800 150 voix

2018 05 12 HEM 2018

Člověk se ani nenaděje a teoreticky dlouhých 365 dní mezi ročníky největší a nejdůležitější hi-fi a high-end audio výstavy na světě na severu německého Mnichova uplyne jako voda. Od 10. do 13. května 2018 se konal už 37. ročník této akce a opět byly výstavní haly M.O.C. v Lilienthalallee o něco nabušenější a plnější - a to jak exponáty, tak návštěvníky.

Na mnichovské výstavě je nejúžasnější to, že si můžete skutečně fyzicky uvědomit, kolik značek bere výrobu audio techniky opravdu vážně - téměř tisícovka zastoupených totiž je schopna zaplatit ne zrovna malé náklady na účast a být tu vidět. A to je - hrubým odhadem - tak maximálně 30 - 40% těch, které na světě existují a jsou o něco víc než volnočasové hobby jednoho muže. S tímhle uvědoměním na vás padne až trochu posvátná bázeň z toho obřího množství přístrojů, jimiž se do konce života nemáte šanci proposlouchat a je jedno, zda jde o sluchátka, klasické hi-fi nebo ultimativní audio sestavy v cenách luxusních nemovitostí.

Nicméně zpět k výstavě a k tomu, co jsme za všechny ty dny stihli vstřebat (s důležitou poznámkou, že to ani omylem není 100% toho zajímavého, natož pak 100% vystaveného - na jeden pár očí a uší je prostě Mnichov "moc" a ani ve dvou nemáte šanci vidět vše zajímavé).

Letošní výstava přinesla poněkud menší objem šokujících novinek, ale zato více než dostatečné množství novinek evolučních.

AQ

Čeští AQ nepřijeli s žádnou drtivou novinkou, ale třeba polské zesilovače elinsAudio jsou rozhodně zajímavé, stejně jako "narozeninová" verze AQ Pontos, která má čelní panel po vzoru řady Passion, tedy čelo modelované ve třech rozměrech a s proužkem uprostřed.

ARCAM

Arcam představil fyzické své nové komponenty řady HDA - SACD přehrávač se streamerem CDS50 a integrovaný zesilovač SA20. Krom nové techniky také přináší po téměř 20 letech změnu vizuálního stylu značky.

ATC

V trochu skromném stánku ATC bylo k vidění nemnoho nového (ale takové starší aktivní sloupy ATC SCM50 stály za vidění). Hlavní hvězdou byl inovovaný univerzální zdroj (CD / DAC / preamp) CDA 2 Mk2 s novou mechanikou i obvodovými řešeními.

ATLAS CABLES

Skotský Atlas představil nový top model kabelu Asimi Grun Luxe z OCC mědi, který je patří do zhruba čtvrtmilionové kategorie (za metr, pochopitelně) a který dostanete ručně obšitý luxusní kůži Nappa. Toto nové povrchové provedení kabelu jménem Luxe se prý postupně propracuje i do ostatních modelů.

AUDEZE

Populární magnetoplanární sluchátka Audeze mají novou podobu - model LCD-4z řádově stotisícového světa vychází z tři roky starého modelu LCD-4 a cílem je nabídnout velká sluchátka, která "uhraje" i telefon nebo jiný mobilní a nepříliš výkonný zdroj.

Impedance klesla z 200 ohm na pouhých 15 a membráně ubyla čtvrtina hmotnosti.

AUDIO RESEARCH

U Audio Research bylo k vidění a slyšení nové řešení monobloků REF160M. Lampičky, nové tranzistory nebo přepínání mezi ultralineárním a triodovým režimem.

AUDIO TECHNICA

Sluchátková Audio Technica představila nová otevřená sluchátka ATH-ADX5000 - krásná, velká a vyráběná v Japonsku.

AUDIOLAB

U Audiolabu bylo novinek na rozdávání, ale velmi zajímavý je nový integrovaný zesilovač 6000A, doplněný o transport 6000CDT.

AUDIONET

Jen pasivně byl u Audionetu k vidění nový integrovaný zesilovač Humboldt, který sdílí šasi s předzesilovačem Stern.

AVID HIFI

Ačkoliv AVID je mnohdy stále vnímám jako výrobce gramofonů, v jejich aktuální nabídce už nějakou chvíli převažují reprosoustavy a zesilovače - jednoduše kompletní systémy. V Mnichově byl k vidění nový integrovaný zesilovač Signum zhruba půlmilionové kategorie s dostatečnými 100 Watty výkonu, ale třeba i nový model gramofonu s modulárními držáky ramének, takže si můžete později přikoupit druhé nebo třeba s trochou snahy mít i sadu výměnných. Avid přivezl i zcela nové raménko a přenosku - na fotkách je vidět i na červenohnědých kovových prvcích, že firma začala nabízet zakázková provedení.

AVM

Němečtí AVM měli na stánku ukázku svého nového gramofonu - model Rotation patří paralelně do řad Evolution a Insipration a zatím nejsou známy bližší detaily.

BASSOCONTINUO

Luxusní na míru dělaný hi-fi nábytek Bassocontinuo představil průřez svým porftoliem a hlavně limitovanou edici racku k 10. výročí firmy - kombinace kůže a kovových nýtovaných plátů se dělá ručně zhruba dva dny a tento stojan bude k dispozici pouze v 10 kusech.

BESPOKE AUDIO

Angličtí mistři pasivních předzesilovačů od Bespoke Audio představili nový koncept step-up transformátorů (protože právě transformátory jsou to, na čem jejich dokonale transparentní zvuk stojí), které mají být na světě koncem roku.

BLOCK AUDIO

Dalším českým zářezem byly monobloky Block Audio Mono Block, které si do stánku vzali salcburští Audiodata - a hrálo to tedy náramně.

BURMESTER

Své 40. narozeniny se rozhodli v Burmesteru pořádně oslavit. Uvedli novou Signature series s trojicí produktů. Nejnenápadnější z nich je gramofon 175, 60 kg monstrum s přenoskou, raménkem z uhlíku i zesílením, vycházejícím z phono předzesilovače 100. Gramofon má ještě vlastní externí napájecí zdroj a v má určenou zatím jen severoamerickou cenu 45 000 USD.

Nejnápadnější naopak byly nové obří reprosoustavy BC350 - 350 kg hmoty, více než dva metry výšky, 2x 32 cm pro basy, D´Appolito s dvojicí 22 cm střeďáky a páskem AMT a druhý výškáč pro dosažení "live" dojmu (volitelně zapnutelného) na horní straně. To si můžete postavit domů, pokud máte krásných 295 000 USD.

No a nejdůležitější novinkou budou nové monobloky 159, které jsou novými top modely firmy. Na této pozici nahrazují (nadále vyráběný) model 909, klasickou kostku, která je v produkci od roku 1990. Nové monobloky váží krásných 350 kg, sestávají ze 4 000 součástek a umí za 225 000 USD dodat plnohodnotných 1 200 Wattů. Navíc si můžete měnit i tlumící faktor - od 400 do 13 000 a soudě dle demonstrace na výstavě to funguje.

CAMBRIDGE AUDIO

Britští Cambridge Audio slaví - tentokráte krásné půlstoletí. Na tu počet připravili nové komponenty - streamer a předzesilovač Edge NQ, integráč Edge A a koncový stupeň Edge W.

COPLAND

U Coplandu najdete nový integrovaný zesilovač CTA 408, firma usilovně, ale neuspěchaně transformuje celý svůj katalog.

CHORD ELECTRONICS

Britský Chord je možná extravagantní, ale pod nápadnými slupkami se skrývá velmi promyšlená elektronika.

V Mnichově jedním šmahem společnost představila hned dva nové produkty. První, nejvýznamnější, je koncový stupeň Étude, který tvarem a konceptem doplňuje fantastické zdroje signálu Blu Mk. 2 a DAVE, takže můžete v estetickém stojánku mít kompletní sestavu.

Étude je ale důležitý i z jiného důvodu - je to po nějakých 30 letech první úplně nové obvodové řešení ve firemní nabídce. Malý koncový stupeň má britskou cenu 3 900 GBP, takže nejde o ultra drahé řešení. Novinkou je velmi rychlé obvodové řešení pro opravu chyb, takže podle slov hlavního designéra dostanete autentický čtvercový signál i na úrovni 0,5 MHz. Zesilovač je pak energeticky efektivní a nabízí solidních 150 Wattů na kanál, respektive 300 Wattů v můstkovém zapojení.

Druhou firemní novinkou je pak nová generace stolního předzesilovače / převodníku / sluchátkového zesilovače - Chord Hugo TT 2. Nové napájení, 2x tak velké hradlové pole a 5x takový výpočetní výkon než původní Hugo TT. Hugo TT 2 nemá bateriové napájení, ale šestici velkých super kondenzátorů, které zvládnou lépe podat dynamické špičky. Samozřejmě je tu opět špičková technologie D/A převodníku s podporou PCM 32 / 768 a DSD512. Očekávaná cena je také kolem 4 000 GBP.

CYRUS

Britský Cyrus je jedním z těch, kteří hlavně inovovali. A to zejména svůj all-in-one model One na modernější verzi One HD (byť ta původní a čistě analogová zůstává v produkci) - ten má nově D/A převodník a Bluetooth s aptX kodekem.

D´AGOSTINO

Dan D´Agostino sám osobně představoval svůj nový monofonní zesilovač. Jméno Relentless ve smyslu "nelítostný" mu sedí. 220 kg, stabilních 6 kW do 2 ohm (a stále skvělých 1 500 Wattů do 8 ohm, přičemž prvních 100 Wattů jde v čisté třídě A), výstupní proud až 100 A a napájecí zdroj o výkonu 5,5 kW nebo filtrační kapacita 600 000 uF, to vše si koupíte za krásných 250 000 USD. Obvodové řešení pracuje bez celkové zpětné vazby a vše zůstává naprosto imunní vůči zátěži reprosoustav. Zajištěna je i teplotní stabilita díky hliníkovým a měděným chladičům monumentálně obrovského těla.

DALI

U Dali soustředili svou expozici na nové lifetyle / bezdrátové systémy Callisto. Centrem je zesilovač dávající 250 Wattů ve třídě D a elegantní reprosoustavy v čistém moderním designu.

DR. FEICKERT

Svou novinku do světa gramofonů vypustili i němečtí Dr. Feickter Analogue, o novém, snad doposud nejdostupnějším stroji firmy již brzy více v novinkách.

DYNAUDIO

Severští tvůrci přesného zvuku z Dynaudio nechali nakouknout na inovaci své série Confidence. Nové modely 20, 30, 50 a 60 budou používat firemní membrány MSP, budou mít modernější, hladší tvary a nový tweeter Esotar3. Přední stěny předchozí generace nahradily kompozitní, pevnější a lehčí. Ceny budou ve výše uvedeném pořadí 11 000 GBP (regálovka), 17 000, 23 000 a 35 000 GBP (sloupky).

EAR YOSHINO

Poněkud šílený Tim de Paravicini představil jen tak pro zábavu předělaný kotoučák Denon DH-610S, ale hlavně nové phono EAR Phonobox s odhadovanou cenou do 2 000 USD. Jako malý doplněk tu pak byla nová malá sluchátka EARphones s oddělitelnými vnějšími kryty mušlí, takže si můžete vybrat mezi otevřeným a uzavřeným designem kdykoliv chcete.

ELAC

Ve stánku Elac byl k vidění pár "malých Concentro" jako hlavní hvězda, kupodivu menší rozměry a jednodušší vizuální stránka tomuto modelu s názvem Concentro M hodně sluší. Je tu také řada Vela, která je (trošku větší) evolucí populární série 400. Hladší tvary ale stále skrývají skládaný firemní páskový výškáč nebo "krystalické" membrány.

FISCHER&FISCHER

Německý výrobce reprosoustav z břidlice představil nový středně velký sloupek SN 370 AMT, D´Appolito řešení s páskovým tweeterem Mundorf a dvojicí zakázkových kónusů. Ve spojení s Accustic Arts to bylo rozhodně jedno z největších překvapení výstavy - TOLIK zvuku z TAK malého prostoru prostě nečekáte. A cena? Do 300 000,- Kč / pár.

FOCAL

Focal ve velkém sále představil hlavně doplnění své nové evoluční podoby řady Utopia III Evo. Hned u vchodu nás uvítaly top modely Grande Utopia EM a Stella Utopia EM v nových moderních povrchových provedeních.

Jde o evoluci předchozích řad, jsou tu sendvičové membrány typu "W" a beryliové tweetery a samozřejmě elektromagnety pro velké reproduktory. Vyšší model přijde na 120 000 USD, menší na zhruba polovic.

GATO AUDIO

Stánku dánských Gato Audio vládla přehlídka kompletně předělaného portfolia reprosoustav - dvoje nové sloupky a dvoje nové regálovky už nejsou jen doplňkem stylové elektroniky.

GOLDMUND

Aktivní bezdrátové "sněhuláky" ukazovala v tradičně pasivním formátu švýcarská firma Goldmund. Model Samadhi za krásných 250 000 švýcarských franků nabízí 700 Wattů výkonu v každém kanálu a extrémní čistotu pro bohaté.

GRANDINOTE

V poslechové boudičce italského sympaťáka Maxe Magriho jsme viděli nové reprosoustavy Mach - tentokrát ne kompaktní verzi 4, ale hned verzi Mach 9 s 9 středobasy a 16 tweetery. Tak jako třeba na pražské výstavě, i tady stačil na rozehrání extrémně citlivých reprosoustav v hliníkových ozvučnicích integrovaný zesilovač Shinai a streamer Volta.

GRAVELLI

Tuto značku znají dost možná ti, kteří rádi designové a originální výrobky typu dřezů, umyvadel nebo van - je to totiž český výrobce betonového příslušenství tohoto typu. Pánové nicméně během několika posledních týdnů představili přes dva roky vyvíjené kompaktní aktivní reprosoustavy (a už plánují druhou verzi) zhruba čtvrtmilionové kategorie a k tomu udělali slušivý betonový kabátek i pro gramofon a phono od EAT.

GRIMM AUDIO

Aktivní super přesné reprosoustavy Grimm jsou dobře známé - v Mnichově se ukázala centrální jednotka MU1, která je oficiálně "Music Player" či chcete-li streamer / DAC.

HEGEL

Severský Hegel ukázal model H590, nový vrcholný integrovaný zesilovač s 301 Watty ve třídě A/B a o celou polovinu mohutnějším napájecím zdrojem v porovnání s dosavadním vrcholem v modelu H360. A samozřejmě je tu i D/A převodník s podporou PCM 24 / 284 a DSD 256.

INAKUSTIK

U InAkustik byl k vidění nový velký napájecí filtr, k němuž zatím nejsou k dispozici žádné bližší detaily.

ISOTEK

Anglický IsoTek představil nový, doposud nepojmenovaný model, který nabídne celkem čtyři zásuvky pro komponenty s vysokými odběry a osm zásuvek pro zdrojové komponenty, tedy něco doposud u IsoTek nevídaného. Nový model má být svou cenou někde "snad ne zase tak moc nad modelem EVO3 Sigmas", jak jsme se dozvěděli.

Na stánku bylo k vidění také příslušenství Blue Horizon Ideas, zejména pak promyšlený, ale přesto neokázalý a dostupný rack.

KAWERO

Německé reprosoustavy Kawero byly k vidění i v novém regálovém hávu (tak jako na pražské výstavě) - ten byl spojen s elektronkami od Audio Note / Kondo, stejně jako již starší vrcholný firemní model.

KHARMA

Na luxus zaměřená značka Kharma přivezla ochutnávku své řady Enigma Veyron - sloupy EV-4D a monobloky jednoduše nazvané Amplifier. Napájení z gramofonu nebo digitálního systému od dCS fungovalo velmi přesvědčivě.

LANSCHE

U Lansche Audio měli postaven kompletní systém s novými modely EMM Labs a kolem charakteristického plasmového tweeteru postavené sloupečky No. 7.2. Právě firemní plasmové řešení pro výšky je jeden z nejlepších aktuálně dostupných konceptů.

MAGICO

Americké Magico představilo své doposud nejlevnější řešení - i když to s 12 000 USD za pár poukazuje na to, jak mohou být pojmy relativní. Model A3s má nanografenovou membránu střeďáku a dvojitý basák s Nano-Tec kónusy osmé generace.

MAGNAT

U německého Magnatu byl k vidění nový gramofon - TT 990 by se cenou měl pohybovat kolem 1 000 EUR, má přímý náhon a velmi pěkné zpracování.

MARANTZ

Další z limitovaných sérií uvedl Ken Ishiwata - tentokráte se jmenuje KI Ruby. Bez bližších specifikací by to snad mohl být SACD přehrávač a integrovaný zesilovač o šuplíček "vedle" nedávno uvedených PM-10 / SA-10.

MARK LEVINSON

U americké značky patřící pod křídla Harman Group patřící pod křídla Samsungu stál v čele inovací první firemní gramofon - No. 515. V prezentační části byly ale také až překvapivě dobře hrající a hodně tradičně vypadající řádně velké stojanovky JBL L 100 Classic.

MBL

U "domácích" MBL byl k vidění jako hlavní prvek koncept nového řešení pro ovládání přes systém Roon (který je, zdá se, celkem značně na vzestupu). Nově se tak i u MBL otevírají nepřeberné možnosti práce s "digitální knihovnou" vaší hudby.

MCINTOSH

Tradičně pasivní, zato hodně svítící prezentace McIntosh ukázala všechno nové - SACD transport MCT500, gramofon MT2, ale k vidění byla prakticky všechna elektronika.

METAXAS

Osobitý řecko-australsko-holandský velikán (pomyslně i doslova) Kostas Metaxas tvoří více umění než audio, ale přesto jeho díla patří k fenomenálně hrajícím. Letos na výstavě se vrátil do zlatého věku hi-fi a představil nový gramofon a nový kotoučový magnetofon. Organické tvary a ceny v řád větších aut či menších nemovitostí jsou samozřejmostí.

MÉTRONOME

Francouzská značka vystavovala spolu se svou high-endovou odnoží Kalista - ti přivezli velké reprosoustavy, futuristický transport na nožičkách nebo třeba doposud neveřejný integrovaný zesilovač. Světovou premiéru si ale odbyl hlavně nový streamer s integrovaným převodníkem a podporou Roon, MQA, AirPlay.... ze série DreamPlay (to u Kalista) a pak pod značkou Métronome SACD přehrávač.

MONITOR AUDIO

U Monitor Audio byly k vidění zajímavé D´Appolito monitory ze série Studio, ale hlavně doposud nejdostupnější série s prostým názvem Monitor. Ta je sice trošku jednoduchá svým designem i provedením, ale stále ctí britskou vizuální tradici, má zlatavo-oranžové membrány a hlavně nabízí cenu od jednotek tisíc Kč za pár.

MOON BY SIMAUDIO

U kanadských Moon (či chcete-li Sim Audio) bylo k vidění několik novinek a hlavně soustředění na novou platformu MiND 2 pro maximální flexibilitu streamování - PCM i DSD, TIDAL, Qobuz nebo třeba i podpora MQA a Roon. Nás zaujal hlavně nový D/A převodník / streamer / předzesilovač 390, který vychází z modelů 350P a 380D.

MUSICAL FIDELITY

Firmu Musical Fidelity nelze podezírat z nedostatku ambicí - stačilo se podívat do jejich stánku na mohutné přístroje série Nu-Vista. Aktuálně nejnovějším modelem je phono předzesilovač s prostým názvem Vinyl, který si snadno přizpůsobíte k obrazu svému.

NAGRA

Švýcarská Nagra se do toho letos ve velké místnosti řádně opřela. Přivezla totiž hlavně svou HD sérii v čele s novým HD Preamp. Hrálo se také na HD Amp koncové stupně (a to i u dvou pasivních subwooferů) a u zdrojových komponentů včetně phona byly nové externí zdroje řady Classic, které jsou prakticky zmenšeninou zdroje z HD Preamp. Opět jeden z nejlepších hudebních zážitků široko daleko.

NAIM AUDIO

Novou sérii streamerů a špatnou zprávu o ukončení výroby CD přehrávačů s sebou do Mnichova přivezl anglický Naim. Jejich streamery dostaly dvojku jako přídavek k názvuk, základní model pak přišel o displej. Aktuálně všechny tři firemní modely mají novou platformu, kdy si můžete užít klasické UPnP streamování, AirPlay, Chromecast, Bluetooth s aptX HD kodekdem, podporu TIDAL, Spotify i Roon a vůbec vše, co si můžete od streameru přát.

NORDOST

Ačkoliv americký Nordost se soustředil hlavně na prezentaci svého zemnícího zařízení Qkore, sestava v čele s tím nejlepším od VPI či Simaudio (včetně řádně drahých monobloků) a Raidho hrála excelentně.

OCEANWAY AUDIO

V malé "budce" v expozici OceanWay Audio a Viola Labs hrál krásný systém v čele s novým sloupkem Monterey. Ten tedy vypadá jako jen v nejnutnějších bodech "zdomácnělý" profesionální model (a ono to tak i je), ale to jak hrál, to byla čistočistá (doslova!) fantazie.

PHONAR

Německý Phonar ukázal variaci na all-in-one systém Sf16 od italských Sonus faber (snad jen bez těch vyklápěcích "oušek") - bezdrátový systém Match in One s podporou vysokého rozlišení.

PIONEER

Malý, dostupný integrovaný zesilovač A-40AE možná nebyl největší premiérou veletrhu, ale Pioneer jím útočí na kategorii "kolem 10 000,- Kč". Kombinace analogových a digitálních vstupů, tvary a materiály z vyšších modelů a celkem slušných 76 Wattů do 4 ohm.

PMC

Britští PMC představili svůj top model pro "domácí" řadu - sloup Fact Fenestria za 45 000 GBP. Cílem 170 cm vysoké, úzké a trochu atypicky působící konstrukce kabinetu je eliminovat vibrace a jakékoliv zkreslení. Výškáč a střeďák jsou umístěny v otevřeném prostoru a téměř perfektně utlumené, aby do nich nepřešla žádná vibrace kabinetu.

A samozřejmě je tu také transmission line.

PRIMARE

V Primare připravili konečnou verzi své streamovací / digitální platformy Prisma, kterou nově najdete v modelech série 15 a 35.

PRO-JECT

U Pro-Jectu najdete každoročně spoustu větších či menších novinek. Letos to byl třeba zajímavý gramofon v podobě žluté ponorky k poctě The Beatles (a vtipně ponořený v akváriu). Nebo model Jukebox, který kombinuje integrovaný zesilovač s gramofonem při minimální změně tloušťky, což je mimořádně praktické "lifestyle" řešení.

Q ACOUSTICS

U anglických Q Acoustics bylo k vidění úpravnější, elegantnější a technicky trochu přepracovanou inovaci řady 3000 - množství rozdílů dobře ilustruje změna jména na 3000i. Obě řady budou cenově odlišné a budou nadále fungovat na trhu paralelně. 

QUAD

U Quad jsme měli možnost pohovořit s designérem zcela nových elektrostatů. Designově se dá říct, že jde skutečně o revoluci v řadě ESL, přes 2 metry vysoké, opulentně široké i hluboké (díky velké základně) reprosoustavy jsou působivé a když vám milý pán vypráví, jak zkoušeli přemnohé luxusní látky na zakrytí osmi nových panelů, je to vlastně krásné. Nakonec zvítězila vzácná japonská látka a to i díky tomu, že díky její propustnosti mohou nové ESL hrát i v pozici "na boku", pokud budete chtít.

Druhý přírůstek u QUAD byla nová sluchátka - model ERA-1 jde cestou magneto-planárního řešení a vůbec cesty, kterou si firma prošlapala se svými elektrostaty.

QUADRAL

Němečtí Quadral měli na stánku k vidění mimo standardní řady Aurum a nižších modelů se stále čistějšími a modernějšími liniemi také sloupový model Aurum Alpha a menší Aurum Gamma - pořádné aktivní reprosoustavy s cenami 16 000, respektive 12 000 EUR / pár. Gamma nabízí 350 a Alpha 700 Wattů výkonu.

SME

Legendární výrobce gramofonů představil nový gramofon Synergy za na jejich poměry směšných 14 950 GBP. Jeho pointou je nabídnout styl "zapoj a hraj" - máte tedy v krabici přenosku, raménko, tělo i phono. A to ne ledajaké - jde o firemní rameno Series IV, MC přenoska Ortofon Windfield Ti a phono navržené experty z Nagry a prokabelované dráty Crystal Cable. Připočtěte talíř s téměř 5 kg hmotnosti a podporu 33,3, 45 a 78 otáček za minutu.

SONUS FABER

Tak trošku nenápadně mezi výkvětem svého katalogu představili italští Sonus faber novou variaci na téma Venere. Kompletní výroba v Itálii, modernější a luxusnější design nebo třeba kožené, ručně šité vrchní stěny ozvučnic. To je nová série Sonetto.

Jsou tu tři sloupky, dvě regálovky, velký a malý centr a efektovou reprosoustavu na zeď. Všechny můžete mít v bílé, tmavé nebo v poněkud pragmaticky pojmenovaném provedení "wood". Cena za malou regálovku začíná na 1 500 EURech a jde až k nějakým 6 000 EUR za třípásmový velký sloup.

STAX

Se zajímavou novinkou přišel tradiční japonský výrobce sluchátek STAX - jde o mobilní akumulátorový zesilovač / D/A převodník SRM-D10, který je vybavený i podporou DSD signálů. 

STROMTANK

Německý výrobce Stromtank nabízí vlastně úchvatné věci - jde o pološíleně pojatá napájecí řešení. Nejvyšší model S5000 HP (jako High Power) je generátor vlastního naprosto čistého napětí. Dosahuje toho díky obrovským bateriovým zdrojům a tedy úplnému odříznutí od zásuvek. Nejvyšší model dokáže kontinuálně dodat 1 500 VA za nějakých 39 000 USD.

SYSTEM AUDIO

U dánských System Audio byly k nalezení dvoje nové reprosoustavy s bezdrátovým přenosem signálu - najdete u nich podporu Chromecast, AirPlay, PCM signálu s rozlišením 24 / 96, je tu i Bluetooth, HDMI nebo digitální a analogové vstupy pro maximální flexibilitu. Rostoucí trend kvalitního lifestyle je velmi zřetelný.

T+A

Němečtí T+A slaví na veletrhu 40. narozeniny. Na oslavu si nadělují sérii reprosoustav Criterion CTL a monobloky M 40 HV. Reprosoustavy navazují na firemní tradici, to zesilovač je trochu jiný. Elektronky nahoře pro vstupní část, věžová podoba nebo 1 000 Wattů na výstupu stojí za pozornost.

VIVID AUDIO

Velkou (nebo spíše vlastně malou) novinku měli na stánku u Vivid Audio. Jde o novou řadu Kaya s poněkud specifickým a na fotkách ztuha, zato v reálu celkem snadno stravitelným designem. Kaya sestává ze tří sloupků, regálovky a centru, ctí extrémně organické, kapkovité tvary ozvučnic ze skelného vlákna a cílem je nabídnout zvuk Vivid Audio za peníze, za které to doposud nešlo.

Střední sloupek má očekávanou cenu 16 000 GBP / pár, takže základní model má šanci stát někde kolem 200 000,- Kč.

WILSON AUDIO

Ne ve vlastní expozici, ale na několik místech výstavy byly k vidění aktuálně nejžhavější Wilsony - sloupový čtyřpásmový model Alexia 2.

WILSON BENESCH

Firma Wilson Benesch, známá svým nadšením pro obrácené usazení měničů, představila svůj top model Eminence, štíhlý a přesto dosti dominantní sloupek.

Takže... Tolik kolem největší události ve světě (vysoce) kvalitního zvuku (a díky malé expozici Panasonic i obrazu). V reportáži schází mnoho značek... Mnoho modelů... Mnoho zážitků... Ale ani čtyři dny prostě nejsou dost, abyste něco takového plně vstřebali - natož pokud byste chtěli stihnout i HiFi Deluxe, výstavu v dalším hotelu, kde jsou ty značky, kterým je obyčejná hala málo, nebo pokud byste chtěli v klidu projít i CanJam, rozlehlý sluchátkový svátek, který letos zavítal do budovy naproti M.O.C. (a odkud reportáž prostě z časových důvodů není). Pokud každopádně chcete zažít něco obrovského,výjimečného, něco, kde se dá dosyta koukat, ale vlastně i poslouchat, pak mnichovské výstaviště M.O.C. je hodno statutu každoročního svatého poutního místa nás, kteří věříme v čistý zvuk a sílu hudby.

 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies