JM Orféogrande

Za téměř 20 let své kariéry prošel model ORFÉO obrovským vývojem a každá nová verze vždy přinesla opravdu výrazná zlepšení. Úroveň výkonu, které ORFÉOGRANDE dosahuje, mu dnes umožňuje vyrovnat se nejlepším reproduktorům na světě.

Tato nová verze je výsledkem dlouhého výzkumu a vývoje prováděného pro společnost VOCEGRANDE. Soubor inovativních a mimořádně účinných technických řešení, která se logicky vztahují na vlajkový model řady.

Pokud referenční systém ORFÉO zůstal zachován, byla kompletně přepracována celá jeho infrastruktura, vylepšena jeho skříň, filtrace a reproduktory.

Zlepšení se týkají :

- Skříňka: v této skříňce je použito zařízení omezující jevy pevného přenosu vibrační energie díky použití materiálů různé hustoty (MDF-hliník). Tři strany skříně uzavírá 3 mm silný hliníkový plech, který lépe koncentruje energii směrem dovnitř akustické zátěže.

- Princip zatížení: trojúhelníková linka naladěná na ¼ vlny vedoucí k přednímu ventilačnímu otvoru umístěnému ve spodní části skříně. Tento patentovaný princip zatížení umožňuje nepoužívat téměř žádné absorbéry, které by zpomalovaly proudění vzduchu v jednotlivých dutinách. Výsledkem je mnohem vyšší rychlost šíření signálu a mnohem lepší skupinové zpoždění systému. Abychom mohli dále kontrolovat vibrační jevy, obložili jsme velkou část vnitřních povrchů skříně bitumenem a viskoelastickou směsí, které jsme experimentálně umístili na strategických místech.

- Oddělení: úplné mechanické oddělení základny skříně, které umožňuje použití teflonových podložek jako rozhraní s podlahou (bez oddělovacího bodu). Skříň je jakoby zavěšená. Vibrační energie se tak v polymeru mění na teplo a téměř se nepřenáší na zem. Výsledkem jsou dokonale kontrolované basy, které se mnohem přirozeněji začleňují do hudebního sdělení, protože nikdy nevyburcují materiál podlahy. Další výhodou je zachování střední části signálu bez jevů vysychání, které jsou často pozorovány při použití pevných oddělovacích bodů.

- Reproduktory: výškový reproduktor typu AST (aerostriction) je tvořen plisovanou membránou o šířce 25 mm a výšce 60 mm, jejíž křemíkový nosič je pokryt velmi tenkou vrstvou extrémně lehkého hliníku leteckého typu, tuto membránu protíná hliníkový greek a celek je obklopen dvěma velmi výkonnými neodymovými tyčemi. Princip činnosti je stejný jako u transformátoru Heil nebo AMT, ale jeho zvláštností je použití membrány, která je dokonale zbavena vlastní rezonance. Na rozdíl od klasického páskového výškového reproduktoru, který tlačí vzduch před sebou, aerostrikční výškový reproduktor vzduch sevře mezi svými záhyby a vypudí ho velmi vysokou rychlostí, dynamika je tedy mnohem větší (jak na velkých rozdílech úrovní, tak na velmi malých nuancích...).

Basový/středotónový reproduktor má kužel vyrobený ze 7 vrstev uhlíkových vláken a polyetheretherketonu (PEEK). Kužel je na svém vnějším povrchu (granulovaném) ošetřen plazmou, aby se zabránilo vzniku povrchového stojatého vlnění. Tento kužel kombinuje velkou lehkost s dobrou tuhostí a především vynikajícím vnitřním tlumením.
Tento kužel je poháněn 37mm cívkou na dvou 16mm dlouhých vrstvách na odvětrávaném nosiči ze skelných vláken.
Vzduchová mezera je opatřena kroužkem z čisté mědi, který linearizuje impedanci reproduktoru na konci pásma a snižuje zkreslení díky lepší koncentraci magnetického toku kolem cívky.
Jeho rychloběh je vzdušný a má progresivní profil, který umožňuje konstantní sílu zpětného rázu bez ohledu na amplitudu jeho pohybu.
Pryžové závěsy NBR mají optimalizovaný profil, pokud jde o jejich zakřivení, aby se dosáhlo postupného rozdělení a maximalizovala se účinnost návratu v závislosti na vzdálenosti posunu mobilního zařízení.
Tyto měniče jsou napínány jako obvykle pomocí závitových tyčí z nerezové oceli, které tlačí na hlavu reproduktoru a jsou napnuty na zadní stěně skříně. Tento princip přenáší mechanickou referenci reproduktoru zpět na zadní stranu skříně a zajišťuje lepší rozložení mechanického namáhání na přední stranu skříně. Zlepšuje přechodový provoz reproduktoru tím, že stabilizuje jeho mechanickou referenci. Výsledkem je středový reproduktor bez jakéhokoli zkreslení spojeného s mikroposuvem motoru reproduktoru a s mnohem rychlejší a lépe tlumenou impulsní odezvou.

- Crossover: pasivní typ, byl kompletně přepracován s různými frekvencemi připojení a nejlepšími komponenty, které jsou v současné době na trhu k dispozici, redukován na minimum, aby bylo možné získat reproduktor, který lze snadno napájet. Konstruktér nepoužil žádný rezonanční obvod ani křížový obvod. Jsou použity pouze komponenty nezbytné pro realizaci filtrace 6/12/12db/oktáv.
Tento filtr se skládá ze dvou samostatných buněk orientovaných a oddělených od sebe tak, aby se co nejvíce zabránilo intermodulaci součástek.
Vyrovnávací odpory pro výškový reproduktor jsou velmi kvalitní, jsou vinuté a jejich zvláštností je, že jsou obklopeny měděnou trubičkou připojenou k zemi systému (mají tedy tři vodiče, vstupní, výstupní a zem a musí být orientovány ve směru toku signálu). Tato měděná trubka funguje jako stínění (Faradayova klec) a eliminuje veškeré elektromagnetické rušení v okolí součástky, které je odváděno systémovou zemí, ale také funguje jako vynikající chladič.
Zemnicí opletení je pak připojeno ke svorkovnici reproduktoru na páté svorce, která je pak připojena k uzemnění domácího elektrického systému. Tím se kompletně odvede veškerý elektrostatický a elektrický náboj a signál se vyčistí, aby byl poslech uvolněnější a detailnější.
Připojení reproduktorů je svěřeno svorkám ETI umožňujícím bi-wiring, ke kterým je přidána pátá svorka pro uzemnění pasivního filtru.

ORFÉOGRANDE využívá 2,5pásmovou konfiguraci, přičemž oba basové a středotónové reproduktory pracují v tandemu a ve fázi pod 200 Hz, kde je basový reproduktor zapojen v 6 dB/oktávě. Horní reproduktor je určen pro středy/basy a spojuje se na 2200 Hz s výškovým reproduktorem a není filtrován v basovém pásmu.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies