2018 09 30 TST AVM A 5 2 1

Německý výrobce AVM (Audio Video Manufaktur) má v podtitulku svého loga "Audiophile Masterpieces" a své přístroje vyrábí ručně už od roku 1986. Středem firemního katalogu je série Evolution a jedním z jejích "vstupních" produktů je integrovaný zesilovač A 5.2, který je už na první pohled jasnou součástí firemní nabídky a když trochu rozkryjete technologickou stránku, neklamnou stopu AVM najdete i tam.

Při pohledu zepředu spatříte naprosto klasický obdélník čelního panelu s jemným zkosením hran, naprosto čistý a úsporný design je patrný na jednom každém prvku - ne že by jich tu bylo přespříliš. Centrálně umístěný nevelký displej má excelentně jemnou kresbu a dobře se čte, pět malinkatých tlačítek pod displejem pak funguje různě, konkrétní funkce je označena právě na displeji. Vlevo a vpravo jsou symetricky "rozhozené" dva velké a krásně zpracované otočné ovladače, levým vyberete požadovaný zdroj a pravým požadovanou hlasitost, pokud k tomu nevyužijete jednoduché, ale příjemné dálkové ovládání.

Symetrické jsou i dva další, tentokráte malé kulaté prvky - vpravo je jím otvor pro připojení sluchátek (ale může posloužit i jako přední vstup), vlevo spínací tlačítko. Celé provedení přístroje působí hodnotně, jednoduché křivky pak moderně, dle standardů AVM nejsou na první pohled viditelné žádné šrouby - shora pak můžete do útrob přístroje nakouknout nevelkým okénkem a kochat se třeba žhnoucími elektronkami.

2018 09 30 TST AVM A 5 2 2

Zadní panel odhaluje pět linkových cinchových vstupů a jeden v symetrické XLR podobě, vše analogové. Výbavu doplňuje jeden linkový výstup a smyčka vstup / výstup pro externí procesor (nebo samozřejmě i jinou aplikaci). Variabilní výstup je tu pak ve dvou provedení, jak RCA, tak XLR. U horní hrany se nachází celkem osm reproduktorových terminálů, jde vlastně o klasickou sadu A + B. Krom napájecí zásuvky s velkou spínací kolébkou je tu ještě řídící RS-232 konektor a trojice 3,5 mm jacků - pro signál externího infračerveného čidla a dva výstupy pro spouštění dalších komponentů.

Je tu pak ještě prostor pro tři další moduly - zemnící kolík napovídá, že osazený může být i modul phono předzesilovače (s podporou MM i MC signálu), ale také D/A převodník s rozlišením a upsamplingem 24 / 192 (USB pro PC / Mac, optika a koax) a také zde může být i modul FM tuneru. Karty lze do zesilovače doplňovat samozřejmě i dodatečně.

2018 09 30 TST AVM A 5 2 4

V nabídce můžete pak komfortně upravit chování zesilovače - pojmenovat vstupy, srovnat hlasitosti a vůbec si pohrát s tím, jak se přístroj chová včetně kupříkladu tónových korekcí.

Uvnitř přístroje najdete pak očím schované elektronky, které obhospodařují část předzesilovače. Netypicky pak na ně navazují moduly Hypex, tedy koncové stupně pracující ve třídě D - i díky nim nabízí zesilovač masivních 200 Wattů do 8 ohm na kanál, respektive 350 W do 4 ohm a tlumící faktor 200. Spínané napájecí zdroje jsou provedeny jako dual mono. Právě zvolená technologie stojí za tím, že i přes velmi pěkně zpracované hliníkové šasi váží stroj při šířce 43 cm, výšce 13 cm a hloubce 32,5 cm pouhých 12 kg.

2018 09 30 TST AVM A 5 2 5

AVM Evolution A 5.2 jsme poslouchali v rámci všech redakčních sestav - zesilovač tak hrál místo Norma Revo IPA-140 s OPPO UDP-205 a Harbeth Monitor 30, hrál také s Teac NT-503 a KEF LS50, kde byl jak samostatně, tak jako řídící zesilovač pro Emotiva XPA-DR2 nebo hrál s Cambridge CXC a Fischer&Fischer SN-70. O použité kabeláži a filtrech více v pravém sloupci -->.

V klasické melodii "Pink Panther Theme" Plase Johnsona ("Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) bylo cítit opravdu mohutný záběr na spodních frekvencích, basy dodává zesilovač v odvážném objemu a ještě k tomu s elektronkovou barevností, vřelostí a jakýmsi pocitem nadechnutí. Kontury jsou měkčí, velmi poddajné a je znát, že elektronika se snaží spíše o ohromující výraznost (nicméně stále ještě ne úplně přetékající přebujelost) spodních oktáv, než o nějakou extrémně zaříznutou kontrolu. Basa má měkce brnkavé tóny, které spíše odtékají, než vybuchují. Je to vlastně zajímavá kombinace elektronkové laskavosti s autoritou a pocitem více než dostatečné síly.

2018 09 30 TST AVM A 5 2 6

Hlasu Julie Stone, která zpívá v "I´m Not Yours" spolu se svým manželem Angusem ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS-6111132), zněl velmi tělesně, můžeme-li to tak říct, byl plný, barevný a znělý, prezentovaný s řádnou silou a energií a přitom znějící s jistým pocitem jemné klidnosti a laskavosti. Cítíte pod vokálem jakýsi sladký podtón, tam, kde se do práce dávají elektronky, cítíte, že je místy trošičku zjemnělý, ale stále zůstává - ostatně celkem logicky vzhledem k ceně - už dobře kontrolovaný a čitelný. Je to vlastně velmi způsobná, organizovaná reprodukce, netlačící kupředu, ale působící, že má k dispozici více než dostatečnou rezervu výkonu a energie, bude-li to třeba. Sladce příjemný zvuk dobře vystihuje nostalgickou náladu skladby.

Divoké chřestění malých perkusí v "The Drum Shop" z prezentačního disku "The Absolute Sound Reference Vol. 2" (2016 | STS Digital | STS-6111152) bylo trochu zakulacené, tím ale netahající za uši ani při vyšší hlasitosti, zdálo se však, že zesilovač je i přes na první dojem měkčí a kulatější reprodukci schopný už solidně pečlivého oddělení tónu, že reaguje dostatečně rychle, aby zvuk byl prokreslený a čitelný. Celková sladkost a hladkost je vysloveně příjemná, byť to není laciné "teplo" nebo nějaké zdůrazňování - svými proporcemi a znělostí jsou vlastně perkuse spořádaně věcné.

2018 09 30 TST AVM A 5 2 8

U dynamických momentů skladeb jako je "Gun Battle" Aarona Coplanda ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) hodně oceníte rychlost a údernost "digitálů" - ani přítomnost elektronek jim totiž nesebrala údernost a švih, takže když naladíte tu správnou, realistickou hlasitost, rány klavíru a vůbec živé momenty orchestru mají kontrolu a až dramatický dynamický efekt, kdy se vzedme vlna zvuku a i když i tady je cítit jistý přídech měkkosti, jistotu a kontrolu v pozadí cítíte, vnímáte tu rezervu, která umí rychle usměrnit jakýkoliv reproduktor.

Jemná "Thus saith my Cloris brite" v podání Renaissance Ensemble ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) měla pěkně vyvedený prostor, zesilovač umí udržet pořádek, i když není klinicky informativní - scéna se sametově rozlije místností v mírně nadživotních proporcích, má šířku i hloubku a prezentace je dostatečně sebejistá, víc než dostatečně jasně čitelná.

2018 09 30 TST AVM A 5 2 9

A když pak přijde na emotivní skladby jako je "Vuolgge Mu Mielde Bassivarái" od Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149), můžete se nechat unášet doslova tekoucí atmosférou, vřelou a zároveň pevnou hudbou. Všechno je pevné, klidné a vlastně tak trochu hřmotně se valící kupředu, má to takovou tu žádoucí kvalitu "tekutosti", kdy se jeden tón snadno spojuje s dalším, hudba pomaleji, ale hutně plyne a pěkně fyzicky, pěkně odspodu vás oblévá. Je to zvuk, který se naprosto nekonfliktně poslouchá a charakter zesilovače probleskuje každým systémem, do každého vnáší punc elektronky a klidu.

Tak jak technicky a moderně AVM A 5.2 hraje, tak jak má moderní a všestrannou výbavu, tak vlastně přináší ve zvuku netechničnost - pro mnohé dost možná navzdory použitým koncovým stupňům, které by mohly indikovat spíše technicistní preciznost. Celkové ladění je ale mnohem blíže celolampovým kontrukcím, takové bohaté, barevné, přitom ale přinášející benefit síly a rychlostí zejména v dynamice a v oblasti hlubokých tónů - těch je snad místy až trošku moc, na druhou stranu si užijete pocit plnosti a robustnosti. Výsledný mix klidu a jistoty je příjemně, dlouhodobě a nekonfliktně poslouchatelný a pranic nevadí, že zvukově si jde maličko vlastní cestou.

Kč 133 353,- (stříbrná, černá)

Kč 157 404,- (s předním chromovaným panelem)

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ konektivita s možností modulárního rozšíření

+ příkladné zpracování

+ příjemná kombinace medové "elektronkovosti" a autority

ZÁPORY

- basové spektrum je poněkud těžší a hutnější, než zbytek pásma

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies