio signál je realizována ve velmi dobře hodnoceném prémiovém čipu AKM AK4490 Velvet Sound™, který díky své architektuře reprodukuje ty nejjemnější zvukové nuance. Čip převádí zvuk PCM s rozlišením 32 bitů a vzorkovacím kmitočtem až 768 kHz, což odpovídá 16násobku rozlišení formátu CD Audio. Podporuje také jednobitový Direct Stream Digital až do rozlišení DSD4, neboli DSD256. DA převodník v Diamond je odvozen od modulu SPL DAC768, ale nabízí ne jeden, ale dva koaxiální a dva optické vstupy. Kromě toho umožňuje možnost synchronizace s externími hodinovými signály. Stejně jako DAC768 využívá Diamond také obvod DLP120 s technologií VOLTAiR, což je zároveň hlavní rozdíl oproti menšímu DAC768xs.

DLP120 (Dual Low-Pass filter)
Každý audio signál, který je výsledkem digitálně-analogového převodu musí být filtrován, a to filtrem s dolní propustí. Protože převod z PCM a DSD ale vyžaduje filtry s jinými parametry, tak obvody DLP120 obsahují dva filtry. Každý z nich je určen pro konverzi jiného typu signálu. Na rozdíl od všech ostatních DA převodníků na světě, jsou v SPL Diamond filtry s dolní propustí postaveny na základě technologie VOLTAiR, která se vyznačuje zvukem s vyšším rozsahem dynamiky s bezpečnou rezervou pro krátkodobé špičky.

Zní skvěle
Všechny komponenty série Professional Fidelity jsou vyvinuty nejen podle plánů na papíře, ale také na základě reálného poslechu. Důležité součástky nejsou osazeny povrchovou montáží SMD, což umožňuje svobodnější výběr komponentů a dosažení jejich nejlépe znějící kombinace.

VOLTAiR je synonymem pro technologii napájení napětím 120V, která je použitá v rámci řady Professional Fidelity od SPL. Zpracování zvukových signálů probíhá v obvodech s neporovnatelně vyšším symetrickým pracovním ss napětím +/- 60 V, než je obvyklé. Je to dvojnásobek toho, co používají diskrétní operační zesilovače běžné konstrukce a dokonce čtyřnásobek konvenčních polovodičových operačních zesilovačů. Technologie VOLTAiR dosahuje vynikajících technických a zvukových parametrů. Technicky, zejména pokud jde o rozsah dynamiky, dynamickou rezervu, reprodukci nejjemnějších detailů a celkově, s ohledem na uvolněný zvukový zážitek zní hudba naprosto přirozeně.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies